Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Danny Welbeck

[ORIGINALTEXT 2009-09-10, REDIGERAD 2010-06-29.]
Danny Welbeck föddes den 26 november 1990 i Manchesterområdet Longsight. Hans föräldrar kommer från Ghana, vilket förklarar hans afrikanskt klingande namn: Daniel Nii Tackie Mensah Welbeck.

Welbeck började spela med Manchester United som skolpojke under säsongen 2005/06. I april 2006 debuterade han i klubbens U18-lag. Därefter har det gått snabbt för honom. Efter en säsong som ordinarie i juniorlaget – där han bl.a. var med och förde laget till final i FA Youth Cup – skrev han på ett lärlingskontrakt med United i juli 2007. Han inledde säsongen 2007/08 i juniorlaget men spelade snabbt till sig en plats i reservlaget.

I januari 2008 fick han prova på a-lagsspel för första gången, när United träningsspelade i Saudiarabien. Ett par veckor senare antydde Sir Alex Ferguson att Welbeck var aktuell för truppen, ja kanske till och med en startplats, i matchen mot Manchester city. Av det blev det dock inget. Senare under säsongen fick han emellertid sitta på bänken i Champions League, både i hemmamatchen mot Roma och i hemmamatchen mot Barcelona. Han fick också resa med Unitedtruppen till Moskva för Champions League-finalen som United vann.

Sommaren 2008 skrev han på sitt första proffskontrakt. I september 2008 fick han göra sin riktiga a-lagsdebut i ligacupmatchen mot Middlesbrough. I november gjorde han sin ligadebut när han bytte av Park i hemmamatchen mot Stoke. Welbeck firade detta med att göra United fjärde mål i 5-0-segern med ett mäktigt långskott. Han fortsatte att vara ordinarie i Uniteds ”cuplag” och spelade från start i när United besegrade Tottenham i ligacupfinalen. Totalt under säsongen spelade han tretton matcher och gjorde tre mål, därutöver var oanvänd avbytare i tolv matcher.

Under hösten och vintern 2009 fick han regelbunden men begränsad speltid. Han blev sedan utlånad till Preston där han gjorde två mål på åtta matcher innan en skada avslutade hans säsong. Det är troligt att han kommer att bli utlånad även säsongen 2010/11 och då ligger Preston bra till igen om inte ett Premier League-lag vill ha hans tjänster.

Han var med i det engelska U19-landslag som 2009 gick till final i EM i Ukraina. Welbeck debuterade i Englands U21-landslag i februari 2009. Han har därmed representerat alla Englands ungdomslandslag och nästa steg på vägen är a-landslagset.

Danny Welbeck spelar anfallare (helst och bäst) eller yttermittfältare. Han är snabb och har bra teknik. Han skjuter bra, har ett fint målsinne och är en bra passningsspelare. Som spelare har han jämförts med både Nwankwo Kanu och Emmanuel Adebayor. Han är förstås fortfarande orutinerad och han behöver bli starkare i kroppen men han är utan tvekan en stor talang.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Sir Alex Ferguson tippade att Danny Welbeck skulle spela VM-fotboll i sommar. Så blev det förstås inte. Efter att ha missat försäsongen befann sig Welbeck som regel långt ifrån startelvan. I ligan blev det en match från start och fyra inhopp, i övrigt fick han nöja sig med spel i mindre prioriterade cupmatcher. Två mål i ligacupen är en hygglig utdelning men Welbeck ger ofta ett valpigt intryck och att han hamnade i Preston, ett lag på den undre halvan i The Championship, när han efter nyår blev utlånad säger det mesta. I Preston blev det två mål på åtta matcher innan en skada avslutade hans säsong i slutet på februari. [MÖ]
Betyg: 5,7

______________________________________________________________________

Andra texter om Danny Welbeck på MUSS.
______________________________________________________________________

DANNY WELBECK [ANFALLARE 2007- | 24 MATCHER/5 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnDaniel Nii Tackie Mensah Welbeck
positionanfallare, yttermittfältare
född1990-11-26 i Manchester (England)
längd/vikt185 cm/73 kg
till United2007-07-01, egen junior (proffs 2008-07)
debut2008-09-23 mot Middlesbrough (h)
seniorkarriärManchester United (2007-)
¤ Preston North End (lån, 2010, 8 ligamatcher/2 mål)
titlarligacupen en gång (2009)
VM för klubblag en gång (2008)
# Samtliga titlar med United.
meriterJimmy Murphy Young Player of the Year 2008
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2008/09853121322410000000
2009/10742140100302200000
TOTALT1595261422712200000
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-21, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.