Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #23

Fyra poäng mot Pompey och Villa tog United en poäng närmare Chelsea. Samtidigt fortsätter den grönguldiga snöbollen att växa. Detta och mycket mer i United Review #23.

”The idea behind the 4-5-1 is that you can control the midfield and keep possession of the ball – that’s always your aim when you use that formation. I believe the team that has possession of the ball has more opportunities to win the match. As for the 4-4-2, there is more emphasis in that formation placed on playing the ball forward and usually you use the two traditional wingers. Playing 4-5-1 requires a lot of patience but this team certainly has that in abundance. Some people say you have more chance of scoring by playing 4-4-2, and in some cases that might be right, but if you score and you’re playing 4-5-1, you then have a great opportunity to open the game up because the opposition then have to take risks.”
Sir Alex Ferguson pratar taktik och förklarar varför United ofta väljer att spela 4-5-1 istället för 4-4-2.

Senaste United Review. Den här kolumnens historia är arkiverad under rubriken ”arkiv” i huvudmenyn. Nya United Review publiceras när jag har tid och lust – målsättningen är att så ska ske en gång i veckan men det är inget löfte. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

INFORMATION FRÅN MUSS
¤ MUSS värvartävling är avslutad. Vinnarna presenteras här.
¤ MUSS och MUSCSB gör en undersökning om supporterklubben.

”[Fabio Capello] once made the whole squad watch a half-hour tape of Glen Johnson doing a bad job of taking throw-ins. The players couldn’t believe it. But that’s how he works. He has his own ideas about what players should do and he leaves absolutely nothing to chance. If you don’t show the same kind of commitment he lets you know.”
Wayne Rooney diskuterar förbundskapten Capellos filosofi på träningsanläggningen.

LOVE UNITED HATE GLAZER
¤ Snöbollen fortsätter att rulla och blir allt större – tidningarna är fortfarande fulla med information om hur dålig Glazer är för United. Vill du göra något i kampen mot Glazer rekommenderar jag att du går med i MUST – ett e-medlemskap är gratis medan ett fullvärdigt medlemskap kostar £12 för den som bor i Sverige.
¤ En annan grej man kan göra är att bära grönt och guld när (eller om) man ser en Unitedmatch på plats. Grönt och guld-kampanjen blir allt starkare och media rapporterade i veckan att otroliga 30 000 grönguldiga halsdukar har sålts.
¤ The Telegraph berättar att en av United längst anställda stewards har blivit sparkad för att han bar en halsduk i färgerna grönt och guld. Yttrandefrihet är inget som passar på Old Trafford – i alla fall inte när det missgynnar ägarna. Och The Independent undrar om klubben försöker stoppa grönt och guld-kampanjen.
¤ Men kampanjen blir nog omöjlig att stoppa. M.E.N. berättar att färgerna grönt och guld har nått ända till parlamentet. M.E.N. pekar också på kampanjens framgång och att MUSTs medlemsantal växer i rekordfart.
¤ Allt är emellertid inte dåligt – Forbes berättar att Manchester United är världens mest värdefulla klubbvarumärke. Synd bara att dylika meningar orsakar kräkreflexer hos fotbollsnostalgikern.
¤ I The Telegraph bloggar Rory Smith om att Uniteds supportrar måste förena sig med Liverpools supportrar. Det är förstås en blogg som kritiseras enormt och det kommer sannolikt aldrig att hända men Glazer är inte bara ett Unitedproblem – fotbollen i stort har idag många problem med organisation och ekonomi och om de problemen ska lösas måste nog världens supportrar förena sig i en protest mot etablissemanget.
¤ Till sist uppmärksammar The Guardian en banner som citerar vad David Gill tyckte innan Glazer tog över. Gill har sedan vänt kappan efter vinden och jobbar idag mest på att färga sin tunga brun. The Guardian berättar också att Gill konfronterades av en supporter på en funktion i Birmingham, vilket resulterade i att Gill blev rätt aggressiv i sin ton (The Guardian har också ett ljudklipp på konfrontationen).


United’s soul is never sold,
So proudly wear that green and gold,
We’ll never wear our famous Red,
’Til Glazer’s gone or even dead,
So raise that ancient standard high,
By green and gold we’ll live or die,
That day will come again for sure,
When we can wear our Red once more.

UNITED REVIEW-SPELAREN
Michael Carrick. Efter en mycket svag säsongsinledning blir Carricks form allt bättre. De senaste veckorna har han varit strålande och tillsammans med den eviga parhästen Darren Fletcher (ibland även Scholes eller Giggs) dominerar han mittfältet i match efter match.

