Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton – Man United

Ställ väckarklockan och förbered en panna kaffe redan ikväll. Imorgon spelar nämligen United den tidiga matchen klockan 13.45, på bortaplan mot Everton. Wayne Rooney i hysterisk form som knappt går att sätta ord på, återvänder för att sänka sin forna klubb. Men kanske vill ex-röde Louis Saha annat. Det kommer att smälla på Goodison Park.

Nu är det slut på veckan och det är dags för fredagsmys. Det vill säga att kolla på Rule Britannia, knäcka en Sierra Nevada Pale Ale och se fram emot på lördagens match mot Everton. Först vill jag säga grattis till Old Trafford som fyller 100 år idag.

Med det sagt vill jag hoppa direkt till den härliga segern mot Milan i veckan. Det är alltid skönt när spöken dödas, och det var verkligen på tiden att United segrade på San Siro. Men det är inte konstigt att man blir lite pirrig i magen inför morgondagens match mot Toffees. Det brukar ju inte alltid vara så att motorn går på högvarv helgen efter bortamatch i Champions league.

Att Everton spelade i Europa League i onsdags kanske är lite lugnande, men de spelade ju hemma på Goodison Park medan United tvingades resa hela vägen till Italien. Laget slog som bekant Chelsea i förra omgången, och det var inte länge sedan de tog poäng av Arsenal på Emirates Stadium.

Manchester United
Avstängningarna duggar tätt i år. Jag undrar när vi fick så här många röda kort och avstängningar senast? Om jag inte missminner så har Paul Scholes, Nemanja Vidic, Darren Fletcher och Nani alla visats ut under säsongen. Om så är fallet är bara Liverpool (5) och Sunderland (6) värre. Dessutom stängde ju FA av Rio Ferdinand i tre matcher i efterhand.

Nani och Rio Ferdinand återupptar sina avstängningar, vilket jag tror ger plats för Antonia Valencia och Wes Brown i startelvan OM inte Nemanja Vidic faktiskt är spelklar på riktigt den här gången. Andra nyheter bland alternativen är att Anderson gjorde 60 minuter i reservlaget igår, och det är inte helt omöjligt att han välkomnas tillbaka från frysboxen.

På den ljusa sidan är United ligans mest formstarka lag med 14 poäng på de senaste sex matcherna. Hemmalaget nosar tätt bakom och har spelat ihop endast en ynka poäng mindre under samma period. Att säga att Wayne Rooney prickat in formen vore en underdrift. Plötsligt är man ju inte helt ute och cyklar om man påstår att han är bäst i världen!

Även Michael Carrick och Darren Fletcher har varit mycket bra den senaste tiden, och det ska just nu mycket till för att peta dem på hjärtat av mittfältet.

Försvarsspelet övertygade inte mot Milan, och bland annat Johnny Evans fick känna av Sir Alex Fergusons berömda hårtork. Inte ens Patrice Evra som under säsongen varit en av lagets absolut bästa spelare gick att känna igen, och kanske är det den hårda matchningen som börjar märkas av.

Som tur var klickade allt i anfallsväg så att segern kunde börjas. Frågan är hur länge det flytet håller i sig.

Everton
Allt är inte guld och gröna skogar för Toffees. De har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och bara förlorat två av sina tolv senaste! Men de saknar imorgon definitivt nyckelspelaren Marouane Fellaini, och kanske även Tim Cahill. David Moyes väntar troligtvis till sista stund med att besluta om Cahills medverkan. Dessutom har de sedan tidigare Senderos, Anichebe, Hibbert och Jagielka på skadelistan. De kommer dock stärkta ur dels segern mot Chelsea i förra omgången men också en uddamålsvinst mot Sporting Lissabon i onsdags.

Louis Saha har börjat vissa god form och sänkte på egen hand ligaledarna från södra London. Han är nu uppe i 13 mål på 19 matcher från start och 4 inhopp. Steven Pienaar är tillbaka efter avstängning och kan bli ett hot mot Uniteds inte helt stabila vänsterkant. De andra bekantskaperna Phil Neville och Tim Howard spelar självklart från start.

Här är lite statistik om tidigare möten.

Senaste 10 inbördes PL-matcherna på Goodison Park:

SäsongRes.Målskyttar
2008/091-1Fletcher
2007/081-0Vidic
2006/074-2O’Shea, P.Neville (självmål), Rooney, Eagles
2005/062-0Van Nistelrooy, Rooney
2004/050-1
2003/044-3Saha 2, Van Nistelrooy 2
2002/032-1Beckham, Van Nistelrooy (str.)
2001/022-0Giggs, Van Nistelrooy
2000/013-1Butt, Giggs, Solskjær
1999/20001-1Yorke
Vunnet – Oavgjort – Förlust: 7 – 2 – 1Mål: 20-10

Fullständig ligastatistik mot Everton:

MatcherHemmaBortaTotalt
SpeladeVOFMålVOFMålVOFMål
161462015145-76251837105-154713852250-230

Truppen: Van der Sar, Kuszczak, Foster, Neville, Brown, Rafael, Vidic, Evans, Evra, Fabio, Park, Anderson, Valencia, Carrick, Scholes, Fletcher, Gibson, Rooney, Owen, Berbatov, Diouf.

Everton: Howard, Yobo, Baines, Distin, Neville, Pienaar, Osman, Arteta, Rodwell, Saha, Yakubu, Bilyaletdinov, Donovan, Vaughan, Gosling, Coleman, Heitinga, Baxter, Duffy, Nash.

Everton – Man United
Goodison Park
Domare: Howard Webb
Tid: 13.45

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 och Canal+ Sport HD med start 13.45.