Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United-Liverpool 2-1 (1-1)

Manchester United vann stormötet på Old Trafford med 2-1. Ji-Sung Park avgjorde matchen efter timmens spel med att nick in 2-1 efter ett mönsteranfall. Liverpool tog dock ledningen sedan han löpt bort Neville redan efter 5 minuter, kvittering kom på en straffretur 7 minuter senare.

Sir Alex aviserade ”CL-systemet”, d.v.s Rooney ensam påtopp med en arbetshäst strax bakom honom och 2 offensiva yttrar. Därmed försvann Berbatov från startuppställningen, istället fick Ji-Sung Park chansen, en bättre rollspelare är svår att hitta. Valencia och Nani tog kanterna med Carrick och Fletcher centralt, där den förstnämnde hade ett mer defensivt ansvar. Försvaret var det väntade, med Neville och Evra på kanterna och Ferdinand samt Vidic centralt.

Liverpool ställde upp med det lag jag förutspådde i införrapporten, att det skall vara enklare att förutse motståndarnas startelva…

Första halvlek:
United tog tag i spelet från start men fick en chocköppning efter 5 minuter. Torres fällde Carrick på mittplan (utan åtgärd från Webb), bollen hamnade hos Kuyt på kanten, holländarens inlägg hittade Torres panna och 0-1 var ett faktum. Ett klassmål av Torres som springer bort bevakningen från Neville och elegant nickade in bollen otagbart för Van der Sar.
Ledningen blev dock kortvarig, 7 minuter närmare bestämt. Valencia fick bollen på kanten, drev inåt i banan och fick Mascherano hängandes på sig hela vägen in i straffområdet där Valencia till slut föll. Straffen går att diskutera även om FIFA’s regelverk är klar. Däremot blev inte Mascherano utvisade, något han borde blivit eftersom det var en målchansutvisning. Torres visade uselt humör när han sparkade upp en tuva på straffpunkten, något Webb inte såg p.g.a det efterföljande tjaffset från Mascherano angående om situationen vid straffen var utanför straffområdet eller inte.. Om det var tuvan som gjorde att Rooney missade straffen är svårt att säga, den var hårt slagen men i perfekt höjd för Reina, returen gick dock rakt ut till Rooney igen som denna gång inte gjorde ett misstag, 1-1.
Valencia fortsatte att vara ett hot på kanten, Insua hade problem i princip hela matchen, och efter 23 minuter borde kanske Park gjort 2-1 på ett av Valencia’s lysande inlägg, nicken gick dock svagt utanför i bra läge.
På andra kanten arbetade Nani fram ett par bra chanser. Ett inlägg nådde så när Rooney i mitten och ett skott räddades nere vid stolpen till hörna av Reina.
I slutet av halvleken fick Untied en bra chans sedan Carragher inte mindre än 2 gånger hoppat in med sulan före, frisparken kom på den första incidenten och Carragher blev korrekt varnad. Frisparken slogs av Rooney men strax utanför.

Andra halvlek:
Liverpool var klart mest intresserade av att få med sig en poäng än av att försöka ta 3, vilket man kan förstå. United fortsatte vara det bollförande laget men kom sällan fram till några vettiga chanser, Liverpool sjönk djupt ner och skar av alla anfallsvägar.
Timmen var spelad när United skulle ta ledningen. Fletcher fick bollen på högerkanten, Neville sprang med sig bevakning på utsidan vilket gjorde att Fletcher ostört kunde lägga bollen till rätta och slå ett perfekt inlägg till en framstörtande Park som kunde nicka in 2-1 till United. Ett mästerligt anfall redan från början när Rooney fick bollen och satte ut den på Fletcher.
Få chanser skapades, United förde matchen och Liverpool hade inte mycket i anfallsväg. Hörnstatistiken 1-2 säger egentligen allt om chanserna som skapades. Benitez försökte att ändra matchbilden genom att slänga in Babel, Aquilani och Benayoun, men det blev knappt märkbart, United var för bra i defensiven. Dock så skapade bortalaget 2 chanser i slutet, båda efter inspel från högerkanten, den första nickade Benayoun svagt utan kraft rakt till Van der Sar. På den andra sparkade Torres hål i luften efter att bollen studsat upp på gräset (hoppas det var samma tuva som han sparkade upp tidigare). Detta var det sista som hände i princip.

Sammanfattning och spelarbetyg:
United vann klart rättvist. Man ville mest, hade mer boll och fler chanser, Liverpool var väldigt tafatta på United’s planhalva. Ett par domslut har diskuterats i efterhand, bl.a United’s straff. Jag tycker Webb gjorde en ganska bra match, han missade ett par varningar och tog ett par konstiga frisparkar, men annars var han helt ok.

I United var Vidic, Ferdinand, Fletcher och Park mycket bra. Rooney fick ägna sig mycket mer åt bollfördelande än vanligt men gjorde det riktigt bra förstås. Carrick hade en annan roll än han brukar, han hade helt klart som uppgift att ligga mer defensivt i banan för att försöka plocka bort Gerrard, och av honom syntes knappt något. Ingen rolig roll för Carrick som därmed inte syntes mycket i offensiven.

I och med att Chelsea tappade poäng så leder nu United ligan oavsett att Chelsea har en hängmatch. Nästa match för United är borta mot Bolton på lördag.

2010-03-21| 14.30 | Premier League
MANCHESTER UNITED – LIVERPOOL 2-1 (1-1)
0-15Torres
1-112WAYNE ROONEY
2-160PARK JI-SUNG (Fletcher)
MANCHESTER UNITED
van der Sar
Neville, Vidic, Ferdinand, Evra
Valencia, Fletcher, Carrick, Park (Scholes 87), Nani (Giggs 79)
Rooney
Avbytare: Kuszczak, Evans, Rafael, Obertan, Berbatov
Varningar: Vidic, Valencia
LIVERPOOL
Reina – Johnson, Carragher, Agger, Insua – Kuyt (Aquilani 73), Lucas (Benayoun 83), Mascherano, Gerrard, Rodriguez (Babel 76) – Torres
Avbytare: Diego, Kyrgiakos, Ngog, Kelly
Varningar: Mascherano, Torres, Carragher
Domare: Howard Webb | Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 216