Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Wolverhampton

Efter den tunga förlusten i helgen är det på nytt dags för hemmamatch i ligaspelet. För motståndet svarar nykomlingen Wolves. Trots två raka segrar, den senaste en imponerande bortaseger mot Tottenham, ska de inte kunna rå på United. Tre poäng är nästan ett måste om Devils ska haka på Chelsea i toppen.

Efter Chelseas något oväntade poängtapp, hade United chansen att komma upp på samma antal poäng. Efter en riktigt tung förlust mot Aston Villa, hemma på Old Trafford, är det nu tre poäng upp till ligaledarna.

Och tro det eller ej. Nu kommer ett av ligans mest formstarka lag på besök. I alla fall om man ser till de två senast spelade matcherna. Precis som Truls skriver på Wolves sida, var det länge sedan laget gjorde tre bra matcher i följd. I alla fall i Premier League, där laget inte huserat allt för många säsonger.

Kanske är det också någonting som starkt talar för en hemmaseger i morgon? Att gästerna på papperet kommer att göra en plattmatch, samtidigt som United sällan släpper ifrån sig poäng i två raka matcher. Än mindre två raka förluster på Old Trafford.

United:
Det stundande transferfönstret är strax öppet igen. Det spekuleras hej vilt i diverse media om United ska förstärka eller inte. Backuppsättningen är och har de senaste matcherna varit hårt ansatt och vikarier som Carrick och Fletcher har fått hoppa in och gjort det bra. Även om jag inte anser det vara optimalt, har det resulterat i ”ofrivillig” rotation bland mittfältarna. Det är ett måste att hålla flera av spelarna i gång under det tunga jul- och nyårsspelandet.

Jag hittar ännu ingen tillförlitlig källa kring eventuella spelare som tänks göra comeback eller tänkbar startuppställning. Enligt PhysioRoom.com har United fortfarande sju försvarsspelare på skadelistan. Lägg där till Hargreaves och Van Der Sar. Giggs verkar enligt soccernet.com vara tveksam till start. Senast mot Aston Villa var glädjande Brown tillbaka.

Jag gissar på samma backlinje som senast med ett möjligt undantag för positionen till höger. De Laet, som senast fanns på bänken, finns att tillgå och kan eventuellt starta. Rafael ryktas också snart vara tillbaka men med tanke på skadeläget tror jag Ferguson knappast väljer att chansa.

Nu är det väl knappast den defensiva styrkan som ska fälla avgörandet i denna match. Vi ska inte vinna matchen för att vi håller nollan, även om det skulle vara positivt. Vi ska vinna matchen för att vi gör tre till fem mål. Så många släpper vi inte in. Hittills i ligaspelet har United hemma släppt in ett mål per match, vilket är ovanligt många.

På mittfältet och framåt har jag svårare att gissa mig till dem som startar. Scholes var avstängd senast och tar säkerligen en av de centrala platserna. Jag tror att det blir bredvid Carrick. Gibson och Anderson får nöta bänk. På kanterna kommer Valencia att få en ny chans och jag hoppas att Obertan får starta. Park kan vilas till kommande bortamatcher och Nani? Tja.

Längt upp på topp kommer vi att se Rooney och någon av Owen eller Berbatov. Oavsett vem jag chansar på, kommer det säkert att bli fel. Owen stimmade rejält borta mot Wolfsburg i CL och kunde/borde fått en ny chans. Berbatov behöver också speltid för att hitta sitt rätta jag igen. Jag ser Berbatov som en viktigare spelare än Owen, så därför chansar jag på engelsmannen och hoppas att jag har fel.

Målet kommer ännu en gång att vaktas av Kusczcak. Van Der Sar kommer närmare matchspel, men polackens målvaktsspel kommer också fortsättningsvis att hålla Foster på bänken.

Tänkbar startelva:
Kusczcak
De Laet – Brown – Vidic – Evra
Valencia – Scholes – Carrick – Obertan
Owen – Rooney

Wolves:
För mig personligen är detta en mycket speciell och extra känsloladdad match. Min pappas gener har säkert gett mig en och annan positiv egenskap. Han har också lyckats ge mig ett extra gott öga till Wolves.

Jag fastnade för United runt mitten av 80-talet, mycket tack vare det häftiga efternamnet Whiteside. Norman Whiteside. Strax därefter fick jag upp ögonen för Steve Bull. Mr. Wolves. Kanske var det beroende på det sjukt stora intresset för statistik som gjorde det, tillsammans med pappas gener och annan påverkan. Att Bull sedan gjorde dryga 300 mål och gav mig ett och annat att skriva ner, påverkade också. Har ni en halvtimme över, sätt er och Googla Steve Bull och läs. Han, tillsammans med Paul Scholes, är för mig det största som någonsin stått i ett par fotbollsskor. Knutna eller oknutna.

Som en av tolv klubbar var Wolverhampton Wanderers FC med år 1888 och bildade The Football League. En snabbtitt på Wikipedias hemsida, avslöjar att klubben hade sin storhetstid på 50-talet men skörade också framgångar i början på 70-talet, då främst i diverse cupspel.

Efter många tunga år på 80- och 90-talet var man åter uppe i Englands finrum säsongen 03/04. Sejouren blev bara ett år kort när man med dunder och brak åkte ner igen. Efter ett imponerande spel i The Championship förra säsongen var man på nytt klara för den högsta divisionen.

För närvarande parkerar man på plats 17, alldeles ovanför nedflyttningsstrecket. Två raka segrar har gjort att man klättrat upp på fast mark igen. Den senaste segern, borta mot Tottenham, var imponerande sett till målchanser. Man gjorde mål på sin första och nästan enda chans samtidigt som Tottenham försökte matchen igenom utan att lyckas.

Hur tränaren Mick Mccarthy kommer att formera sitt lag låter jag vara osagt. De ska få stryk av United och de kommer att få stryk mot United. Låter han då laget som tagit sex raka poäng få chansen igen eller luftar han truppen något i väntan på den kommande och viktiga hemmamatchen mot Burnley? Det visar sig på tisdag kväll.

Jag vet inte vad man främst ska se upp med hos gästerna. Ebans-Blake känner många igen från den röda tröjan, även om han aldrig lyckades slå igenom på seniornivå. I tröjan med orange färg har han i parti och minut i två års tid dunkat in mål i The Championship. Kanske är han också ett levande exempel på hur stor skillnaden mellan de två ligorna är, då han bara mäktat med ett mål i årets ligaspel. Två övriga spelare som man kan lägga på minnet är farlige Doyle och serben Milijas, som på sistone blommat ut och kanske blivit den spelare McCarthy hoppades på. Truls har själv skrivit en intressant lista över spelare Wolves får se upp med. Den är väl värd att läsa.

Här nedan kommer laget som besegrade Tottenham, med undantag för Dave Edwards, som utgick skadad. Jag tippar att Surman kan ersätta honom. Utöver Edwards hittar man också Zubar, Kightly och Keogh på skadelistan.

Tänkbar startelva:
Hahnemann
Stearman Craddock Berra Ward
Surman Henry Milijas Jarvis
Ebans-Blake Doyle

Med tanke på startelvan blir jag inte direkt förvånad om McCarth väljer ett ”mega-försvar”, går för max en poäng, parkerar den berömda bussen framför mål och spelar med fem backar och fem mittfältare och hoppas på att Hahnemann ska sätta en lång utspark.

Inbördes möten:
Sammanlagt har lagen mötts 91 gånger genom åren. Det har inte blivit många matcher på senare år. Senast gästerna var uppe i Premier League, vann lagen sin respektive hemmamatch med 1-0. Dåvarande kelgrisen för Wolves, Kenny Miller, avgjorde en av matcherna.

Tidigare i höstas möttes lagen i Carling Cup. Inget av lagen mönstrade starkaste manskap och trots en man mindre i en timmes spel, vann United och gick vidare i cupen.

Efter matchen mot Wolves, kommer ytterligare tre ligamatcher innan året är slut. För motståndet svarar Fulham, Hull och Wigan. På förhand kanske det inte är de svåraste matcherna, men samtidigt kommer det att vara viktigt att United kan knipa alla dessa tolv poäng, om man ska kunna sätta riktig press på Chelsea i toppen och hålla Arsenal bakom sig.
Jag tror att McCarthy parkerar bussen, släpper in ett relativt tidigt mål och sedan rasar ihop totalt i den andra halvleken.

Man Utd-Wolves
Old Trafford
Tid: 21.00 (svensk tid)
Tips: 5-0 (Rooney 2, Berbatov, Valencia, Scholes)

Matchen sänds på Canal+ Sport1 med start 21.00 (sändningsstart 20.55).