Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-38

MUSS presenterar Veckans United, version 2009-38. Den riktiga fotbollen är tillbaka. United svarade för en imponerande seger mot Spurs, samtidigt ser vi fram emot Champions League-premiären och söndagens derby mot city.
Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

”Jag visste att det skulle bli en svår match. Spurs är i mycket bra form just nu och de fick en fantastisk start genom att göra mål i första minuten. Det var en makalös avslutning av Defoew men det var tidigt i matchen och det var fortfarande 90 minuter kvar att spela. Vi var tvungna att samla oss och hålla oss lugna och jag tycker att vår fotboll var fantastisk.”
Sir Alex Ferguson var nöjd efter segern mot Spurs.

SPELADE MATCHER
2009-09-12 [PL] Tottenham Hotspur-Manchester United 1-3 (1-2) [Giggs, Anderson, Rooney]
United: Foster – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Fletcher, Scholes, Anderson (Nani 81), Giggs – Rooney, Berbatov (Carrick 62)
United gjorde en mycket bra insats borta mot ett Spurs som inlett säsongen med fyra raka segrar. Spurs tog ledningen redan i den första minuten men sedan tog United över och dominerade klart. Mål av Giggs på frispark och Anderson – som därmed gjorde sitt första ”riktiga” mål för United – gav dock United ledningen innan första halvlek var över. Scholes blev – förvisso felaktigt – onödigt utvisad med halvtimmen kvar. Men det hjälpte inte Spurs som inte kom närmare mål än ett ribbskott och en utmärkt räddning av Foster. Rooney gjorde sedan 3-1 efter en kontring. Fletcher, Rooney och Evra var som vanligt den här säsongen bäst i United.

”[Anderson] har retats lite för sitt sätt att fira målet. Men vi är alla nöjda. Hans insatser har varit riktigt bra sedan han kom till klubben. Han är en klasspelare. Han vet att han måste lägga målskytte till sin repertoar och förhoppningsvis kommer han att göra många fler mål.”
Ryan Giggs om Andersons första mål för United.

”Jag tror att grabbarna har sett det komma. Landslagsuppehållet gav honom gott om tid att träna och vi har sett skymtar av vad han kan göra. Han gjorde ett mål för reserverna och jag tror att han har hittat vägen för att göra mål nu. Förhoppningsvis kan komma i ett målstim nu för om han gör det kommer han att bli en toppklasspelare.”
Rio Ferdinand talade också om Andersons mål.

”Det var en horribel utvisning, jag tycker att domaren hade fel. Jag har kollat på videon två gånger och jag ser ingen utvisning. Tottenhamspelaren är den som har begått den riktiga foulen. Scholesey var en fot över honom, han rörde honom aldrig. Han har blivit utvisad för att hans namn är Paul Scholes. Det är varför han blev utvisad. Det var ett löjligt beslut.”
Sir Alex Ferguson tycker inte att Paul Scholes borde ha blivit utvisad mot Spurs.

”Jag trodde att vi skulle få något med oss från matchen men du vet att de kommer att slå tillbaka mot dig – det är därför de är mästare.”
Harry Redknapp var inte bitter efter matchen och visste att Spurs förlorade mot ett bättre lag.

KOMMANDE MATCHER
2009-09-15 20.45 [CL] Besiktas-Manchester United (visas på TV6)
2009-09-20 14.30 [PL] Manchester United-Manchester city (visas på Canal+ Sport 1)
2009-09-23 21.00 [LC] Manchester United-Wolverhampton Wanderers (visas på Canal+ Sport Extra)
2009-09-26 16.00 [PL] Stoke-Manchester United

Efter landslagsuppehållet är det nu två matcher i veckan som gäller ett tag framöver. I veckan kan vi se fram emot att Champions League börjar igen men veckans höjdpunkt är naturligtvis söndagens match mot city.

”Jag älskar varje minut av det. Jag är givetvis bredvid några av de bästa spelarna och den bästa managern och några fantastiska personer i ledarstaben. Så om du inte kommer att gilla att spela för Manchester United så kommer du aldrig att gilla att spela fotboll. Det är underbart.”
Michael Owen trivs i United.

”Owen har inte varit involverad och jag har förklarat det för honom. Owen har inte kommit in i ekvationen för att vi försöker förena Berbatov och Rooney men han kommer att spela många matcher.”
Men enligt Sir Alex Ferguson kommer Owen att få vänta på sin chans.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Rio Ferdinand är spelklar.
¤ Owen Hargreaves är knäskadad. Manutd.com har meddelat att Hargreaves kommer att återvända till Carrington (Uniteds träningsanläggning) den 23 september. Det är fortfarande oklart när han kan spela fotboll igen men Champions League-matchen mot CSKA Moskva den 3 november nämns som tänkbar comeback.
¤ Gabriel Obertan är skadad, beräknas vara tillbaka i spel tidigast i oktober (Sky Sports).
¤ John O’Shea lämnade Irlands landslagstrupp p.g.a. en skada men han var inte värre däran än att han kunde spela mot spurs.
¤ Rafael da Silva är axelskadad. Det är oklart när han kan vara tillbaka, enligt Red News har Ferguson sagt att Rafael fortfarande är långt ifrån att vara spelklar.
¤ Edwin van der Sar bröt ett finger i vänsterhanden i straffläggningen mot Bayern. Han blir borta till slutet av september.
¤ Paul Scholes är avstängd i derbyt mot Manchester city efter att ha blivit utvisad mot Tottenham.

