Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Chicharitos dröminhopp sänkte Valencia

Valencia jagade ett mål när Javier ”Chicharito” Hernandez och Federico Macheda byttes in under den sista kvarten. Det räckte till seger. Macheda spelade fram Chicharito som med snygg mottagning och vänsterskott skickade upp United i topp i gruppen.

På ett 30-gradigt Mestalla hade Valencia ägt mest boll, slagit flera grymma inspel in bollen i boxen och varit nära fyra-fem gånger. De vittrade ett mål. Då tog Sir Alex Ferguson på sig hjälterollen. Han startade med Dimitar Berbatov som ensam anfallare i 4-5-1, med Anderson som offensiv mittfältare bakom. Men inte gjorde han några defensiva byten inte. Han insåg att det skulle bjudas på kontringschanser och ersatte duon med Chicharito och Macheda – de piggaste anfallsalternativen som bänken kunde erbjuda. Och visst gick det vägen.

Federico Macheda hade bara varit på plan i några sekunder när han fick bollen av en Nani i storform, spelade vidare till Chicharito som tog emot snyggt på sexton meter, drämde till med vänstern och fick jubla när den borrade sig in vid höger stolpe. Matchuret stod på 85 minuter och mexikanen hade då själv varit på planen i drygt sju-åtta minuter. Det är inga dussinlirare som sitter på Uniteds bänk och det fick spanjorerna erfara. De måste känt sig spyfärdiga efter alla gånger Soldado kommit nära ett mål (det var en match man satt som på nålar varje gång de fick bollen på vår planhalva).

Segern innebär att United bröt en trend på tre raka matcher på spansk mark utan att lyckas göra mål, och att de nu har två segrar på nitton försök på bortaplan mot spanska lag.

CHANSSNÅLT
Innan dess hade Berbatov kommit närmast för United. På egen hand ordnade han så när ett mål i inledningen av andra halvlek, när han ryckte ifrån sin back och tvingade César Sánchez till en grym räddning. Han hade även ett bra skott i första halvlek som så när hittade in i krysset. I övrigt var det dåligt med chanser. Anderson hade en skarv tätt utanför i den första halvleken, och Chicharito hann faktiskt med att stöta bollen i stolpen ett par minuter innan målet.

I avsaknaden av Giggs, Scholes, Rooney, Neville och Valencia blev Anderson, Michael Carrick och Rafael tilldelade sina första starter för säsongen, med Community Shield och Ligacupen inte inräknade (Carrick startade i CS och Rafael/Anderson mot Scunthorpe). Alla tre var pigga och visade gryende form, bortsett från att Carrick i första halvlek slog en felpass som gav Valencia ett farligt långskott och att Anderson gav bort några onödiga bollar. Anderson fick 77 minuter och gjorde nästan mål. Rafael sprang tills han krampade och ersattes av John O’Shea på övertid.

Valencia var bra, hade ett sett över hela matchen bättre passningsspel än United som pressades till misstag. Men de saknade det lilla extra som behövs för att göra mål. Rio Ferdinand var tillbaka i mittförsvaret med Nemanja Vidic och de höll rent framför Edwin Van der Sar. United kämpade och slet i försvaret och 0-0 kändes som ett sannolikt resultat innan de blixtrade till och knep poängen. Även målvakten VDS förtjänar beröm för sitt lugn och sin vaksamhet matchen igenom. Men han var mycket nära att bjuda Valencia på 1-0 redan tidigt i matchen med en misslyckad utrusning på ett inlägg, vars nick Soldado dessvärre inte kunde hålla nere.

Bäst i United då?
Skönt att kunna säga det igen. Nani. Han dribblade, tog för sig, höll uppe bollen och var spelaren som gav laget andningspauser i de stunder Valencia etablerat press mot Uniteds mål. Han låg också bakom segermålet då han rundade ytterbacken Mathieu och undvek en glidtackling. Något minus för några åter igen slarvigt slagna hörnor och frisparkar. De måste han faktiskt jobba på. En som jag inte riktigt känner igen är Ji-Sung Park, som inte ser lika rapp ut och som inte visar samma skärpa framåt, som han faktiskt gjorde förra säsongen.

Segern innebär att United klättrar upp i delad topp i grupp C tillsammans med Glasgow Rangers, som på hemmaplan slog Bursaspor med 1-0.

Godnatt!

MATCHFAKTA | 29 September 2010 | 20.45 | CHAMPIONS LEAGUE
VALENCIA CF – MANCHESTER UNITED 0-1 (0-0)
Arena: Mestalla (Valencia) | Publik: 52 689 | Domare: Viktor Kassai
MÅLTIDMÅLSKYTT
0-185HERNANDEZ (Macheda)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael (90), Ferdinand, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Carrick, Park
Anderson (77)
Berbatov (85)
Avbytare: Kuszczak, Owen, Smalling, Hernandez (77), O’Shea (90), Macheda (85), Gibson
Varningar:
Valencia: Sánchez, Miguel, Navarro, Maduro, Mathieu, T Costa (75), Albelda (86), Domínguez (59), Hernández, Mata, Soldado
Avbytare:Moya, Saltor, Topal (86), Aduriz (59), Feghouli, Fernandes (75), R Costa
Varningar: Aduriz
STATISTIKVALENCIA CF – MANCHESTER UNITED
SKOTT9-10
SKOTT PÅ MÅL2-2
HÖRNOR6-3
FRISPARKAR10-16
OFFSIDE0-0
BOLLINNEHAV53%-47%