Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Portsmouth – Man Utd 1-4 (1-1)

United vann med klara 4-1 borta mot ett riktigt bra hemmalag. Siffrorna speglar kanske inte direkt matchbilden även om United var det bättre laget.

Portsmouth
Nye managern Avram Grant valde att inte göra så mycket ändringar i laget. Samma backlinje som senast, dock valde man Begovic istället för Ashdown mellan stolparna. På mitten valde man 5 man, därmed fick Dindane sköta jobbet på topp ensam. David James och Steve Finnan kom alltså inte till spel.

Man Utd
Sir Alex ferguson tvingades undvara Edvin van der Sar, Fabio, John O’Shea, Jonny Evans och Owen Hargreaves, samtliga p.g.a skador. Tomasz Kuszczak valdes i mål före Ben Foster den här gången, en väntad backlinje med Neville, Brown, Vidic och Evra. 3 centrala mittfältare i Carrick, Fletcher och Scholes, Valencia och Giggs på kanterna utanför Rooney.

Första halvlek:
Hemmalaget startade mycket optimistiskt och var det klart bästa laget den första haltvimmen egentligen. Ny manager gör att man vill visa upp sig lite extra förstås. Dindane spelades fri i djupet men Kuszczak kom ut fint och blockade skottet, O’Hara hade ett bra skott som polacken tippade över.
United hade svårt att skapa något, ändå var Scholes nära efter en hörnvariant, skottet gick ett par decimeter över ribban. Efter 25 minuter kom dock ett ledningsmål för United, i det läget inte jättelogiskt. Valencia (bra matchen igenom) spelade snett inåt till Rooney, som fälldes av Michael Brown, straff. Ingen jätteklar straff, även om det skall vara det. Visst tar Brown benen på Rooney, men denne kunde säkert ha stått på benen om han varit tvungen, ingen filmning dock. Rooney satte själv straffen säkert i mål.
Några minuter senare kvitterade hemmalaget, på en mycket märklig straff. En frispark lyftes in i straffområdet, Kuszczak boxade bort bollen och domaren blåste. Alla trodde det var för frispark till Kuszczak, men på något märkligt sätt så pekade domare Dean på straffpunkten. Ingen, inklusive hemmaspelarna fattade någonting av det hela. På reprisen såg man sedan att Vidic och Dindane höll i varandra, Vidic höll i Dindanen’s tröja, vilket alltså orsakade straffen. Det märkliga i det hela var att det var den assisterande domaren som tog beslutet. Han går numera under namnet Stålmannen, hur han kan se detta från 35 meters avstånd och dessutom se igenom allt folket är imponerande minst sagt. En situation som händer minst 10 gånger per match resulterade alltså i en straff, det skall bli mycket intressant att följa hur många straffar det numera alltså skall blåsas för framöver. Straffen satte Boateng, mågra centimeter från Kuszczak’s fingertoppar.

Andra halvlek:
United kom ut som ett helt annat lag efter halvtid. Man tog också ledningen tidigt när Giggs tog emot en långboll och skarvade den vidare till Rooney som säkert satte 2-1 bakom Begovic.
Drygt 10 minuter senare kom det avgörande 3-1. Giggs pressade Piquionne nere vid kanten, tog bollen från honom och fälldes i straffområdet med en ny straff som påföljd. Rooney satte även denna straff säkert och hade därmed gjort samtliga United’s 3 mål i matchen dittills. United var klart bättre i andra halvlek och hade tagit över matchen helt. Några jättechanser skapades dock inte, Valencia borde förvaltat sin chans bättre när han på egen hand tog sig fram från kanten, hans enorma enbenthet avslöjades dock återigen när han sköt svagt utanför med höger yttersida istället.
Ryan Giggs avslutade målskyttet när han gjorde sitt 105:e ligamål på frispark kort före slutet. Tomasz Kuszczak visade prov på sina suveräna reflexer i slutet när Utaka från nära håll cykelsparkade, polacken kunde dock på något vis tippa bollen via ribban och ut.

Sammanfattning och spelarbetyg:
United gör ingen höjdarmatch, man är direkt dåliga i första helvlek, betydligt bättre i andra. Pompey skall dock ha cred då de gjorde det svårt för United i första halvlek. Sett till hela matchen var en vinst för United rättvis, dock var det för stora siffror.
Kuszczak var riktigt bra i mål, Brown felfri i mitten, Giggs visade stundtals upp ett magiskt spel men föll bort lika ofta. Rooney gör 3 mål men var ändå inte särskilt involverad i spelet, hur konstigt det än låter. Oroande är dock Nemanja Vidic, han gjorde flera missar, hela säsongen har han varit tveksam hela säsongen och i mina ögon är han idag inte så bra att han skall platsa i laget. Frågan är vad som gör detta?
Domare Mike Dean var bedrövlig. Att han gillar att blåsa straff kan vara sin sak, och att han går strikt efter regelboken är heller inget nytt. Men spelförståelse och smidighet är inte hans starka sida. Och som tidigare sagt, hur många straffar skall blåsas varje match om han agerar som vid hemmalagets straff, 4-5? Ingen av straffarna är helt solklara, men Pompey’s är minst sagt högst tveksam. Med tanke på alla straffar som United gått miste om hittills så är det rätt sjukt att få en sådan emot sig…

Nästa match är på tisdag i Ligacupen på Old Trafford mot Tottenham, laget då komemr se helt annorlunda ut än igår…

2009-11-28 | 16.00 | Premier League
PORTSMOUTH – MANNCHESTER UNITED 1-4 (1-1)
0-125Rooney (straff)
1-132Boateng (straff)
1-248Rooney (Giggs)
1-354Rooney (straff)
1-487Giggs
PORTSMOUTH
Begovic – Ben-Haim, Wilson, Kaboul, Hreidarsson – Piquionne (Kanu 62), Boateng, O’Hara, Yebda (Utaka 78), Brown – Dindane (Smith 81)
Avbytare: Ashdown, Belhadj, Vandenborre, Hughes
Varningar: Boateng, Dindane, O’Hara, Utaka
MANCHESTER UNITED
Kuszczak – Neville, Brown, Vidic, Evra – Valencia, Fletcher, Carrick (Anderson 76), Scholes, Giggs – Rooney
Avbytare: Foster, De Laet, Park, Nani, Owen, Berbatov
Varningar: Neville, Vidic, Scholes
Domare: Mike Dean | Arena: Fratton Park (Portsmouth) | Publik: 20 482