Matchrapport: Stoke – Man Utd 1-2 (0-1)

Den satt långt inne, säsongens första bortaseger. Ett eländigt och söndagssegt United åkte till Britannia Stadium och räddades den här gången av en stor portion mexikansk briljans.

Stoke City:

Elva rätt av elva möjliga, när jag tippade Stokes uppställning i införrapporten igår. Måhända att The Potters inte är ett av de mer svårtippade lagen, men en Ejdur Gudjohnsen som verkar ha hittat målet, kunde hotat om en plats i startelvan. Nu startar han istället på bänken, tillsammans med bland andra Tuncay.

Manchester United:

Med ett antal ordinarie yttermittfältare otillgängliga, har Sir Alex satt ihop en inte allt för uppseendeväckande startelva. Undantaget är O’Shea som går in och tar platsen som vänsterback. Irländaren har startat sju matcher den här säsongen, knappast övertygat, men har uppenbarligen fler liv än en katt då Sir Alex fortsätter lita på hans förmåga. Dock gjorde O’Shea mål i förra säsongens möte de båda lagen emellan. Den alltjämnt offensive Evra flyttas upp ett snäpp och får alltså chansen på yttermittfältet istället.

Berbatov och Hernandez bildar dagens anfallspar, bulgaren har visat fin form men inte nätat sedan hattricket mot Liverpool. Nani har parkerat på sin högerkant och det med all rätta. Kiko Macheda, som gjort en rad pigga inhopp, börjar på bänken, tillsammans med bland andra Carrick och Smalling, som båda startade i onsdagens CL-möte mot Bursaspor.

Första halvlek:

I egenskap av hemmalag inleder Stoke City starkast. Man försöker skapa ett tryck mot Uniteds backlinje och visar upp piggt spel. Manchester å sin sida visar ingen auktoritet alls utan låter sig pressas tillbaka och verkar till en början satsa på kontringar.

I den sjunde matchminuten lyckas Berba snappa åt sig bollen mitt under en Stokeanstormning. Bulgaren får med sig både Nani och Chicharito i kontringen, och passar ut till Nani som snyggt crossar över till Hernandez. Mexikanen nickar osjälviskt ner mot Berba, men nicken är skev och Stoke lyckas bryta undan.

Under den första kvarten ser United allt annat än pigga ut, men Berbatov och Nani visar prov på gott samarbete och lyckas med ett par fina kombinationer. Kontringarna är dock fruktlösa, faktum är att ännu har inga skott mot mål producerats, att jämföra med Stokes tre! Spelet överlag är slarvigt och stillastående.

Stoke trummar på och skapar framför allt hörnor. I den 22:a minuten blir det extra farligt, när United-försvaret inte lyckas rensa ut en boll, men Jones skjuter utanför.

Mål! I 27:e minuten jobbar Nani fram en hörna som han själv slår kort. Han får dock igen bollen direkt och slår en fin cross mot Vida. Backklippan skarvar vidare till Javier Hernandez, som med ryggen mot mål skallar in bollen med bakhuvudet. Andra målet på två Premier League-matcher är ett riktigt konstmål, mexikanen bjuder på improviserad briljans.

Ledning för United, men matchbilden är knappast förändrad. Stoke är laget som försöker, medan United slår ifrån och kontrar ibland. I den 34:e matchminuten sparkar Gary Neville ner Etherington bakifrån. Situationen ser ganska ofarlig ut, men på reprisen ser man att Neville faktiskt siktade på Stokespelaren. Givet gult kort.

Inför matchen talade Sir Alex, än en gång, mycket varmt om den gyllene generationen som fortfarande överraskar. Idag representeras det gänget som sagt av Neville och Scholes. Under den första halvleken ser de båda herrarna alltjämnt tröga ut och i den 39:e kapar Scholes Pennant bakifrån, extremt onödigt gult kort, men sådan är hans spelstil. Stoke får frispark från 35 meter, men skottet blir ofarligt.

Neville fortsätter att tacka för förtroendet på ett tveksamt sätt, än en gång köttar han med dobbarna före mot en Stokespelare och av en outgrundlig anledning väljer domare Marriner att fria. Neville och United klarar sig undan från spel med tio man med blotta förskräckelsen. Publiken som hittills buat varje gång United haft bollen, närmast vrålar ut sin vrede, i synnerhet när Neville rör bollen.

