Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United förnedrade jumbolaget ”Pompey”

Manchester United körde fullständigt över tabelljumbon Portsmouth i en match som verkligen inte var någon högoddsare. Över nio av tio stryktipsspelare hade nämligen tippat en etta. Wayne Rooney och Dimitar Berbatov blev målskyttar när segern skrevs till 5-0. Men det mest anmärkningsvärda var att tre av målen skrevs som självmål.

Undrar hur de övriga 10 procenten tänkte. De som inte tippade på hemmaseger när Manchester United tog emot Portsmouth hemma på Old Trafford. Det var nämligen inte många normalbegåvade personer som trodde något annat än att Manchester United skulle ta hem tre poäng med tre eller fyra mål.

Det blev dock fler än så. 5-0 slutade en match som var spännande i en halvlek. Johnny Evans och Dimitar Berbatov fick två utsökta lägen att ge sitt lag ledningen men de lyckades bränna chanserna. Värst var Berbatov, som i helt öppet läge sköt utanför från sex meters håll. Portsmouth lyckades nästan kontra till sig ledningen två gånger om. Edwin Van der Sar räddade först Anthony Vanden Borres tunga skott, innan Johnny Evans tvingades till en rensning på mållinjen. Men det förlösande målet skulle komma.

Med fem minuter kvar till halvtid nickade Wayne Rooney – vem annars, på Darren Fletchers välriktade inlägg mot bortre stolpen, in matchens första mål efter en massiv hemmapress framför Stretford End. En press som däremot inte gav många chanser, utan mer handlade om ett enormt bollinnehav. United saknade fantasin för att ta sig igenom Portsmouths försvar, som täckte flera skottförsök. Det var Rooneys 21:a mål för säsongen och det kom som för att fira att han innan matchen officiellt utnämnts till ligans bästa spelare i januari.

Nani fortsätter imponera

Nani gjorde återigen en fin match, denna gång på vänsterkanten då Antonio Valencia välkomnades tillbaka till startelvan efter några matchers vila. I slutminuten innan paus låg Nani bakom 2-0, som på sätt och vis dödade matchen. Den pånyttfödde portugisen kom runt till vänster i straffområdet, och fick till sin glädje se sitt inläggsförsök på ett retfullt sätt rulla in vid den närmsta stolpen, efter en ordentlig touch på belgaren Vanden Borres fot.

United gick till halvtidsvilan i ledning och segern kändes kassaskåpsäker. 3-0 kom på ett långskott från Michael Carrick, som ändrade riktning och ställde målvakten David James. Målet skrevs som självmål även det, men jag är osäker på om Carrick inte kommer att få tillgodoräkna sig målet ändå när det slutgiltigen granskas. Mittfältaren fortsatte styra spelet från sin position bakom de andra mittfältarna, vann andrabollarna, och var för många matchen bäste spelare.

Berbatov fick jubla även han, efter ett stycke försvarsspel som inte betalat sig ens i division 7. Helt på egen hand fick han vandra runt utan bevakning, titta upp, och i godan ro sikta och skjuta 4-0 i bortre burgaveln. Ett för bulgaren ovanligt mål då det kom på ett skott utanför straffområdet. Portsmouths försvar hade gett upp, och i det läget såg laget ut som ett nedflyttningsgäng.

Sir Alex Ferguson tyckte det räckte så, och gjorde ett trippelbyte där han introducerade Michael Owen, Darron Gibson och Mame Biram Diouf – senegalesen som gjort ett par imponerande insatser på sin korta tid i laget.

Trippla självmål

Det mest anmärkningvärda, förutom att Rooney förlängde sin målsvit och Berbatov fick nätkänning igen, var att TRE av målen skrevs som självmål. 5-0, det snyggaste, kom på ett kanonavslut då en Portsmouthback kastade sig in framför Diouf och distinkt tryckte in bollen i krysset från nära håll. Då hade bara 69 minuter passerat på klockan.

Diouf kom även nära att få göra ett eget mål, men avslutet blev misslyckat och hamnade högt upp på läktaren. En läktare där flera United-supportrar vädrade sitt missnöje med familjen Glazer – med halsdukar i guld och grönt och med banderoller.

United övertog tillfälligt serieledningen, som Chelsea igår tog tillbaka efter seger 2-0 mot Arsenal. Det är nu ganska klart att slutstriden kommer att stå mellan United och Chelsea. United har allt i egna händer, men närmast väntar en tuff match mot Aston Villa på onsdag. En sak som lovar gott inför den matchen är att Sir Alex fick vila flera av sina spelare efter att matchen avgjorts redan efter bara en timmes spel.

Mathias Asplund

2010-02-06 | 16.00 | FA Premier League
MANCHESTER UNITED – PORTSMOUTH 5-0 (2-0)
1-040WAYNE ROONEY (Fletcher)
2-045VANDEN BORRE, SJÄLVMÅL (Nani)
3-059MICHAEL CARRICK
4-062DIMITAR BERBATOV
5-069WILSON, SJÄLVMÅL (Evra)
MANCHESTER UNITED
van der Sar – Neville, Brown, Evans, Evra – Valencia, Fletcher (Gibson 66), Carrick, Nani – Rooney (Diouf 66), Berbatov (Owen 66)
Avbytare: Kuszczak, De Laet, Fabio, Park
Varningar: Diouf
PORTSMOUTH
James – Vanden Borre (Boateng 61), Ben-Haim, Wilson, Rocha – Webber, Mullins, Hughes, O’Hara (Yebda 74), Belhadj – Piquionne (Owusu-Abeyie 68)
Avbytare: Ashdown, Finnan, Basinas, Dindane
Varningar: Ben-Haim, O’Hara, Webber, Boateng
Domare: Lee Mason | Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 74 684