Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Sunderland – Man Utd

Lördagens match uppe i norr kan avgöra mycket för hur säsongen utvecklar sig. Normalt sätt är detta ingen match som United skall ha några större problem i, men inget är normalt i United just nu.

Sunderland:
Sunderland kämpar för sin existens i Premier League. Man ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket, 3 poäng före rivalerna Newcastle, och varje poäng är hyperviktig för laget. Tränare Ricky Sbragia, tidigare reservlagstränare i United, tog över under säsongen från Roy Keane, men han har inte lyckats speciellt mycket bättre än sin företrädare. Laget har inte vunnit sedan 7/2 mot Stoke och har 9 poäng på de senaste 10 matcherna, på hemmaplan har man 2 vinster och 2 förluster på de senaste 5 matcherna. Dock har laget gjort ett par mycket bra matcher sedan det nya året började, man fick bl.a oavgjort borta mot Arsenal.

Sunderland har skador på vänsterbacken George McCartney och anfallaren David Healy, frågetecken finns på lagkaptenen Whitehead samt. finske kämpen Tainio.

Preliminär trupp:
Fulop, Gordon
Bardsley, Ferdinand, Ben-Haim, Collins, Nosworthy, Davenport, McShane
Edwards, Malbranque, Whitehead, Leadbitter, Richardson, Reid, Tainio
Murphy, Jones, Cisse

Senaste startelvan mot West Ham (förlust 2-0) såg åt så här, och det är väl inte allt för vågat att tro att laget kommer att se likadant ut:

Gordon
Bardsley, Ferdinand, Ben-Haim, Collins
Malbranque, Whitehead, Leadbitter, Richardson
Murphy, Cissé

Jag har dock svårt att tro att Kenwayne Jones lämnas utanför startelvan igen, så han kan mycket väl starta istället för Murphy

Man Utd:
Om United finns det mycket att skriva just nu. Från att ha spelat stundtals brilljant i flera matcher under januari och februari, då man inte heller släppte in några mål förräns mot Blackburn, så har spelet nu försvunnit helt. Ända sedan matchen mot Inter (den inkluderad) på hemmaplan så har allt vad United’s spel står för helt försvunnit. Borta är det snabba passningsspelet, det enormt säkra försvarsspelet samt. det suveräna mittfältsspelet. Inget av detta har visat sig sedan FA-cupmatchen mot Fulham den 7/3. Det finns en del förklaringar till att det säkra försvarsspelet har försvunnit, men de 2 andra punkterna går inte att förklara mer än att just försvarsspelet måste funka för att få en trygghet på mitten. United har denna säsong spelat endast 5 ligamatcher med helt ordinarie försvar (Brown, Ferdinand, Vidic, Evra), i mer än hälften av de 30 ligamatcherna har det saknats minst 2 ordinarie spelare. Jämfört med ifjol så spelade dessa 4 minst 32 ligamatcher vardera och Brown var bäst på hela 36 matcher (denna säsong har han spelat 7!!!). Det är rätt enkelt att förklara kollapsen egentligen med dessa siffror, ett försvar måste få kontinuitet i spelet, det funkar inte att tvingas byta ut spelare till varje match. Ifjol fanns dessutom en oftast brilljant Hargreaves till förfogande i stormatcherna, Carrick slapp då ta på sig det defensiva ansvaret också, denna säsong inte Hargreaves till förfogande. Det räcker med att kolla på vad Michael Essien har gjort för Chelsea’s spel sedan återkomsten, Hargo är precis lika viktig för United. John O’Shea har startat 16 ligamatcher denna säsongen, han är viktig p.g.a att han är så mångsidig, men ärligt talat så är det inte en spelare som skall starta mer än i nödfall i ett lag som United. Detta säger egentligen allt om vilka problem det varit i försvaret. De senaste 4 matcherna har United släppt in 10 mål, av dessa är 8 direkta slarv som inte bör komma vid ett normalt spelande United-försvar.
Jag räknade ut att bara 4 spelare, Van der Sar, Vidic, Evra och Tevez har varit skadefria hela säsongen, resten har varit borta vid minst 1 tillfälle och vid minst 3 matcher åt gången. Ohållbart i längden och kanske behöver uppbyggnadsträningen ses över? Ifjol kunde man vila nyckelspelarna (Ferdinand, Ronaldo, Rooney, Evra och Carrick) vid valda tillfällen, det har man inte kunnat nu vilket gjort att framför allt Evra, Ronaldo och Carrick (som varit mycket skadad också) lidit enormt av ett för tufft spelschema, de har tvingats spela trots att de egentligen varit i behov av vila. Skador ingår i varje lags planering, därför har man trupper för detta, men denna säsongen har kanske varit den värsta på 2000-talet för United. T.o.m en spelare som Ji-Sung ”Three-lung” Park har sett märkbart sliten ut den senaste tiden…
United har redan spelat 53 matcher under säsongen, jämför detta med Chelsea’s 47 eller Liverpool’s 47, tydlig skillnad…

Till morgondagens match så saknas definitivt Rafael, Wes Brown, Owen Hargreaves, Anderson, Rio Ferdinand och Dimitar Berbatov. Stora frågetecken finns även på Jonny Evans och Wayne Rooney, båda finns dock med i den preliminära truppen. Dessutom så finns det ett gäng spelare som är så märkbart slitna att de borde vilas, framför allt Carrick, Ronaldo och Evra förstås, men det finns inget utrymme för detta i rådande situation. Gary Neville har ”tvingats” spela alldeles för tidigt p.g.a alla problemen i försvaret, och tyvärr så har det sett riktigt illa ut, frågan är om Neville fortsätter att spela nästa säsong?
Sir Alex har helt enkelt inget annat val än att spela med bästa tillgängliga lag, beroende på om frågetecknen kan spela eller ej. Kan de inte spela så är det verkligen en kris modell större, då saknas 4 backar, 2 mittfältare och 2 anfallare, vilket lag klarar att hålla en hög standard utan så många?

Preliminär trupp:
Van der Sar, Foster, Kuszczak
O’Shea, Neville, Vidic, Evans, Evra, Eckersley
Ronaldo, Nani, Fletcher, Gibson, Carrick, Scholes, Giggs, Park
Rooney, Tevez, Welbeck, Macheda

Med ovanstående trupp i åtanke så tror jag att Sir Alex väljer följande lag:

Van der Sar
O’Shea, Vidic, Evans, Evra
Ronaldo, Fletcher, Scholes, Park
Tevez, Rooney

Bänk: Foster, Neville, Eckersley, Giggs, Carrick, Nani, Macheda

Jag tror att Carrick trots allt vilas för att vara kry till Porto-matchen, likaså Giggs. Om inte Evans kommer till spel så går Neville in från start till höger och O’Shea flyttar in i mitten. Om inte Rooney kommer till spel går Ronaldo upp på topp och Nani in från start.

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start 16.00