Thomas Sörensen i Stoke-målet ger ett osäkert intryck i slutskedet på första halvlek. I den 44:e minuten lyckas Berba peta bollen förbi Sörensen när han gör en utrusning. Bollen ligger fri framför öppet mål, men ingen i United var pigg nog att springa fram. Bara några minuter tidigare sparkar Sörensen bollen rakt på Chicharito, men inget mål den gången heller, bollen flyger istället högt över.

Delap, som varit ett störmoment framför allt för Nani, river ner portugisen i 47:e minuten. Det slås en sabb frispark som når Evra, fransmannen som inte gjort särskilt mycket väsen av sig, skickar snyggt in bollen i straffområdet – men Stoke lyckas bryta.

Andra halvlek:

Sir Alex tar ett mycket klokt beslut och byter ut Gary Neville, som hamnat helt skevt in i matchen. Istället gör Wes Brown ett mycket efterlängtat inhopp. Engelsmannen har den här säsongen bara spelat i åtta minuter på plan.

Lite bättre fart på spelet under inledningen på andra halvlek. United är så när underhållande att se på och när Collins i 50:e minuten river ner Nani och får gult får United ett bra frisparksläge. Skottet blir dock ofarligt.

Stoke är Premier Leagues näst mest effektiva lag vad gäller målproduktion i andra halvlek, bara Manchester City är bättre. Vi minns ju alla att det var United som satt på de egenskaperna så sent som förra säsongen, men nu blåser nya vindar. Mycket riktigt visar även Stoke upp en annan ambition i den andra halvleken, med högre fart och mer ihärdigt spel.

55:e minuten, straff?! En av otaliga United-kontringar, går genom Berba som frispelar Nani som i sin tur frispelar Evra. Fransmannen tar sig in i straffområdet och får en knuff i ryggen. Domaren friar men sett till reprisbilderna borde Evra fått med sig straffen. Men med tanke på att Neville friades i första, känns det på sätt och vis rättvist.

Två minter senare byter Stoke ut Collins och in kommer Danny Higginbotham. Han visar målsug och utmanar Wes Brown som sätts på prov direkt. Engelsmannen ser lite darrig ut men lyckas trassla sig ur situationen genom att bryta till inkast. Stoke lyckas därefter få bollen på mål men Van der Sar boxar ut.

Scholes tappar strax därefter bollen till Walters mitt framför mål men United lyckas lösa upp situationen. Den gamle Paul ser alltjämnt ut att inte hänga med i matchen. Han kapas dock av Wilson i den 66:e minuten, gult kort till Stoke. Rio Ferdinand tar under spelavbrottet sig för benet och ser mot bänken. Ingen reaktion från Sir Alex dock, inget allvarligt den här gången alltså.

Efter en spelad timme händer fortfarande extremt lite på plan. Men i den 67:e minuten ligger Berba bakom ett snyggt uppspel som till slut når Evra. Fransmannen skjuter rakt på Stokes back, bollen tar på handen men domaren friar mycket riktigt. I samma veva byts en osynlig O’Shea ut mot Michael Carrick.

I den 72:a minuten är det än en gång Berbatov som får tag i bollen, spurtar på vänsterkanten och serverar Hernandez med en delikat passning. Mexikanen missar dock målet helt. Bara några minuter senare lösgör sig Berba från sin försvarare och provar ett distansskott, som går över.

Jermaine Pennant byts ut i den 79:e minuten, mot islänningen Ejdur Gudjohnsen, som direkt ser till att skaffa fram en hörna åt Stoke. Än en gång resultatlös dock, bollen rensas slutligen ut av Berbatrov.

Tuncay, som blivit inbytt mot Jonathan Walters, blir snyggt levererad bollen genom en cross som skär igenom United-försvaret. Turken klipper till från högerkanten och bollen sitter otagbart bakom Van der Sar. Stokes första mål mot Manchester United i Premier League är ett faktum. Klockan står på 81 spelade minuter.

