Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Blackburn 7-1 (3-0)

Äntligen! Rooney tillbaka i Premier League från start, det visade sig dock vara totalt ointressant. Premier Leagues nya skyttekung Dimitar Berbatov smällde in fem pannor när Blackburn kördes över med 7 – 1 i en sån där match som förhöjer, inte bara eftermiddagen, utan hela kommande veckan.

The Gunners från huvfudstaden hann vara ligaledare i omkring två timmar – det vill säga officiellt, egentligen var det bara i en kvart, innan United klev upp på förstaplats. Avstampet inför tunga och inte minst viktiga december kunde inte ha varit bättre. Efter Blackpool nästa vecka väntar först Arsenal och sedan Chelsea och visst, det har bara spelats femton omgångar, men mycket kan – och brukar, avgöras kring de brittiska helgdagarna.

Det största frågetecknet inför matchen var väl om Anderson och Carrick skulle klara av att stänga mittfältet, i Scholes och Fletchers frånvaro. Ett annat var hur Berbatovs spel skulle påverkas av Rooneys återkomst. De frågetecknen rätades ut och blev några av många utropstecken efter drabbningen på Old Trafford. Men vi tar det från början.

Första halvleken:

En minut in i matchen rusar Anderson efter en boll som rullar mot Paul Robinson i Rovers-målet. Han slänger sig och tacklingen verkar träffa något illa, då Robinson har problem att komma upp på benen igen. Robinson hinner dock slå undan bollen, som Nani samlar upp. Portugisen slår ett inlägg till Rooney som skarvar vidare till Berbatov. Dimi visar prov på gott balanssinne och teknik och petar in 1 – 0. Då har det gått omkring 80 sekunder av matchen. Berbas första mål sedan 10 september, då han gjorde hattrick mot Liverpool. Och mer skulle komma, både av bulgaren och av United.

De inledande tjugo minuterna är extremt pigga av Manchester. Carrick och Anderson ser hur stabila ut som helst, Park har en bra dag och samarbetet Nani – Rooney – Berbatov sprudlar av tighta kortpassningar och fart. Man kan bäst beskriva Uniteds spel som bolltrixandet i Turkish Airlines-reklamen. Fattar du inte vad jag talar om kan du kika på den här.

23 minuter in är det dags igen. United kommer i ett av tiotals anfall under första halvleken, Anderson slår en fin passning till Park i mitten, som kortpassar till Rooney. Wayne sticker in den bakom Rovers backlinje och Park som har fullföljt löpningen belönas för det och kan fri med målvakten trycka in bollen.

Den största skillnaden mot Uniteds spel tidigare under säsongen är att passningarna sitter. Det går verkligen som på räls och det är ett spel jag tror att både laget och fansen otåligt har väntat på. Ett i raden av exempel på det är när Carrick bara någon minut efter 2 – 0 lyfter in en ljuvlig boll till Nani i straffområdet, men han tappar tyvärr fotfästet och det är bara nära mål.

Rovers har nu extremt stora problem, då United-spelarna kan röra sig som de vill på offensiv planhalva. Efter 27 minuter uppstår en olycklig situation – för Blackburn det vill säga. En kombination av usel kommunikation och hjärnsläpp leder till att Chimbonda slår en tam hemåtpassning, som Berbatov kan jogga ikapp. Fri med målvakten har han en livstid på sig att sätta bollen och självklart sitter den. Game set match, eller?

Rooney, som godtyckligt räknat hittills står för två assists, haltar efter en halvtimme. Han får behandling efter en närkamp med Salgado plus två andra Rovers-försvarare, men kan jogga in på planen igen. Publiken jublar och man kan konstatera att de trogna på Stretford End verkar ha förlåtit Wazza, men knappast glömt.

Dagens Diouf blir senegalesens vansinnessatsning på stopptid mot Evra, som står på knä utan boll. Varning, kortet kändes minst brandgult. Halvleken avslutas med att Berba har chans på trean, men fälls i straffområdet. Old Trafford tjuter men Probert friar, korrekt ska tilläggas.

Andra halvleken:

38 sekunder! Om någon trodde att United var nöjda efter första, glöm det! Det tar 38 sekunder av andra halvlek innan Berbatov fullbordar sitt hattrick. Detta är förmodligen matchens snyggaste sekvens, då bulgaren själv sätter igång anfallet med en nätt klack till Evra. Matchhjälten från mötet mot Wigan krossar till Nani, som slår ett elegant inlägg till Berba som förmodligen slår personligt rekord i snabbaste mål efter avspark. Chockstart och 4 – 0.

Och varför inte fortsätta på det inslagna spåret, en minut senare kan, en för dagen lysande Anderson, springa igenom halva plan helt fri och slår en härlig passning till Nani på kanten. Portugisen lirkar in bollen utan pardon, 5 – 0 och bjuder på ett akrobatiskt nummer som målgest.

Blackburn som ärligt talat endast var med i matchen precis i det ögonblicket då Diouf sparkade igång första halvlek, gör två byten för att försöka rädda hedern. Just Diouf får lämna, tillsammans med Brett. Morris och Amine ersätter.

