Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Chris Smalling

Christopher Smalling föddes i Greenwich den 22 november 1989. Han var nio år gammal när han började spela fotboll. Han var inte tillräckligt talangfull för att få en plats på någon av ligaklubbarnas akademier och spelade därför skolfotboll som ung. Han gjorde så pass bra ifrån sig att han fick chansen att spela för det engelska skollandslaget, bland annat i en match mot Skottands skollandslag på Wembley. Han spelade sedan amatörfotboll för Maidstone United innan han snappades upp av Fulham 2008.

Smalling blev lagkapten i Fulhams utvecklingslag och avancerade nu snabbt i karriären. Han fick göra debut i Premier League som inhoppare i ligaavslutningen 2009. Under hösten samma år fick han flera chanser i a-laget, framför allt i Europa League där Fulham ofta spelade med ett reservbetonat lag. Han imponerade tillräckligt mycket för att få chansen också i Premier League. Ligadebuten från start gjorde han i december mot Chelsea, där han svarade för en imponerande insats även om han var olycklig och avgjorde matchen med ett självmål.

Hans insatser imponerade på storklubbarna, United och Arsenal var mest intresserade. Arsenal var måhända favoriter då Londonklubben var Smallings lag som ung. Att Sir Alex Ferguson personligen visade sitt intresse avgjorde dock till Uniteds fördel och den 26 januari 2010 skrev Smalling på för United. Rapporterna talar om en övergångssumma på mellan sju och tolv miljoner pund. Han stannade i Fulham säsongen ut och ansluter till United nu i sommar.

Under våren fick Smalling regelbunden speltid i Premier League. Han har dock bara gjort 19 matcher som proffs och det är en talang snarare än en färdig produkt som United har värvat. Det ska bli spännande att se hur Ferguson väljer att matcha sitt nyförvärv. Samlling är stor och beskrivs som en snabb spelare med bra speluppfattning. Han spelar mittback men det är inte otänkbart att han kommer att testas som ytterback i United.
______________________________________________________________________

Andra texter om Chris Smalling på MUSS.
______________________________________________________________________

CHRIS SMALLING [FÖRSVARARE 2010- | 0 MATCHER]
FAKTA OCH STATISTIK
namnChristopher Lloyd Smalling
positionmittback
född1989-11-22 i Greenwich, London (England)
längd/vikt193 cm/81 kg
till United2010-07-01 från Fulham (£12 000 000)
debut
seniorkarriärMaidstone United (2007-2008, 12 ligamatcher/1 mål)
Fulham (2008-2010, 13/0)
Manchester United (2010-)
titlar
meriter
# Korrekt per 2010-06-30, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.