Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-33

MUSS redaktion presenterar Veckans United för vecka 33 2009.

Förra veckans Veckans United.
Gamla Veckans United arkiveras under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar.

(Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

”Det är varje pojkes dröm, inte sant? Jag kunde inte önska mycket mer. När jag fick reda på att jag var med i truppen blev jag glad och jag trodde inte att jag skulle stå där efter att jag gjort mål mot Stretford End. Det är vad du strävar efter – att komma med i a-laget och att göra mål mot Stretford End. Jag har sett min vän Welbeck göra det. Och jag var avundsjuk när han gjorde det. Nu har jag gjort det och jag är bara så stolt.”
Tom Cleverley gillade att göra mål på Old Trafford

MUSS SUPPORTERTRÄFF
Glöm inte att anmäla dig till MUSS supporterträff i Göteborg. Supporterträffen arrangeras den 22 augusti i samband med Uniteds ligamatch mot Wigan. Deltagare på supporterträffen har chansen att vinna en MUSS-resa! (Obs. att Berra är i Manchester i samband med matchen mot Birmingham och därför inte kan nås på telefon då.) Läs mer här.

”Jag fick reda på att jag skulle spela när bossen höll sitt lagsamtal. Det var kort notis men jag är en professionell spelare och du måste kunna hantera det. […] Jag trivs med min situation just nu och det är en dröm att få spela framför den här publiken varje vecka med en Unitedtröja på. Men jag inbillar mig inget, jag behöver erfarenhet. Jag vet att man bara kan få erfarenhet genom att spela så vad bossen än säger är jag redo för det.”
Ritchie De Laet älskar att spela för United men står med fötterna på jorden

SPELADE MATCHER
2009-08-05 [TR] Manchester United-Valencia 2-0 (0-0) [Rooney, Cleverley]
United: Foster (Kuszczak 46) – De Laet (Fabio 63), Ferdinand, Evans (O’Shea 46), Evra – Valencia (Nani 80), Fletcher (Gibson 63), Carrick (Anderson 63), Tosic (Cleverley 46) – Rooney (Macheda 63), Owen (Berbatov 63)
United besegrade Valencia i sommarens sista riktiga träningsmatch. Valencia (spelaren) låg bakom Uniteds båda mål med ett piggt ytterspel medan Rooney och unge Cleverley tryckte in bollarna i mål.

”Det viktigaste för mig var Valencias insats. Jag tycke att han var väldigt, väldigt bra. Han har fantastisk balans och han har styrka och snabbhet. […] Det var en möjlighet att spela flera av de yngre spelarna – Tom Cleverley gjorde mål, Darron Gibson hade två fantastiska skott från utanför straffområdet, han visade sin styrka ikväll vilket är positivt, och Ritchie De Laet och Fabio svarade för utmärkta insatser. Jag tycker också Machedas rörelse i en främsta tredjedelen var fantastiskt.
Sir Alex Ferguson var nöjd med ungdomarnas insats

2009-08-09 [CS] Chelsea-Manchester United 2-2 (0-1) [Nani, Rooney], United förlorade 4-1 på straffar
United: Foster – O’Shea (Fabio 75), Evans, Ferdinand, Evra – Park (Giggs 75), Carrick, Fletcher (Scholes 75), Nani (Valencia 63) – Rooney, Berbatov (Owen 75)
Chelsea vann årets Community Shield efter att ha vunnit mot United på straffar. United började annars bäst och tog ledningen genom Nani – som fortsätter att visa fin försäsongsform. Chelsea tog över och kvitterade efter slarv i Uniteds försvar och kunde sedan ta ledningen efter ett par horribla beslut av domaren. United kunde emellertid kvittera på övertid efter att Giggs frispelat Rooney. Straffläggningen slutade dock inte som i Moskva. Giggs och Evra slog usla straffar medan Chelseas straffskyttar var felfria.

”Jag tror att domaren såg det tydligt. [Ballack] armbågade [Evra] i ansiktet och [domaren] var tydligt i linje med den faktiska incidenten och jag är besviken för han stoppade spelet två gånger tidigare för fult spel när spelare låg ner. […] Vi spelade bra i stora delar av matchen och vi borde ha avgjort i första halvlek.”
Sir Alex Ferguson var inte nöjd med domarinsatsen

KOMMANDE MATCHER
Det är landskamper mitt i veckan och till helgen sätter Premier League äntligen igång! United möter, som de flesta säkert redan vet, Birmingham hemma i premiären.

2009-08-16 14.30 [PL] Manchester United-Birmingham City (visas på Canal+ Sport 1)

”Känner man Ben [Foster] och den förmåga han har borde han ha gjort bättre vid det andra målet [som Chelsea gjorde i Community Shield]. Det var dock hans första stora uppgift. Han har väntat länge, har haft sina skador och under försäsongen lät jag de tre målvakterna dela på speltiden. Och kanske gav vi inte honom tillräckligt många minuter. Men det viktiga är, att jag vet vilken förmåga han har – vilket betyder att jag inte oroar mig för honom.”
Sir Alex Ferguson – som av alla uttalanden att döma satsar på Foster nu när van der Sar är skadad

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Owen Hargreaves är knäskadad. Den alltid lika opålitliga blaskan News of the World påstod i veckan att det kan dröja ett halvår tills Hargreaves är spelklar. Enligt trovärdigare The Guardian har United emellertid dementerat detta. Hargreaves förväntas återvända till Manchester i september för rehabiliteringsträning. När han är spelklar är just nu oklart.
¤ Gabriel Obertan är skadad, beräknas vara tillbaka i spel tidigast i oktober (Sky Sports).
¤ Rafael da Silva uppges ha dragit en axel ur led. The Times berättar att han kan komma att missa säsongsstarten (info om Rafael längst ned i artikeln). Den nyheten är förstås gammal nu men inget nytt har kommit fram.
¤ Manutd.com berättar att Wes Brown förhoppningsvis ska kunna spela ligapremiären.
¤ Samma artikel berättar att Nemanja Vidic kommer att missa ytterligare någon vecka. Kanske kan spela mot Wigan borta den 22 augusti?
¤ Gary Nevilles rehabilitering går bra enligt samma artikel. Ligapremiären är ett rimligt mål.
¤ Craig Cathcart missade Valencia med en lättare skada. Inget nytt här, han var inte med i truppen till Community Shield men det kanske han inte hade varit oavsett.
¤ Edwin van der Sar bröt ett finger i vänsterhanden i straffläggningen mot Bayern. Han blir borta till slutet av september.
¤ Nani skadade axeln i Community Shield. De första rapporterna talade om allt från tio dagar till tio veckor men dagen efter matchen var Nani hoppfull om att kunna spela redan på onsdag när Portugal spelar landskamp. The Telegraph.
¤ Ben Foster drog på sig en lättare skada i Community Shield och kommer därför att inte spela för landslaget i veckan. Inget ytterligare uppgifter finns att tillgå.
¤ Inga avstängningar än så länge.

”Det är alltid bra att spela konsistent med spelarna runt dig – det leder till bättre förståelse. Men det är en utmärkt möjlighet för den [målvakt] som managern väljer [istället för van der Sar]. […] Jag tror att välja en av [Foster eller Kuszczak] skulle hjälpa såväl målvakten som laget. Att vara utanför laget kan vara svårt för en utespelare och det gäller i ännu större grad en målvakt. Men jag är säker på att managern kommer att göra det rätta. Han är sin egen man och kommer att bestämma själv.”
Foster eller Kuszczak? Rio Ferdinand tycker att det viktiga är att välja en av dem

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ Sportjournalisten Mats Svensson debuterade som bloggare på MUSS den 5 augusti.
¤ Manutd.com intervjuar Michael Carrick. (Endast för registrerade medlemmar.)
¤ Uniteds förre ungdomstränare Eric Harrison berättar för MEN att vi ska lita på Fergie.
¤ MUSS presenterar Uniteds spelartrupp: Darren Fletcher, Nemanja Vidic, Park Ji-Sung.
¤ Pengar, pengar, pengar. The Times om kostnaden för supportrar, citys £500 miljoners-satsning samt sponsoravtal.

