Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Living on a prayer: inför tidernas Manchesterderby

När var en match mot Manchester City så här viktig senast? Sir Alex Ferguson säger iallafall att derbyt kan bli den viktigaste vändpunkten under hans 23 år vid rodret. En seger samtidigt som Chelsea förlorar betyder att hoppet finns – en förlust det närmaste City kommit en titel på många år, och nästa års Champions League. Gud, ge inte de ljusblå den glädjen.

Sir Alex Ferguson kan inte tala sanning när han säger att han ser fram emot helgen. Eller ja det kan han väl, men hjärtat kan ju inte direkt jubla. Tuggummifabrikörerna däremot, de hoppar högt av upphetsning.

Så här är det:

1. United vinner mot ett City i toppform, samtidigt som Tottenham gör en ännu bättre match än mot Arsenal och slår Chelsea på hemmaplan: En poäng skiljer i toppen och jag kommer för kanske första gången heja på Liverpool i en match.

2. United tappar poäng och säsongen är med all sannolikhet över: Chelsea kan lugnt ställa in skorna och promenera hem ligan. United ser tillbaka på säsongen med en ynka Ligacuptriumf som enda glädje.

För somliga tog säsongen redan slut för en vecka sedan. 0-0 mot Blackburn är en rejäl snedspark, men jag hoppas fortfarande på mirakel. Jag trodde aldrig att ”Spurs” skulle ha en chans mot Arsenal. Min kollega Johan som håller på Arsenal sa så här inför matchen:

”Jag brukar alltid vara orolig inför matcherna mot Tottenham. De brukar vara i grym form och göra sin bästa säsong på länge. Men ändå vinner vi alltid med 4-0”.

Så blev det inte. Och nu undrar jag om de inte kan göra samma sak mot Chelsea? Snälla Gud. Sen har vi City, med tre raka segrar och 14-2 i målskillnad i dessa matcher. Visst, det var mot Wigan och Burnley, men 5-1 mot Birmingham talar sitt tydliga språk. Och de vill till Champions League dessutom.

Save us Wayne!
Som alla minns vann United hemma med 4-3 efter Michael Owens mål i 97:e minuten, nu är han skadad och allt är upp till en man: Wayne Rooney. Det sägs att han är tillbaka, och förhoppningsvis ska han kunna spela hela matchen, inte kliva av och lämna över taktpinnen till City. Jag gillar Dimitar Berbatov men han fungerar inte ensam – speciellt inte mot Citys försvar.

Manchester United
Det stora frågetecknet inför matchen är förstås om Wayne Rooney ska kunna spela. I de viktiga matcherna har tyvärr ingen annan lyckats kliva fram som frälsare. Att säga att han kan betyda skillnaden mellan triumf och fall är en underdrift. Inför matchen väntar Sir Alex med att meddela hur det blir, men jag tror att Rooney finns med från start. Matchen är för viktig. Den senaste tiden har varit ovanligt dålig med besvikelse efter besvikelse, och vi väntar alltjämt på vändningen som alltid brukar komma när det handlar om Manchester United.

Ryan Giggs och Rio Ferdinand är också osäkra till spel eftersom de skadade sig på Ewood Park. Där hoppas nog de flesta på att Rio ska kunna spela från start bredvid Nemanja Vidic. Sedan har ju Giggs faktiskt redan gjort mål på City, och direkt legat bakom en seger mot dem denna säsong.

Owen Hargreaves är tillbaka i truppen efter 1000 års skadehelvete, men chansen är nog liten att han får medverka i denna match, som är av annan kaliber än den reservlagsmatch som Owen medverkat i tidigare. Men välkommen tillbaka i truppen!

Truppen: Van der Sar, Kuszczak, Foster, Neville, O’Shea, Rafael, De Laet, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Carrick, Hargreaves, Scholes, Fletcher, Park, Gibson, Obertan, Valencia, Giggs, Nani, Berbatov, Rooney, Macheda, Diouf.
Skador:Anderson, Brown, Welbeck, Owen.
Osäkra:
Giggs, Ferdinand, Rooney.

FORMEN – de 5 senaste

DatumMotståndTurneringH/BRes.
11. apr.BlackburnPLB0-0
7. apr.Bayern M.CLH3-2
3. apr.ChelseaPLH1-2
30. mar.Bayern M.CLB1-2
27. mar.BoltonPLB4-0
V: 2O: 1F: 2Mål: 9-6

Manchester City

Som jag redan sagt är de i toppform. 5-1 senast mot Birmingham betyder att de är ensamma om att göra fem mål på Sebastian Larssons lag denna säsong. Många kan göra mål – Adebayor, Tevez, Bellamy och ja, till och med Santa Cruz när han fått spela. Och framför allt den ettrige lille argentinaren lär vara sugen på revanch, och han vet hur man gör mål på United.

De tampas med Tottenham om fjärdeplatsen, som leder till Champions League, vilket gör denna omgång till den kanske överlägset mest spännande på hela säsongen. De saknar några viktiga spelare, men får tillbaka Wayne Bridge som varit skadad en tid.

Truppen: Given, Nielsen, Onuoha, Kay, Boyata, Kompany, Toure, Bridge, Garrido, Sylvinho, Adam Johnson, Cunningham, Zabaleta, De Jong, Barry, Bellamy, Wright-Phillips, Tevez, Santa Cruz, Adebayor, Ibrahim, Nimely.
Skador:
M. Johnson, Petrov, Lescott.

FORMEN – de 5 senaste

DatumMotståndTurneringH/BRes.
11. apr.BirminghamPLH5-1
3. apr.BurnleyPLB6-1
29. mar.WiganPLH3-0
24. mar.EvertonPLH0-2
21. mar.FulhamPLB2-1
V: 4O: 0F: 1Mål: 16-5

10 sista bortamatcherna mot City i Premier League:

Inte mycket talar för en oavgjord match. Och med tanke på Citys helt nyinköpta lag kan man nog säga att det är 50-50 rent statistiskt.

SäsongRes.Målskyttar
2008/091-0Rooney
2007/080-1
2006/071-0Ronaldo (str.)
2005/061-3Van Nistelrooy
2004/052-0Rooney, Dunne (självmål)
2003/041-4Scholes
2002/031-3Solskjær
2000/011-0Beckham
1995/963-2Cantona (str.), Cole, Giggs
1994/953-0Ince, Kanchelskis, Cole
V: 6O: 0F: 4Mål: 14-13

MANCHESTER CITY – MANCHESTER UNITED
City of Manchester Stadium
Domare: Steve Bennett
Tid: 13.45 (svensk tid)

Matchen visas i Canal plus Sport 1 och Canal plus Sport HD med start 13.45 (sändningen börjar tidigare).

Så be då för tusan!

//Mathias Asplund