Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Middlesbrough – Man Utd 0-2

MIDDLESBROUGH – MAN UTD 0-2 (0-1) 
0-1 [25] Ryan Giggs
0-2 [51] Ji-Sung Park
 
MIDDLESBROUGH: Jones – McMahon (Digard 55), Wheater, Huth, Hoyte – O’Neill (Emnes 70), Sanli, Bates, Downing – Aliadiere, King (Alves 55)
Avbytare: Turnbull, Grounds, Arca, Johnson
Varningar: Huth
 
MANCHESTER UNITED: Foster – O’Shea, Vidic, Evans, Evra (Rafael 78) – Park (Nani 74), Scholes, Giggs, Rooney – Macheda (Tevez 55), Berbatov
Avbytare: Kuszczak, Gibson, Anderson, Ronaldo
Varningar: Macheda


Tre nya poäng inkasserades på Riverside Stadium då Middlesbrough slogs tillbaka med 2-0 efter mål av årets spelare Ryan Giggs samt Ji-Sung Park. Segern innebär ett stort steg mot en tredje raka Premier League-titel för Manchester United.

United åkte upp till nordöstra England på jakt efter tre nya poäng i titelstriden medan Gareth Southgates Middlesbrough siktade på att upprepa tidigare skrällar mot United i hopp om vitala poäng i bottenstriden.

Gareth Southgate startade med följande elva:
Jones; McMahon, Huth, Wheater, Hoyte; O´Neill, Tuncay, Bates, Downing; King, Aliadiere

Sir Alex tog ut ett relativt väntat lag där försvaret var detsamma som mot Arsenal i veckan förutom de väntade bytena på Ferdinand och Van der Sar. Foster och Evans kom in och visade att framtiden ser ljus ut på de platserna bakom rutinerade Rio och VDS. På tal om rutin så var både Scholes och Giggs tillbaka på mittfältet, flankerade av Park och Wayne Rooney. Macheda fick göra sin andra match från start i United tröjan, då han tog plats i anfallet bredvid Dimitar Berbatov. Startelvan såg således ut som följer:
Foster; O´Shea, Evans, Vidic, Evra; Park, Scholes, Giggs, Rooney; Berbatov, Macheda

Första halvlek
När Mark Halsey blåste igång matchen på ett soligt Riverside var jag ganska säker på att detta skulle bli en mycket tuff match, som det så ofta blir mot Middlesbrough på bortaplan. Så blev inte fallet. Förutom en stark period i början av Boro hade United fullständig kontroll på matchen och gästernas överlägsna passningsspel var en starkt bidragande orsak till att matchen gick som den gick. Boro försökte sätta hård press högt upp i banan, men ett mittfält med Scholes och Giggs i spetsen var alldeles för skickligt för att låta sig störas nämnvärt.

Efter drygt 20 minuters spel får Middlesbrough sin första och enda heta målchans. Marlon King (?) hittar fram till en djupledslöpande Aliadiere som är före Vidic i straffområdet men den förra Arsenal-spelaren lyckas inte överlista Ben Foster som kommer ut och gör en fin parad. Foster startar strax därefter en kontring då hans enorma utkast hittar en framstormande Ji-Sung Park en bit in på Boros planhalva, Park tar med sig bollen, vänder upp och spelar tillbaka bollen till Scholes som kommer i sin favoritposition, men engelsmannen misslyckas helt med skottet som rullar en bra bit utanför.

Efter att de första 20 minuterna dominerats (dock utan att skapa något) av Boro tar United sedan över matchen och i den 24e minuten är 1-0 nära då Giggs och Rooney samspelar mycket fint med flera pass mellan sig men en boro-försvarare hinner emellan i sista sekund och rensar undan framför Giggs. Minuten senare kommer dock 1-0. Macheda släpper Vidic pass förbi sig och Giggs blir helt ensam strax utanför straffområdet och walesaren har inga problem med att prickskjuta in 1-0 i det bortre hörnet. Det hela ser fruktansvärt enkelt ut för eminensen Giggs.

