Matchrapport: Porto – Man Utd 0-1

Manchester United är vidare till semifinal i Champions League efter att de regerande mästarna blivit det första engelska laget att besegra Porto på Estadio do Dragao. Taktisk perfektion och ett galet mål av Ronaldo låg bakom 1-0 segern.

Efter 2-2 på Old Trafford var det fördel Porto inför returen. Manchester United hade en jobbig period bakom sig med dåligt försvarsspel och två tunga förluster när man klev in på Dragao-stadion, men det blev ingen fortsättning på eländet utan istället hittade man tillbaka till det vägvinnande spel som tog laget upp i tabelltoppen i vintras.

– – –

Porto, med tränaren Jesualdo Ferreira på läktaren, startade med exakt samma elva som i första matchen vilket innebar att den giftiga anfallstrion Rodriguez, Hulk och Lisandro återigen stod redo att terrorisera Uniteds backlinje. Porto kom till den viktiga CL-returen med en stabil 3-0 seger mot E. Amadora i ryggen och formen var minst sagt god för det blåvita hemmalaget.

– – –

Uniteds form var på uppåtgående även innan matchen i och med 2-1 segern borta mot Sunderland i helgen, där laget men framförallt försvarsspelet stod för ett fall framåt formmässigt. Mycket av snacket inför matchen handlade om vare sig Rio Ferdinand skulle hinna tillbaks från skada eller inte, lyckligtvis för Uniteds del så fanns backklippan med på planen när matchen blåstes igång. Det gjorde dock inte Darren Fletcher, som drog på sig en skada i det första mötet och alltså missade gårdagens match.

Sir Alex tog som väntat in rutinerade Van der Sar i målet istället för Ben Foster, John O´Shea valdes före Gary Neville på högerbacken, i övrigt var det den ordinarie backlinjen med Ferdinand, Vidic och Evra. United spelade med en 4-4-1-1 uppställning där Carrick och Anderson tog de centrala mittfältsplatserna flankerade av Giggs och Rooney. Ronaldo spelade som spjutspets med Dimitar Berbatov strax bakom.

Första halvlek
United tog tag i spelet direkt efter avblåsning och fick omedelbart igång det fina passningsspel som lyst med sin frånvaro de senaste matcherna. Det var väldigt fokuserat från bortalagets sida och Porto hade det tufft att få tag i bollen inledningsvis. Efter fem spelade minuter får Anderson bollen mitt på planen, brassen spelar fram bollen några meter till Ronaldo som tar emot, vänder upp och avlossar en missil från dryga 35 meter som borrar sig in i det bortre hörnet helt otagbart för Helton i målet, 1-0! Ett fullständigt makalöst mål av världens bästa fotbollsspelare, att han ens skjuter därifrån, sanslöst… Helton är inte felplacerad utan han hinner helt enkelt inte med, skottet är för hårt och för välplacerat. Ingen målvakt på den här planeten hade räddat det skottet.

United är klockrena i sitt försvarsspel och sina positioner och hemmalaget har stora bekymmer med att få igång någon som helst fart i sitt anfallsspel. I den 20e matchminuten får Porto sitt första läge då Carrick får en absurd frispark emot sig efter att ha utfört en klockren brytning på en framstormande Lisandro. Frisparken är i ett mycket bra läge och Bruno Alves, med ett mycket fint frisparksmål från helgen färskt i minnet, stegar fram men lyckas inte träffa målet. Porto tar sedan över matchen och bollinnehavet, United backar tillbaka något och blir alldeles för passiva och en viss nonchalans skymtar i passningsspelet vid flera tillfällen. Några minuter senare är det Lisandro som försöker med en konstspark i boxen men Van der Sar fångar bollen utan några större svårigheter. Just när Porto fått igång sitt spel drabbas man av en jobbig skada då lagkaptenen Lucho Gonzales fastnar och vrider till sitt knä så pass att han tvingas bli utburen på bår. Inte vad Porto behövde… Mariano, 2-2 målskytten från Old Trafford, ersätter.

United får sin första heta målchans efter en halvtimme då Berbatov blir fri på högerkanten och lyckas leverera ett fint inlägg mot Ronaldo i mitten, men portugisen släpper mycket smart bollen till Giggs som dyker upp bakom honom och från dålig vinkel får walesaren på ett bra volleyskott med vänsterfoten som Helton dock kan rädda nere vid första stolpen.

I den 41a minuten får Bruno Alves en fin möjlighet, Meireles måttar in frisparken mot den bortre delen av straffområdet och där kommer Alves flygande som en kanonkula, portugisen når högre än Vidic och får på bra tryck i nicken, men bollen smiter utanför stolpen och United kommer undan med blotta förskräckelsen. Någon minut senare är det istället Vidic som får en gyllene chans att öka på ledningen, Giggs lyfter in en hörna som John O´Shea på första stolpen skarvar vidare in mot mitten där Vidic, helt ren 2-3 meter från mål stöter bollen över ribban. Skulle varit 2-0 här.

