Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham – Man Utd

En tidig toppmatch på White Hart Lane, Spurs ligger tvåa och United trea i ligan. Hemmalaget har öppnat extremt bra medans United sin vana trogen är trögstartade.

Tottenham:
Harry Redknapp verkar äntligen ha satt sin egen prägel på laget han tog över en bit in på säsongen ifjol. Han har värvat tillbaka ”gamla” spelare så som Crouch och Defoe samt. nu senast mittfältaren Kranjcar, samtliga från sin gamla klubb Portsmouth. Tittar man enbart på truppen så är det den starkaste utanför topp-4, problemet man haft är dock att få spelet att fungera över en längre period.

Man har som sagt inlett strålande med 4 raka segrar. I premiären spelade man ut Liverpool helt och följde upp med hela 5-1 borta mot Hull några dagar senare. Därefter har man haft det tuffare och vunnit på en del flyt. I derbyt mot West Ham var det hemmalagets individuella misstag som gav bort 3 poäng till Spurs och senast mot Birmingham vann man med ett mål i 94:e minuten av Lennon. Just Lennon är den spelare som är klart farligast i Spurs för tillfället, tillsammans med Jermaine Defoe. Lennon har varit helt brilljant så här långt, denna helg ställs han dock mot en av världens absolut bästa på sin position i Patrice Evra, dags för lite ordentligt motstånd kanske? Defoe har gjort 4 av lagets 11 mål hittills och är mycket farlig.

Som vanligt när det gäller Tottenham så finns en del skadeproblem, dock mindre nu än på länge. Definitivt borta är backarna Jonathan Woodgate, Gareth Bale, Michael Dawson samt. den kroatiske stjärnmittfältaren Luka Modric. Man har dock fått tillbaka Gomes, Jermaine Jenas och Sebastien Bassong, samtliga kommer troligen att starta. Ledley King och hans knän är som vanligt ett frågetecken, det kommer att utvärderas under matchdagen på om han kommer till spel eller inte.

Trupp:
Gomes, Cudicini, Walker
Hutton, Naughton, Corluka, King, Bassong, Assou-Ekotto
Palacios, Huddlestone, Jenas, Kranjcar, Lennon, Bentley, Giovani, Rose
Pavlyuchenko, Keane, Defoe, Crouch

En startelva kan med ovanstående trupp se ut så här:
Gomes
Corluka, King, Bassong, Assou-Ekotto
Lennon, Palacios, Jenas, Kranjcar
Defoe, Keane

Bänk: Cudicini, Hutton, Naughton, Huddlestone, Bentley, Crouch, Pavlyuchenko

United:
Som vanligt så har United startat ligan väldigt trögt. Knapp vinst i premiären mot Birmingham följdes upp med en pinsam förlust mot nykomlingen Burnley, tillsammans med Liverpool hemma ifjol, den sämsta matchen på flera år. Därefter har det dock blivit 2 övertygande segrar mot Wigan (5-0) och Arsenal (2-1), båda matcherna har gemensamt att endast den andra halvleken har varit bra. Sammanlagt har United gjort ca. 90 minuter, alltså en hel match, som varit bra på 4 matcher, inte särskilt övertygande.

Det är dock knappast p.g.a att Ronaldo lämnat som spelet går knackigt, det är centralt på mitten som United har varit mycket svaga hittills. Michael Carrick var brilljant fram till mars ifjol, därefter har något hänt som påverkat hans spel oerhört negativt, det ryktas om saker utanför planen som hänt, något är det i alla fall. Anderson har inte alls utvecklats så som man hoppats, Scholes håller inte riktigt mot det riktigt bra lagen med högt bolltempo längre, och Giggs är en spelare som blandar genialism med att vara för tunn centralt. Det är enbart Darren Fletcher som imponerat hittills, och som han gjort det, United klart bäste mittfältare hittills och en av ligans mest underskattade spelare. Det är den som spelar med Fletcher i dagens match som måste nå upp till normal standard, annars förlorar United mitten och därmed matchen. Att United har en högre standard på sina centrala mittfältare är dock ganska klart, problemet är att nästan ingen har fungerat särskilt väl hittills.
På topp bör det bli Dimitar Berbatov ihop med Wayne Rooney. Berbatov var makalöst bra mot Wigan för att sedan otroligt nog bänkas mot Arsenal hemma, nu tror jag dock inte att Sir Alex väljer en ensam anfallare i dagens match. Michael Owen är ett alternativ som kanske kan passa i en match där United för en gångs skull inte förväntas ha bollen den mesta av tiden. Då kanske Owen kan ligga och lurpassa i djupled och vid kontringar.

Som vanligt även för Sir Alex och Untied så har stora skadeproblem ställt till det under en längre tid. Det höll på att göra så ligaguldet hamnade på Anfield ifjol, och det är inte mycket bättre nu.
Edvin van der Sar missar ytterliggare ett par veckor p.g.a en bruten tumme. John O’Shea, Owen Hargreaves, Gabriel Obertan och Rafael missar också matchen. Rio Ferdinand och Gary Neville är dock tillbaka, frågan är om de är i speldugligt skick? Ferdinand har inte spelat hittills och har inte spelat ihop med Vidic sedan just Tottenham (5-2) hemma ifjol, vågar Sir Alex sätta in honom i spel direkt?

Jag tippar på att Sir Alex väljer att starta med Carrick ihop med Fletcher men har Scholes redo om inte Carrick skulle funka. Antonio Valencia återkom sent till Manchester efter VM-kval i Sydamerika, jag tror faktiskt att han vilas helt (även om han finns med i truppen) till förmån för Ji-Sung Park som inte varit iväg på VM-kval. Nani startar på andra kanten, han spelade bara några minuter mot Ungern i onsdags och bör vara pigg. Giggs är ett alternativ annars, men då spelar United utan vänsterkant, vilket är en dödssynd med en Lennon i sitt livs form. Det kan också vara så att Sir Alex väljer att spela Park till vänster och Nani till höger, just av den anledningen att Evra är så offensiv och att vänsterkanten annars kan bli lite väl öppen.

Trupp:
Foster, Kuszczak
Neville, Ferdinand, De Laet, Brown, Vidic, Evans, Evra, Fabio
Nani, Carrick, Scholes, Fletcher, Anderson, Giggs, Park, Tosic, Valencia
Owen, Rooney, Berbatov, Macheda

Ett tänkbart lag kan vara detta:
Foster
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Park, Fletcher, Carrick, Nani
Rooney, Berbatov

Bänk: Kuszczak, Evans, Neville, Scholes, Anderson, Giggs, Owen

Inbördes möten:
Lagen har mötts totalt 144 gånger i ligan genom åren. United har 71 vinster, Spurs 35, följdaktligen så har 38 matcher slutat oavgjort. På White Hart Lane har Spurs dock vunnit fler matcher än United, 25 mot 23. United har inte förlorat på WHL sedan 19/5 2001, då vann hemmalaget med 3-1, United’s mål av Scholes. Det är också den senaste gången som Spurs slagit United.

Domare:
Dömmer matchen gör André Marriner, i mina ögon ligans bäste domare av det jag sett den senaste tiden, hoppas han håller den höga standarden idag.

TV:
Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start 18.30