TANKAR, FUNDERINGAR OCH ÅSIKTER
¤ På nåt sätt är det typiskt och ganska väntat att Nani skulle kröna sin fantastiska form med en korkad utvisning. Pojken har mycket boll i kroppen men knoppen är inte riktigt med. Det ska bli mycket intressant att se om han kan bevara sin fina form under sin avstängning.
¤ Att man alltid står sig själv närmast märker man när den omedelbara reaktionen på att Pompey riskerar att gå i konkurs är: ”Hur påverkar det här United?” Nu tror ju inte jag att Pompey kommer att gå i konkurs. På ett eller annat sätt kommer klubben att hållas vid liv, åtminstone tills säsongen är över.
¤ Jag ska inte klaga på domaren. Faktiskt. Däremot tänker jag – som den älskare av konspirationsteorier jag är – påpeka att United fått majoriteten av tveksamma domslut emot sig sedan Fergie kallade Wiley tjockis. Kanske är det därför som Fergie har varit väldigt mild i sin domarkritik de sista veckorna?
¤ Nanis utvisning var Uniteds sjätte den här säsongen – dessutom har ju Rio Ferdinand blivit avstängd för vad som skulle ha varit en utvisning om domaren hade sett situationen. Bara två gånger har United fått fler utvisningar på en säsong, dels 1993/94 då vi fick sju utvisningar och dels förra säsongen då vi fick se åtta röda kort. Det känns inte bra – det är en sak om man får många utvisningar när man har ett aggressivt och tufft spelande lag, som vi hade 1994. Men dagens United har består egentligen av ett gäng rätt snälla spelare och borde ha ligga högt i fair play-ligan. Det är således inte fel att undra om dagens United har problem med disciplinen.
¤ När vi pressade på som bäst i början på andra halvlek mot Villa kom på mig själv med att tänka att: ”Det är nu vi vinner ligan.” Men segermålet vi förtjänade kom aldrig och vi får fortsätta att slå ur underläge. Det spel som laget har visat upp på slutet har emellertid varit mäkta imponerande, just nu är vi definitivt Englands bästa lag. Och jag undrar om inte det primärt beror på att Fergie har roterat väldigt lite i laget.
¤ Veckans snackis är annars alla självmål som United får med sig. Mr Own Goal är utan tvekan säsongens mest förbättrade spelare i United.
¤ Louis Saha hjälpte oss med två mål mot Chelsea. Om en vecka får han gärna heta Own Goal. Så som Saha spelar i Everton saknar man honom i United. Men det är knappast en slump att Saha är skadefri i Everton – Uniteds medicinska avdelning är kass. United brottades i ett par år med hur man skulle få Saha frisk – det tog Everton ungefär en vecka att inse att problemet inte var sköra ben utan en vek skalle.

”I don’t think he was overshadowed by Ronaldo. It was just a question of maturity. Nani was young when he came here and he is quite a shy boy. Some players can adjust to coming to another country and joining Manchester United very easily.
[…]
Maybe watching has been the best thing for him. He has shown maturity in his last three games, which we always felt was the key. The assets have always been there. What we have looked for is consistency. We are pleased for him because when he is in that kind of form he is a great addition for us and everyone saw the influence he had on the game on Sunday.”

Sir Alex Ferguson menade att Nanis formtopp berodde på att han har mognat. Några dagar senare blev Nani utvisad efter en korkad tackling.

”After half-time, I spoke with the coach and he was unhappy with me. That is normal, as tackles like that are not permitted in the Premier League. I accept my responsibility for my actions, though they were not premeditated. I insist that my objective was to play the ball and not the foot of Petrov. The incident happened in the middle of the pitch and I don’t think I merited being sent off. I am not a violent footballer. My career is in this sport. I wanted to recover the ball and I saw the chance to stop Petrov. Now I am sorry, because I have damaged the performance of my team. I am convinced that had we finished with 11 men we would have won. We have wasted the opportunity to be first in the table. And it is very bad for me, as I have been developing my best form of the season.”
Nani medger att han fick skäll av tränaren och uttalar sig i alla fall moget. Trevligt att han återigen väljer att fokusera på lagets resultat snarare än sitt eget. Kanske finns där hopp för pojken, trots allt. Come on Nani, give me some humble pie please.

