Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Federico Macheda

[ORIGINALTEXT 2009-08-21, REDIGERAD 2010-06-29.]
Federico Macheda – eller Kiko Macheda om ni så vill – föddes i Rom den 22 augusti 1991. Han inledde sin fotbollskarriär i Romklubben Atletico Prenestino och visade tidigt att han var en mycket lovande spelare. Snart lockades han över till storklubben Lazio och fortsatte en imponerande pojklagskarriär. Det italienska regelverket förbjuder de italienska klubbarna att skriva kontrakt med spelare som är under 18 år. Manchester United såg sin chans och gav Macheda ett kontraktsförslag. 16 år gammal flyttade Macheda till Manchester för att spela fotboll i United i Uniteds juniorlag i september 2007.

I United tog Macheda omedelbart en plats i klubbens U18-lag. I sin debut i juniorlaget gjorde han matchens enda mål i en bortaseger mot Barnsley. Han slutade säsongen som lagets bästa målskytt med 12 mål på 21 matcher och belönades med reservlagsspel.

Sommaren 2008 var han stjärnan i det Unitedlag som vann den prestigefyllda ungdomsturneringen Milk Cup i Nordirland. Kort därefter, på sin 17-årsdag, skrev han på sitt första proffskontrakt. Han fortsatte att spela i U18-laget men fick också göra fler och fler framträdanden i reservlaget. Den 30 mars 2009 gjorde han ett hattrick när reservlaget spelade 3-3 borta mot Newcastle.

Macheda belönades med en plats i a-lagstruppen inför matchen mot Aston Villa. United spelade dåligt, låg under med 2-1 och var på väg mot sin tredje raka förlust i kampen om ligatiteln när Sir Alex Ferguson kastade in Macheda på plan med ungefär en halvtimme kvar att spela. Cristiano Ronaldo kvitterade men United behövde tre poäng. På övertid får Macheda bollen i offensivt straffområde och gör en snygg vändning för att sedan skruva in bollen otagbart bakom Friedel i Villas mål. En drömdebut!

Sex dagar senare fick Macheda en ny chans i a-laget, mot Sunderland. Det stod 1-1 i matchen när han blev inbytt i den 75:e minuten. Mindre än en minut senare styrde han instinktivt Carricks skott in i mål. Han var 17 år gammal, hade spelat mindre än en halvleks a-lagsfotboll men hade ändå avgjort två Premier League-matcher. Som hämtat ur en saga. Han utsågs till Jimmy Murphy Young Player of the Year.

En säsong senare kan vi konstatera att Macheda inte har lyckats upprepa den omedelbara succén. Han är fortsatt primärt en reservlagsspelare och han måste förbättra sig ett par nivåer för att på allvar konkurrera om en plats i Uniteds lag. Det har han dock alla möjligheter i världen att göra. Huruvida han lyckas vet bara framtiden.

Federico Macheda är en anfallsspelare med ett mycket bra målsinne. Han är stor och stark och utnyttjar det på ett bra sätt, varför han är svår att ta bollen ifrån. En svaghet är förstås bristen på rutin, han är också relativt osnabb och behöver förbättra sin förstatouch. Många jämför honom med Norman Whiteside. Hur som helst, Macheda har definitivt framtiden för sig och han har Sir Alex Fergusons förtroende. Det är ingen överdrift att påstå att Macheda är en av världens mest lovande fotbollsspelare.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Spelade för kort tid för en rättvis bedömning. Gjorde dock inte bort sig när han väl spelade och var bra i reservlaget. [JN]
Betyg: 5,7

______________________________________________________________________

Andra texter om Federico Macheda på MUSS.
______________________________________________________________________

FEDERICO MACHEDA [ANFALLARE 2007- | 15 MATCHER/3 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnFederico Macheda
positionanfallare
född1991-08-22 i Rom (Italien)
längd/vikt184 cm/77 kg
till United2007-09-01 från Lazio (proffs 2008-08-22)
debut2009-04-05 mot Aston Villa (h), gjorde ett mål
seniorkarriärManchester United (2007-)
titlar
meriterJimmy Murphy Young Player of the Year 2009
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2008/09322222100000000000
2009/10551141000210200000
TOTALT873363100210200000
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-20, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.