Matchrapport: Chelsea-United 1-0 (0-0)

Chelsea vann en relativt jämn match på Stamford Bridge med matchens enda mål, ett mål som nickades in av John Terry under kontroversiella former. United var det något bättre laget matchen igenom och gjorde en mycket bra match med tanke på förutsättningarna.

PÃ¥ förhand var ju detta en seriefinal mellan ligans 2 bästa lag. Det var ockÃ¥ en seriefinal där Chelsea var skyhöga favoriter, dels p.g.a att United saknade en del spelare, dels p.g.a sitt fina hemmafacit och att United inte alls kommit igÃ¥ng spelmässigt jämfört med Chelsea. Det skulle visa sig att bli allt annat än enkelt för hemmalaget, tvärtom…

Chelsea
Carlo Ancelotti hade i princip fullt manskap att tillgå, den ende som saknades var Jose Bosingwa, men då Branislav Ivanovic imponerat mer än portugisen hittills så var detta inte någon försvagning.
Han valde att ställa upp med en väntad backlinje och mÃ¥lvakt i Petr Cech, Ivanovic, Ricardo Carvalho, kapten John Terry och Ashley Cole. PÃ¥ mitten valde han Deco istället för Malouda, i övrigt var det väntat med Michael Ballack, Frank Lampard och Michael Essien i en “diamant” med Essien som defensiv och Deco som offensiv spets. I anfallet de väntade, Didier Drogba och Nicholas Anelka.

Man Utd
Sir Alex Ferguson tvingades undvara minst 3 ordinarie spelare p.g.a skador, båda mittbackarna Rio Ferdinand och Nemanja Vidic (satt på bänken) samt. Dimitar Berbatov. Pånyttfödde Gary Neville var avstängd, Owen Hargreaves (som troligen hade startat en match av denna dignitet) och Ji-Sung Park saknades också. Detta gjorde att United spelade med Wayne Rooney ensam på topp med Anderson som understöd från mitten. Jonny Evans och Wes Brown fick fortsatt förtroende i mittförsvaret.

Första halvlek:
Detta skulle bli en match med myckte ställningskrig på mitten. Ett slag som jag anser att United vann, man förde matchen under längre perioder än hemmalaget gjorde.
Chelsea, genom Ivanovic, hade den första chansen då serben avslutade, Van der Sar räddade utan större problem. Hemmalaget hade en bra chans till i första halvlek när Anelka skar in från höger, avslutade med vänsterfoten och tvingade Van der Sar att sträcka ut och tippa bollen.
United skapade inte särskilt mycket dom heller, men hade bollen mer än hemmalaget och spelade en bättre fotboll generellt sätt. Rooney frispelades men blåstes helt felaktigt av för offside, 2 meter på rätt sida, fri med Cech. En långboll från Carrick hittade Giggs som testade att skarvlobba bollen över Cech, tyvärr gick bollen också över mål. Valencia fick bollen i djupet men drogs i tröjan så pass mycket av Terry att han inte kunde fortsätta springa. Straff normalt sätt om man följer regelboken, dock svårt för domaren att se då Terry som vanligt spelar smart när han inte hänger med.
Just Terry var annars inblandad i 2 situationer i första halvlek av modell “konstiga beslut”. I den första sätter han en armbÃ¥ge i ansiktet pÃ¥ Valencia, bÃ¥da spelarna blir liggande när domaren springer fram till Terry, trots att det knappast var han som var den drabbade. Men Valencia dÃ¥? I den andra situationen springer Cole in i Terry som träffas i mellangärdet. Spelet fÃ¥r fortgÃ¥ ett stort antal sekunder när Chelsea har bollen pÃ¥ United’s planhalva, när United väl bryter DÃ… blÃ¥ser domaren av spelet. Mycket egendomligt agerande av en normalt sätt bra domare Atkinson.