SPELADE MATCHER
2010-02-06 United-Pompey 5-0 (2-0) [Rooney, Carrick, Berbatov, självmål 2]
United: van der Sar – Neville, Brown, Evans, Evra – Valencia, Fletcher (Gibson 66), Carrick, Nani – Rooney (Diouf 66), Berbatov (Owen 66)
Det var inte ens nära att bli jämnt och spännande när United mötte hopplösa och snart degraderade Pompey. Rooney, Berbatov, Carrick och två självmål var målskyttarna för United, även om även Carricks mål av vissa idioter har noterats som självmål – solklart Carricks mål jämför t.ex. med 50% av alla mål som Frank Lampard noteras som målskytt på trots att de är mycket mer självmål än målet som Carrick gjorde.

”We had a lot of pressure and possession of the ball but we were patient enough. That’s important when teams come and sit in the way they did here today. Portsmouth were there to make it difficult but we got the goal just before half-time. We were a bit fortunate with the second one. Nani beat his man and was trying to play a cross across the box. It got a deflection and went past James and into the net. It was fortunate but nonetheless you have to take them. That opened the game for us in the second half. We went looking for goals and managed to get three more, the one from Berbatov was brilliant.”
Tålamod och lite tur var nyckeln till Uniteds storseger enligt Sir Alex Ferguson.

”Manchester United were unbelievable. Wayne Rooney is one of the best players in the world while Michael Carrick and Darren Fletcher were outstanding in midfield.”
Pompeys Hassan Yebda tycker att United var otroligt bra och hyllade motståndarna Rooney, Carrick och Fletcher.

2010-02-10 Villa-United 1-1 (1-1) [självmål]
United: van der Sar – Rafael, Evans, Brown, Evra – Nani, Fletcher, Scholes (Valencia 46), Carrick, Giggs (Berbatov 73) – Rooney
En poäng med mersmak blev resultatet för United när man besökte Villa Park. Detta trots att man tvingades spela med en man mindre i en timme, sedan Nani blivit utvisad för en korkad tackling.

”It comes from putting teams under pressure. If you put the ball into the right area it’s difficult to defend. If you can whip the ball in between the goalkeeper and the defence there’s a chance one of your players can get onto the end of it. If not, it also causes problems for defenders and fortunately they’ve been knocking them into their own net. But if you look at the own goals this season there’s always a United player coming in behind who can easily tap into the net. It comes from putting teams under pressure.”
Darren Fletcher förklarar varför Uniteds motståndare gör så många självmål.

”“It was a magnificent performance from us and the players were absolutely brilliant. If there was a team who deserved to win the game it was ours. We had plenty of chances but just couldn’t get the ball in the net in the second half. I’m very proud of the players and can’t praise them enough, especially as we only had ten men.
[…]
I thought it was a red card [for Nani]. He’s not a malicious player, but it was a naïve tackle; he went in with his foot raised off the ground and we can’t complain about it.”

Sir Alex Ferguson tycker att United svarade för en utmärkt insats och menade att hans lag förtjänade att vinna. Han medger dock att Nani var naiv som blev utvisad men han betonar att Nani inte är en elak spelare.

KOMMANDE MATCHER
2010-02-16 20.45 [CL] Milan-United (visas på Viasat Fotboll)
2010-02-20 13.45 [PL] Everton-United (visas på Canal+ Sport 1)
2010-02-23 20.45 [PL] United-West Ham (visas antagligen på Canal+ Sport 1)
2010-02-28 16.00 [LC] United-Aston Villa (visas antagligen på Canal+ Sport 1)

Härnäst åker United till Milano för att möta David Beck… förlåt Milan i Champions League. Därefter väntar en tuff bortamatch i ligan, mot Everton. Vi möter sedan West Ham (framflyttad från 27 februari p.g.a. att United spelar final i ligacupen) innan vi åker till Wembley för att låta reservlaget spela mot Aston Villa i en kamp om titeln som bara smålag bryr sig om.

