Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Porto – Man Utd

Det har blivit dags för returmötet mellan de portugisiska giganterna FC Porto och den engelskan diton Manchester United. Det ska avgöras vilket lag som tar sig vidare till semifinal i europeisk klubbfotbolls finrum, Champions League.

United har en minst sagt tuff uppgift framför sig när man reser till Portugal i förhoppning om att bli det första engelska lag att besegra Porto på Estadio do Dragao. Första mötet på Old Trafford slutade 2-2 vilket innebär att United måste vinna matchen eller nå ett högre oavgjort resultat, 3-3, 4-4 etc. för att sluta som segrare efter full tid. 2-2 är det enda resultatet som leder till förlängning.

Vad som på förhand har beskrivits som en mycket bra lottning för United kan snabbt förvandlas till en mardrömslottning om de engelska mästarna inte får med sig ett bra resultat från första hemmamatchen.
Så skrev jag den 7 april här på sidan och efter 2-2 på Old Trafford så har United satt sig en rätt så prekär situation. Att besegra Porto borta är ingen enkel match, inget engelsk lag har tidigare lyckats med den bedriften. Manchester United har som Ferguson så fint uttryckte det ”alltid varit först med saker”, så hoppet lever i allra högsta grad.

Porto
Den största nyheten hos motståndarna är att tränaren Jesualdo Ferreira är avstängd efter att ha protesterat ett domslut i åttondelsfinalen mot Atletico Madrid. Anledningen till att Ferreira kunde leda laget mot United i första mötet var pga. att den överklagan som Porto lämnade in var under behandling vilket gjorde att Uefas straff på två matcher aktiveras först nu. Jesualdo Ferreira på läktaren imorgon alltså.

Försvararen Jorge Fucile missar matchen pga. skada, annars är truppen skadefri. Porto besegrade E. Amadora med 3-0 i helgens ligamatch där flera av spelarna som startade den första matchen kunde vilas. Ett friskt och fräscht Porto är alltså att vänta imorgon.

Alexander Pires på Porto-redaktionen tror på följande startelva imorgon:

(4-3-3)
Helton – Sapunaru, Bruno Alves, Rolando, Cissokho – Fernando, Lucho Gonzales, Meireles – Hulk, Lisandro, Rodriguez

Porto var (åtminstone för mig) överraskande bra i första matchen och framförallt deras rörliga offensiva trio imponerade. Det blir nåt att bita i för United-försvaret…

Manchester United
Allt vi måste göra i Porto är att vinna en fotbollsmatch. Med de spelarna vi har är jag säker på att vi kan klara det.” – Paul Scholes.

Skulle egentligen inte behöva skriva något mer än ovanstående, men vafan, det är ju ändå 25 minuter kvar innan Chelsea-Liverpool börjar på burken så vi kör på.

Nu släpper United ligan för ett tag och fullt fokus riktas från Ferguson och hans mannar på Champions League. En semifinalplats skall bärgas och Porto ska besegras. Följande trupp har flugit ner till Portugal:

Van der Sar, Foster, Kuszczak
Neville, Evra, Ferdinand, Vidic, Rafael, Fabio, O’Shea, J. Evans
Ronaldo, Anderson, Scholes, Gibson, Carrick, Park, Nani, Giggs
Rooney, Tevez, Berbatov, Macheda

Rio Ferdinand är alltså tillbaka i laget, likaså Rafael da Silva. Framförallt Ferdinand blir otroligt viktig, försvaret har inte gått att känna igen utan engelsmannen där bak. Ferdinand och Vidic har inte spelat ihop sedan 2-0 vinsten mot Inter och det var märkligt nog (nåja) senaste gången United höll nollan. Darren Fletcher reste inte med laget idag, skotten drog på sig en skada i det första mötet lagen emellan och missar därmed matchen imorgon, ett mycket tungt avbräck för United. Wes Brown och Owen Hargreaves är borta sedan tidigare.

Van der Sar är given i målet i en match som denna, hans erfarenhet kommer vara till stor fördel för United imorgon. Ferdinand, Vidic och Evra bildar med största sannolikhet backlinje tillsammans med, vem? Gary Neville är frisk och mer matchtränad nu än mot Aston Villa, John O´Shea har varit en viktig kugge i försvaret de senaste veckorna tack vare alla skador och slutligen är Rafael tillbaka i laget vilket ger Ferguson ytterligare alternativ. Troligtvis startar dock O´Shea till höger.

Med respekt för Portos 4-3-3 uppställning lär Ferguson, sin vana trogen, starta med den 4-5-1 uppställning han brukar använda sig av i europamatcher av denna dignitet. Carrick är given i en defensiv mittfältsroll, troligen tillsammans med Paul Scholes som var mycket bra mot Sunderland i helgen. Dimitar Berbatov är lite av en favoritspelare hos Ferguson och bulgaren startar troligtvis som central anfallare. Rooney och Ronaldo är nyckelspelare och startar båda två, den sista platsen står därmed mellan Park, Giggs och Tevez. Min gissning är att Giggs tar den sista platsen och går in som offensiv spets på mittfältet.

Det blir således en stark bänk där Ferguson kan slänga in bl.a. Anderson, Nani, Tevez och Macheda om ett mål behövs.

Historik
Porto och Manchester United har mötts sju gånger genom tiderna och det har slutat med två vinster vardera samt tre oavgjorda matcher. På tre bortamatcher mot Porto har United inkasserat två förluster och en oavgjord match med målskillnaden 1-6.

United har som sagt en oerhört svår uppgift framför sig när de ska försöka bli det första engelska lag att besegra Porto på deras hemmaplan. Ett mål räcker – om man lyckas hålla nollan – och det lär inte bli någon tokoffensiv i inledningen av United utan snarare devisen ”one goal will be enough, hopefully we can keep a clean sheet and nick it” (Michael Carrick).

Det känns verkligen som att det kan sluta hur som helst imorgon och flera olika scenarion florerar i mina tankar just nu. 2-1 till United, 2-2 och en dramatisk förläning, 1-0 till United efter ett återupptäckt försvarsspel och 2-1 till Porto efter starkt kontringsspel av portugiserna är samtliga tänkbara utgångar. Personligen ger jag blanka f-n i hur matchen slutar, så länge den slutar med ett United-avancemang!

Porto – Manchester United
Estadio do Dragao, Porto
20:45 (svensk tid)
Tips: 1-2 (Giggs, Vidic)

Matchen sänds på Viasat Fotboll med sändningsstart 20.00

/ Simon, Svenska Fans