United vann Community Shield

Manchester United vann 2010 års Community Shield genom att besegra Chelsea med 3-1 på Wembely. Segern var rättvist – United var det bättre klart bättre laget sett över 90 minuter. Målen för United gjordes av Valencia, Chicharito – i sin officiella Uniteddebut – och Berbatov.

Totalt var Uniteds insats imponerande och den bådar gott inför säsongen som komma skall. Nu ska man förstås inte dra allt för stora växlar av det här – lika mycket som det var United som var bra så var Chelsea dåliga. Londonlaget inkasserade sin fjärde raka förlust och sett till dagens insats är det lätt att förstå varför. Förhoppningsvis lyckas de inte justera formen den kommande veckan för då finns chansen att Ancelottis lag inleder säsongen med poängtapp. Och ett formjagande lag som Chelsea, med landslagsmän på nära nog varje plats, gynnas knappast av att ett gäng meningslösa landskamper väntar i veckan som kommer.

United hade några överraskningar i startelvan. I min införrapport gissade jag att Gary Neville skulle starta mot Chelsea – och det gjorde han. Dock inte i Community Shield utan i den reservlagsmatch som spelades bakom stängda dörrar på Chelseas träningsanläggning (ett starkt Unitedlag med Amos, Neville och Welbeck i startelvan fick oväntat svårt och förlorade klart med 4-1). Da Silva var tillbaka efter matförgiftning men det var Fabio och inte Rafael som spelade för United. O’Shea tog plats som högerback medan Van der Sar, Vidic och Evans som väntat utgjorde centrum i Uniteds försvar.

På mitten avslöjades Sir Alex Ferguson som lögnare då Michael Carrick mirakulöst återhämtat sig på två dagar snarare än två veckor och spelade från start. Att Ferguson på sin presskonferens i fredags sa att Carrick skulle bli borta två veckor känns mest märkligt – antingen var han skadad eller inte. Det finns liksom ingen anledning att mörka formen hos en spelare inför Community Shield och det finns absolut ingen anledning att riskera en småskadad spelare. Nåväl, Fergie vet nog bäst ändå. Scholes startade bredvid Carrick medan Valencia och Park tog kantplatserna. På topp valde Fergie Owen och Rooney.

Chelsea startade matchen med exakt den elva som Ancelotti hade annonserat.

United inledde matchen bäst och dominerade från avspark utan att skapa överdrivet mycket. Paul Scholes fick gott om tid och utrymme av Chelseas mittfält vilket gjorde att Salfordsonen kunde dominera matchen. Scholes imponerade gång efter annan med den typen av krosspassning som bara Paul Scholes kan slå. Mumma för Valencia på Uniteds högerkant som fick ta emot majoriteten av Scholes passningar. Valencia öppnade en aning stillastående – hans styrka är ju snabbheten, stillastående är inte alls effektiv – men skulle sedermera vinna kampen mot vänsterback Cole ganska klart.

Matchen var 41 minuter gammal när United tog ledningen. Föga överraskande var det en krosspassning från Scholes som startade Uniteds anfall. Den här gången var det dock Rooney som befann sig på högerkanten. Rooney attackerades av Terry men fick det svåra att se enkelt ut när han slog in bollen i mitten på ett tillslag. Är man snäll kallar man det för en magisk passning är man lite mer elak kallar man det för en chansning med god avsikt som lyckades bättre än Rooney hade kunnat hoppas. Bollen damp ner mitt i Chelseas straffområde och där dök Valencia upp omarkerad. Att spela bollen i mål var en enkel femma för ecuadorianen och United ledde med 1-0.

I paus gjorde Uniteds manager tre byten. Nani och Berbatov ersatte Owen och Park medan Javier Hernandez kom in istället för Rooney. Därmed får vi vänta på att se Rooney tillsammans med Chicharito.

Uniteddebut för Hernandez med andra ord och han blev därmed klubbens första mexikan. Chicharito är en spelare som gör mig löjligt uppspelt utan att jag riktigt kan förklara varför. Visst, han har ett fantastiskt rörelseschema, jobbar hårt, har ett öga mål, god teknik och verkar dessutom vara en hyvens kille. Men ändå, jag har knappt sett killen spela.