Massimo Bussacca blåser strax därpå av den första halvleken som alltså slutar 1-0 till de röda.

Andra halvlek
Ett skoningslöst regn hälsar lagen välkomna ut till den andra halvleken, det bekommer dock inte Wayne Rooney som omgående hittar fram med en djupledspassning till Berbatov som tar med sig bollen in i boxen men avslutet är väl tamt och ställer inte till några problem för Helton. Porto är sedan ytterst nära att kvittera då Meireles vänsterskott utifrån seglar strax ovanför det bortre krysset, målchansen uppstår efter att Evra slarvigt tappat boll djupt ner på egen planhalva.

Sedan händer inte mycket förrän i den 57e minuten då Mariano och Evra kolliderar en bit utanför Uniteds straffområde, min spontana reaktion är att United bör ha frisparken, en reaktion som stärks när man ser att blodvite uppstår från fransmannen men istället blir det frispark Porto i ett ganska bra läge… Hulk (väldigt anonym i matchen) kliver fram och klipper till bollen som får bra fart men Van der Sar är välplacerad och kan enkelt rädda.

I den 64e minuten byter Porto ut en misslyckad Rodriguez och sätter istället in Ernesto Farias, tvåmålsskytt i helgen. Ferguson gör sedan sitt första byte i matchen då en till synes tröttkörd Berbatov byts ut i den 68e minuten till förmån för Nani. I och med det bytet tar Giggs Berbatovs plats centralt och Nani går ut på Giggs plats till vänster på mittfältet.

United sjunker tillbaka mer och mer och Porto tillåts ha mycket boll medan United bara ligger och täcker av i sina positioner. Ronaldo blir mer och mer isolerad på topp och Uniteds anfallsspel byts mot sporadiska kontringar. Matchen påminner vid den här tidpunkten en hel del om dubbelmötena med Barcelona från förra året, om än inte med lika tung offensiv från motståndarna.

I den 78e matchminuten går Anderson, med 66 % lyckade passningar, ut och in kommer Paul Scholes för den avslutande kvarten. Direkt därpå får Porto en hörna där Van der Sar bestämmer sig för att gå ut och hänga tvätt istället för att spela fotboll och det blir mycket farligt då bollen seglar över holländaren och landar på pannan på Hulk som i kamp med O´Shea dock inte lyckas få bollen på mål. Porto gör sedan ett offensivt byte då man tar ut högerbacken Sapuranu och sätter in mittfältaren Tomas Costa. I den 85e minuten får Porto sin stora möjlighet då Lisandro frispelas inne i boxen, anfallaren klipper till direkt men får ingen bra träff och Van der Sar kan rädda bollen utan problem. Får Lisandro en normal träff i det läget är det kvitterat…

De avslutande minuterna blir nervösa, medvetandes om att Porto endast behöver göra ett ynka mål för att avancera, men United behåller lugnet och de sista minuterna spenderar man på Portos planhalva där framförallt Giggs och Ronaldo ser till att klockan går. Efter tre minuters stopptid blåser schweizaren Bussacca av matchen och lättnaden är lika stor som glädjen, Manchester United är vidare till semifinal i Champions League!


Sammanfattning

En fantastiskt disciplinerad insats av United som hittade tillbaka till det solida försvarsspel man haft under större delen av säsongen och när man som mest behövde det tog man en efterlängtad 1-0 seger för tolfte gången den här säsongen. Defensivt sett en briljant insats av hela laget, där lagdelarna jobbade mycket bra tillsammans och där mittfältet med Michael Carrick i spetsen kvävde Portos alla försök att få igång det rörliga anfallsspel man så framgångsrikt bedrev på Old Trafford i match ett.

Efter en jobbig period med dåligt spel och dåliga resultat är United nu tillbaka i stark form och hoppet om de tre tyngsta titlarna lever. Skadeläget håller även på att lätta då Rio Ferdinand och Rafael da Silva var friskförklarade inför matchen och Wes Brown troligtvis är tillbaka nästa vecka. Oklart hur det står till med Darren Fletcher som tillsammans med långtidsskadade Owen Hargreaves återfinns på skadelistan.

Nästa match är på söndag då Everton står för motståndet i semifinal av FA-cupen. Låt oss hoppas på ett taggat United, för Everton kommer göra allt för att nå en efterlängtad titel i David Moyes ledning.


Manchester United – Arsenal, semifinal Champions League, onsdag 29 april, can´t wait!

/ Simon, Svenska Fans


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS