Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-37

MUSS presenterar Veckans United, version 2009-37. Då det inte var några matcher den här veckan har fokus istället varit på Paul Pogba-affären.
Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

”Fotboll är mitt liv och jag kommer att leta efter en annan utmaning inom fotbollen [när jag avslutar min spelarkarriär]. Jag accepterar att jag inte att spela när jag är 40 år gammal och när min kropp säger åt mig att jag inte längre klarar av att spela på den här nivån kommer jag veta att det är dags att lägga av. Jag avsluta min spelarkarriär på toppen och har ingen intention att spela i de lägre divisionerna. Jag har gjort mina tränarkurser och vill stanna inom fotbollen i någon kapacitet. Det finns flera möjligheter som kan ge mig chansen att stanna inom fotbollen […] men jag har ingen direkt plan.”
Ryan Giggs tänker inte sluta med fotboll när hans spelarkarriär är över.

VINN BIOBILJETTER
Fortfarande finns chansen att vinna biljetter till Looking for Eric. Däremot kommer den utlovade recensionen antagligen utebli p.g.a. logistiska problem (dvs. filmen visas inte på lämplig biograf).

”Ronaldo var en fantastisk spelare för oss och jag är säker på att han kommer att vara väldigt bra för Real Madrid. Men för mig är och har Wayne Rooney alltid varit vår största talang, även förra säsongen. Han är en otrolig talang och kommer att vara en av de bästa spelarna i Europa många år framöver. Det skrämmande är att han är fyra eller fem år från sin topp och när du ser den nivå han är på nu är det nästan omöjligt att förstå.”
Dimitar Berbatov älskar Wayne Rooney.

”Jag har alltid sagt att jag älskar den här klubben och så länge jag är önskad här kommer jag att spela här. Så enkelt är det. Jag kan inte se en enda anledning till att jag skulle vilja lämna. Jag har allt jag vill ha. Min familj är bara 30 minuter bort, jag är stadgad och jag kan ärligt talat inte se mig själv flytta någon annanstans om inte managern säger något annat till mig.”
Wayne Rooney å sin sida älskar United.

SPELADE MATCHER
P.g.a. landskamper har United inte spelat någon match den senaste veckan. Istället går vi igenom Unitedspelarnas prestationer i sina respektive landslag.

Nani spelade de sista 20 minuterna när Portugal spelade 1-1 i VM-kvalmatchen i Danmark. Portugal möter Ungern på bortaplan imorgon. Deras chanser att nå VM är dock mycket små – skulle de lyckas knipa andraplatsen i gruppen före Sverige och Ungern är risken stor att de blir sämsta grupptvåa i Europa och därmed missar chansen till ytterligare kval.

Nordirland, med Jonny Evans i laget trots skadeproblem, var nära att vinna i Polen men fick nöja sig med 1-1 efter en sen kvittering. Nordirland har hemmamatch mot gruppledande Slovakien imorgon. De har fortfarande chansen att vinna en mycket jämn grupp men kan lika gärna sluta fyra.

Patrice Evra spelade hela matchen när Frankrike igen underpresterade. Nu blev det 1-1 hemma mot Rumänien. Frankrike har därmed inte avgörandet i egna händer. För även om fransmännen skulle bortabesegra Serbien imorgon tar serberna VM-platsen vid segrar mot Rumänien och Litauen. Andraplatsen i gruppen och fortsatt kval mot en annan grupptvåa verkar dock vara gjuten för fransmännen. Serbien med Nemanja Vidic och Zoran Tosic i truppen spelade ingen landskamp i helgen men möter alltså Frankrike imorgon – hemmaseger garanterar VM-spel för Serbien.

