Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – FC Bayern (CL)

I kväll smäller det. Returen på Old Trafford.
Det är dags för avgörandet i kvartsfinalspelet i CL. I bortamatchen hade United ett kanonläge redan efter 64 sekunder, men allt förändrades senare till ett mycket svårt utgångsläge.
Det mesta av rubrikerna inför matchen har handlat om Rooneys skada och hans eventuella medverkan i matchen. Själv hoppas jag att hemmafavören ska vara tillräcklig för att förpassa tyskarna ur turneringen.

Det är inte många matcher kvar av säsongen och nu har vi hamnat i ett läge när det känns som om det är ”vinna eller försvinna” i samtliga kvarvarande matcher, om det ska bli några fler titlar den här säsongen.

Det mediokra spelet och inställningen i den första matchen var nog så illa. Bättre kunde det inte ha börjat. Precis som många skrivit efter matchen, var det inte förlusten i sig som var det tyngsta, utan det var det tafatta spelet och en inställning som liknade nonchalans lång väg.

Ska man vinna sådana här turneringar, räcker det ofta i slutändan inte om man bjuder på allt för mycket. Demichelis bjöd Devils på världens chans. Det var som att få en gratis straffspark, stega fram till straffpunkten och skjuta bollen till inkast. Nog ältat om det som hände i Tyskland.

Läget i ligan försämrades avsevärt i och med förlusten, jämfört med vad ett oavgjort resultat skulle ha gjort. För att inte tala om en seger. Jag kan dock inte annat än att hålla med ”Busbyboy” (med risk för att jag har fel person) i gästboken. Sett till förlusterna av Tevez och Ronaldo, hade jag inga större förväntningar om en ny trippel eller ”bara” en ny dubbel av de tunga troféerna.

Med tanke på förutsättningarna är jag nöjd över vad laget och klubben presterat. Att Rooney skulle blomma ut ytterligare hade jag på känn, men inte så här mycket. Att vi skulle vara med i toppen av ligan förstod jag även om jag inte trodde att vi skulle vara laget som nådde längst. Kanske dags att omvärdera?
Nu är vi där.
United har fortfarande chans att ta både ligan och CL. Det känns inte troligt men med lite tur och flyt på vägen, visst fan går det. Då vill det till att det börjar nu.

I de här sammanhangen går det ju bara inte att blunda för segern på övertid mot BM för drygt tio år sedan. Vem, i ärlighetens namn, såg någonting som tydde på den sjuka vändning United svarade för?
I spelet fanns det väl ingenting som pekade på det. Sedan kom den. Precis som om det var skrivet i en manual någonstans.
Friska upp era minnen och lyssna till underbara kommentatorer.
Låt oss bara hoppas på att det inte är tyskarnas tur för revansch. Den fick de väl två år senare?

Man Utd:
Sedan den första drabbningen har United som bekant spelat en match i ligaspelet. Det var inte vilken match som helst utan den mot Chelsea, som ändå får ses som det största hotet i kampen om en ny ligatriumf.

På nytt fick man uppleva en ganska slätstruken insats även om spelet i den andra halvleken var en klar förbättring jämfört med den första. Men å andra sidan, vad hade inte varit det? Det var inte så att Chelseas backlinje hade allt för stora svårigheter med Uniteds anfallsspel. Ytterst sällan lyckades man få till en boll in bakom backlinjen, vilket skulle ha resulterat i att de faktiskt varit tvungna att vända på sig och löpa i motsatt riktning. Nu klarade de sig nästan matchen igenom med att bara ”mota Olle i grind”.

Jag tror att Ferguson kommer att mönstra liknande modell av startelva, han gjort i de flesta av matcherna i CL. Någon form av variant av 4-5-1 / 4-3-3. Sett till utgångsläget lär ju de röda djävlarna förhoppningsvis ge allt de har i anfallsväg. Mål måste man göra och det tror jag också att de kommer att göra.

Det kanske inte finns mycket som talar för det i dagsläget, sett till skador och form men det har ju löst sig många gånger förut. Ferguson har varit med förr. Han tror på laget och det gör jag också. Vi kan snacka om Rooney´s ”onemanteam”, röda maskiner eller annat. Inget kommer att göra någon skillnad. Det går alltid att peka på enskilda spelare som gör matchavgörande saker, men i slutändan är det ändå kollektivet som står som segrare.

På skadefronten har väl inget mer hänt sedan Rooney hoppade av i Tyskland. Tillsammans med landslagsanfallaren lär väl de som saknas vara Brown, O´Shea, Anderson, Welbeck och Owen. Hargreaves sliter på men är inte anmäld för spel i CL.

I mål lär väl oddsen utebli på att Van Der Sar ställer sig. Alternativ finns ju inte ens på kartan. Backlinjen då? Ferdinand och Vidic kommer att bilda mittlås och den evigt outtröttlige Evra springer till vänster. Att han sett näst intill slutkörd ut på sistone är ingen underdrift men till match har han vilat i fyra dygn och det räcker väl? Jag tycker att det var lite elakt och alldeles för enkelt att skylla Bayerns segermål på att Evra skulle vara slutkörd.

Vem som tar hand om platsen till höger känns mer öppet. Det lär väl stå mellan fortsatt förtroende för Neville eller Rafael. Neville har startat i de två senaste och viktiga matcherna mot Bayern och Chelsea. Han hade inte mycket att tillföra mot Chelsea, sett till passningar och inlägg, men viljan han visade saknade övriga spelare.

