Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

MUSS spelarbetyg 2009/10 [2/2]

MUSS redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2009/10.

I juryn: Mathias Asplund (MA), Claes Höglund (CH), Mikael Krekula (MK), Johan Nilsson (JN), Jesper Persson (JP), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra. Betygen är juryns snittbetyg, medan kommentarerna är respektive skribents.

Manager, målvakter och försvarare betygsattes igår.

***

4. OWEN HARGREAVES
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Egentligen kan Hargreaves säsong summeras med ett ord: Skadad. En förmodad septembercomeback blev en halvleks reservlagsfotboll i mars och ett symboliskt inhopp mot Sunderland. [MÖ]
Inget betyg.

8. ANDERSON
[19 (4) matcher, 1 mål, 5 assist]
Anderson hade det inte lätt denna säsong och 2009/2010 vill han nog mest bara glömma och gå vidare från. Han fick göra sitt första mål för United, men det lossnade inte för brassen ändå. Han kritiserades, petades och åkte hem till Brasilien. Tidningarna spekulerade i en eventuell flytt från Manchester. Han kom tillbaka och visade god form, men ådrog sig direkt en knäskada som satte stopp för resten av säsongen. Nej Anderson får inte godkänt denna gång. Men jag tror att han har mer att ge och hoppas att han kommer tillbaka nästa säsong, frisk och revanschsugen. [MA]
Betyg: 5,3

11. RYAN GIGGS
[23 (9) matcher, 7 mål, 12 assist]
Arise Sir Ryan. Giggs har fått mindre speltid den här säsongen och ser självklart slutet på sin fenomenala karriär. Har använts både som släpande anfallare och på vänsterkanten, oftast med ett gott resultat. Har värvat enastående insatser med mer alldagliga, ibland har han även fallit bort helt ur matcherna. Ingen lysande säsong, men Giggs är fortfarande väldigt användbar, även om det blir allt mer sparsamt. [JN]
Betyg: 7,2

13. PARK JI-SUNG
[18 (8) matcher, 4 mål, 1 assist]
Spelaren som inte kan uppträda i tv utan att kommentatorerna påpekar hur mycket han rör sig på planen. Kallas liksom kollega Fletcher för ”De stora matchernas man” och blixtrade till då och då. Men alldeles för anonym alldeles för ofta för att cementera en startplats regelbundet. Det räcker inte att springa. Men Park har en otroligt hög högstanivå och kan vara omöjlig att spela mot. Det är därför han fortfarande är kvar – inte för att koreanerna köper matchtröjor med hans namn. [MS]
Betyg: 6,7

14. ZORAN TOSIC
[0 (2) matcher, 0 mål, 0 assist]
Ett av de stora transfermysterierna den här sidan millenniet. Fick aldrig chansen i United och valde då att blomma ut i Bundesliga. Det gjorde han rätt i. [MS]
Inget betyg.

16. MICHAEL CARRICK
[33 (11) matcher, 6 mål, 2 assist]
Den annars så pålitlige Carrick har gjort en ganska svag säsong, hans riktigt bra matcher kan räknas på en hand och det är vi inte riktigt vana vid. Har vikt ned sig vid många viktiga matcher och det har blivit kostsamt för United. Då har hans självförtroende inte heller varit det bästa under säsongens gång och han kom aldrig riktigt i gång vilket var ganska överraskande med tanke på hur stabil han varit innan. Blev efter Bayern-matchen också bänkad i resterande matcher, med rätta. [MK]
Betyg: 5,3

17. NANI
[30 (4) matcher, 7 mål, 12 assist]
Säsongen såg halvvägs fram ut att bli ännu en svag av Nani, men i matchen mot Arsenal på Emirates Stadium den 31 januari 2010 vände allt för den talangfulle portugisen. Han gjorde själv ett mål och låg bakom de två andra i 3-1-tiumfen. Efter den matchen hände något. Över en natt tyckte Nani ta rätt beslut, bli mindre gnällig och mer arbetsvillig. Gjorde att antal strålande insatser under våren och kan nästa säsong bli oerhört viktig för United. [JP]
Betyg: 7,7