Dimitar Berbatov briljerade när Bulgarien hemmabesegrade Montenegro med 4-1. Ett mål (på straff) och tre assist blev Berbatovs facit. Vägen till VM är dock lång för Bulgarien som inte på något sätt har avgörandet i egna händer. Bulgarerna möter Italien borta imorgon. I samma grupp bortabesegrade Irland Cypern med 2-1. John O’Shea spelade hela matchen men Darron Gibson blev kvar på bänken. Irland har grepp om andraplatsen och en liten chans att vinna gruppen. Irland träningsspelar imorgon mot Sydafrika – då utan John O’Shea som har lämnat truppen med en skada.

Darren Fletcher spelade hela matchen när Skottland vann med 2-0 mot Makedonien. Skottland avslutar sitt VM-kval hemma mot redan VM-klara Holland imorgon. En poäng räcker för att säkra andraplatsen i gruppen för skottarna men även vid skotsk seger är risken stor att Skottland blir sämsta grupptvåa och därmed missar chansen till ytterligare kval.

Antonio Valencia och Ecuador förlorade med 2-0 i Colombia. Ecuador har en ny tuff bortamatch imorgon, då i Bolivia. VM-chansen lever dock fortfarande.

Park Ji-Sung spelade hela matchen och noterades för en assist när redan VM-klara Sydkorea träningsspelade hemma mot Australien – seger 3-1.

England hemmabesegrade Slovenien med 2-1 i en träningsmatch. Wayne Rooney spelade 80 minuter och ordnade en kontroversiell straff till England. Michael Carrick spelade andra halvlek, medan Wes Brown och Ben Foster satt på bänken. England kan imorgon säkra VM-platsen genom att hemmabesegra Kroatien, men även vid förlust är Englands chanser att vinna gruppen mycket goda.

Ritchie De Laet fick inte plats i den slutliga 18-mannatruppen när Belgien utklassades av Spanien. Belgien, som inte kan nå VM möter Armenien borta imorgon.

Det var det när det gäller a-landslagsspel men ett gäng lovande Unitedspelare fick chansen i sina respektive U-landslag.

Federico Macheda gjorde sin tävlingsdebut för Italiens U21-landslag i bortamatchen mot Wales. Macheda fick hoppa in sista kvarten men kunde inte hjälpa Italien som förlorade med 2-1. Han fick dock inte plats i den slutgiltiga 18-mannatruppen till dagens match mot Luxemburg.

”Det jag har åstadkommit med att bli uttagen till U21-landslaget är vackert och ett viktigt mål för mig. Det är en fantastisk känsla av glädje och upprymdhet och jag ser fram emot att starta det här äventyret. En dag skulle jag älska att återvända till Italien, för givetvis är det där jag föddes och givetvis följer jag alltid italienska fotboll. […] Men igen, jag är glad över att vara i Manchester för nu. Att få spela i Champions League med dem är min dröm den här säsongen.”
Det känns inte helt bra att Federico Macheda redan börjar prata om att återvända till Italien.

Tom Cleverley spelade de avslutande sju minuterna när Englands U21-landslag bortabesegrade Makedonien med 2-1. Han spelade sedan hela matchen när England spelade 1-1 borta mot Grekland. Danny Welbeck satt på bänken mot Makedonien medan han blev inbytt efter 28 minuter och utbytt efter 75 minuter i matchen mot Grekland.

Craig Cathcart tvingades p.g.a. skada utgå efter 80 minuter när Nordirlands U21-landslag förlorade med 2-0 mot Tjeckien.

Adem Ljajic spelade andra halvlek och drog på sig en varning när Serbiens U21-landslag förlorade med 2-1 i Slovakien. Serberna möter Norge borta imorgon.

David Gray satt på bänken när Skottlands U21-landslag förlorade med 1-0 i Österrike.

Matthew James bar kaptensbindeln i Englands U19-landskamp hemma mot Ryssland, seger 2-1. Reece Brown (Wes Browns bror) spelade också från start – debut – och gjorde Englands 2-1-mål. Cameron Stewart hoppade in efter 70 minuter.

Robbie Brady noterade en assist när Irlands U19-landslag spelade 1-1 mot Holland. Han spelade sedan hela matchen i 2-0-segern mot Turkiet och andra halvlek i förlustmatchen, 3-1, mot Portugal.

Irlands U17-landslag vann mot Rumänien med 4-1 men förlorade med 2-1 mot både Ryssland och Sverige. Sean McGinty bar kaptensbindeln i de tre matcherna.

”Det är en lång tid att gå innan han kommer dit men Wayne [Rooney] har möjligheten att slå Bobby Charltons målrekord. Han måste spela många fler matcher och hålla sig skadefri för det är ett rekord som har stått sig i många år och kommer att bli svårt att slå. Men en spelare med hans egenskaper ska göra mål. Han spelar centerforward för Manchester United. Det visar dig i rätt riktning.”
Gary Neville tror att Wayne Rooney kan slå Sir Bobby Charltons målrekord i United.

KOMMANDE MATCHER
2009-09-12 18.30 [PL] Tottenham Hotspur-Manchester United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-09-15 20.45 [CL] Besiktas-Manchester United (visas på TV6)
2009-09-20 14.30 [PL] Manchester United-Manchester city (visas på Canal+ Sport 1)

Landslagsuppehållet pågår fortfarande men på lördag spelas det riktig fotboll igen. United möter Spurs på bortaplan, en mycket svår match med tanke på att Spurs har öppnat säsongen med fyra raka segrar även om Luka Modrics skada gynnar United. På tisdag nästa vecka åker United till Turkiet för att inleda Champions League-spelet mot Besiktas. Och sen är det dags för säsongens första Manchesterderby.

”Ibland är det lite enklare att spela mot större lag. Du spelar mot bättre spelare och det höjer din koncentrationsnivå. Du tänker på matchen lite mer. Koncentration är en stor del av försvarsspel. Du behöver vara på hugget för att göra ditt jobb ordentligt.”
Jonny Evans föredrar att spela mot storlagen.

”Roma spelade vacker fotboll under Luciano Spalletti. Hans arbete där var exceptionellt. Luciano kommer att komma till Manchester för att se hur vi arbetar. Vi kommer att vara tillsammans några dagar och kanske kommer vi att dela på en ny flaska vin.”
Sir Alex Ferguson visar sitt stöd för Romas sparkade tränare Spalletti genom att bjuda in honom till Uniteds träningsanläggning.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Craig Cathcart skadade låret i Nordirlands U21-landskamp mot Tjeckien. Det är oklart hur länge han blir borta.
¤ Jonny Evans saknades i Uniteds trupp mot Arsenal. Hans frånvaro har inte kommenterats men det förefaller vara troligt att det rör sig om skadeproblem. Evans var dock inte värre däran än att han kunde representera Nordirlands landslag och enligt Sky Sports hoppas han nu att han ska slippa operation.
¤ Rio Ferdinand blir borta längre än befarat. I veckan har Ferdinand sagt att han hoppas vara spelklar till matchen mot Spurs, Ferguson sa dock på sin presskonferens att han räknar med att det dröjer ytterligare en vecka.
¤ Owen Hargreaves är knäskadad. Manutd.com meddelade i veckan att Hargreaves kommer att återvända till Carrington (Uniteds träningsanläggning) den 23 september. Det är fortfarande oklart när han kan spela fotboll igen.
¤ Gabriel Obertan är skadad, beräknas vara tillbaka i spel tidigast i oktober (Sky Sports).
¤ John O’Shea lämnade Irlands landslagstrupp p.g.a. en skada. Just nu är det oklart hur allvarlig skadan är.
¤ Rafael da Silva är axelskadad. Det är oklart när han kan vara tillbaka, enligt Red News har Ferguson sagt att Rafael fortfarande är långt ifrån att vara spelklar.
¤ Edwin van der Sar bröt ett finger i vänsterhanden i straffläggningen mot Bayern. Han blir borta till slutet av september.
¤ Inga avstängningar att rapportera än så länge.