Andra halvlek:
Den andra halvleken fortsatte egentligen i samma stil som den första, United var det lag som hade mest boll och man kontrollerade matchen riktigt bra. Fletcher fick se sitt skott fint blockerat av Carvalho, Rooney sköt över i bra läge efter pass från Valencia. Samme Rooney försökte sedan prickskjuta in bollen i det bortre hörnet, Cech sträckte dock ut och räddade till hörna. Detta var fram till minut 70, hemmalaget hade inte skapat någon riktig farlighet ännu.
En lÃ¥ng boll mot Drogba var Evans först pÃ¥ UTANFÖR straffomrÃ¥det, Drogba gick enbart pÃ¥ spelare i duellen dÃ¥ han inte hade en chans pÃ¥ bollen. Evans mÃ¥ste ha blivit rädd eller nÃ¥got och “försvarade” sig genom att sätta en fot i bröstet pÃ¥ Drogba. Fult och onödigt givetvis, ett tilltag som troligen kommer att fÃ¥ efterspel i form av en avstängning av Evans. Dock var det Drogba som fick varningen för sin onödiga satsning i förstaläget.
5 minuter senare kom matchens enda mÃ¥l. Fletcher vinner boll frÃ¥n Cole pÃ¥ vänsterkanten… tror alla. Atkinson har dock sett nÃ¥got som ingen annan sÃ¥g, en frispark till Cole, ofattbart. Lampard slÃ¥r in bollen, Drogba drar ned Wes Brown, Terry nÃ¥r högst pÃ¥ bollen som passerar en i klar offsideposition stÃ¥ende Drogba och in bakom Van der Sar. Holländaren är chanslös dÃ¥ han reagerar först när Drogba missar? bollen, om inte Ivorianen pÃ¥verkade spelet där, hur pÃ¥verkar man dÃ¥ spelet? Surt mÃ¥l att släppa in dÃ¥ det är 3 horribla felbeslut under samma minut, dels den felaktiga frisparken, dels Drogba’s neddragning av Brown och dels Drogba pÃ¥verkan av spelet i offsideposition.
United jagade en kvittering, satte in både Obertan och Owen, utan att skapa någon riktig farlighet, hemmalaget kunde vinna med matchens enda mål.

Sammanfattning och spelarbetyg:
United gjorde en mycket stark match och var bättre än hemmalaget större delen av matchen. Man hade mer avslut mot mål, fler målchanser, vann bollinnehavet ganska klart och dessutom hörnstatistiken med hela 7-0, hur ofta får Chelsea ingen hörna på hemmaplan, det måste vara flera år sedan sist? Det viktigaste var dock att Chelsea vann matchen med 1-0, det är det som räknas i slutändan.
I United var mittfösvaret med Brown och Evans mycket bra, framför allt Brown. Undrar om han släppt ut Drogba ur bakifckan sÃ¥ att han kan spela landskamper nu? Evra var riktigt bra till vänser ocksÃ¥, som vanligt, klasskillnad pÃ¥ honom och motsvarigheten i Chelsea i den här matchen. Michael Carrick var lysande, bäste centrale mittfältare pÃ¥ plan, kanske börjar han hitta tillbaka till storformen. Darren Fletcher var även han mycket bra och slet pÃ¥ föredömligt som vanligt. Anderson hade en liten ovan roll men klarade den ganska bra. PÃ¥ kanterna var dock Valencia och, framför allt Giggs, inte bra. Giggs hade hemmalagets bäste spelare mot sig och drog sig kanske lite för mycket in i banan stundtals. Valencia var inte med i spelet särskilt mycket men visade prov pÃ¥ fint kantspel dÃ¥ och dÃ¥ trots allt, dessutom borde han fÃ¥tt en straff med sig. Wayne Rooney slet mycket bra pÃ¥ topp, en mycket svÃ¥r uppgift som han klarade kanonbra. Gabriel Obertan’s inhopp visade pÃ¥ mcket fina intentioner, han kommer bli riktigt bra den killen.
Kort sagt en mycket bra defensiv insats framför allt, helt klockren utan de 2 senaste säsongerna bästa mittbackspar i världen, imponerande.

Domarteamet:
Det är mycket svÃ¥rt att skriva en matchrapport utan att kommentera domarinsatsen, dÃ¥ har jag ändÃ¥ sett matchen 3 gÃ¥nger nu och försökt leta objetivitet, hopplöst denna gÃ¥ngen. I en sÃ¥dan här match sÃ¥ är det oftast mycket jämnt och man fÃ¥r räkna med att tillfälligheter avgör. Tillfälligheten i denna match var huvudomare Atkinson samt. den ene assisterande. 3 stora misstag begÃ¥s frÃ¥n domarteamet. Det första är den horribla avvinkningen av Rooney i första halvlek, det fÃ¥r bara inte missas. Det andra är Evans karatespark i bröstet pÃ¥ Drogba, fult och rött kort egentligen. Det sista är mÃ¥let, där det i sig begÃ¥s 3 misstag under samma minut, fruktansvärt räcker inte som ord att beskriva denna händelse, direkt matchavgörande. Sen hade domare Atkinson ett par andra situatoner där han kunde ha agerat annorlunda. Straffsituationen i första halvlek är en, de bÃ¥da tacklingarna i andra halvlek (Valencia pÃ¥ Lampard och Ivanovic pÃ¥ Giggs) kunde ha renderat i rött istället för gult kort. Sen det märkliga agerandet i första halvlek, bÃ¥da gÃ¥ngerna med Terry involverad, vad hände egentligen där? Är det fördelen man har när man är kapten och “lejonhjärta” i den engelska landslaget. Mycket egendomlig…

Nästa match är först om 1,5 vecka, då det nu är landslagsuppehåll. Då kommer Everton till Old trafford.