Matchrapport: Derby – Man Utd (FA-cupen) 1-4

DERBY COUNTY-MANCHESTER UNITED 1-4 (0-2)
0-1 [28] Luis Nani
0-2 [44] Darron Gibson
0-3 [48] Cristiano Ronaldo
1-3 [56] Miles Addison
1-4 [81] Danny Welbeck

Derby County: Bywater – Connolly, Albrechtsen, Addison, Stewart – Barazite (Sterjovski 63), Savage (Pearson 82), Green, Teale – Commons – Hulse (Porter 68)
Avbytare: Carroll, Nyatanga, Todd, Davies
Varningar: Paul Connolly

MANCHESTER UNITED: Foster – Rafael, Ferdinand, Evans, Evra (O’Shea 55) – Park (Welbeck 55), Gibson, Fletcher, Nani – Ronaldo (Possebon 72), Giggs
Avbytare: Kuszczak, Vidic, Scholes, Tevez

Matchrapport:
Nigel Clough ställde upp med exakt det lag jag förväntade mig i införrapporten, Stewart ersatte avstängde McEveley på vänsterbacken och Stephen Pearson gjorde comeback efter 4 månader på skadelistan, han inledde matchen på bänken.

Sir Alex överraskade en del måste jag säga, inte särskilt oväntat dock. Han startade utan renodlade anfallare, Cristiano Ronaldo startade på topp tillsammans med Ryan Giggs i ”Berba-rollen”. Darron Gibson startade centralt med Darren Fletcher, i mål stod Ben Foster. Helt utanför laget var de skadade Owen Hargreaves, Wayne Rooney, Wes Brown och Anderson. Edvin van der Sar, Michael Carrick och Dimitar Berbatov vilades helt, Nemanja Vidic, Paul Scholes och Carlos Tevez satt hela matchen på bänken. I princip ett helt lag som inte spelade en minut alltså. Med tanke på att det är match redan på onsdag så var detta ett klokt beslut av Sir Alex.

Första halvlek:
United började lite trevande och var ganska svårstartade, Derby hade väl så mycket boll i inledningen, utan att skapa något. Det var United, genom Gibson som hade den första möjligheten, skottet gick dock över Bywater´s ribba.
United hade flera fina kombinationer, bl.a när Ronaldo och Giggs samarbetade så att Fletcher fick bra skottmöjlighet, skottet gick dock ganska rakt på Bywater i hemmamålet. Strax efter fick Bywater reflexrädda ett volleyskott från Ji-Sung Park efter ett fint inlägg från Nani på vänsterkanten.
En av hemmalagets få chanser i den första halvleken hade Rob Hulse då hans skott gick strax över Foster’s mål efter 20 minuter. Annars hade Foster det ganska lugnt i första halvlek.
Med halvtimmen spelad så tog United välförtjänt ledningen genom Nani. Han fick bollen strax utanför straffområdet, skar in och pricksköt 0-1 utan chans för Bywater. Arkitekt bakom målet var Giggs, som så mycket annat under matchen.
5 minuter senare borde de stått 0-2. Foster perfekta utkast skarvades brilljant vidare av Giggs till en helt frispringande Ronaldo som stirrade ut mot den assisterande domaren. Ingen flagga var uppe och Ronaldo rullade in bollen i mål till 0-2, trodde alla. Målet dömdes dock bort för offside, 30 sekunder efter bollen hamnat i mål! Den assisterande hade inte sett Giggs skarv, vilket inte borde spelat någon roll för Ronaldo var likväl inte offside. Pinsamt uselt av domarteamet.
0-2 kom dock kort senare. Ronaldo sköt en frispark i muren, bollen hamnade hos Gibson som pricksköt in bollen långt ner i Bywater’s vänstra hörn. Här däremot kunde man vinkat offside då Rafael hoppar över bollen i offsideposition, han rör dock inte bollen och frågan är om han påverkar spelet egentligen. Jag hade inte gnällt om detta mål dömts bort, dock har jag sett flera mål den här säsongen godkännas på samma sätt.

Andra halvlek:
Den andra halvleken var bara ett par minuter gammal när Ronaldo fick sitt mål. En hörna från Giggs hittade Ronaldo’s huvud och Bywater var chanslös
.
United skapade fler chanser och Bywater fick göra ett par riktigt bra räddningar, bl.a på avsslut från Fletcher och Ronaldo, efter fina kombinationer.
Hemmalaget hade fortsatt få chanser och var sällan i United’s straffområde. Man fick dock göra 1-3 efter markeringsmiss av United. På ett inlägg från höger nickade Addison in 1-3, markeringen från inhoppande Danny Welbeck var helt obefintlig.
Målet gav hemmalaget lite mer luft under vingarna och man hade ett par farliga chanser. På en utav dom räddade Foster brilljant med vänsterhanden till hörna efter skott av Gary Teale.
Tyvärr för hemmalagets del så kom man inte närmre, istället gjorde United 1-4 med 10 minuter kvar. Giggs (vem annars) och Fletcher samarbetade fram ett inlägg som Welbeck vackert volleysköt 1-4 på.
Detta var i princip det sista som hände i en match där United var överlägsna i det mesta.

Spelarbetyg:
Ryan Giggs var bäst på plan, han satte inte foten fel en gång och svarade för flera fantastiska pass och skarvar a la Berbatov. Darron Gibson var också mycket bra och säkrade sin plats (enligt Sir Alex) i startelvan i Ligacupfinalen om 2 veckor. Ynglingen spelade lugnt och vårdat passningsspel och påminde mycket om en viss Carrick. Försvaret var som vanligt bra, ytterbackarna Rafael och Evra gjorde båda en bra match, Evra byttes ut efter 55 minuter för att kanske sparas till onsdag. Ferdinand fick en bra genomkörare efter att ha varit sjuk i veckan och Evans var stabil i mitten igen. Nani gjorde en bra match till vänster, motståndet kanske passade honom bättre, Park gjorde dock ingen av sina bättre matcher. Ronaldo var pigg på topp men måste prestera bättre frisparkar än de han gjort den sista tiden.

Nästa match spelas på onsdag mot Fulham på Old Trafford, hängmatchen från i slutet av augusti…


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS