Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #25

United slog Villa på Wembley för att vinna ligacupen och följde upp detta med en arbetsseger mot Wolves vilket gav laget förstaplatsen i ligan. Utanför planen dominerar färgerna grönt och guld i den allt mer intensiva kampen mot Glazer.


[Green and gold] are the original colors of Manchester United and the fans wear them because they love this club. They have their reasons for doing it and we don’t think that they’re crazy. They’d like things to change.

Legenden Patrice Evra talar om grönt och guld. Mellan raderna läser vi att Evra hatar Glazer.

Senaste United Review. Den här kolumnens historia är arkiverad under rubriken ”arkiv” i huvudmenyn. Nya United Review publiceras när jag har tid och lust – målsättningen är att så ska ske en gång i veckan men det är inget löfte. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

LOVE UNITED HATE GLAZER
¤ Oj, oj, oj. Väldigt mycket har hänt den senaste tiden utan att något egentligen har hänt. De engelska tidningarna är fyllda med nyheter – både på sport- och ekonomisidorna – om ägandesituationen och skulderna i United samt MUSTs enorma framgång den senaste tiden. Det är svårt att greppa allt men nedan följer ett axplock av det mest intressanta.
¤ MUST går som sagt väldigt bra just nu. Organisationens medlemstal har ökat explosionsartat och är i skrivande stund ungefär 120 000. Otroligt! På läktarna dominerar färgerna grönt och guld och den grön-gulda kampanjen uppmärksammas av allt fler och kan inte längre ignoreras av någon annan än Uniteds officiella medier.
¤ The Red Knights – eller de röda riddarna – har i veckan lanserat vad som i praktiken kan sägas vara en kampanj för att köpa United från parasiten Glazer, något som definitivt har hjälp MUSTs sak. De röda riddarna är kanske inte lösningen på alla problem och antagligen inte den ultimata ägaren men allt är bättre än Glazer och av allt att döma är de röda riddarna också bättre än övriga alternativa framtida ägare av United. (The Guardian.)
¤ Den explosionsartade ökningen av medlemmar i MUST kom efter att organisationen anlitade Blue State Digital – den internetstrategifirma som hjälpte Barrack Obama att vinna presidentvalet i USA. Läs MUSTs pressrelease på Red News.
¤ David Conn i The Guardian skriver om hur The Red Knights ska kunna tvinga bort Glazer från United. Familjen Glazer vägrar dock ge upp och säger att man tänker behålla United i sju år till (The Guardian). The Guardian menar samtidigt att The Red Knights inte kommer att möta något motstånd från Sir Alex Ferguson – som är bekant med flera av riddarna.
¤ Enligt Daily Mail kommer Uniteds supportrar att få en gyllene aktie som ger supportrarna vetorätt om The Red Knights får makten över United. Och The Times berättar om vilka The Red Knights är, medan The Guardian menar att The Red Knights även lockar utländska intressenter. M.E.N. menar att supportrarna är nyckeln till The Red Knights framgång – så se till att gå med i MUST om du inte redan har gjort det!
¤ ESPN Soccernet menar att Glazer redan har tackat nej till ett par jättebud på United medan skvallertidningen People menar att Rio Ferdinands agent Pini Zahavi vill köpa United. Deary me, då är nog till och med parasiten Glazer bättre.
¤ Läget verkar dock vara nervöst i United – en supporter som skulle medverka i MUTVs program Red Cafe blev utkastad sedan han vägrade att ta av sig sin grön-gulda halsduk. Skrämmande! (Daily Mail.) Samtidigt berättar Mirror Football om den skandalösa insatsen av vakterna på Wembley. Och The Telegraph berättar att Jim O’Neills – som enligt The Guardian riskerar att få sparken från Goldman Sachs – roll bland de röda riddarna upprör Glazerfamiljen så mycket att de har klagat personligen till Goldman Sachs chef för dennes roll bland de röda riddarna. Detta tycker The Guardian är befängt.
¤ David Gill fortsätter att skydda sin lön och repeterar partilinjen gång efter annan. Bland annat känner han sig tvingad att säga att Sir Alex Ferguson har pengar att spendera på spelare (The Guardian). Han passar också på att attackera de röda riddarna (The Telegraph).
¤ Mark Ogden bloggar i The Telegraph och menar att Uniteds anti-Glazer-kampanj som vanligt placerar Uniteds supportrar i förarsätet medan Liverpools supportrar avundsjukt tvingas titta på.
¤ Sir Alex Ferguson är bekant med flera av de röda riddarna och vaktar sin tunga noga när han talar. Mellan raderna är det dock uppenbart att han inte skulle ha nåt emot om Glazer försvann från United (The Guardian). The Observer går så pass långt att de menar att Fergie är en Red Knight. Enligt The Times är han emellertid emot en supporterbojkott och enligt The Telegraph har han utan omsvep förklarat att han inte är en av de röda riddarna.
¤ M.E.N. berättar att Uniteds skuld har krympt.
¤ Det är inte bara United som har ekonomiska problem – jämför vi med Pompey är situationen på Old Trafford betydligt bättre. Sky Sports berättar att det nu bli administration för Pompey, som därmed kommer att få ett avdrag på nio poäng, när de sista formaliteterna är avklarade.
¤ Till sist noteras att United nu är trea på listan, efter Real Madrid och Barcelona, över de klubbar i världen som omsätter mest pengar (The Guardian).


I have no issue with the Red Knights. I know some of them. I don’t deny them their right to protest. If they want to try and buy the club that is entirely up to them.
[…]
We take all sinners [as owners]. I would even take city fans. I have no problem with protest. There were plenty of green and gold scarves on Sunday [at Wembley for the League Cup final] and I was delighted to see them supporting the club. We are quite happy. As long as they are supporting Manchester United they can wear whatever they like.

Sir Alex Ferguson gillar grönt och guld och kallar familjen Glazer för syndare.

UNITED REVIEW-SPELAREN
Antonio Valencia. Valencia var matchens bästa spelare i sin första cupfinal. Sir Alex Ferguson menar att Villa inte kunde hantera ecuadorianen och att Valencia kommer att bli ännu bättre med en titel i bagaget (M.E.N.).


Over the last few months, Antonio Valencia has been a brilliant player for us. When the delivery is good into the box you can then work on your movement and timing, and I am benefiting from it. The manager said to me in pre-season that I needed to score more headers and since then I have worked even harder and that hard work is now paying off. In the past I was dropping deep and trying to play players in more rather than getting in the box myself. Since we lost Ronaldo and Carlos Tevez, it is something I’ve had to do more.

Wayne Rooney hyllar Antonio Valencia och förklarar också att varför han gör så många nickmål den här säsongen – på order från bossen har han tränat på det. Man kan ju tycka att bossen borde ha sagt åt pojken att träna på det lite tidigare.

TANKAR, FUNDERINGAR OCH ÅSIKTER
¤ Så, Wayne Rooney har börjat göra nickmål. Alla och hans moster har förstås en teori om varför – jag tror att det helt enkelt att grabben har glömt bort hur man skjuter.
¤ Wembey är en usel arena. Plastig och dyr. Dessutom med en värdelös gräsmatta.
¤ Min biljett är större än din biljett. Biljettillverkarna känner sig av någon korkad anledning tvingade att göra större och större biljetter. Biljetten till årets ligacupfinal var antagligen rekordstor – och fortsätter utvecklingen så kommer biljetterna att vara i A3-format. Löjlig och onödigt.
¤ ”Vad var det jag sa” är rätt kul att säga när man har haft rätt. I fallet Michael Owen är det emellertid inte lika kul. Inte så mycket för att Owen är skadad – det visste vi alla var en tidsfråga – utan för att det inte fungerar att säga ”vad var det jag sa” när halva världen sa samma sak. Inte alls oväntat och på det stora hela är det inget som United kommer att märka om inte det som inte får hända med nummer 10 händer.
¤ De säger att Owen Hargreaves är nära att göra comeback. Trevligt. Fast det har de ju sagt hela säsongen…


The decision as it stood on Sunday was that it was a straightforward decision, it was a penalty kick and a sending off offence. The referee is there to administer the laws of the game, not to decide at that minute to make up some rules. And that’s what Phil did, made them up just as he went along. This idea that it is to try and do your best to keep 22 players on the pitch – if players behave themselves then you will keep 22 players on the pitch. That is, unless the referee decides to have another ga-ga moment, or something along the way. It was ridiculous.

Martin O’Neill är inte alls bitter efter Villas förlust på Wembley. Inte alls bitter. Att O’Neill dessutom – enligt alla som kan reglerna – har fel behöver vi inte låtsas om. Dock förutsätter jag att hans påhopp på domare Phil Dowd ger honom ett möte hos FA och ett hårt straff. Jag menar, att påstå att en domare hittar på regler måste väl vara värre än att kalla en domare för tjockis?

