Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: FC Bayern – Man Utd (CL)

Tyskland mot England, FC Bayern Munchen mot Manchester United, en repris på 1999 års final. Det är de 2 största lagen i sina respektive länder de senaste 20 åren, Bayern har 16 inhemska titlar (10 i ligan), United har 20 (11 i ligan). Så det är knappast någon tvekan om att detta är ett möte mellan respektive länders bästa lag i modern tid.

FC Bayern
Louis Van Gaal tog över laget inför den här säsongen efter att Jurgen Klinsmann misslyckats med laget och fått sparken i april 2009. Jupp Heynckes tog över tillfälligt fram till sommaren då Van Gaal tog över.
Under sommaren tappade man 4 ”stora” namn; Lucio, Podolski, Borowski och Ze Roberto, de flesta mer eller mindre ordinarie. In kom bl.a Robben, Olic, Tymoschuk, Gomez och Pranjic. Man lyfte också upp ett antal spelare från sin akademi, av dessa har Badstuder och Muller slagit igenom på allvar. Badstuber är numera ordinaire i mittförsvaret och Muller spelar frekvent på topp eller i en offensiv mittfältsposition.
Inför kvällens match har man Schweinsteiger avstängd, vilket spräcker det duktiga centrala mittfältet med honom och Van Bommel. Dessutom har man frågetecken för Arjen Robben p.g.a muskelproblem, det troliga är att han inte startar matchen.

Hans-Jörg Butt tar platsen mellan stolparna framför Michael Rensing, som aldrig tycks ta det där sista steget till en framtida stormålvakt som man hoppats på i klubben. Phillip Lahm har nu tagit steget över helt till högerbacken efter att ha huserat mest till vänster tidigare. På andra kanten är det svårare att veta, antingen Alaba eller Contero, mitten spelar Van Buyten och Badstuber. Ett alternativ kan vara att spela Badstuber till vänster och Demichelis i mitten. På mitten startar troligen Muller till höger om nu inte Robben kan spela, till vänster Ribery. Centralt tror jag att Van Gaal väljer Tymoschuk bredvid lagkapten Van Bommel p.g.a att man annars blir för offensiva med Pranjic där. Man har uttalat sig om att det viktiga är att inte släppa in mål på hemmaplan. På topp tror jag på Gomez och Klose från start, kanske kan Olic få starta.

Troligt lag:
Butt
Lahm, Van Buyten, Badstuber, Alaba
Muller, Van Bommel, Tymoschuk, Ribery
Gomez, Klose

Bänk: Rensing, Demichelis, Contero, Pranjic, Altintop, Robben, Olic

Man Utd
United vilade flera spelare mot Bolton i helgen, ändå vann man enkelt med 4-0. Rooney och Ferdinand vilades helt, Carrick och Park startade på bänken, givetvis med kvällens match i åtanke. Man har skador på Brown, O’Shea, Fabio, Hargreaves (ändå inte anmäld), Anderson och Owen. Följande trupp flög igår till Munchen:

Edwin van der Sar, Ben Foster, Tomasz Kuszczak
Gary Neville, Rafael, Nemanja Vidic, Jonny Evans, Rio Ferdinand, Patrice Evra, Ritchie De Laet
Michael Carrick, Darren Fletcher, Darron Gibson, Paul Scholes, Gabriel Obertan, Nani, Antonio Valencia, Ji-sung Park, Ryan Giggs
Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Federico Macheda

Som vanligt är det svårt att veta hur Sir Alex tänker formera laget. Det enda man kan vara säker på är att det lär bli 4-5-1 med Rooney ensam på topp, vilket är synd då Berbatov varit fullkomligt fenomenal den senaste tiden. Det enda frågetecknet i de defensiva leden är vem som skall spela till höger, Neville eller Rafael? Neville har gjort det bra den senaste tiden och har rutin som få kan mäta sig med i dessa sammanhang, han har dock spelat mycket nu på sistone och jag tror han har svårt att hänga med Ribery när denne tar fart. Därför tror jag att Rafael startar, han är mycket kvickare i fötterna och bättre i offensiven. Europas bästa (åtminstone ett av dom) mittbackspar de senaste 3 åren är givna i mitten, de har knappt spelat ihop hittills men har börjat hitta tillbaka till storformen igen, Evra är lika given på vänsterbacken.
På mitten startar Carrick och Fletcher centralt, det känns ganska givet. Framför dom, i hålet bakom Rooney, tror jag att Park åter får chansen efter att ha raderat ut Milan’s mittfält förra omgången. På kanterna tror jag att Valencia och Giggs spelar. Möjligen Nani istället för någon utav dom men det gäller att stoppa Ribery, då är Valencia ett bättre alternativ än Nani.

Troligt lag:
Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Carrick, Fletcher
Valencia, Park, Giggs
Rooney

Bänk: Kuszczak, Neville, Evans, Scholes, Gibson, Nani, Berbatov

Om United lyckas stoppa Bayern’s kantspel så är väldigt mycket vunnet. Bayern har troligen europas bästa kantspel, oavsett om Robben kan spela eller ej. United har dock världens bäste vänsterback och en fullt duglig ung brasse till höger, så uppgiften är inte omöjlig. Centralt är United normalt sätt starkare, både Carrick och Fletcher är något bättre spelare än Van Bommel och Tymoschuk, här gäller det fysisk kamp där Fletcher är nyckeln för United. Gör United dessutom mål är et förstås ännu bättre. Det är faktiskt rätt dåligt om man inte gör det, just försvarsspelet är en ackilleshäl för Bayern.

Matchen sänds på TV6 med start 20.45.