Oundvikligen föll våra ögon på mexikanen och hans första riktiga insats var bra då han sånär frispelade Berbatov – som chockade en hel fotbollsvärld då han missade en halvsvår mottagning. Chicharito skulle dock märka ut sig igen snart nog. Halvtimmen spelad i andra halvlek tog sig Valencia fram på högerkanten och slog in bollen i boxen. Där dök Chicharito upp och hade bara att raka in bollen i öppet mål. För enkelt tyckte mexikanen som ville göra något speciellt när han gjorde sitt första mål i den röda tröjan. Med en avancerad spark vallade han bollen via egen näsa in i mål.

Då hade Chris Smalling varit på planen i fem minuter i sin Uniteddebut. Smalling tog plats bredvid Vidic i mittförsvaret medan Evans flyttade ut som vänsterback. Efter målet genomförde Ferguson sina två sista byten – Giggs och Fletcher ersatte Scholes och Carrick på mitten.

Chelsea tog nu över matchen. Uniteds mittfält sprang runt som yra höns och reduceringen kom som ett brev på posten genom Kalou. Chelsea hade sedan flera bud på en kvittering men snart 40 år gammal har Edwin van der Sar fortfarande inte ett enda grått hårstrå och han spelar ett målvaktsspel som få kan matcha (även om han nog gärna glömmer kompispassningen till Vidic i början på matchen).

Mitt i Chelseapressen kontrade dock United. Nani fick bollen i trängt läge, vände runt och slog en läcker chippassning till Berbatov som kom löpande mot mål. Berbatov kontrollerade bollen med vänsterfoten i sin första bollkontakt och använde sedan högern till att lyft bollen retfullt enkelt över den utrusande och hopplösa Hilario i Chelseamålet med sin andra bollkontakt. Vackert, mycket vackert.

United vann därmed matchen med 3-1. Officiellt bärgade United en titel men det är förstås en titel som ingen bryr sig värst mycket om. Uniteds seger var välförtjänt – Chelsea må ha skjutit mest och haft mest boll men United var farligare när man väl fick chansen och betydligt effektivare – och det är alltid bra att segra. På det hela gav den här matchen nästan bara positiva besked. Paul Scholes utsågs till matchens bästa spelare och det tycker jag var ett självklart och riktigt val.

Om åtta dagar kör vi igång, Newcastle står på menyn och en seger är beställd. Upp till Rooney, Berbatov, Hernandez och grabbarna att leverera.

MATCHFAKTA | DEN 8 AUGUSTI 2010 | 16.00 | FA COMMUNITY SHIELD
CHELSEA – MANCHESTER UNITED 1-3
Arena: Wembley Stadium (London) | Publik: 84 623 | Domare: Andre Marriner
MÅL TID MÅLSKYTT
0-1 41 ANTONIO VALENCIA (Rooney)
0-2 76 JAVIER HERNANDEZ (Valencia)
1-2 83 Kalou
1-3 90 DIMITAR BERBATOV (Nani)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Vidic, J Evans, Fabio (Smalling 71)
Valencia, Scholes (Fletcher 80), Carrick (Giggs 79), Park (Nani 46)
Owen (Berbatov 46), Rooney (Hernandez 46)
Avbytare: Kuszczak
Varningar: inga
Chelsea: Hilario – Ferreira (Bruma 79), Ivanovic, Terry, Cole (Zhirkov 79) – Essien, Mikel (Drogba 60), Lampard – Kalou, Anelka (Sturridge 60), Malouda (Benayoun 72)
Avbytare: Turnbull, Van Aanholt
Varningar: inga
STATISTIK CHELSEA-UNITED
SKOTT 16-7
SKOTT PÅ MÅL 7-4
HÖRNOR 7-4
FRISPARKAR 8-10
OFFSIDE 0-6
BOLLINNEHAV 56%-44%

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS