Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fenomenalt United sänkte Milan!

Vinden vände. San Siros förbannelse bröts med besked när United efter fyra tidigare försök till sist vände och vann med 3-2 på bortaplan mot Milan. Ett tidigt baklängesmål till trots slet de till sig segern. Med mål från Scholes stödben och Rooneys panna x 2 sköt sig United ett jättesteg närmare en kvartsfinal i Champions League.

Tre minuter in i matchen. Det kändes så typiskt när volleyskottet tog på Johnny Evans framför målet och grundlurade Edwin Van der Sar, som egentligen hade slängt sig åt rätt håll. Michael Carrick lyckades inte rensa bort inlägget från David Beckham och bollen damp ned rakt i gapet på Ronaldinho, som högg direkt. 0-1 och brassen dansade samba på sidlinjen inför ett jublande San Siro. Dåliga minnen började gnaga i bakhuvudet på många röda fans runtom i Skandinavien och planeten jorden.

Sir Alex Ferguson hade valt att starta matchen med den lite mer defensiva uppställningen 4-5-1, som så många gånger tidigare, och för honom måste målet kommit som en kalldusch. Dessutom hade mittfältet roterats så att Fletcher huserade till vänster och Park centralt. Wayne Rooney ensam på topp mot ett italienskt lag i ledningen på hemmaplan. Det var upplagt för köttmur. Folk undrade om spelarbussen skulle köras fram.

Pressen fortsatte
Men Milan fortsatte spela en fröjdig offensiv. Med Ronaldinho i spetsen tog de sig igenom gång på gång. Unteds högerförsvar slogs i spillror medan Milans fixstjärna klackade, fintade och snurrade upp försvarare efter försvarare på sin kant. Det tog bara minuter innan Ronaldinho kom nära igen men denna gång stod VDS i vägen.

Uniteds första chans skapade Paul Scholes, men hans skott från 30 meter gick några meter utanför målet. Skulle det bli en sån dag? Hjärtat tog ännu ett hopp upp i halsen när Luca Antoninis skott smet en decimeter utanför målramen efter fint förarbete av Thiago Silva. De röda fick knappt låna bollen och de skärpan stämde inte när det blev dags för avgörande passningar. De jobbade sig in i matchen, men Nani spred inlägg på tomma ytor eller rakt på Milanspelare.

Ville ha straff
Några minuter senare kändes förtvivlan än mer då Park Ji-Sung i ypperligt läge tacklades klockrent av Bonera till publikens förtjusning. Ronaldinho blev upphetsad även han och bjöd på en dribblingsräd som räddades endast tack vare ett motlägg med Rio Ferdinand. Brassen stöp och ville ha straff. Publiken krävde upprättelse. Men domaren Olegário Benquerença från Portugal höll huvudet kallt.

Nitton minuter spelade. Rooney skapar sin första chans med ett skott en halvmeter utanför. United börjar rulla boll och spelet jämnar ut sig. Någon minut senare friställs Rooney med en öppnande passning av Scholes, men han missar bollen när han ska avsluta. SAF slår ut med armarna och vill ha straff. Inget ont om chefen, men i detta läge undrade jag om han inte behöver nya glasögon. För tredje gången sitter ölen i fel strupe. Ferdinand bjussar Huntelaar på ett kanonläge och volleyskottet visslar tätt utanför VDS högra stolpe. Nej nu fick det minsann vara nog, och plötsligt händer det.

Scholesy visar att gammal är äldst
Med drygt tio minuter kvar av första halvlek gör Scholesy sitt livs kanske skickligaste mål när han på Fletchers inlägg fintar att han missar bollen – för att retfullt stöta in bollen med stödbenet – utom räckhåll för målvakten Didas fingerspetsar (OBS! Ironi). 1-1 (i turmål) är ett faktum och plötsligt ser det riktigt bra ut. Den psykologiska pressen skiftar tillbaka på hemmalaget och United har fått ny energi. Dessutom tvingas Antonini kliva av med en skada.

Milan lyckas trots det med en sista offensiv innan vilan. Åter igen är det Ronaldinho som trixar sig igenom, men VDS står pall och räddar situationen. Rooney blir vansinnig på sina egna spelare och skäller ut Nani efter noter. Han drar dessutom på sig en varning innan domaren hinner blåsa av för pausvila.

!&%¤!!#¤%! lär det ha låtit från Uniteds omklädningsrum i halvtid för det är ett nytt lag som kommer ut igen. Milan får de första chanserna efter paus, men United tar över mer och mer för varje minut. Bollarna hittar upp till Rooney som tar emot, fintar och passar som han aldrig gjort annat. I 63:e minuten räddar Dida Rooneys första skott på mål, men tre minuter senare räddar han inte.

Carrick drar på sig en varning när han sparkar ned Ronaldinho mitt på planen. SAF får nog och vinkar åt Nani att komma och sätta sig. Antonio Valencia kommer in och en minut senare serverar han Rooney ett inlägg på bortre stolpen.Rooney kommer över sin försvarare och nickar bollen i en båge som avslutas i Didas långa hörn. 2-1 och vinden har vänt. Publiken är chockad. Leonardo byter in Seedorf. Men vad hjälper det när United plöjer vidare. Minut 74 när Fletcher lägger fram bollen till Rooney, som helt ensam nickar i krysset. Det är avgjort och United har tagit ett enorm kliv mot Champions League-kvartsfinalen.

United fortsätter att dominera och Milan har inget svar att ge längre. Rooney hade målat, Park hade sprungit konstant, Fletcher slagit avgörande passningar. Smolket i bägaren var att Clarence Seedorf ändå med fem minuter kvar lyckades sätta en reducering. Uniteds försvar hade ingen bra dag. Dessutom utvisades Carrick i matchens döende minuter när han sparkade bort bollen och fick sitt andra gula kort för dagen. United har dock ett finfint utgångsläge inför returen hemma i Manchester.

Och detta ska de väl ändå inte kunna tappa. Peppar, peppar.

2010-02-16 | 20.45 | UEFA Champions League
AC MILAN – MANCHESTER UNITED 2-3 (1-1)
1-03Ronaldinho
1-136SCHOLES (Fletcher)
1-266WAYNE ROONEY (Valencia)
1-374WAYNE ROONEY (Fletcher)
2-385Seedorf
MANCHESTER UNITED
van der Sar – Rafael (Brown), Ferdinand, Evans, Evra – Nani (Valencia 64), Fletcher, Carrick, Park, Scholes – Rooney
Avbytare: Kuszczak, Neville, Gibson, Berbatov, Owen
Varningar:Rooney
Utvisningar:Carrick (2 gula):
AC MILAN
Dida – Bonera, Nesta, Thiago Silva, Antonini (Favalli 37) – Beckham (Seedorf 72), Pirlo, Ambrosini – Ronaldinho, Huntelaar (Inzaghi), Pato
Avbytare:Abbiati, Gattuso, Flamini, Abate
Varningar:Ronaldinho
Domare: Olegário Benquerença, Portugal | Arena: Stadio Giuseppe Meazza (Milano) | Publik: 78 587