NEWCASTLE: Harper – S.Taylor, Coloccini, Bassong, Enrique – R.Taylor (Carroll 77), Geremi, Smith, Gutierrez – Lövenkrands (LuaLua 82), Martins
Avbytare: Krul, Edgar, Cacapa, Butt, Ameobi , Viduka
Varningar: Taylor, Gutierrez

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Park, Fletcher, Carrick, Ronaldo – Rooney, Berbatov (Giggs 90)
Avbytare: Foster, Evans, Eckersley, Anderson, Scholes, Tevez
Varningar: Ferdinand, Vidic

United stod inför en tuff uppgift pÃ¥ onsdagen. Tuff för att det är lätt att fÃ¥ ”baksmälla” efter en cupvinst, och tuff för att Newcastle gjorde sin kanske bästa match försäsongen, uppbackad av sin fina hemmapublik.

Newcastle hade ganska väntat lag från start, Ameobi startade på bänken till förmån för Alan Smith, Smith tog plats på mitten med danske Lövenkrands på topp.
Sir Alex ställde upp med helt väntat lag, 7 ändringar gjordes gentemot helgens match.
Planen var allt annat än bra. Det var fruset pÃ¥ mÃ¥nga ställen, framför allt pÃ¥ de centrala delarna, och detta ställde till det ordentligt ett par gÃ¥nger och det tog ett tag innan planen var ”uppsprungen” tillräckligt för att United kunde börja rulla boll ordentligt.

Första halvlek:
Hemmalaget inledde bäst och ställde till det flera gÃ¥nger för United. Försvaret var sällsynt dÃ¥liga och hade problem med Martins, som hade en ”sÃ¥dan där dag” där han lyckades med det mesta.
Newcastle tog ledningen i den 9:e minuten och spräckte därmed Edvin van der Sar’s 1311 minuter lÃ¥nga nolla. En kontring efter en United-hörna resulterade i att Gutierrez fick bollen, sköt ett skott som Van der Sar inte lyckades hÃ¥lla, bollen damp ner framför fötterna pÃ¥ Lövenkrands som enkelt satte 1-0. Bollen mÃ¥ste ha fÃ¥tt en konstig studs pÃ¥ det usla underlaget, nÃ¥got annat gÃ¥r inte att förklara Van der Sar’s misstag, en enkel räddning egentligen.
Kort senare fick Martins en bra chans efter ytterliggare en snabb kontring, avslutet tog dock i burgaveln under press av Vidic.
Dessa båda skulle drabba samman fler gånger. Vidic varnades efter dryga kvarten efter att han inte alls hängde med den snabbe anfallaren, serben kapade Martins ordentligt strax utanför straffområdet. Solklart gult kort och en resultatlös frispark.
United tog över matchen mer och mer och kvitterade ocksÃ¥ efter drygt 20 minuter. Fint växelspel mellan O’Shea och Park pÃ¥ högerkanten resulterade i ett inspel till Rooney, som vände bort ett par spelare och sköt in 1-1 bakom en chanslös Harper i hemmamÃ¥let.
United hade ytterliggare ett par bra chanser innan pausvilan, Vidic var mycket nära att göra mål på en hörna från Carrick, Vidic nick från nära håll gick dock utanför.
Slutet av halvleken blev kontroversiell. Steven Taylor slog Ronaldo över halsen men fick enbart ett gult kort för detta, Ronaldo spelade förvisso över en del men det är inte tillÃ¥tet att slÃ¥ en motstÃ¥ndare. Det är helt odiskutabelt ett rött kort. Ferdinand blev varnad för protest i samband med detta, tror fasen det med ett sÃ¥dant uselt beslut, som vanligt skyddar sig PL’s fegaste domare bakom sina kort när han vet att han gjort fel.

Andra halvlek:
Den andra halvleken blev långt ifrån lika välspelad som den första. Martins gick helt obegripligt fri från varning då han fult armbågade Vidic i en luftduell. Med Vidic ur spel gick Rooney ner i försvaret och slog en lång svepande boll som Ryan Taylor helt missbedömde, hans bröstning hem till målvakten blev alldeles för kort, Park hann mellan och serverade Berbatov till 1-2.
United var bättre än Newcastle i andra halvlek och skapade ett par fina chanser ytterliggare. Matchens bäste spelare, Wayne Rooney låg bakom det mesta i anfallsväg, bl.a hade han ett skott strax över. Berbatov hade också en bra chans som dock Harper räddade. Newcastle hade inte särskilt mycket i andra halvlek och United vann till slut ganska komfortabelt.

Sammanfattning:
Newcastle gjorde den bästa matchen som jag sett dom göra hittills den här säsongen. Det var full tändning frÃ¥n början till slut och man förtjänade nog en poäng. United’s försvar var märkbart förvirrat i den första halvleken, framför allt var det Vidic som vaknat pÃ¥ fel sida, men man kan ju inte vara felfri en hel säsong.
I United var Rooney bäst och lÃ¥g bakom mycket av United’s anfallsspel. Michael Carrick bevisade Ã¥terigen att han är en av ligans bästa mittfältare med ett klockrent spel och fina passningar, att han inte fÃ¥r mer cred är ett stort skämt om nÃ¥got.
Domare Bennett var lika kass som han brukar vara med United inblandade. Förvisso blev det inget matchavgörande beslut i slutändan den här gÃ¥ngen, men att inte visa ut Taylor i slutet pÃ¥ första är knappast godkänt. Dessutom valde han att fria en solklar hands pÃ¥ en Newcastle-spelare i straffomrÃ¥det. Om inte reglerna har ändrats pÃ¥ sistone sÃ¥ skall det blÃ¥sas straff om bollen hindras frÃ¥n att gÃ¥ fram eller om den ändrar bollbana, detta gjordes hel klart. Dock skall det inte blÃ¥sas för ofrivillig hands, men om bollen ändrar bana dÃ¥? Mycket svÃ¥rtolkad regel är det hur som helst. United fick ett beslut mot sig pÃ¥ en exakt identisk situation ifjol när Chelsea fick straff när Carrick fick bollen pÃ¥ handen…
Segern är United’s 11:e raka i ligan, ett mycket starkt facit som är svÃ¥rslaget. Samtidigt sÃ¥ kommer en förlust allt närmre, igÃ¥r var det nära mot ett väldigt bra Newcastle. Kanske kommer förlusten i helgens FA-cupmatch, som är lÃ¥gprioriterad i jämförelse med vad som komma skall. Vi lär se lika mÃ¥nga ändrringar till helgens match, räkna med att spelare som Van der Sar, Ferdinand eller Vidic, Carrick och Berbatov ställs över, plus ett par till.