”Rehabiliteringen av min skada är det viktigaste just nu. Efter det kommer jag att fokusera på United och sedan får vi se vad som händer med landslaget.”
Edwin van der Sar antyder att hans landslagskarriär trots allt kanske inte är över.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ United Youth skriver om Paul Pogba-affären och varför FA bär en del av skulden till att klubbar som United hellre värvar en unga utlänningar än unga engelsmän.
¤ Red News statistiker es har gått igenom Sir Alex Fergusons kollegor i den engelska ligan. Först listar han alla tränare, och sedan gör han en klubbvis sammanställning. Mycket intressant.
¤ Andy Mitten är i mitt tycke bäst i världen på att skriva om United. Förutom att vara redaktör för det fantastiska fanzinet United We Stand skriver han texter i flera av världens mest respekterade tidningar. Han har dessutom en blogg på FourFourTwo som är mycket läsvärd.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson fortsätter att uppdatera MUSS-bloggen regelbundet – 10-20 inlägg i veckan. Missa inte!
¤ MUSS presenterar Uniteds spelartrupp: Zoran Tosic.
¤ I maj 1968 spelade United 3-3 borta mot Real Madrid och kvalificerade sig därmed för sin första Europacupfinal. Bill Foulkes gjorde mycket överraskande det avgörande målet. Some Goals Are Bigger Than Others [III].
¤ The Independent om effekterna av att FIFA granskar de engelska klubbarnas värvningar av utländska talanger.
¤ The Guardian om Ben Foster mot David James i kampen om att vara Englands förstamålvakt.

”Jag har en chans att vara en del av [Manchester citys] första Premier League-titel och deras första Europacup och om jag inte trodde att det var riktiga möjligheter skulle jag inte att gått dit. […] Jag har kommit [till city] för att spela på den högsta nivån. […] Jag flyttade hit av fotbollsorsaker och inget annat och när folk ser vad vi kan göra kommer de att börja förstå mitt val. Målet är inte att vara större än Manchester United utan att vara större än alla. Vi vill dominera i både England och i Europa så det betyder inte att vara större än bara Chelsea eller Manchester United utan större än Madrid och AC Milan också. När folk väljer city över de största klubbarna i Europa vet du att vi måste vara på gränsen till något riktigt speciellt. Jag tror inte att det dröjer länge innan vi är det bästa laget i Manchester. Folk pratar om att det kan ske om ett år men jag torr att det kan ske den här säsongen. Med det lag vi har kan jag inte se en enda anledning till att vi inte ska göra fantastiska saker det här året.”
Emmanuel Adebayor står för den här veckans korkade citycitat. Stor, större, city? När har vi hört det? Oh, city are a massive club. Giddy? Aldrig.

SILLY SEASON 2009/10
Officiellt
¤ Nyförvärv: Obertan, Owen, Valencia, Diouf.
¤ Förluster: Ronaldo, Tevez, Campbell, Martin, Manucho, Eckersley.
¤ Utlånade: Possebon till Braga, hela säsongen (se nedan). Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen. Ljajic till Partizan, till nyår. Diouf till Molde, till nyår. Simpson till Newcastle, till januari. Heaton till QPR, till november. Cleverley till Watford, till januari.

Rykten
¤ Rodrigo Possebon har tydligen återvänt till Manchester United då han inte platsade i Bragas trupp. The Guardian berättar mer och påstår att Possebons agent inte vill att han ska återvända till United.
¤ Craig Cathcart ska enligt rykten ha missat en permanent övergång till Newcastle p.g.a. att han inte klarade av läkarundersökningen. Det är dock inte otroligt att Cathcart kommer att lånas ut till skatorna.
¤ Transferfönstret må ha stängt men det betyder inte att det är slut på rykten. Enligt Sky Sports är United intresserade av att värva Catanias unga japan Morimoto.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
United-Wigan 2-1
Ett starkt United med a-lagsspelarna Fabio, Neville och Anderson i laget besegrade Wigan med 2-1. Anderson och Eikrem gjorde Uniteds mål.
United: Amos; Fabio, Neville, Chester, Dudgeon; Stewart (King, 46), Eikrem (Norwood, 72), Anderson, James, Hewson; Brandy (Gill 88)
Matchrapport från Manutd.com.