”Rio har jobbat hårt de senaste veckorna. Han fick den behandling han behövde och kunde komma ut på träningsplanen. Vi pushade honom lite men det kommer att göra honom bättre.”
Mike Phelan var nöjd med att Rio Ferdinand var tillbaka i spel.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ The Guardian berättar om sex minnesvärda matcher mellan United och Tottenham. Även om jag personligen saknar de två matcher där United gjort fem mål i andra halvlek mot Londonlaget så är det en mycket intressant text och ibland är det faktiskt skönt att fokus inte nödvändigtvis är på det självklara.
¤ Andy Mitten är i mitt tycke bäst i världen på att skriva om United. Förutom att vara redaktör för det fantastiska fanzinet United We Stand skriver han texter i flera av världens mest respekterade tidningar. Han har dessutom en blogg på FourFourTwo som är mycket läsvärd.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson fortsätter att uppdatera MUSS-bloggen regelbundet – 10-20 inlägg i veckan. Missa inte!
¤ MUSS presenterar Uniteds spelartrupp: Danny Welbeck.
¤ Oh, city Are a Massive Club är en krönika av undertecknad.

”Jag tyckte att Preston var en bra plats [för det nationella fotbollsmuseet]. Det är nära motorvägen och ganska enkelt att ta sig till. Det var lite mer självständigt än de flesta. Jag vet att det är bortom de primära folkmängderna i London, Manchester och Birmingham men det är ett fantastiskt museum. Jag går dit ibland och stannar i timmar. Om det flyttar måste det vara av en bra anledning.”
Sir Bobby Charlton tycker inte att det är rätt att flytta fotbollsmuseet från Preston till Manchester.

SILLY SEASON 2009/10
United har lånat ut Craig Cathcart till Watford.

”Jag har varit lite rostig på frisparkar. Vi har många spelare som kan ta dem. Nani har redan gjort mål på en den här säsongen. Wayne och jag själv [kan också skjuta frisparkar]. Vi har många valmöjligheter men vi har inte fått chansen de sista fyra eller fem åren, givetvis med Cristiano. Jag var bara glad att se den gå in.”
Ryan Giggs ser en möjlighet att få skjuta fler frisparkar nu när Ronaldo spelar någon annanstans.

Officiellt
¤ Nyförvärv: Obertan, Owen, Valencia, Diouf.
¤ Förluster: Ronaldo, Tevez, Campbell, Martin, Manucho, Eckersley.
¤ Utlånade: Possebon till Braga, hela säsongen (se nedan). Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen. Ljajic till Partizan, till nyår. Diouf till Molde, till nyår. Simpson till Newcastle, till januari. Heaton till QPR, till november. Cleverley till Watford, till januari. Cathcart till Watford, till januari.

”Att Ferguson kritiserar city är farligt för honom och hans mål den här säsongen. Kanske är han räddare för oss än han låter visa och försöker bryta vår koncentration. Svaren kommer på planen i det första derbyt i september. Ferguson är historia i min karriär. […] Hughes är närmare spelarna än Ferguson och han pratar lite spanska vilket är bra för mig. […] Premier League den här säsongen kommer att bli spännande och vara öppen ända till slutet. Det kommer att finnas många titelkandidater och city är en av dem.”
Carlos Tevez snackar goja.

Rykten
¤ I stort sett all engelsk media berättar att Park Ji-Sung har skrivit på ett nytt treårskontrakt med United. Nyheten har dock inte bekräftats av United. M.E.N. berättar.
¤ Sky Sports berättar att CSKA Moskvas målvakt Igor Akinfeev gärna vill spela för United.
¤ Rodrigo Possebon har tydligen återvänt till Manchester United då han inte platsade i Bragas trupp. The Guardian berättar mer och påstår att Possebons agent inte vill att han ska återvända till United. Exakt vad som gäller här är oklart.
¤ Daily Mail hävdar att United är intresserade av att köpa Sevillas Luis Fabiano.
¤ Manchester city betalade enligt pålitliga The Times £47 miljoner för Carlos Tevez.

”För mig är [Darren Fletcher] ett automatiskt val. I de stora matcherna tror jag att managern skulle ta ut Fletcher, han skulle vara första namn på laguppställningen. Darren har gjort en poäng av att han vill vara förstaval på mittfältet och han spelar tillräckligt bra för att vara nummer ett.”
Paddy Crerand gillar Darren Fletcher och den här kolumnen håller med Paddy.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Inga den senaste veckan.

