Matchrapport: Man Utd – Blackburn 2-1

MANCHESTER UNITED-BLACKBURN ROVERS 2-1 (1-1)
1-0 [23] Wayne Rooney
1-1 [32] Roque Santa Cruz
2-1 [60] Cristiano Ronaldo

MANCHESTER UNITED: Kuszczak – Rafael, Ferdinand, Evans (Vidic 64), Evra – Nani (Tevez 64), Carrick, Scholes (Giggs 82), Ronaldo – Berbatov, Rooney
Avbytare: Foster, Fabio, Fletcher, Welbeck
Varningar: Ronaldo, Berbatov

BLACKBURN ROVERS: Robinson – Ooijer, Nelsen, Givet, Warnock – Diouf (Treacey 83), Dunn (Tugay 73), Andrews, Grella (McCarthy 79), Gamst Pedersen – Santa Cruz
Avbytare: Brown, Khizanishvili, Mokoena, Roberts
Varningar: Givet, Andrews

United tog under lördagskvällen tre viktiga poäng då Blackburn gästade Old Trafford. The Red Devils startade strålande men efter att Santa Cruz kvitterat ur ingenting efter en halvtimme ändrade matchen karaktär. United lyckades dock reda ut det hela och utökar därmed avståndet till Liverpool som för närvarande är på hela åtta poäng.

Något överraskande valde Ferguson att vila Van der Sar helt, vilket gjorde att Kuszczak tog platsen mellan stolparna. Ben Foster återfanns på bänken. I backlinjen klev Evans in på Vidic plats för att värma upp inför Inter-matchen på tisdag. Övriga i backlinjen var Rafael, Ferdiand och Evra.

Scholes och Carrick fick fortsätta på mittfältet efter att de spelat lysande i 3-0 segern mot Fulham i onsdags. Park vilades till förmån för Nani och den sista platsen på mitten togs av ingen mindre än Cristiano Ronaldo. Tevez började på bänken och Wayne Rooney klev in från start tillsammans med magikern Berbatov.

Sam Allardyce valde att ställa upp sitt Blackburn i en 4-5-1 formation med giftige Roque Santa Cruz på topp. Inga sensationer i startelvan direkt. Mittbacken Samba missade matchen p.g.a. avstängning.

Första halvlek:
United inledde matchen mycket bra och tog direkt kommandot. Överlag såg det väldigt piggt och fräscht ut. Första riktigt heta målchansen dröjer dock 17 minuter in på halvleken. Ronaldo slår ett strålande inlägg från högerkanten, Carrick dyker upp på bortre stolpen och slänger sig för att försöka få huvudet på bollen men kapten Nelsen är där och rensar undan bollen precis framför huvudet på Carrick. Bollen letar sig strax därefter fram till Evra som avlossar ett skott som smiter utanför. United visar upp ett härligt spelhumör inledningsvis och Blackburn har inte mycket att säga till om. Det dröjer heller inte allt för länge innan 1-0 målet kommer. I den 23e minuten får Nani lite tid med bollen och portugisen leverar en fullständigt briljant djupledsboll fram mot Rooney, Ryan Nelsen får en tå på bollen men inte bättre än att Rooney kan trycka in 1-0 från nära håll. Lysande av Nani, påpassligt av Rooney!

Ronaldo och Carrick bjuder sedant på ett underbart väggspel som slutar med att Ronaldo kommer loss på högerkanten och kan avlossa ett skott som Robinson i målet klarar utan större bekymmer. Hemmalaget spelade mycket bra vid den här tidpunkten och det såg ut att bli en enkel resa mot tre poäng. Blackburn ville dock annorlunda och några minuter senare stod Scholes och Nani för ett horribelt missförstånd mitt i banan vilket gav Ooijer möjligheten att kliva fram och slå ett bra pass mot en djupledslöpande Santa Cruz som kunde skaka av sig Ferdinand och enkelt runda Kuszczak för att sedan rulla in bollen i öppet mål till 1-1. Att läget ens uppstår är Scholes och Nani´s fel, men Kuszczak bör kunna tajma sin utrusning bättre och det ser väldigt enkelt ut för Santa Cruz.

Uniteds fina spel avtar sedan och kvaliteten på spelet överlag sjunker drastiskt den avslutande kvarten på första halvleken. Matchuret tickar upp på 45 minuter när United får en hörna, Nani (?) slår in bollen och Jonny Evans når högst med huvudet och knoppar in 2-1, tror vi, men Howard Webb väljer att blåsa av för knuff. Helt felaktigt beslut av Premier Leagues bästa domare, tråkigt för Evans.

Andra halvlek:
Efter en minut bryter Ronaldo in från högerkanten och avlossar ett skott som går metern utanför. Bra initiativ av portugisen. Direkt därefter skapar gästerna ett giftigt läge, Gamst Pedersen slår ett bra inlägg mot Santa Cruz men Evra är bra med och rensar undan precis framför paraguayanen. Farligt! Slarvigt passningsspel från båda lagen inledningsvis i den andra halvleken och United får inte alls igång sitt spel.