Sett till att man ändå spelar på hemmaplan och att man måste gå för seger, tror jag öppnar upp för att Rafael startar. Det finns inget att förlora eftersom man ligger under och det blir väl till att sätta stor tillit till att mittbackslåset städar undan eventuella farligheter.

De centrala platserna på mitten tror jag kommer att gå till Fletcher, Park och Carrick, som får ta hand om det defensiva ansvaret. I och för sig ska man aldrig underskatta Fergusons tankar kring erfarenhet och rutin, vilket ger mig Scholes i tankarna. Jag tror ändå att min favoritspelare får stå tillbaka den här gången.
På kanterna hoppas jag att Valencia springer till höger och Nani startar till vänster. Som ensam anfallare lär väl Berbatov agera, närmast understödd av kantspringarna.

Jag hoppas innerligt på ett offensivt tremannaanfall. Berbatov som isolerad spjutspets fungerar inte mot de bättre lagen. Han är inte den typen av spelare. Han fungerar bäst som släpande forward, med mycket boll, där han själv kan briljera och fördela passningar till sina medspelare. Tyvärr har han inte funkat så bra tillsammans med Rooney. Nu är han borta och låt oss då hoppas på att bulgaren tar denna chans.

Valencia lär pumpa på högerkanten och förhoppningsvis kan han finta bort en och annan försvarare med att också gå den korta vägen på insidan. Eftersom han sällan avslutar med vänstern vill det till att de centrala mittfältarna följer med upp i anfallen.

Det vore inte helt fel att få se Carrick dra till och få drömträff. Nani för ofta in bollen i boxen, inte alltid till rätt adress. Med Berbatov som ensam spjut, måste han bara vara där och hugga på bollarna. Vad ska han annars göra? Inte kommer han att dra isär backlinjen för de andra, med långa djupledslöpningar.

Trolig startelva:
Van Der Sar
Rafael – Vidic – Ferdinand – Evra
Fletcher – Carrick – Park
Valencia – Berbatov – Nani


Bayern München:

Precis som United har man spelat en svår ligamatch mellan dessa två möten. Man ställde upp med ett starkt lag i toppmötet borta mot FC Schalke 04. Innan match låg man på andra plats i ligan, två poäng efter just Schalke.
Efter seger med 2-1 är man nu nya ligaledare med fem matcher kvar att spela. Laget har fortfarande chansen till en trippel, även om det kanske känns aningen långsökt.

Två snabba mål i den första halvleken från Ribery och Müller avgjorde matchen även om hemmalaget reducerade. Strax före paus visades Altintop ut och laget fick spela hela den andra halvleken med tio man. Förhoppningsvis sitter det kanske lite i benen, även om det mer låter som en klyscha.
Jämfört med laget som vann mot United, var Demichelis petad/vilad där bak. Badstuder gick in i mitten och Contento fick chansen till vänster. På mitten var Schweinsteiger tillbaka istället för Pranjic.

Med en ettmålsledning att gå på och Schweinsteiger tillbaka i startelvan, ser det onekligen ganska bra för gästerna. Skulle dessutom Robben tillfriskna, finns ytterligare ett offensivt hot att använda. Själv tror jag att han kommer att finnas med i truppen men inte i en startelva. Kanske finns han med på bänken, redo att hoppa in?
Så förhoppningsvis kommer vi väl att få se mer av honom i morgon kväll.

I Champions League svarade tyskarna svarade för en imponerande insats och resultat. I sista gruppspelsmatchen slog man tillbaka Juventus, blekt för säsongen, på bortaplan med hela 4-1. I åttondelen besegrade man Fiorentina. Robben sköt tyskarna vidare på bortamål, redan innan vrålet från italienarna hade tystnat efter Fiorentinas tredje mål.

Om vi får se en uppställning modell 4-4-2 eller 4-5-1 vet jag inte. 4-5-1 känns inte så ”Bayerskt”, men då finns mycket att kasta in i offensiv väg om det skulle behövas.

Hur van Gaal kommer att formera laget får vi se i morgon. Demichelis gjorde inget bra genrep i Tyskland och eftersom ersättare tydligen var mycket bra i seriefinalen, kanske han är ett minne blott i returen eller så värdesätter holländaren hans rutin och erfarenhet högre än så?

Trolig startelva:
Butt
Lahm – Van Buyten – Demichelis – Badstuber
Altintop – Van Bommel – Müller – Schweinsteiger – Ribery
Olic

Inbördes möten:
I de europeiska cuperna har lagen mötts åtta gånger genom tiderna. Tre av mötena har slutat oavgjort och Bayern har själva fyra segrar. Målmässig är det relativt jämnt. Åtta för United och tio för det tyska laget.
United sitter endast på en seger, men vilken seger! Sheringham kvitterar i matchminut 90 och Solskajer styr in segermålet på övertid.

Två år senare tog Bayern revansch när man tog segrar både hemma och borta i kvartsfinalspelet av Champions League. Året därpå spelade lagen oavgjort på Old Trafford och då fanns en viss Owen Hargreaves med på planen, då i Bayerns färger.

Nu läggs all statistik åt sidan, men visst sjutton skulle det vara skönt med den andra segern.

Man Utd-Bayern München
Old Trafford
Domare: Nicola Rizzoli
Tid: 20.45 (svensk tid)
Tips: 2-0 (Berbatov, Fletcher)

Matchen sänds på ViasatFotboll (sändningsstart 20.00) samt Viasat Sport HD med start 20.45.

// Daniel Eriksson, Svenska Fans