”I thought I would be used sparingly at first and then more as I settled in at the club, but as a footballer you train hard so that you’re always prepared to play. Then it’s down to the manager to make the decisions, and he has given me lots of opportunities. I’m really enjoying my United career so far, and this is just the start.”
Antonio Valencia har fått mer förtroende i United än han trodde att han skulle få. Samtidigt lovar han att det ska komma mer…

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Ryan Giggs skadade armen mot Aston Villa och blir borta ungefär fyra veckor – returmatchen mot Milan den 10 mars nämns som möjlig comeback.
¤ Owen Hargreaves behåller förstås sin plats på skadelistan. Sir Alex Ferguson medger att Hargreaves rehabilitering går långsamt men menar att han är att räkna med innan säsongen är över. Samtidigt fick Hargreaves inte plats i Champions League-truppen när den togs ut för slutspelet och får alltså inte delta i turneringen även om han skulle bli spelklar. (The Guardian.)
¤ John O’Shea skulle vara borta resten av säsongen p.g.a. en blodpropp sades det men de senaste uppgifterna är bättre läsning och kanske kan O’Shea vara tillbaka redan i mars (Sky Sports).
¤ Nemanja Vidic är nog skadad. Oklart när han kan spela igen.
¤ Rio Ferdinand har en match (Everton borta) kvar på sin avstängning. Ferdinand och United har nu accepterat att Ferdinand är avstängd mot Everton och har dragit tillbaka sin överklagan (Manutd.com).
¤ Nani blev utvisad mot Aston Villa och blir därför avstängd i tre matcher – mot Everton (borta), West Ham (hemma) och i ligacupfinalen mot Aston Villa.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ Jag tyckte att det var dags för lite information om sångerna som används i kampen mot Glazer: MUSS sångbok [XIII]: We Love United, We Hate Glazer.
¤ Newsarse berättar att Real Madrid förväntas lägga ett rekordbud på Uniteds succéman Mr Own Goal (humor/satir).
¤ M.E.N. intervjuar Nani.
¤ M.E.N. intervjuar Sir Bobby Charlton.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.

”I do what I have to on the pitch. I’m not like Ferguson’s son. But as soon as I’m not good, Ferguson will give me the hairdryer. That he gave me the captain’s armband is enormous. I am truly very proud to wear it. I didn’t want to let him down.”
Patrice Evra är stolt när han får bära lagkaptensbindeln.

DIVERSE
¤ Wayne Rooney utsågs till månadens spelare i Premier League.
¤ Sir Alex Ferguson pratar om att han nästan flyttade till Kanada (The Telegraph).
¤ Samtidigt menar The Times att Rooney slåss med Didier Drogba om att bli utsedd till säsongens spelare i Premier League.
¤ Aston Villas juniorspelare Nathan Baker sålde svarta biljetter till ligacupfinalen och straffas med att inte få följa med Wembley. (The Guardian.)
¤ Samtidigt har United som vanligt misslyckats med att lotta ut sina biljetter på ett korrekt sätt (Red News).
¤ Situationen i Portsmouth är minst sagt stökig, även om fotbollsfamiljen antagligen kommer att säkra att de inte går i konkurs under pågående säsong. Reuters och Daily Mail berättar mer.
¤ En Blackburnsupporter har dött till följd av de skador han fick på Britannia Stadium i samband med matchen Stoke-Blackburn. (BBC.)
¤ John Terry har sparkats som lagkapten för det engelska landslaget. Ha! Uniteds Rio Ferdinand väntas bli ny landslagskapten. (Sky Sports.)
¤ Vi kanske ska vänta med att utse Rio Ferdinand till Englands nya lagkapten då Fabio Capello medger att han faktiskt inte har pratat med spelaren om detta. (The Guardian.)
¤ News of the World påstår att parasiten Glazer har bjudit in alla Uniteds heltidsanställda till ligacupfinalen på Wembley i ett försök att höja moralen bland de anställda.
¤ Den hopplösa Garry Cook – VD i komediklubben Manchester city – har gjort bort sig igen. Den här gången hindrade hans inkompetens city att värva Fernando Gago från Real Madrid. (The Guardian.)

”Darren Fletcher is the captain of Scotland – Barry Ferguson, in any discussions I’ve had with him, has never mentioned the captaincy. We are just so lucky to have someone of Darren’s stature and quality. For still a fairly young lad he’s very mature and he’s a fantastic example to the rest of the players. After all the stuff that’s happened in the recent past I think it’s really important that everybody is aware of their responsibilities and makes sure we don’t have any headlines for anything other than playing football. Darren was the captain when I took the job, he will remain the captain and I’m comfortable with that.”
Skottlands nya förbundskapten, Craig Levein förklarar en gång för alla att Darren Fletcher är hans lagkapten.

SILLY SEASON 2010/11
Rykten
¤ En fågel viskade i mitt öra att Michael Owen var mycket nära att bli utlånad till sin favoritklubb Everton. Det hela ska dock ha fallit på att Everton inte kunde matcha Owens lönekrav. Make of that vad ni vill.
¤ Imscouting påstår att citys nyförvärv Adam Johnson nobbade ett bud från United då han inte ville flytta från sin sjuka mor. Men när city viftade med de stora sedelbuntarna blev modern plötsligt mycket bättre.
¤ M.E.N. påstår att Milan har gett sig in i kampen om att värva Nemanja Vidic, som allt mer ser ut att vara förlorad för United.
¤ Dortmunds egyptier Mohamed Zidan är på väg till Premier League – i alla fall om vi ska tro på far. (Sky Sports.)
¤ Edwin van der Sar uppges vara nära att förlänga sitt kontrakt med ytterligare en säsong.
¤ Samtidigt berättar M.E.N. att United jagar en ny målvakt oavsett vad som händer med van der Sar.
¤ Daily Mail menar att Sergio Aguero är redo att lämna Atletico Madrid. United eller Chelsea väntas bli ny klubb.
¤ Daily Mail länkar samman United med lögnaren Stephen Ireland, som förutom att ha hittat på sin farmors död mest är känd för att tävla med sin flickvän om vem som kan ha världens fulaste bil.

”It’s all down to the coaches and how well Roy Hodgson and Billy McKinlay have brought me up over the years. I was only training a few times a week at Maidstone. To be mentioned with Manchester United and for Sir Alex Ferguson to take an interest in how I’ve been doing this season is a dream come true. I’m just going to go there, work hard and repay that faith they have shown in me. I think it is very flattering, but now I’m trying to take it all in my stride and carry on from where I left off. Every time I step on the field I try my hardest and give 100% and hopefully I can carry that on when I join them.”
Uniteds första sommarnyförvärv Chris Smalling säger de rätta orden.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Inga.

Juniorlagsmatcher
2010-02-06 West Brom-United 3-0 (2-0) (Manutd.com)
United: Johnstone – R Brown, Wootton, McGinty, Fryers – Ajose, Tunnicliffe (W Keane 30), Pogba (Fornasier 70), Morrison (Lingard 30) – Cofie, King

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Cleverley till Watford, hela säsongen
Hewson till Bury, resten av säsongen
Tosic till Köln, resten av säsongen
Welbeck till Preston, resten av säsongen
Heaton till Wycombe, resten av säsongen

¤ Matthew James har blivit utlånad till Preston, där han blir lagkamrat med Danny Welbeck och får Sir Alex Fergusons son Darren som manager.
¤ Tom Heaton har blivit utlånad igen. Den här gången är det Wycombe som kallar.

”I just want to get some experience to take back to United. Obviously playing for the reserves, you don’t get the physicality you get in the Championship. After my first game for Preston I learned a lot and hopefully over the next few months I can learn even more and get physically stronger and then hopefully take it back to United.”
Matthew James hoppas att han ska bli en bättre spelare när han nu är utlånad till Preston.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Well, gammal spelare är han inte men väl en gammal tränare – Carlos Quieroz har varit i slagsmål med en portugisisk journalist. Inte mer än rätt att någon reagerar på all smörja som skrivs i populärmedia. (Svenska Fans.)

”If I were to choose my all time number one, then it has to be Peter Schmeichel. For me, simply the best. He was a big man and a tremendous shot stopper, yet despite his build he was unbelievably acrobatic and had amazing reflexes. His size and personality made him a very imposing presence and, like all great keepers, opposition forwards were intimidated by him. His distribution and clearances from corners were often lethal and I remember seeing more than one goal scored by Manchester United that came about after just one pass following a throw by Peter Schmeichel.”
Iker Casillas älskar Peter Schmeichel. När kommer ryktena om att Casillas är på väg till United?

MUSS-FRÅGAN
Så, Viva John Terry blev av med kaptensbindeln i England och Rio Ferdinand tar över. Men spelar det verkligen någon roll vem som är lagkapten?

Sist undrade vi vad MUSS läsare tycker om grönt och guld. Av de 253 röstande tyckte den stora massan – 77% att grönt och guld är bra. 17% förstod inte frågan – har de läst den här kolumnen så vet de nu förhoppningsvis vad det handlar om – medan blott 6% tycker att grönt och guld är dåligt.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det enstaka lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO

United-Pompey 5-0, höjdpunkter:

Vila-United 1-1, höjdpunkter:

THAT’S IT
Är det något som saknas i United Review? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.