Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Elegant, enastående – men är han en utopi?

Dimitar Berbatov är en av de mer eleganta spelare som någonsin dragit på sig en Unitedtröja.
Jag kan inte minnas att jag sett någon spelare med en bättre första touch på bollen – en essentiell egenskap som skiljer världsspelare från medelmåttor.
Vi har inte heller sett många med hans förmåga att täcka bollen från motståndarna. Mark Hughes hade också en liknande sköld kring kroppen, men vässade armbågarna lite oftare än bulgaren.
Men får Den Sjätte Beatlen ut tillräckligt av sitt spel eller är han en ny utopi, en spelare Ferguson så gärna ville ha men som han innerst inne vet inte passar i United?
Det råder som sagt inga tvivel om att han är en spelare av guds nåde och när han levererar assist som den till Ronaldo mot West Ham i fjol kan vi glatt tillåta att han smyger in i passningsskugga i ett par matcher. Men gör han det? Statistiken visar nämligen att han levererar kontinuerligt. Varför får man då känslan av att han inte gör det? Är det spelstilen, hans ibland enerverande förkärlek för att stanna upp anfallen?
Jag älskar att se Berbatov on top of his game. Det ger sköna flashbacks till tiden då Cantona chippade bollar till en framstormande Denis Irwin. Tyvärr är känslan att det ofta går för sakta och att han inte har tempot att få ut det regelbundet. Paradoxalt nog är han snabbare än man tror – både i tanke och bem.
Han är en vattendelare mellan fansen också – framförallt hos de engelska supportrarna. Å andra sidan ska man ofta ta deras åsikter med en nypa salt när det finns figurer som på fullaste allvar anser att Matt Le Tissier var en större fotbollsspelare än Zlatan Ibrahimovic.

* Såg andra halvan av första halvlek Sunderland-Chelsea. Sällan man ser ett hemmalag med aspirationer – de borde i alla fall ha det med tanke på utgifterna – på övre halvan var så fullständigt avklätt på hemmaplan. Vilken klasskillnad!