Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Varför döms Suárez så hårt?

Luis Suárez kallas en ”oärlig fuskare” i många medier – de snällare varianterna – efter handsen i mötet med Ghana.
Jag förstår ingenting.
Henry Winter på Telegraph föreslår till och med en regeländring efter Suarez handboll som stoppade Ghana.
Jag fattar ingenting.
Suárez stoppade bollen med handen. Han blev utvisad och Ghana tilldömdes straff. Inga konstigheter. Tidigare har media klagat på ”dubbel bestraffning” vid dessa tillfällen. Nu är det tydligen inte nog. Nu ska han dels hängas ut som ”VM:s störste fuskare” och ska inte heller få chansen i final/bronsmatch (vilket han får).
Han gjorde det varenda fotbollsspelare skulle ha gjort i samma situation. He took one for the team. Och om man ska döma mål i det läget, vart leder det då? Om en spelare stoppar en passning – som skulle gått fram till en spelare med öppet mål – med handen, ska det dömas mål då också? Eller är det bara i sista situationen?
Det hade varit oerhört annorlunda om Suárez gjort detta i första minuten av förlängningen i stället för i sista sekunden.
Här är en balanserad syn på det han gjorde. Däremot håller jag inte med om att det var ”cheating”. Det var inte mer fusk än att sparka ner en motståndare och få rött kort. Det är bara två olika sätt att bryta mot reglerna.
Samtidigt kunde ju både Uruguay och Suárez ha uppträtt lite mer ödmjukt. Att Forlán kallade honom hjälte är att sparka på Ghana onödigt hårt.
* Jag har levt i VM-skugga i dag och såg bara första 30 av Tyskland-Argentina. Men jag såg sammandrag från båda matcherna och konstaterar att Tyskland borde bli jättefavoriter mot Spanien.
Det borde passa spanjackerna alldeles utmärkt.
Och 3-1 till Europa. I Afrika. Maradona och Dunga förstår inte vad som hände.