Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rapport: Man Utd – Liverpool 3-2 (1-0)

Trots att återigen ha tappat en säker ledning med två måls marginal kunde United till slut vinna gårdagens titanmöte på Old Trafford med 3-2. Återigen var det den så kritiserade Berbatov som stal showen genom ett hattrick och ett fenomenalt andra mål…

Sir Alex valde en väntad startelva, med undantag för det faktum att Ferdinand saknades (sjukdom). I hans ställe spelade Evans. Roy Hodgson startade, också enligt förhandsspekulationerna, med fem man på mittfältet och Torres ensam på topp. Tanken var att Gerrard, placerad framför Poulsen och Meireles, skulle slå de avgörande passen till spanjoren.

Matchen startade trevande och kampen på mittfältet var jämn. Hemmalaget ropade på straff när Vidic drogs ner av Carragher vid en hörna. Domaren valde att fria, vilket undertecknad tyckte var rätt. I den 16 minuten får Nani utrymme på högersidan, efter ett fint pass av Berbatov. Portugisen tvekade väldigt och pass- samt skottmöjligheterna försvann. Istället spelade Nani bak till Rooney som sköt ett skott som blockerades. Blockeringen var emellertid inte bättre än att Nani fick bollen, fri mot Reina, med ett par meters avstånd från mål. Portugisens avslut blev misslyckat och vid denna tidpunkt borde hemmalaget ha tagit ledningen.

Liverpool hade i stort inga nämnvärda chanser (ett skott utanför av Johnson och en resultatlös frispark) i första halvlek och det syntes tydligt att Hodgson får mycket att arbeta med framöver. I den 42 minuten gjorde istället Berbatov 1-0, efter en vänsterhörna från eminensen Giggs. Bulgaren var markerad av Torres, vilken av någon outgrundlig anledning inte höll bulgaren tillräckligt nära i markeringen. Berbatov nickade enkelt in bollen i Reinas högra hörn. Spelmässigt ett fullt rättvist halvtidsresultat, vilket kanske borde ha varit större. United skulle dessutom ha en straff efter att Carragher tagit med handen innanför straffområdet.

Tio minuter in i andra halvlek skjuter Nani, efter att ha brutit in från högerkanten, ett hårt pressat skott i Reinas vänsterstolpe. I fall bollen gått innanför ramen hade den spanske världsmästaren varit chanslös. I den 59 minuten gjorde så Berbatov 2-0 genom ett mästerverk. Nani slog ett inlägg  från högerkanten, efter en otrolig crossboll från Fletcher, som bulgaren tog ner med högerfoten. I studsen slog han en cykelspark som gick, via Reinas vänstra kryssribba, i mål. Undertecknad har kritiserat bulgaren hårt genom hans tid i United, men detta mål var något speciellt. Det kommer att bli säsongens mål.

United såg nu komfortabla ut och jagade ett 3-0-mål. Hodgson bytte i den 62 minuten in N´gog. Två minuter senare hade bortalaget, från ingenstans, ordnat en straff. Denna var emellertid korrekt dömd, då Evans i en relativt ofarlig situation valde att fälla Torres. Återigen bjöd Uniteds bristande skärpa i försvarsspelet motståndarna på chanser. Gerrard klev fram och slog enkelt in bollen i van der Sars vänstra hörn. Hodgson såg oerhört lättad ut på bänken. Med tjugo minuter kvar fäller den, återigen, mindre gode O`Shea Torres utanför straffområdet. Sir Alex menade efter matchen att spanjoren filmat och att tacklingen inte var så grov. Detta må vara sant, men faktum är att både Evans och O´Shea är i mindre bra form för tillfället. Det är ingen tillfällighet att de två kostat United ett par poäng hittills i ligan. Gerrard var smart och slog bollen i mål mellan Fletcher (varför flyttade han sig?) och O`Shea. Det var därmed utjämnat i matchen och United hade återigen tappat en tvåmålsledning.

Bortalaget fick nytt mod och Poulsen (!) slog en långboll, vilken Meireles inte kunde nå till fullo i hemmalagets straffområde. Med tio minuter kvar bytte gentlemannen Hodgson in Agger och Jovanovic för att inte förlora matchen. United hade, vid denna tidpunkt, bollen i stor omfattning. Sir Alex å sin sida valde i den 82 minuten att byta ut den störste av dem alla, Giggs, mot den unge Macheda. Viljan att vinna matchen gav utdelning när den för dagen fenomenale Berbatov nickade in 3-2 på O`Sheas (!!!) högerinlägg. Bulgaren vann sin nickduell mot Carragher och skarvade fint in bollen i Reinas högra hörn. Sir Alex bytte kort därefter ut Berbatov och Nani till förmån för Anderson och Gibson. Slutminuterna blev nervösa för hemmapubliken, men United spelade utan problem ut tiden och vann mötet mellan Englands två största klubbar.

Sammanfattningsvis gjorde Berbatov och Nani skillnaden denna eftermiddag. Båda uppvisade en imponerande form och äntligen fick Unitedfansen se den Berbatov som lämnade Spurs. I ärlighetens namn stod bortalaget inte för något större motstånd och utan försvarsmissarna hade 3-0 varit ett fullt korrekt slutresultat. Scholes och Fletcher tog tidigt kontrollen mot Poulsen, Meireles och Gerrard. Varför Sir Alex gång på gång väljer att ge O´Shea chansen är obegripligt när han inte är tillnärmelsevis lika bra som Brown eller Rafael. Den gode O`Shea är en otroligt lojal spelare, men han hör inte hemma i en startelva för tillfället. Till hans försvar skall sägas att han slog det avgörande inlägget, men sett till helheten är han inte tillräckligt bra. Rooney var väldigt blek matchen igenom och söker fortfarande formen, men en sådan spelare måste Sir Alex ge speltid. En sista sak. Vidic blev inte utvisad!

Att notera: Kommentatorn på Viasat Fotboll, Niklas Holmgren, kan fortfarande, efter mer än fem år, inte uttala Rooney korrekt. Istället låter det nästan som han säger Rodney. Någon i hans närhet torde rimligen vara kapabel att upplysa honom om detta.

MATCHFAKTA | 19 SEPTEMBER 2010 | 14.30 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – LIVERPOOL 3-2 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 213 | Domare: Howard Webb
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-042DIMITAR BERBATOV (Giggs)
2-059DIMITAR BERBATOV (Nani)
2-164Steven Gerrard (straff)
2-270Steven Gerrard
3-284DIMITAR BERBATOV (O’Shea)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Vidic, J Evans, Evra
Nani (Gibson 88′), Fletcher, Scholes, Giggs (Macheda 82′)
Berbatov (Anderson (88′), Rooney
Avbytare: Kuszczak, Smalling, Brown, Owen
Varningar: Evans, O’Shea, Rooney, Scholes
Liverpool:
Reina – Johnson, Carragher, Skrtel, Konchesky (Agger 81′) – Maxi (ngog 62′), Gerrard, Meireles (Jovanovic 79′), Poulsen, Cole – Torres
Avbytare: Jones, Kyrgiakos, Lucas, Babel
Varningar: Ngog
STATISTIKMANCHESTER UNITED-LIVERPOOL
SKOTT12-8
SKOTT PÅ MÅL5-2
HÖRNOR6-1
FRISPARKAR15-11
OFFSIDE2-1
BOLLINNEHAV50%-50%