Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Värdelöst United ute ur FA-Cupen

Manchester United underskattade Leeds grovt i den tredje rundan av FA-Cupen på Old Trafford och förlorade eftermiddagens match med 0-1. Målet gjordes av gästernas Beckford. Sir Alex signalerade redan med startelvan att han trodde att Leeds skulle manövreras lätt, men detta var en felanalys av större mått. Samtidigt skall spelarna ta sitt ansvar för en erbarmlig insats.

Sir Alex valde att överraska med sin startelva. Kul var att Evans var tillbaka i en av mittbacksrollerna, där han kamperade med Brown. Som vänsterback fick Fabio spela och Neville intog högerbackspositionen. Vidare ställde Fergie upp med ett ungt mittfält: Obertan, Gibson, Anderson och Welbeck. På topp spelade Rooney och Berbatov.

Gästernas taktik var på förhand slående: Att försvara sig maximalt och utnyttja de få chanser som yppade sig och ta vara på dem. Någon större inställning eller inspiration hos hemmalagets spelare stod inte att finna. Detta stod klart redan efter tio minuter av matchen. Passningsspelet var i paritet med… ett bakfullt lag i division X, nordöstra Svealand.

Matchens enda mål föll i den 19 minuten. En lång boll av Howson togs ner av Beckford, som i kamp med Brown rullade in 0-1 (i målvaktens vänstra hörn) mot en alldeles för passiv Kuszczak. Initialt kan konstateras att Brown, i egenskap av siste man, måste ha bättre kontroll på Beckford, men även målvaktens agerande kan ifrågasättas. I skottögonblicket är Beckford enda alternativ att enkelt toucha bollen förbi målvakten, han har inga andra seriösa alternativ. I detta läge måste därför Kuszczak avvärja varje vinkel. Att inte lyckas med detta är tämligen uselt. Målvakten hade nog med tid för detta och borde ha varit snabbare ut i situationen.

Uniteds enda riktiga anfall i första halvlek kom efter att Berbatov hittade Rooney i djupled på högerkanten. Rooney kom fri med målvakten och försökte skjuta under en utrusande Ankergren, men bollen tog på målvaktens arm och tappade fart. Strax innan mållinjen kunde försvararen Crowe rensa undan bollen. Rooney och Welbeck hade sedan ett par halvchanser, men United kunde inte manifestera något anfallsspel värdigt ett PL-lag. Rooney och Berbatov sökte alltför många gånger samma ytor och mittfältarna kunde inte etablera något som helst spel. Detta är också svårt då anfallarna sjunker alltför lågt i banan. Det främsta felet var emellertid den bristande inställningen och viljan. Matchen var förfärlig att se, en blasfemisk uppvisning mot god fotboll.

I den andra halvleken skådades ingen förbättring från hemmalaget. Inom några minuter, då matchuret stod på 60 minuter, bytte Sir Alex in Giggs, Valencia och Owen istället för Welbeck, Obertan och Anderson. United lyckades nu frambringa ett par halvchanser, främst tack vare Valencia. Den kanske bästa chansen föll till Owen, vilken inte fick till en bra träff efter ett fint framspel av just Valencia. Returen föll till Rooney som sköt långt över. En annan het chans var den Welbeck hade (från högerposition), men där skottet räddades fint av bortalagets målvakt. Leeds å sin sida hade en frispark i ribban och den lurige Beckford sköt ett skott precis utanför, då han kommit fram i djupled. På övertid fick Rooney ånyo en chans men ett skott i straffområdet gick rakt på Ankergren.

Sammantaget var detta en uppvisning i eländig fotboll. Att Leeds på det hela taget inte kan prestera en bättre fotboll är inte konstigt, de spelar två divisioner under hemmalaget. Samtidigt skall de ha beröm för ett gediget dagsverke där alla spelarna ger allt. Vidare kunde de mycket väl ha vunnit med 0-2, i fall de förvaltat någon av sina chanser på slutet. Det är istället hemmalaget som skall kritiseras å det grövsta. Vilken startelva som helst skall slå ett lag av Leeds kaliber. Spelare som Fabio, Welbeck, Obertan, Gibson, Anderson, Brown och Berbatov skämmer i dag ut sig. Även Sir Alex skall ha kritik för laguttagningen. I en match med så mycket historik presenterar han en alldeles för försvagad startelva. Visst skall spelarna prestera, men några ordinarie A-lagsspelare till hade kunnat rädda matchen. Matchen visar också att United har problem i det offensiva spelet (trots veckans målorgie mot Wigan Athletic). Rooney och Berbatov vill alltför ofta ha samma roll och detta gör att de offensiva mittfältarna får problem eftersom anfallarna sjunker alltför lågt. Det som räddar Rooney är att han är mer driftig och uppträder med en bättre inställning en Berbatov. Den enda spelaren som får godkänt är Valencia, vilken åtminstone visade lite inställning och kvalitet då han hoppade in. Övriga spelare borde skämmas.