Motherwell-United 1-0
United åkte till Skottland och förlorade mot Motherwell.
United: Amos; Fabio, Chester, Gill, Dudgeon (Wootton 45); Eikrem, Norwood, Hewson, Ajose (Morrison 67); Brandy (Tunnicliffe 53), King
Matchrapport från Manutd.com.

Juniorlagsmatcher
Leeds-United 2-2
1-1-1 är facit för Uniteds juniorlag efter tre matcher. Morrison och Fryers gjorde Uniteds mål när United spelade 2-2 i Leeds.
United: Devlin; Brown (Lingard 87), Thorpe, Wootton, Fryers; Morrison, Hussain, Tunnicliffe, Cole; W.Keane, Cofie
Matchrapport från Manutd.com.

Utlånade spelare
United Youth gör en uppdatering om hur det går för de Unitedspelare som för närvarande är utlånade till andra klubbar.

”Adem Ljajic är en annan spelare vi har utlånad, till Partizan Belgrad, och han kommer till oss i januari. Han gör det väldigt bra. Han var stjärnan i turneringen för Serbien i U19-EM under sommaren.”
Sir Alex Ferguson ser fram emot att Adem Ljajic ska komma till United.

Diverse
¤ United Youth har utsett Joshua King till augusti månads ungdomsspelare i United.
¤ Nu när Chelsea inte får köpa spelare är United och Everton favoriter att signera Swindons underbarn Alex Henshall.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Dwight Yorke har lagt skorna på hyllan efter 480 klubblagsmatcher och 147 mål. Yorke gjorde 64 mål på 151 matcher för United och var förstås en stor del i det lag som vann trippeln 1999.
¤ Brian Kidd, som gjorde ett av målen när United vann Europacupfinalen 1968, har skrivit på i någon slags tränarroll för Manchester citys akademi. Kidd som ju var Sir Alex Fergusons assisterande manager på mitten av 1990-talet kommer därmed att ha jobbat som spelare och tränare i de två Manchesterklubbarna, vilket borde vara unikt. Vi får hoppas att Kidd följer sitt röda hjärta och fuckar upp citys akademi riktigt ordentligt.

DIVERSE
Paul Pogba-affären
Det började med att Chelsea förbjöds att köpa spelare under två transferfönster på grund av att de agerade felaktigt när de värvade Gael Kakuta från Lens (FIFA.com). Men eftersom ingen egentligen bryr sig om Chelsea riktades snabbt blickarna mot United. Le Havre är tjuriga fransmän och tycker att United gjorde fel som värvade Paul Pogba. Att Le Havre själva hade värvat Pogba på liknande sätt några år tidigare ska vi förstås tala tyst om. Sky Sports berättar att Le Havre nu har anmält United till FIFA. United svarade med att, enligt BBC, hota med att stämma Le Havre för deras falska anklagelser och förnekade på sin hemsida Manutd.com kategoriskt att man gjort något fel. Till sist berättade Mirror Football att Manchester city anklagas för en liknande värvning – men det är nog mest city som söker uppmärksamhet.