Mycket mer händer inte i den första halvleken. Vidic får en boll på handen i straffområdet efter knappa 30 minuter men Halsey, som står perfekt placerad, är inte intresserad av att blåsa straff. Scholes hinner även med att missa två kanonlägen och den tillresta United klacken skanderar högljutt ”Argentina!” och ”Fergie, sign him up!” medan Carlos Tevez värmer upp.

Andra halvlek
United startar den andra halvleken mycket starkt och det blir väldigt uppenbart varför Boro ligger i botten av tabellen. Efter några minuter står Rooney för en vacker räd på vänsterkanten där han vänder in och ut på stackars McMahon innan han levererar ett strålande inspel till Macheda som i trängt läge dock inte lyckas få bollen på mål. Hemmalaget får inte låna bollen i början och United dominerar, mycket tack vare ett fulltständigt överlägset passningsspel. En sekvens med flera fina passningar inom laget når bollen till slut fram till Wayne Rooney som smeker fram en briljant djupledspassning till en framstormande Park som distinkt kan sätta 2-0, otagbart för Bradley Jones i målet.

Gareth Southgate kontrar med att i den 55e minute göra ett dubbelbyte då Marlon King och Tony McMahon byts ut till fördel för Afonso Alves och Didier Digard. Samtidigt så byter Ferguson ut Macheda som dragit på sig ett gult kort och sätter in Carlos Tevez. Strax därpå drar Robert Huth på sig Boros första varning efter en kapning på Tevez som är för snabb för tysken.

Boro kommer verkligen ingenstans, anfallsspelet är på tok för långsamt och avsaknaden av kreativitet och kvalitet är plågsamt uppenbar. United kontrollerar händelserna fullständigt och någon anstormning kommer aldrig från hemmalaget utan istället är det United som är nära att dryga ut ledningen vid flera tillfällen men skärpan i avsluten saknas och bytena av Nani och Rafael mot Park och Evra har ingen större påverkan på matchen.

Mark Halsey blåser av efter tre och en halv minuts stopptid vilket förkunnar att Manchester United har tagit tre nya, tunga poäng i titelstriden. Fyra matcher återstår nu i ligan och hoppet om en ny titel lever i allra högsta grad.

Sammanfattning
En väldigt stabil insats från Uniteds sida som tog de tre poängen som behövdes samt bättrade på målskillnaden trots att man vilade spelare som Van der Sar, Carrick, Fletcher, Anderson och Ronaldo. Dock startade klasspelare som Rooney, Berbatov, Giggs och Scholes vilket visar vilken enormt stark trupp United har då alla spelare är friska. Wes Brown fanns inte med på bänken den här matchen heller och frågan är om Brown kommer att figurera något mer den här säsongen? Just nu ser det högst osäkert ut…

Bäst i United var Vidic tillsammans med mittfältstrion Scholes, Giggs och Rooney som samtliga visade sin klass idag. Middlesbrough hade inte mycket att sätta emot United och frustrationen måste vara stor bland Boro-fansen när deras lag inte klarar av att prestera bättre än så här i detta kritiska skede av säsongen.

Patrice Evra byttes ut med kvarten kvar efter att ha fått en smäll på foten tidigare i matchen och rapporter om hur det står till med vänsterbacken kommer så fort vi vet något. Ji-Sung Park byttes även han ut i andra halvlek, vilket kan vara en indikation på att Ferguson vill starta med sydkoreanen mot Arsenal på tisdag. Rooney och Berbatov spelade båda 90 fulla minuter…

Nu gläds vi åt denna seger innan vi laddar om för returmötet i Champions League-semifinalen mot Arsenal på tisdag. Jag är redan nervös!

Matchfakta
Mål: 0 – 2
Skott (på mål): 2 – 2
Skott (utanför): 8 – 9
Hörnor: 3 – 3
Offside: 2 – 3
Gula kort: 1 – 1
Tacklingar: 27 – 19
Bollinnehav %: 46 – 54

Fergie, sign him up!

/ Simon, Svenska Fans