Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United-city 3-1 (0-0)

United tog sig igår till final i Carling Cup, laget i folkets hjärta fick se sig besegrade med 3-1 efter att Rooney avgjort på tilläggstid.

Manchester United tog sig igår vidare till final (mot Aston Villa) i Carling Cup, man gjorde det mot grannarna i den riktiga staden, alltså inte någon obetydlig förort – Manchester city. Därmed vann man med sammanlagt 4-3.
Wayne Rooney avgjorde matchen på övertid i minut 91, efter att domare Webb aviserat 3 minuters minimum stopptid, konstigt beslut eftersom United ju alltid får 5-6 minuter.

Man city
Roberto Mancini aviserade en ganska väntad uppställning. I jämförelese med min införrapport så var det bara ett namn som var fel, Kolo Toure fanns inte ens med på bänken, Boyata startade ihop med Kompany i mitten istället.
Skador på Vieira, Bridge, Lescott och Santa Cruz

Given
Richards, Kompany, Boyata, Garrido
SWP, De Jong, Zabaleta, Barry, Bellamy
Tevez

Bänk: Taylor, Onuoha, Silvinho, Ireland, Petrov, Ibrahim, Adebayor

Man Utd
Sir Alex valde att vila Valencia och Berbatov från start inför helgens viktigare match mot Arsenal. Nani startade till höger och Rooney ensam på topp. Scholes tog den defensiva rollen på mitten och ackompanjerades av Carrick och Fletcher, både mer offensiva. Rio Ferdinand överklagade sitt avstängningsbeslut och var därmed fri att spela. Anderson har ”försvunnit”, har missat ett par träningar och ryktas vara i Brasilien för att bli utlånad till Vasco, därmed fanns han självklart inte med.
Skador på Hargreaves, O’Shea, Vidic (fanns dock på bänken i alla fall)

VDS
Rafael, Ferdinand, Evans, Evra
Nani, Fletcher, Scholes, Carrick, Giggs
Rooney

Bänk: Kuszczak, Brown, Vidic, Park, Valencia, Owen, Berbatov

Första halvlek:
Matchen började egentligen som den förra och gestaltade sig likadant som den första halvleken i första mötet. United hade mer boll och kontroll på händelserna.
United fick också första chansen när Rooney gjorde bort Richards, men skottet var alldeles för tamt för att störa Given. Scholes fick nästa skottförsök efter en frisparksretur, men halvvolleyn gick metern över.
Rooney var nära att få huvudet på bollen på ett inspel från Nani men nådde inte riktigt fram.
City kom in mer och mer i matchen och vaskade fram ett par bra chanser, den ena förhindrade Ferdinand med att rutinerat screena bort Tevez, den andra räddade Van der Sar när Tevez fick stå helt omarkerad och nicka. Nu hade vi spelat 30 minuter.
Carrick och Fletcher hade ganska offensiva roller på mitten. Det var dom 2 som skapade chansen som Giggs fick, veteranen fick på ett lågt bra skott som Given inte släppte retur på ens. Strax därefter var Rooney decimetern ifrån att stöta in 1-0 efter att Carick jobbat fram bollen nere vid kortlinjen. Detta var det sista i chansväg att tala om i första halvlek.