Tio minuter in på halvleken varnas Ronaldo av domare Webb då han helt utan kontakt stöper i backen. Helt rätt av Webb och det är beklagligt att Ronaldo gör så här emellanåt.

Nästa målchans går till Blackburn och Gamst Pedersen vars skott går via Ferdinand och vållar Kuszczak i målet vissa problem, men polacken klarar av att styra ut till hörna. Blackburn ser sin chans på fasta situationer och flyttar in mycket folk i straffområdet och hörnan blir mycket farlig. Ryan Nelsen friställs efter mycket om och men i straffområdet, hans skott tar klockrent i stolpen och studsar ut till den på Old Trafford impopuläre Diouf som dock avslutar svagt och Kuszczak kan rädda. Känslan var vid den här tidpunkten allt annat än positiv och Ferguson agerade direkt genom att ge order till Vidic och Tevez att göra sig redo för inhopp.

Strax därpå står Evra för ett lysande genombrott längs sin kant och blir mycket fult nedgjord av Andrews som får syna det gula kortet. Ronaldo kliver fram och slår till med en fullkomligt lysande frispark som dippar precis under ribban och Paul Robinson i målet är helt chanslös! 2-1. Makalöst bra frispark av Ronaldo och man måste beundra portugisens självförtroende. Han tar i stort sett alla Uniteds frisparkar och de allra flesta har denna säsong gått rakt i muren, men han fortsätter att försöka och försöka och man unnar honom verkligen det här fantastiska målet. Underbart att se Ronaldo fira efter målet med. Lättnad sprider sig över the Theater of Dreams och i samma veva genomför Sir Alex också sina första byten genom att sätta in Vidic och Tevez istället för en misslyckad Nani och Jonny Evans som haltade direkt mot omklädningsrummet.

I den 67e minuten uppstår en straffsituation då Gamst Pedersen friställs men väljer att falla efter att Rafael smekt honom lite på ena axeln. Såg först ut som en straff men reprisbilderna ger Webb rätt som friar. Man kan fråga sig varför Pedersen, som är klart före Rafael, inte fortsätter istället för att slänga sig? Oerhört korkat.

I den 82a minuten byter Ferguson ut Paul Scholes mot en annan veteran, nämligen eminensen Ryan Giggs. Kort därefter startar United en giftig kontring men det hela resulterar inte i några mål efter att Ronaldo´s inspel mot Rooney hamnat rätt i bröstet på engelsmannen istället för på högerfoten. Efter 84 spelade minuter är Rooney nära att göra sitt andra mål för matchen då han väljer att avsluta utanför straffområdet men hans skruvade bredsida går några decimeter över ribban. Rooney var arkitekten bakom nästa målchans för hemmalaget då han slår in ett lysande inlägg till Berbatov som fri framför mål misslyckas med att få nicken innanför målramen, svagt gjort av bulgaren.

Blackburn hade svårt att åstadkomma något under slutet av matchen och istället var det alltså United som fick ett par fina lägen att avgöra matchen. Fyra minuter stopptid annonserades och det blev lite nervöst på slutet då gästerna lyfte in boll efter boll i straffområdet men Vidic och de övriga i försvaret hjälpte Kuszczak att hålla rent och när Howard Webb blåste av matchen kunde 75 000 på Old Trafford dra en lättnadens suck.

Sammanfattning och spelarkritik:
United inledde matchen mycket bra och fram till Blackburns kvittering hade man fullständig koll på händelserna och spelet flöt på fint. När Scholes och Nani sen ställer till det på mitten och Kuszczak är ute och virrar kan gästerna bli första laget på ett bra tag som gör mål på United i ligaspelet. Spelkvaliteten sjönk därefter och hemmalaget uppträdde stundtals lite småvirrigt. Man ska dock ha cred för att man till slut reder ut situationen och med lite mer skärpa i avsluten hade segermarginalen faktiskt kunnat bli lite större.

Bäst i United var Evra tillsammans med Wayne Rooney. Väldigt viktigt att ha de bägge stjärnspelarna tillbaka när vi går in i ett viktigt skede av säsongen. Kuszczak och Nani stärkte inte direkt sina chanser om att få mer speltid med kvällens insatser. Matchen gav även en del frågetecken, såväl som utropstecken inför tisdagens CL-möte med Inter. Evans klev av i den andra halvleken med en ännu obekräftad skada. Om Evans missar matchen mot Inter får vi problem, då Vidic är avstängd och Wes Brown har dragit på sig en ny skada (??). Gary Neville kommer tillbaka efter att ha missat några matcher och står tillsammans med O´Shea redo att kliva in i backlinjen om Evans/Brown inte kan medverka.

Scholes lär inte starta mot Inter efter att ha spelat två matcher på fyra dagar med bara två dagars vila innan nästa match. Rooney gav det besked Ferguson ville ha och Wazza kommer säkerligen starta mot de italienska mästarna. Ska bli intressant att se om det blir Berbatov eller Tevez som gör honom sällskap på tisdag. Personligen hoppas jag på Tevez.

Matchrapport tagen från Svenska Fans…


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS