Matchrapport: Man Utd – Birmingham 1-0

United vann premiärmatchen mot Birmingham med matchens enda mål, inprickat av Wayne Ronney i första halvlek. Hemmalaget var överlägsna spelmässigt större delen av matchen, ändå var det nära att bortalaget fick med sig en poäng.

United:
Att Sir Alex och United har skadeproblem i försvaret var klart sedan tidigare, men att även Rio Ferdinand tvingats slänga in handduken under fredagen var en nyhet. Jonny Evans kom till spel, Wes Brown fanns pÃ¥ bänken, dock kom inte Rafael, Neville, Vidic och Ferdinand till spel. DÃ¥ är det guld värt med en spelare som John O’Shea, han tog plats i mitten frÃ¥n start med Evans, pÃ¥ kanterna fanns Fabio och Evra.
På mitten så saknades av någon anledning (ej klart varför) Michael Carrick, han fanns inte ens på bänken. Troligen enbart för att Sir Alex vill rotera bland folket. Fletcher startade centralt med Scholes, Valencia och Nani startade på kanterna. Ben Foster kom till start och tog platsen mellan stolparna, Rooney och Berbatov inledde på topp.

Birmingham:
Alex McLeish hade också stora problem med skador i försvaret. Mittbackarna Dann, Ridgewell och Taylor kom som väntat inte till spel, inte heller vänsterbacken David Murphy och nyförvärvet Espinoza. Detta innebar att Franck Queudrue spelade centralt med nyförvärvet Roger Johnson, ett annat nyförvärv, Gregory Vignal, tog vänsterbacken och veteranen Stephen Carr högerbacken. På mitten saknades avstängde Lee Bowyer. Nyförvärvet från Ecuador, anfallaren Christian Benitez började matchen på bänken efter sin axelskada. Sebastian Larsson spelade till höger, James McFadden till vänster, i mitten fanns som väntat 3 man; Carsley, Fahey och nyförvärvet Barry Ferguson. Inräknat målvaktslånet Joe Hart så startade McLeish med 4 nyförvärv.

Första halvlek:
United tog tag i taktpinnen frÃ¥n start, inte direkt förvÃ¥nande pÃ¥ Old Trafford. Man hade dock svÃ¥rt att skapa nÃ¥got mot Birmingham’s extremt lÃ¥ga försvarsspel.
Det var bortalagets McFadden som fick den första chansen när han helt oattackerad sköt ett skott utifrÃ¥n som gick halvmetern utanför Foster’s högra stolpe, som dock United-keepern hade full koll pÃ¥.
United malde på och fick ett par halvchanser genom Berbatov och Nani, skott utifrån som antingen räddades av Hart eller blockerades av försvaret. Bästa chansen gick till Rooney som med ett lobbskott tvingade Hart till en bra räddning.
Ledningsmålet kom i 34:e minuten. Nani fick bollen på vänsterkanten, vände tillbaka och slog ett inlägg som Rooney nådde högst på. Nicken tog i stolpen, returen tog Rooney själv hand om slog enkelt in 1-0.
Efter målet hade bortalaget 2 bra chanser. Jerome hade ett skott strax utanför och Queudrue en nick på hörna som räddades på mållinjen av Evra. Knappast logiskt om Birmingham hade kvitterat.
Det sista som hände i första halvlek var att Fletcher på något sätt lyckades missa öppet mål efter mycket fint förarbete av Evra.

Andra halvlek:
Den andra halvleken blev spelmässigt sämre frÃ¥n United’s sida. Man var inte lika överlägsna och hade inte lika mycket boll, det var dock ändÃ¥ sÃ¥ att bortalaget inte hade särskilt mycket att säga till om.
Rooney försökte sig på ett långskott från 40 meter, Hart var dock med på noterna och tippade till hörna. Berbatov hade sedan 2 bra chanser, den ena skarvades han strax utanför, den andre räddade Queudrue från att nå fram till bulgaren.
Bortalaget var inte helt ofarliga, 2 långskott från McFadden och Fahey var inte långt borta. För att inte tala om inhoppande Benitez jättechans med kvarten kvar. Han lurade en offsidefälla, gjorde bort chanstacklande Brown och sköt ett bra skott som Foster gjorde en mycket fin enhandsräddning på.
United hade ett par bra chanser ytterliggare. Giggs frispark hade suttit i krysset om den inte tagit i muren., Berbatov’s avslut räddades pÃ¥ mÃ¥llinjen av Carsley och Rooney hade en nick strax utanför. I slutet av matchen hade Owen 2 bra chanser, pÃ¥ den första var han tydligen nÃ¥gon centimeter pÃ¥ fel sida och blÃ¥stes nÃ¥got tveksamt av för offside. PÃ¥ den andra skarvnickades han fint fram av Rooney, ensam med mÃ¥lvakten sÃ¥ lyckade Hart Ã¥terigen rädda sitt mÃ¥l frÃ¥n ytterliggare pÃ¥hälsning.

Sammanfattning och spelarbetyg:
United vann mycket rättvist, man borde gjort ett par mÃ¥l till med chanserna i Ã¥tanke, men som vanligt sÃ¥ var effektiviteten mycket lÃ¥g. Domare Lee mason dömde United för första gÃ¥ngen, kan man hoppas pÃ¥ den sista? Han ville verkligen visa att “jag dömmer minsann inte Ã¥t hemmalaget”, Berbatov fick inte ett enda domslut med sig under matchen. Bulgaren borde ha haft straff när Carr stämplade honom solklart över foten, men Berbatov försökte spela vidare istället för att ligga och dra sig i gräset. I första halvlek frispelade han elegant Valencia med en skarv med foten i knähöjd, domaren blÃ¥ste dock av för hög spark när Berbatov var först pÃ¥ bollen!! Detta var bara 2 av de makalöst konstiga domslut som Mason ägnade sig Ã¥t, ruggigt mÃ¥nga felbeslut. Och FA vill att spelare och managers skall visa respekt mot domarna? Rätt svÃ¥rt när de konstant är sÃ¥ usla, man är bara mänsklig som spelare…

I United var Rooney bäst, han har inlett säsongen strÃ¥lande och det är inget snack om vem som tagit över Ronaldo’s mantel. Evra var lysande pÃ¥ vänsterbacken och Fletcher stabil pÃ¥ mitten, trots en del felpass. Scholes styrde spelet bra, han klarar detta mot motstÃ¥nd av denna dignitet som faller lÃ¥ngt ner i banan med halva laget och när han fÃ¥r tid pÃ¥ sig. Valencia hade bollen mycket i första halvlek och gjorde ofta allt rätt, i andra halvlek kom han inte alls med lika mycket i spelet. Berbatov gjorde en bra match i sin nya roll lite längre upp i banan, men han hade det svÃ¥rt när han inte fick nÃ¥gonting med sig överhuvudtaget, skapade dock flera farliga chanser. Foster gjorde en lysande räddning i slutet pÃ¥ matchen men hade i övrigt inte särskilt mycket att bestyra. Jonny Evans tvingades utgÃ¥ med en skada, kanske var det den som hämmade hans spel nÃ¥got. Nani gjorde som vanligt en ojämn insats, även om jag tycker han blivit bättre pÃ¥ att överväga sina beslut. Tyvärr tvingades han utgÃ¥ i paus p.g.a sin skadade axel och Giggs kom in.

Nästa match är redan på onsdag mot Burnley borta på Turf Moor. Då har United knappt en backlinje att ställa upp med, minst 5 man saknas av de som är etablerade A-lagsspelare. Det kan sluta hur som helst.

2009-08-16 | 14.30 | Premier League
MANCHESTER UNITED – BIRMINGHAM 1-0 (1-0)
1-034ROONEY (Nani)
MANCHESTER UNITED
Foster – Fabio, Evans (Brown 75), O’Shea, Evra – Valencia, Fletcher, Scholes, Nani (Giggs 46) – Rooney, Berbatov (Owen 74)
Avbytare: Kuszczak, De Laet, Anderson, Gibson
Varningar: Fletcher
BIRMINGHAM
Hart – Carr, Johnson, Queudrue, Vignal – Larsson (O’Shea 81), Ferguson, Carsley (Benitez 74), Fahey, McFadden – Jerome (O’Connor 65)
Avbytare: Taylor, Phillips, McSheffrey, Parnaby
Varningar: Vignal
Domare: Lee Mason (underkänd) | Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75062