”Vi diskuterade Kakuta-fallet och de transfers med unga barn som förstör fotbollen. Vi hade uppmärksammat FIFA och The Football Association mot sådant olämpligt uppförande. Vad de här klubbarna gör är som det jag har sett från Qatar i andra sporter, som sände deras sportdirektörer till gettona i Paris för att rekrytera och nationalisera dessa unga idrottsmän. Vi är väldigt glada att se sådant olämpligt uppförande straffas.”
Jean-Pierre Escalettes är chef på det franska fotbollsförbundet. Han borde kanske ringa sina afrikanska kollegor och fråga dem vad de tycker om att franska klubbar systematiskt värvar unga franska fotbollsspelare och därmed förstör den inhemska fotbollen i Afrika. Hycklare.

Övrigt diverse
¤ United har presenterat sin Champions League-trupp. Den stora överraskningen är att Zoran Tosic saknas. Det har spekulerats i att det beror på att han inte är en EU-spelare men det verkar inte finnas någon regel som stödjer det argumentet och om det vore så hade vi nog fått veta det. Den mer positivt lagda fokuserar istället på att Owen Hargreaves tar plats i truppen.
¤ The Guardian berättar att David Gill har blivit invald i European Club Associations styrelse.
¤ BBC berättar att The National Football Museum som varje år lockar 100 000 besökare till Preston kan komma att flytta till Manchester.
¤ Telegraph berättar att Sloveniens spelare rasar mot Wayne Rooneys (påstådda) filmning i lördagens landskamp.
¤ M.E.N. om Ryan Giggs fortsatta karriär.
¤ Sky Sports berättar att United har den kortaste truppen i Premier League.
¤ Ben Foster har blivit pappa.
¤ Sir Alex Ferguson var en av de tränare i ”Elite Club Coaches Forum” som diskuterade fotboll och regler. UEFA.com rapporterar.

”Det finns några chockerande exempel i vårt omklädningsrum, vad gäller att klä sig. När någon kommer in i chockerande kläder blir de upphängda i taket. Jag är normalt en av de som gör det. Jag hängde upp ett par av Berbas skor här om dagen. Folk hänger upp saker över hela stället så modepolisen håller alltid koll på Carrington.”
Rio Ferdinand ser till att Unitedspelarna klär sig ordentligt.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan frågar vi läsarna vilka som borde vara ordinarie anfallare i United (givet att United spelar 4-4-2, vilket förstås inte är någon självklarhet). Rösta – på TVÅ spelare – i högerspalten.

Förra veckan undrade vi vilka som borde vara ordinarie på Uniteds centrala mittfält. 211 röstande utsåg Michael Carrick och Darren Fletcher till vinnare, med 71% av rösterna vardera. Anderson, Owen Hargreaves och Paul Scholes var ordentligt distanserade med 18%, 17% respektive 16% av rösterna. Därefter var det ett stort glapp till Ryan Giggs som fick 5% av rösterna. Darron Gibson fick 2% av rösterna medan John O’Shea fick nöja sig med endast 1%.

”Det är rätt att något borde göras [för att stoppa filmare]. Man hoppas att meddelandet kommer fram [att spelare nu kan bli avstängda om de filmar]. Jag hade inte varit nöjd om det hade varit min spelare som [filmade som Eduardo]. Jag skulle inte ha sagt något offentligt men jag hade inte varit nöjd. När du kritiserar dina spelare offentligt riskerar du att förlora moralen i omklädningsrummet. Ditt jobb är att skydda omklädningsrummet och hålla det solitt. Du blir trångsynt och beskyddande om dina egna spelare i ditt lag. Vi är alla själviska på det sättet. Inte en enda tränare kan vara stolt över att de har spelare som simulerar för att få domslut med sig. Tränare kan inte vara stolta om de hade vunnit matchen på det sättet. Jag hade definitivt inte varit det.”
Sir Alex Ferguson gillar inte filmare och tycker att det är rätt att Eduardo blir avstängd. Det hade han dock inte tyckt om Eduardo hade spelat i United.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
Höjdpunkter från reservlagsmatchen mot Wigan:

Dwight Yorke har lagt skorna på hyllan (del 1):

Dwight Yorke har lagt skorna på hyllan (del 2):

Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.