”Jag har gjort så bra som jag kan under försäsongen. Nu är jag bara ivrig att få starta den nya säsongen, som alla andra. Det har varit enkelt att anpassa sig till livet i United. Spelarna har fått mig att känna mig väldigt välkommen och det känns som att jag har varit här ett par år redan.”
Än så länge trivs Michael Owen i United

SILLY SEASON 2009/10
Sedan tidigare är följande officiellt bekräftat:
¤ Nyförvärv: Obertan, Owen, Valencia, Diouf.
¤ Förluster: Ronaldo, Tevez, Campbell, Martin, Manucho, Eckersley.
¤ Utlånade: Possebon till Braga, hela säsongen. Ljajic till Partizan till nyår. Diouf till Molde till nyår.

Rykten:
¤ Enligt Sky Sports vill skotska Motherwell låna Ritchie De Laet. Inget nytt här den senaste veckan.
¤ Korea Times berättar att United vill skriva nytt kontrakt med evighetsmaskinen Park Ji-Sung. Beräknas ske efter att säsongen har startat.
¤ Sky Sports berättar att David Beckham vill spela för United.
¤ Valencias David Silva imponerade mot United vilket förstås ytterligare spädde på spekulationerna om en eventuell flytt till Manchester. Valencia behöver pengar och United har massor över efter att ha sålt Ronaldo tidigare i sommar. Men det känns ändå som att Fergie har handlat klart.
¤ Sir Alex Ferguson berättade efter matchen mot Valencia att United funderar på att låna ut Tom Cleverley, bl.a. sa Fergie att en eller två Premier League-klubbar var intresserade av att låna ynglingen.
¤ Enligt FourFourTwo ville Barcelona köpa Nani efter Champions League-finalen i våras. United och Sir Alex Ferguson sa blankt nej. Måhända ett tvivelaktigt rykte men ett tecken på att Ferguson kommer att satsa på Nani den här säsongen.

Övrigt:
¤ Real Madrid har värvat Liverpools Xabi Alonso. Här i MUSS-borgen har vi tappat räkningen på hur många spelare Real har värvat. Sist vi räknade ledde city kampen med 128 värvade spelare mot 108 men det var ett par veckor sedan…
¤ Liverpool har värvat Alberto Aquilani. Rafael Benitez har som vanligt koll på sina ”facts”.

”Manchester city tänker stort och om jag ska vara ärlig är det ingen skillnad mellan city och Real Madrid eller det brasilianska landslaget.”
Robinho tycker att city är en massiv klubb

RESERVER OCH JUNIORER
Uniteds reserver bortabesegrade Altrincham med 2-0 efter mål av Dudgeon samt ett självmål.
United: Tom Heaton – Danny Simpson (Scott Moffatt 73), Oliver Gill (Robbie Brady 46), James Chester (c), Scott Wootton (Reece Brown 62), Corry Evans (Oliver Norwood 46), Cameron Stewart (Michael Ngoo 71), Matt James, Febian Brandy (Nicky Ajose 62), Magnus Eikrem (Will Keane 73), Joe Dudgeon
Matchrapport från United Youth.

Uniteds reserver bortabesegrade Katwijk med 4-1 efter mål av Dudgeon, Brandy, James samt målvakten Tom Heaton (!) – som fick hoppa in som anfallare när Brandy blev skadad och United redan hade använt alla utespelare. I slutet av matchen fick även Uniteds matrialförvaltare Ian Buckingham hoppa in.
United: Ron-Robert Zieler – Danny Simpson, Oliver Gill (Joe Dudgeon 46), Reece Brown, Scott Wootton (James Chester 46), Corry Evans (Magnus Eikrem 46), Cameron Stewart (Ian Buckingham 81), Sam Hewson (Matt James 46), Febian Brandy (Tom Heaton 72), Oliver Norwood, Nicky Ajose (Robbie Brady 46)
Matchrapport från United Youth.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Quinton Fortune spelar fortfarande. Nu har han flyttat till Doncaster (länk till BBC).
¤ FourFourTwo berättar att Juan Sebastian Veron har sänkt sin lön för att hjälpa Estudiantes juniorlag.

DIVERSE
Espanyols lagkapten Daniel Jarque avled i lördags efter att ha drabbats av en hjärtattack. Jarque blev endast 26 år gammal.

Det är landskamper på onsdag, följande Unitedrelaterat finns att berätta:
¤ Ben Foster, Rio Ferdinand, Michael Carrick och Wayne Rooney blev samtliga uttagna till Englands trupp inför landskampen mot Holland på onsdag. Foster tvingades dock tacka nej p.g.a. skada (se ovan). Michael Owen får dock vänta på att bli återkallad till landslaget.
¤ Skottland spelar VM-kval mot Norge. Darren Fletcher är förstås uttagen och kommer dessutom att bära kaptensbindeln.
¤ Nani är uttagen till Portugals trupp inför matchen mot Liechtenstein.
¤ Frankrike möter Färöarna, Patrice Evra har en självklar plats i truppen.
¤ Dimitar Berbatov har alltid en plats i Bulgariens trupp. Nu väntar träningsmatch Lettland.
¤ Jonny Evans spelar med Nordirland mot Israel.
¤ John O’Shea och Darron Gibson tar plats i Irlands trupp inför matchen mot Australien.
¤ Mame Biram Diouf är uttagen till Senegals landslag som möter Kongo.
¤ Som vi berättade förra veckan får Park Ji-Sung vila från landslagsspel.
¤ Tom Cleverley och Danny Welbeck är uttagna till det engelska U20-landslag som ska möta Montenegro. Korrigering i efterhand: Welbeck var inte med i laget, det var däremot Febian Brandy, oklart varför.
¤ Federico Macheda är uttagen till Italiens U21-landslag. Italien spelar mot Ryssland.
¤ Corry Evans och Oliver Norwood är uttagna till Nordirlands U21-landslag som möter Portugal.
¤ STV berättar att Skottland ville att Darren Fletcher skulle be att få slippa spela Community Shield. Skrattretande och Fletcher vägrade förstås.

¤ Fuskarna Porto får spela Champions League. USA Today publicerar APs text. UEFAs uttalande.
¤ I England har FA förändrat vissa disciplinära procedurer. The Guardian berättar mer.
¤ United har Europas bästa publiksiffror enligt The Sport Review. Jag noterar dock att de tycks ha glömt Manchester city så United är nog tvåa, egentligen. Ja, för inte kan väl den massiva klubben med världens mest lojala supportrar – som alla kommer från Manchester förstås – vara utanför topp 15? De tog ju för fasen en kvarts miljon supportrar till Blackburn.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan frågar vi läsarna om vem som borde vara ordinarie vänsterback i United. Rösta i högerspalten.

Förra veckan undrade vi vem som borde vara högerback i United (en trend, någon?). 231 MUSS-besökare röstade och Wes Brown vann överlägset med 50% av rösterna. 34% tycker att United ska satsa på brassen Rafael da Silva, medan John O’Shea fick nöja sig med 10% av rösterna. Veteranen Gary Neville, tillika lagkapten i United, har inte de svenska supportrarnas förtroende och fick blott 6% av rösterna.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
United-Valencia 2-0, höjdpunkter:

Chelsea-United 2-2 (4-1 på straffar), höjdpunkter:

Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke eller Johan.