SPELADE MATCHER
2010-02-28 United-Aston Villa 2-1 (1-1) [Owen, Rooney]
United: Kuszczak – Rafael (Neville 66), Vidic, Evans, Evra – Valencia, Carrick, Fletcher, Park (Gibson 85) – Owen (Rooney 42), Berbatov
United bärgade årets första titel genom att besegra Villa med 2-1 i ligacupfinalen på Wembley. Villa inledde bäst och tog ledningen på straff efter fem minuter, under diskussion om huruvida det var rätt att inte visa ut Vidic. United ödslade dock ingen tid och låg bara under i åtta minuter innan Michael Owen avslutade kliniskt. Owen haltade sedan ut skadad och världens bästa fotbollsspelare släpptes lös. Det var också Wayne Rooney som skulle göra Uniteds segermål, som vanligt på huvudet och som vanligt framspelad av Antonio Valencia – som utsågs till matchens bästa spelare. Villa grät medan United firade segern behärskat.


It’s a great feeling to play in the final at Wembley and score the winning goal. I am delighted and I think all the players who played in the competition should feel very proud of themselves.

Wayne Rooney var en glad matchvinnare.


It was great to win, great to score, great to play a part, just soured by getting a hamstring injury.

Michael Owen var en glad målskytt och nöjd med segern men skadan som han ådrog sig förstör en del av glädjen.


If you go a goal down early in a cup final you’ve got a job to do, you need a lot of patience. Once we scored we looked a lot stronger. The first half was a real ding-dong battle, it was a soft tiring pitch and it took its toll on the players. I was hoping we could get some tempo into our game, because in the first ten minutes Villa laid down the gauntlet to us and made us turn towards our own goal.

Sir Alex Ferguson menar att tålamod var nyckeln till Uniteds seger.


I think it would be universally accepted they should be down to 10 men. There’s no other decision to make. It’s not a good decision by an otherwise fine referee. It’s poor and obviously if he gets it right we score the penalty, they are down to 10 men for virtually the whole game. It’s a major point in the game.

Martin O’Neill skyllde förlusten på domaren.


I can react better but Agbonlahor did well. I don’t think it was a red card because I got in front of him, not behind. If I had got behind then yes. It’s always nice to win big games but it was hard. They played with two forwards but I thought we deserved it.

Nemanja Vidic tycker att domaren gjorde rätt när han inte plockade fram det röda kortet.


I don’t think there was any doubt about the penalty kick. As for whether Vidic should have been dismissed or not, I think we got a lucky break there, he could have been sent off.

Sir Alex Ferguson tycker att domaren gjorde rätt som blåste straff till Villa och att United hade tur som slapp få Vidic utvisad.

2010-03-06 Wolves-United 0-1 (0-0) [Scholes]
United: van der Sar – Brown (Neville 46), Vidic, Ferdinand, Evra – Valencia, Gibson (Diouf 62), Scholes, Carrick, Nani (Park 73) – Berbatov
United tog över serieledningen i Premier League (två poäng före Chelsea, som har en match mindre spelad, och Arsenal) genom att bortabesegra Wolves med 1-0. Paul Scholes gjorde Uniteds mål – hans hundrade ligamål! Segern satt dock hårt inne, United spelade dåligt och Wolves hade flera bra målchanser – den bästa genom Vokes som missade ett jätteläge på Fergie Time.


I feared the worst. It’s one of those chances you always hope you get in a game, but thankfully he didn’t take it. It’s a difficult place to come to; when you come up against teams at the bottom you know they’re going to fight very hard. But I think we played the best football and deserved it – it’s an important victory for us and it’s good to tick another away game off the list.

United vann en viktig seger enligt Sir Alex Ferguson som var lättad över att Vokes missade sin jättechans i slutet av matchen.


It was a big game. We knew it was going to be a tough place to come. Conditions weren’t ideal for football and they are a big physical team who made it difficult for us. The pitch wasn’t great and I don’t think Wolves were too interested in playing football, they just tried to stop us playing which made it hard, but that’s the sort of thing you come up against in these games. You need to score goals to win games and thankfully the ball fell to me and I managed to put it away. I’ve been on 99 goals for a while so it was nice to get my 100th and I’m pleased with the achievement.

United vann en viktig seger enligt Paul Scholes som var glad att äntligen göra sitt hundrade ligamål.

KOMMANDE MATCHER
2010-03-10 20.45 [CL] Manchester-Milan (visas på Viasat Fotboll)
2010-03-14 14.30 [PL] United-Fulham (visas på Canal+ Sport 2)
2010-03-21 14.30 [PL] United-Liverpool (visas på Canal+ Sport 1)
2010-03-27 18.30 [PL] Bolton-United (visas på Canal+ Sport 1)
2010-03-30/31 20.45 [CL] eventuell kvartsfinal, match 1
2010-04-03 13.45 [PL] United-Chelsea (visas på Canal+ Sport 1)
2010-04-06/07 20.45 [CL] eventuell kvartsfinal, match 2

Champions League-mötet mot Milan på onsdag borde vara en formalitet, efter den fantastiska 3-2-segern på San Siro, i vägen till kvartsfinalen även om man aldrig ska räkna ut laget med en medelålder på 47,3 – bara om omvända mirakel existerar. Sen är det dags för ett par revanschmöten, först mot Fulham och sedan mot tjuvarna från Liverpool, båda på Old Trafford. Därefter väntar en chans att skicka tråkiga Bolton närmare andradivisionen i en match på en arena som nästan är lika plastig som Wembley. Sedan, förhoppningsvis, kvartsfinal i Champions League och därefter ett nytt revanschmöte på Old Trafford – den här gången mot ryssarna från London. Därefter väntar, förhoppningsvis, kvartsfinalreturen i Europa, antagligen mot Chelsea.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Anderson är korsbandsskadad och missar resten av säsongen.
¤ Wes Brown blev utbytt i halvtid i matchen mot Wolves, oklart hur länge han blir borta.
¤ Jonny Evans är skadad, igen. Antagligen blir frånvarotiden kort men man vet aldrig.
¤ Rio Ferdinand är spelklar igen.
¤ Ryan Giggs är armskadad, comeback väntas ske i mars.
¤ Owen Hargreaves sägs vara redo för reservlagsspel i matchen mot city på torsdag. Det tror jag på när jag ser det.
¤ Federico Macheda har varit skadad ett tag, något jag har missat. Nåväl, han sägs vara redo att träna igen.
¤ John O’Shea lider av en blodpropp. Officiellt väntas han inte spela mer den här säsongen men O’Shea själv hoppas på comeback så snart som möjligt.
¤ Michael Owen höll oväntat länge men är nu placerad på skadelistan för resten av säsongen.
¤ Wayne Rooney sprang för mycket på Wembley och drog på sig en knäskada som gjorde att han missade matchen mot Wolves. Han är också osäker inför mötet mot Milan.
¤ Michael Carrick är avstängd mot Milan.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ MUSS Mikael Krekula om månaden som gått för de utlånade spelarna.
¤ The Observer intervjuar Gary Neville.
¤ The Guardian intervjuar Rio Ferdinand.
¤ The Guardian intervjuar Chris Smalling.
¤ Andy – eller Andrew – Cole skriver en kolumn i The Independent och berättar om varför han hatar Teddy Sheringham. Härligt bitter läsning.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.


Being the second Frenchman to lift a trophy for United, after Cantona, is a great pride. I want to thank the manager, the players and the staff. They believe I have the soul of a leader. I was not looking after that, but if I have been given the armband, I get it.
[..]
He told me: ’Pat, you are part of that team’s leaders, you are my captain, it is up to you take on.’ I was so proud. We have a very good relationship, but don’t talk about daddy’s boy! As long as I do my job, we can laugh, but the day I miss a match, I get a hair dryer.

Lagkapten och pappas pojke Patrice Evra är stolt över att bära kaptensbindeln i United men han vill inte kallas för pappas pojke.

DIVERSE
¤ Manchester United Cricket Club? Nej, inte aktuellt enligt Daily Mail som menar att United erbjöds att köpa en indisk cricketklubb men avböjde erbjudandet. Måhända var kopplingen till Newton Heath (Newton Heath hade ju ett tag ”Cricket Club” i klubbnamnet) och grönt och guld för tydlig.
¤ Meningslösa landskamper spelades i veckan, en hel drös Unitedspelare representerade sina respektive landslag.
¤ The Guardian menar att Sir Alex Ferguson är sur på Wayne Rooney som spelade alldeles för länge i den meningslösa landskampen mot Egypten.
¤ cityspelaren Michael Johnson har arresterats, misstänkt för att ha skallat en Unitedsupporter (M.E.N.).
¤ BBC berättar att Premier League har skrotat planerna på ett playoff om den fjärde Champions League-platsen.
¤ M.E.N. menar att det är dags för Gary Neville att fatta ett beslut om framtiden.
¤ Martin O’Neill pratar långt och länge om att efterträda Sir Alex Ferguson och menar att han aldrig ens har funderat på det. Visst. Men förhoppningsvis är den trista och begränsade managern inte ett alternativ den dagen Fergie ska ersättas. (Sky Sports.)
¤ James Milner med flera tycker att gräsmattan på Wembley är patetiskt dålig. (The Guardian.)
¤ I avdelningen idiotiska förslag funderar FA nu på att matcherna i FA-cupen ska spelas mitt i veckan istället för på helgen. (Daily Mail.)
¤ Mirror Football menar att Fabio Capello inte har gett upp hoppet om att Owen Hargreaves ska spela VM-fotboll för England.
¤ BBC berättar att The International Football Association Board – som skriver fotbollens regelbok – har sagt nej till användning av teknik och videorepriser för att hjälpa domarna.
¤ En säsong till för Gary Neville? Well, Sir Alex Ferguson verkar vilja det i alla fall. (Sky Sports.)


There was no big after-party. We all dispersed to go with our national teams. We’ve got a job to do for our countries now.

Darren Fletcher tycker att det var sådär lagom kul att vinna ligacupen.

SILLY SEASON 2010/11
¤ En FA-tribunal har bestämt att Burnley ska betala £500 000 till United för Richard Eckersley, något Burnley torde vara nöjda och United missnöjda över.

Rykten
¤ Red News påstår att United har signerat den belgiska ytterbacken Marnick Vermijl från Standard Liege. Förstår du flamländska eller vad fasen det nu är så kan du läsa mer på Belgiumsoccer.be.
¤ Enligt Daily Mail så kommer Real Madrid att vinna kampen mot United om att köpa Franck Ribery.
¤ David Moyes upprepar att Jack Rodwell inte är till salu. Det låter inte speciellt trovärdigt. (Sky Sports.)
¤ Nani vill att hans kompis Miguel Veloso ska bli Unitedspelare (Sky Sports).
¤ Benficas Angel di Maria är fortfarande aktuell för en flytt till Manchester United (M.E.N.).
¤ Tomasz Kuszczak kräver mer speltid, annars blir det klubbyte. (Sky Sports.)

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Inga.

Juniorlagsmatcher
2010-03-06 United-Crewe 2-2 (1-1) [Ajose, W Keane]
United: Johnstone – Roberts-Nurse (King 67), Fornasier, Thorpe, Fryers – Cole, Wootton, Tunnicliffe (Hussain 7), Ajose – W Keane, Lingard

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Cleverley till Watford, hela säsongen
Hewson till Bury, resten av säsongen
Tosic till Köln, resten av säsongen
Welbeck till Preston, resten av säsongen
Heaton till Wycombe, resten av säsongen
Amos till Molde, resten av säsongen

¤ Ben Amos har blivit utlånad till norska Molde för resten av säsongen (United.no).

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ The Guardian intervjuar Dwight Yorke som ser fram emot en karriär som manager och inte vill gifta sig.
¤ Daily Mail intervjuar Paul McGrath.


I wouldn’t ever cast aspersions on Sheringham’s talent as a top-rate footballer for his clubs and country. I’ve just loathed him personally for 15 years.

Andy Cole älskar Teddy Sheringham.

MUSS-FRÅGAN
Den här gången är frågan enkel och svaret självklart – i högerspalten kan ni rösta på att Wayne Rooney är världens bästa fotbollsspelare.

Förra gången tyckte vi till om den nu skrotade planen på ett playoff om den fjärde Champions League-platsen. 70% av de 96 röstande tycker att förslaget var dåligt medan överraskande många – 30% – tycker att det är ett bra förslag.


[Darren] Fletcher caught me twice for no reason. I have no idea why because I certainly didn’t kick him.

Tomas Rosicky följer Arsenals partilinje och anklagar Darren Fletcher för att vara en ful spelare. Stackars, stackars Arsenal.

INFORMATION FRÅN MUSS
Du är väl medlem i den skandinaviska supporterklubben (MUSCSB)? Om inte så kan du bli det genom att klicka här. Medlemmar blir automatiskt lite bättre människor.

MUSS fantastiska Unitedresor är nu slutsålda för den här säsongen (enstaka återbud kan komma). Nya tag nästa säsong – läs mer på MUSS.se någon gång i sommar.

VIDEO

United-Villa 2-1, höjdpunkter:

Wolves-United 0-1, höjdpunkter:

THAT’S IT
Är det något som saknas i United Review? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.


United’s soul is never sold,
So proudly wear that green and gold,
We’ll never wear our famous Red,
’Til Glazer’s gone or even dead,
So raise that ancient standard high,
By green and gold we’ll live or die,
That day will come again for sure,
When we can wear our Red once more.