De följande minuterna är det nära mål precis hela tiden och det dröjer bara fyra minuter innan Rooney lägger ut bollen till Rafael som lägger in den till Park. Kanonläge men en back hinner täcka skottet. Och vem är inte där om dagens hjälte – Berba förvaltar returen exemplariskt och trycker in 6 – 0. Därmed går han upp i skytteligaledning på tio gjorda mål i Premier League. I samband med det byts lagkapten Vidic ut, som har fått jogga omkring på Old Trafford i strax över en timme. Evans ersätter där.

Rooney har fortfarande inte fått ta del av målkalaset och nu verkar spelet fokuseras kring honom. I den 70:e minuten slår Anderson ännu en lysande passning till Berbatov på högerkanten. Han söker Rooney i straffområdet, men än en gång hinner en back emellan. Det blir en retur och Berba placerar elegant in bollen ut snäv vinkel. Det står alltså smått osannolika 7 – 0.

Lite i skymundan byts Park ut, som gjort en kanonmatch. In kommer Obertan med överstegsfinterna, som bara några minuter senare har chans på mål. Snyggt framspelad av Rooney. Fortsatt tryck mot Rovers men under sista tio mattas tempot till slut av. Det leder till att Blackburn lyckas flytta upp och först sätta en boll i ribban, innan lagkapten Samba sätter dit ett tröstmål.

United springer i detta skede bara av matchen, men det innebär samtidigt inte att målchanserna fortsätter att dugga tätt. Inte minst har Berbatov en mycket fin möjlighet på ett sjätte mål, men Robinson gör sin första vassa räddning när han tar ner bulgarens nick. Efter två tilläggsminuter blåser domaren av och Berba får behålla matchbollen i present av Lee Probert. Detta är mumma!

Sammanfattning:

Inför matchen önskade jag att United skulle visa färg. Jag önskade också ett mål från Berbatov och hoppades att Rooney skulle bli den lyftning laget behövde. Och vad fick vi? Säsongens bästa halvlek efter första. En ännu bättre halvlek i andra. Fem, fem jäkla mål av Berbatov. Detta är helt sjukt, om man sätter det i relation till att bulgaren inför matchen gjort totalt sex mål i Premier League. Nu leder han skytteligan på elva och jag tror att jag, tillsammans med hela Bulgarien samt alla med ett rött hjärta, hoppas att detta var det definitiva genombrottet i United-tröjan och att han håller i den här målproduktionen. När han är bra är han lysande, när han är dålig ser han ut som en grinig kärring, även om han hävdar att han alltid ger allt. Nu vet hela världen vad han är kapabel till och förhoppningsvis tar han det på rätt sätt.

I Rooneys fall står han idag för två målpass och ett antal mycket fina passningar. Antagligen behöver han bara matchas ett tag till, innan han börjar ta egna avslut och får igång sitt målande. Om det var han som stod bakom Berbas och Uniteds urladdning lämnar jag osagt, men sanningen är den att bulgaren inte gjort mål under tiden Rooney varit borta. Idag spelar de ihop igen och då blir det fem. Häxkraft eller spelkemi?

Nani och Anderson ska också ha en stor portion beröm för dagens insats med pigga löpningar och läckra passningar. Och om man tvivlade på förhand om huruvida Ando skulle klara den kreativa rollen i mitten, finns det inga frågetecken kvar. Idag var han en sann mittfältsgeneral, en sorts exotisk Scholes och även i hans fall kan vi bara hoppas att han håller i den goda formen så att United slipper falla sönder varje gång den gamle tvingas avstå match.

Det enda negativa att ta med sig från den här matchen bör ju vara att man faktiskt låter Rovers göra ett mål, hade Van der Sar fått hålla nollan hade detta varit den perfekta matchen enligt konstens alla regler. Men visst, kör man totalanfall i 90 minuter är det förståeligt att man inte är inställd på defensiven, men hur man än vänder och vrider på det var det ett onödigt mål.

Precis när Berbatov tryckte in 7 – 0 sms:ade jag min farsa och skrev ”jag tror att jag drömmer” varpå han svarade ”bara njut”. Det ska alla med United-hjärta göra ikväll. Vårt ifrågasatta och bespottade United gick från klarhet till klarhet, förlängde sin förlustfria svit och fortsätter man spela så här kan december bli en kanonmånad.

Startelva Manchester United:

Van der Sar
Rafael – Ferdinand – Vidic – Evra
Nani – Carrick – Anderson – Park
Berbatov – Rooney

Byten:

Vidic ut – Evans in 64’
Park ut – Obertan in 72’

Varningar:

Startelva Blackburn Rovers:

Robinson
Salgado – Samba – Nelsen – Chimbonda
Jones
Emerton – Dunn – Goulon – Diuf
Roberts

Byten:

Guolon ut – Hoilet in 29’
Diouf ut – Morris in 52’
Brett ut – Amine in 52’

Varningar:

Salgado 31’
Diouf 45+’

Slutresultat:

Målskyttar:
Manchester United: Berbatov x5, Park, Nani
Blackburn Rovers: Samba

Bollinnehav %: 61 – 39

Avslut på mål: 10 – 3

Domare: Lee Probert