Juniorlagsmatcher
United-Huddersfield 3-1
Uniteds U18-lag besegrade Huddersfield med 3-1 efter mål av Cofie, Morrisson och Hussain. United tog ledningen i första halvlek men Huddersfield tog över i andra och förtjänade sitt kvitteringsmål. Men United hade en växel till och avgjorde med två mål sista kvarten.
United: Johnstone; Thorpe, Wootton, McGinty, Fryers; Hussain, Tunnicluffe, W Keane, Morrison, Brady (Lingard, 52); Cofie (King, 46)
Matchrapport från Manutd.com.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Liam Miller har skrivit på för Hibernian på fri transfer.
¤ Teddy Sheringham gör comeback, nu i Beckenham Town som spelar i den engelska niondedivisionen.
¤ BBC berättar att Phil Neville kommer att bli borta en längre tid p.g.a. en knäskada.
¤ Mark Robins är Barnsleys nya manager.

”Ferguson ville att jag skulle spela med stora dobbar, de utbytbara som passar våta planer men jag känner mig mer bekväm i de låga. Jag gick med på att byta men jag gjorde det inte och mot Chelsea halkade jag framför mål och brände en chanse. Efteråt rusade jag till omklädningsrummet för att byta skor men Ferguson kom på mig. Han tog skorna och slängde dem. Det var min sista match för United.”
Diego Forlan, som gör mål efter mål i Spanien, skyller sin flytt från United på dobbarna.

DIVERSE
Paul Pogba-affären
¤ Sky Sports berättar att Fiorentina har kontaktat FIFA för klaga på att United har värvat Michele Fornasier.
¤ Samtidigt berättar The Guardian att United tydligen valde att inte värva Jeremy Helan p.g.a. att han hade ett bindande kontrakt med Rennes – något som Manchester city tydligen struntade i.
¤ Sir Alex Ferguson säger emellertid enligt Sky Sports att United har gjort allt rätt och riktigt.
¤ Le Havre å sin sida fortsätter att hävda Uniteds skuld och säger sig vara beredda att gå till CAS (idrottens domstol) om FIFA skulle finna United oskyldiga. (Sky Sports.)

Övrigt diverse
¤ Annars är veckans stora nyhet att Premier League från nästa säsong inför nya regler för klubbarnas trupper. Varje lag får max ha 25 spelare över 21 år, varav minst åtta måste vara hemmatränade (dvs. ha spenderat minst tre år innan sin 21-årsdag i en klubb från det engelska och walesiska proffssystemet). I praktiken borde detta inte innebära någonting alls för United men flera andra klubbar kanske kan få problem. Sky Sports.
¤ Sir Alex Ferguson förklarar att Tosics och De Laets frånvaro i Uniteds Champions League-plats beror på att de helt enkelt inte platsade (även om han uttryckte sig mer diplomatiskt). Manutd.com.
¤ BBC berättar att Robinho är skadad och kan komma att missa söndagens Manchesterderby. Även Tevez är skadad, medan det mesta tyder på att Adebayor kommer att bli avstängd för sitt agerande i citys match mot Arsenal (BBC igen). Det kan således bli svårt för city att ställa upp med ett vettigt anfall i matchen mot United.
¤ Real Madrids förre tränare Juande Ramos har tagit över CSKA Moskva – som United ju möter i Champions League.
¤ UEFA har beslutat att inte häva Eduardos avstängning i Champions League. Detta eftersom det tydligen inte är självklart att han filmade. Märkligt att exakt samma tevebilder kan tolkas så olika. Men det är inte första och inte sista gången som ett UEFA-beslut framgångsrikt överklagas. UEFA.com.
¤ Ett gäng Unitedspelare spelade landskamper förra veckan.

”Darren [Fletcher] har blivit retad [för att Skottland inte gick till VM]. Det finns fortfarande en rivalitet mellan Skottland och England så även om vi är ledsna för honom så är det allt vad gäller att vara ledsen för att de inte har kvalificerat sig. Det är inte mer än rätt att säga att det har varit en hel del banter.”
Wayne Rooney skrattar när Skottland inte får spela VM.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan frågar vi läsarna vilken turnering som är viktigast. Rösta i högerspalten.

Förra veckan undrade vi vilka som borde vara Uniteds ordinarie anfallare. Den här gången var det bara 133 personer som röstade. Alla utom en – en givetvis förvirrad individ – röstade på Wayne Rooney. Dimitar Berbatov var överlägsen vinnare i kampen om platsen bredvid Rooney med 75% av rösterna. Michael Owen fick 20% av rösterna medan Federico Macheda fick tre röster och Danny Welbeck två.

Det betyder att MUSS läsare har röstat fram följande startelva för United: Edwin van der Sar – Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Antonio Valencia, Darren Fletcher, Michael Carrick, Nani – Wayne Rooney, Dimitar Berbatov

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
Spurs-United 1-3, höjdpunkter:

Sir Alex Ferguson berättar att United inte har gjort något fel i affärer med unga spelare:

Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.