Luften verkar dock inte ha gått ut United, även om matchens bildproducent visar bilder på ångesten i bortasektionerna på Britannia Stadium. Bara fem minuter senare är United i anfall. Berbatov smyger omkring utanför straffområdet och lyfter till slut in till vänster. Evra blir den som får tag i bollen och försöker sig på en cykelspark. Bollen tar på en Stoke-försvarare, innan Chicharito når fram och petar in till 1-2. Stort kramkalas utbryter på kortsidan, där förutom spelarna även en supporter som tagit sig in på planen samt de vakter som jagat honom, deltar.

Under matchens slutskede försöker United trumma på för att definitivt döda matchen. Scholes byts ut mot Gabriel Obertan i den 87:e minuten, fransmannen hinner dock aldrig göra något avtryck i matchen. Nani och Hernandez försöker båda att trycka in varsitt skott utifrån, men inga mål den här gången heller.

I den 92:a minuten frå Stoke hörna, Sörensen springer upp i Uniteds straffområde, men bollen nickas utanför. Jones får en smäll i ansiktet och ligger kvar i straffområdet, klockan tickar på. Nani får i anfallet efter iväg ett skott som Sörensen räddar snyggt. Klockan har då passerat de fyra utannonserade tilläggsminuterna. United får en sista hörna, som endast resulterar i spel runt Stokes straffområde. Manchester visar prov på sitt svunna jag och spelar effektivt bort matchtid, innan Marriner till slut blåser av.

Sammanfattning:

En otroligt sömnig historia som blir onödigt spännande i slutskedet. Britannia Stadium badar i söndagströtthet. United ser ut som en gäspande björn som tvingats att vakna ur sitt ide. Segt och tjurigt, ingen gör den där extra ansträngningen utan det känns som om laget försöker leva på gamla meriter. Det saknas tempo och skärpa framför mål, det slarvas fortfarande mycket i passningsspelet och det som en gång var världens bästa backlinje, eller åtminstone mittbackspar, ser idag osynkade och oinspirerade ut.

Det blir sÃ¥ lustigt när Sir Alex, media och alla kring klubben ska försvara och hylla de gamla rävarna som personifierat Manchester United (läs Neville och gänget). Visst är deras tidigare insatser för klubben odiskutabla, men idag är de alldeles för ojämna. Scholes startade säsongen briljant – idag är han sååå trött. Neville var totalt borta i 45 minuter, vilket lyckligtvis uppmärksammades av Sir Alex. När man tappat skärpan sÃ¥ pass mycket som Scholes och Neville gjorde idag, är enda innebörden av deras närvaro pÃ¥ plan en väl befogad oro över röda kort!

När Stoke gjorde 1-1 tror jag de flesta kände som jag och bara ville försvinna. Det går nog knappt att beskriva hur makabert 1-1 hade varit som slutresultat, men lyckligtvis räddas dagen av Chicharito som gör det han köptes in för – tre mål på två matcher är inget annan än klart godkänt. Tyvärr målar inte Berbatov idag heller, men bulgaren växer för varje match. Varje anfall går i princip genom honom och det ser inte längre ut som förra säsongen, då anfallen självdog när han fick tag i bollen. Kan det sitta i frisyren tro? Nyklippt dagen till ära och det där dryga backslicket kommer vi nog aldrig få återse.

Evra springer på på sin vänsterkant, på pappret mittfältare, men på plan såg det ut mest som det brukar göra. Högt upp i banan, mycket vilja men inga mål, även om han kan tilldelas en assist för 1-2-målet.

Stoke är på inget sätt ett dåligt lag, men United borde vara så mycket bättre. Veckan som gått har givetvis påverkat laget, men det bör inte vara så pass mycket att spelet ska behöva halta. Ibland förundras man dock när spelare i United, som kanske tjänar tio gånger mer än kollegorna i Stoke, ändå är mindre benägen att springa.

Manchester United är knappt det bättre laget idag, 0–1 hade varit ett mer rättvist resultat – utan att försöka ta ifrån Stoke deras fina insats. Trots detta bärgar man alltså säsongens första bortaseger – utan att imponera ett dyft. United tar också tillfälligt över andraplatsen i ligan, fem poäng bakom Chelsea, men då har City inte mött Arsenal än. Den fina sviten på obesegrade matcher förlängs och uppgår efter dagens match till 20. Men det finns så mycket mer att hämta från det här laget. Visst, en sak i sänder, förhoppningsvis ger dagens seger ett lugn att jobba vidare ifrån. Vi är många som förväntar oss bättre!