Andra halvlek:
Den andra halvleken var bara 5 minuter gammal när City fick en hörna efter att Richards snubblat sig förbi flera United-spelare och fått på ett mycket bra skott som Van der Sar räddade fint uppe vid krysset. Bellamy skulle slå hörnan när någon idiot från publiken kastade ett mynt (eller liknande) på honom, därefter kom en tomflaska infarande (som dock ej träffade). Van der Sar var snabbt på plats för att förhindra att mer saker kastas in. Idiotiskt beteende, sen får man tycka vad man vill om Bellamy’s beteende under en match annars. Böter lär väl United få, fast att samma sak hände mot Evra veckan innan. Blir intressant att se hur kort minne beslutsfattarna har…
Bellamy vägrade att slå hörnan (ett beslut som givetvis avgjorde matchen) som istället Barry tog hand om. På den följde en kontring där United tog ledningen. Rooney fick bollen på egen planhalva och slog en fantastiskt kross till Giggs som kom lite ur position. Giggs vände istället hemåt och serverade Nani, portugisen fastnade i city’s försvar, Carrick tog bollen och passade hemåt till Scholes som sköt 1-0 via en försvarares ben. United hade varit det bättre laget så ledningen var inte helt oförtjänt.
Lite senare var United nära 2-0 när ett inspel från Nani sånär styrdes i eget mål av Boyata, den bollen kunde lika gärna hamnat bakom Given i målet.
City gjorde ett par byten, Ireland och Adebayor kom in istället för Garrido och Wright-Phillips. Dock hann inte Adebayor komma in förrän United ledde med 2-0. Nani, som var mycket bra på kanten igen, vinklade in bollen i straffområdet till Fletcher, skotten kom inte till riktigt utan spelade istället bak bollen till Carrick som lugnt och säkert satte 2-0 stolpe in.
United slappnade av något, nu var man ju i final. Rooney fick trots det en enorm chans efter ett fint inspel från Evra, hur Rooney kunde missa är en gåta. Man skulle dock inte ha slappnat av.
6 minuter senare gjorde city mål. Ett inspel från Bellamy hittade fram till Tevez fot och argentinaren satte 2-1 framför Rio’s huvud. Kanske tur att Rio inte hann fram, då hade han haft ett par dobbar i sig.
Med 10 minuter kvar borde Carrick gjort 3-1 när han fick 2 chanser några meter framför mål, den första blockerades av Kompany, den andra sköts decimetern utanför, svårare att missa mål i det läget.
Matchen led mot sitt slut och fjärdedomaren visade 3 minuters tillägg på skylten, konstigt med tanke på att United inte ledde matchen sammanlagt, borde det inte varit 6 minuter då? Skall man se nyktert på det så var de 3 minuterna helt korrekta. 3 byten innan skylten visades upp gav 1,5 minut, sen tog avbrottet vid hörnflaggan exakt 1 minut och 5 sekunder.
Giggs var helt suverän i andra halvlek, det var hans högerinspel som nådde Fletcher’s skalle, alla trodde det var 3-1 men Shay Given gjorde en fantomräddning och räddade återigen city för ett större nederlag. Det avgörande målet kom istället på den efterföljande hörnan. Giggs slog den och fick tillbaka bollen, hans perfekta vänsterinlägg hittade Rooney’s panna och Given var för en gångs skull helt chanslös, 3-1 och United till final mot Aston Villa.
Domare Webb blåste av matchen efter 93,40 (tillägg för firandet av målet, helt korrekt det också).

Efteråt firade United otroligt mycket. Inte för att man är i final i Carling Cup, utan för att man hindrade city att ta en titel. Tror man något annat har man inte koll på United’s historia och inställning till Carling Cup genom åren.

Sammanfattning:
United var det klart bästa laget sett över 180 minuters spel. Man var bättre på COMS och man var bättre igår på Old Trafford och man vann fullt rättvist. Shay Given räddade city mer än en gång minst sagt, sen visade United sin ineffektivitet gång på gång återigen. Matchen i sig var inte särskilt ful även om det hettade till ett par gånger. Scholes fick sin sedvanliga ”tackling-bakifrån”-varning, Bellamy gjorde ett par efterslängar men klarar sig magiskt nog återigen från varning och Richards brottade ner Fletcher (men det var ju hans fel sägs det) och Tevez gjorde sin sedvanliga ”hoppa-in-med-sulan”-tackling och fick varning. Annars var det rätt lugnt. city gör dock 2 bra matcher och visar att man är att räkna med framöver.
I United så gjorde Rio en bra match, enda lilla missen kom på Tevez mål, annars var han klockren. Evans var bättre än på länge nu när han fick ha en riktigt ledare bredvid sig. Rafael blandade och gav, sprang bort sig ett par gånger men var annars helt ok. Evra behöver man inte ens nämna i sammanhanget längre. På mitten gör samtliga 3 centrala mittfältare en bra match, trots att Scholes spelade i den defensiva rollen som han inte skall ha. Carrick var lysande i andra halvlek och understödde Rooney mycket bra. Nani var också riktigt bra liksom Giggs, framför allt i andra då. Rooney var, han var Rooney helt enkelt, brilljant.

Roligaste citatet från gårdagens match:

”Regimskiftet i Manchester får vänta ett tag till” – Kommentatorn i gårdagens match på Canal+ Sport

Nästa match är mot Arsenal borta på söndag. Då kanske Vidic är tillbaka i startelvan när Ferdinand är avstängd, även Valencia och Berbatov bör då start efter att ha vilats här.

2010-01-27 | 21.00 | Football League Cup, semifinal 2
MANCHESTER UNITED – MANCHESTER cITY 3-1 (0-0) [United till final med sammanlagt 4-3]
1-052PAUL SCHOLES (Carrick)
2-071MICHAEL CARRICK (Fletcher)
2-176t*vez
3-190WAYNE ROONEY (Giggs)
MANCHESTER UNITED
van der Sar – Rafael (Brown 74), Ferdinand, Evans, Evra – Nani (Valencia 90), Carrick, Scholes, Fletcher, Giggs – Rooney
Avbytare: Kuszczak, Vidic, Park, Owen, Berbatov
Varningar: Scholes, Nani
MANCHESTER cITY
Given – Richards, Boyata, Kompany, Garrido (Ireland 64) – Wright-Phillips (Adebayor 72), De Jong, Zabaleta, Barry, Bellamy – t*vez
Avbytare: Taylor, Sylvinho, Onouha, Petrov, Ibrahim
Varningar: t*vez
Domare: Howard Webb | Arena: Old Trafford (Manchester, ägd av Manchester United) | Publik: 74 576