18. PAUL SCHOLES
[32 (6) matcher, 7 mål, 4 assist]
Onekligen är den mångfacetterade mittfältsmotorn inte vad han än gång var. Han kan vara bländande mot lite sämre motstånd, men har tappat lite av sin fart. Därför är han inte längre en man för de största matcherna. I sina bästa stunder kan han emellertid fortfarande dominera en match som få. Scholes korta- och långa passningsspel har få övermän. Då svage Carricks form varit tvivelaktig har nummer 18 varit oerhört betydelsefull (slutet av säsongen). Med lite tur hade hans fina nickmål mot världens STÖRSTA klubb kunnat bli än mer klassiskt än det redan är… [JP]
Betyg: 7,2

24. DARREN FLETCHER
[39 (2) matcher, 5 mål, 10 assist]
Hur börjar man bäst sin karriär i Manchester United? Man ser till att bli en av Alex Fergusons favoritspelare. Darren Fletcher var nära att göra debut i United som 17-åring men blev först som 24-åring en nyckelspelare. Springer ofta, och rätt, skapar luckor för medspelare som är bättre på att utnyttja målchanser. Saknar fortfarande kontinuitet som målskytt och framspelare – utvecklas han även på den punkten är han komplett. En av ligans bästa mittfältare även om hans plats i Årets lag på Frank Lampards bekostnad är tveksam. [MS]
Betyg: 8,1

25. ANTONIO VALENCIA
[37 (12) matcher, 7 mål, 13 assist]
Antonio Valencia gjorde en mycket bra fösta säsong i United. Som en ytter av klassiskt snitt har han bombat fram längs högerkanten och matat straffområdet med inlägg, ofta med Rooney som adress. Han gör dessutom alltid ett fullgott defensivt arbete. Och även om han förblev mållös efter nyår så är de sju målen han gjorde under säsongen över förväntan, med tidigare prestation i åtanke. Kritikerna menar att han är för enkelspårig, för enkelfotad men hittills har det inte stoppat honom från att springa förbi motståndarnas vänsterback. [MÖ]
Betyg: 8,0

26. GABRIEL OBERTAN
[5 (8) matcher, 0 mål, 2 assist]
Fransmannen Gabriel Obertan, 21, gjorde sin första säsong i United och visade att han är ett intressant löfte för framtiden. Han blev till sist endast delaktig i endast 13 matcher, men visade däremellan fina takter i reservlaget. Med sin snabbhet, teknik och spelsinne har han alla förutsättningar att ta steget till att bli en spelare av mycket hög klass. Men han måste spela mer för att få rutin, och slipa på de lama avsluten. Trots flera lysande chanser blev det inget mål av Obertan under denna första säsong. [MA]
Betyg: 5,4

28. DARRON GIBSON
[12 (11) matcher, 5 mål, 2 assist]
Irländaren visade att han kan komma, med en utveckling lik Fletchers, kunna konkurera om en plats på mitten i United. Dock har han bra bit kvar, särskilt i koncentration och jämnhet. Säsongen som helhet kan summeras som ytterligare ett trappsteg i karriären. Dock lär det krävas mer än femton deltaganden (nio inhopp) i Premier League kommande säsong för att öka på chanserna till succé. Men med rätt matchande och lite tur så lär den unga irländaren ha alla möjligheter att bli en respekterad mittfältare, frågan är om Unitedkvalitén verkligen finns där? [CH]
Betyg: 6,3

***

7. MICHAEL OWEN
[11 (20) matcher, 9 mål, 1 assist]
Owen gör en målmässigt ganska bra säsong med tanke på hur lite speltid han faktiskt fått, men å andra sidan tog han inte chansen i början av säsongen när han fick den. Han missade förvånansvärt mycket chanser i början av säsongen och såg väldigt otränad och stel ut, det blev dock något bättre under vintern där han bland annat gjorde hattrick mot Wolfsburg. Blev dock skadad i ligacupfinalen just efter att han hade kvitterat mot Aston Villa och han missade sedan resten av säsongen. [MK]
Betyg: 5,8

9. DIMITAR BERBATOV
[29 (14) matcher, 12 mål, 6 assist]
Bulgaren kom, gick (på planen) och misslyckades. Tyvärr uteblev all form av ”impact” som alla fans hade hoppats på från en värvning av Berbatovs kaliber. Rooney blev skadad och säsongen var inne i sittt absoluta slutskede; Berbatov blev serverad passningar och ett perfekt tillfälle att frälsa. Istället hängde huvudet och blickarna mot skyn efter varje miss gjorde att bulgaren såg mer av englands molntäcken än målnäten i Premier League. Kan enbart göra bättre ifrån sig nästa säsong om han nu inte blir såld. [CH]
Betyg: 6,0

10. WAYNE ROONEY
[42 (2) matcher, 34 mål, 5 assist]
Wayne Rooney klev fram och gjorde sin bästa säsong hittils i Unitedtröjan. Han axlade ansvaret efter Ronaldos uttåg, gjorde till sist hela 34 mål och bar nästan på egen hand laget så när till en fjärde raka ligatitel. Hade vunnit skytteligan om han sluppit skador, och kanske även ligan. Uniteds och en av världens absolut bästa spelare gjorde en näst intill perfekt säsong. Rooney kunde inte sluta göra mål! Framröstades dessutom till Premier Leagues bäste spelare, enligt spelarna själva. [MA]
Betyg: 9,4

19. DANNY WELBECK
[7 (4) matcher, 2 mål, 1 assist]
Sir Alex Ferguson tippade att Danny Welbeck skulle spela VM-fotboll i sommar. Så blev det förstås inte. Efter att ha missat försäsongen befann sig Welbeck som regel långt ifrån startelvan. I ligan blev det en match från start och fyra inhopp, i övrigt fick han nöja sig med spel i mindre prioriterade cupmatcher. Två mål i ligacupen är en hygglig utdelning men Welbeck ger ofta ett valpigt intryck och att han hamnade i Preston, ett lag på den undre halvan i The Championship, när han efter nyår blev utlånad säger det mesta. I Preston blev det två mål på åtta matcher innan en skada avslutade hans säsong i slutet på februari. [MÖ]
Betyg: 5,7

27. FEDERICO MACHEDA
[5 (5) matcher, 1 mål, 1 assist]
Spelade för kort tid för en rättvis bedömning. Gjorde dock inte bort sig när han väl spelade och var bra i reservlaget. [JN]
Betyg: 5,7

32. MAME BIRAM DIOUF
[0 (6) matcher, 1 mål, 0 assist]
Mame Biram Diouf kom från Molde efter nyår och fick inte tillräckligt med speltid för att rättvist kunna betygsättas, men han hann med att visa att han är en lovande talang. Snabb, stark och bra på huvudet, och visst blev det också ett mål för den lite irrationella senegalesen. Han sprutade in mål i reservlaget, men åkte tyvärr på en skada som bromsade upp formkurvan. Diouf gör några godkända matcher och kan bli riktigt bra, men visade ibland oskärpa i avsluten för a-laget. [MA]
Inget betyg.

41. JOSHUA KING
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Är väldigt pigg det lilla han spelar och håller på göra mål direkt, visar upp en imponerande kraft och snabbhet under det korta inhopp han gör, som dessutom är mot Premier League-motstånd. Ser mycket lovande ut för den unge norrmannen i framtiden och förhoppningsvis kan han kanske få starta i ligacupen nästa säsong. [MK]
Inget betyg.