Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Liverpool (FA-cupen)

Söndagens motståndare i FA-cupen har haft stora problem under säsongen, men kan laget påbörja sin återhämtning med Kenny Dalglish vid rodret? United är obesegrade på Old Trafford den här säsongen, medan man dessutom får tillbaka en synnerligen viktig trio.

LIVERPOOL FC
Söndagens motståndare har haft stora problem under säsongen, och på lördagen tog man till åtgärder när ständigt kritiserade Roy Hodgson fick lämna, i hopp om att det sjunkande skeppet börjar närma sig ytan igen. Liverpool FC har nu utsett legendariske Kenny Dalglish till tränare, något majoriteten av fansen önskat redan en längre tid. Är han den rätta mannen för att lyfta laget mot tabelltoppen och så småningom även börja utmana ligans elit? I nuläget finns det flera brister i laget man uppenbarligen behöver åtgärda i form av förstärkningar och således kan vi få se nya ansikten på Anfield, eftersom januarifönstret erbjuder ”Pool” chansen att verkställa sina planer.

Innan Roy på lördagsmorgonen tog avsked uppdaterade ex-tränaren skadeläget inför det stundande mötet med United i FA-Cupen:
”This morning wasn’t quite so good. Paul Konchesky got a dead leg in the game and Martin Skrtel has got a slight stomach strain but the prognosis is that both will be fit to train tomorrow, in which case that would just leave us with Jamie Carragher injured. That’s quite fantastic at this late stage of the season – to have so few players unavailable. I’m just hoping Skrtel and Konchesky make themselves available as well.”

Raul Meireles har återhämtat sig fort från sin skada, men anses fortfarande som ”major doubt” för att spela mot United.

Formen sägs flyga ut ur fönstret i matcher som denna, men vi tar hur som helst en titt på hur Liverpool tagit för sig den senaste tiden. På hemmaplan har man de facto tagit relativt mycket poäng, men bortaplan har å andra sidan varit ett gigantiskt problem.
– På dem fem senaste bortamatcherna har man tagit ett poäng (1-1 mot Wigan)
– Laget har fem vinster på de sex senaste på Anfield
– En vinst, två oavgjorda samt sju förluster är lagets statistik på bortaplan i PL under säsongen 2010/11 (målskillnaden ligger på 7-19)
– Fyra vinster för Pool, fem för United på tio senaste lagen emellan
– Senaste gång lagen spelare oavgjort (0-0) var den 18 september 2005 på Anfield.
– Senaste gången lagen möttes i FA-Cupen (18.2.2006) slog Liverpool ut United hemma på Anfield (1-0)

Till övrig statistik inför matchen hänvisar jag till den utmärkta rapporten av Liverpoolredaktionen inför matchen.

Mattias Herner på Liverpoolredaktionen har förutspått följande startelva: Reina; Johnson, Sktrel, Agger, Konchesky; Lucas, Meireles, Kuyt, Gerrard, J.Cole; Torres.

MANCHESTER UNITED FC
En spelmässigt ojämn säsong har resultatmässigt varit strålande. En trygg ledning i ligan, obesegrade i samtliga tävlingsmatcher förutom bottennappet på Boleyn Ground mot West Ham i Carling Cup samt ett facit på hemmaplan som gör United till stora favoriter i titelracet.
Säsongen har dock inte enbart varit en dans på rosor. Spelet har som sagt inte varit imponerande, stabiliten i grundspelet har saknats och den där tryggheten (om ett bra spel) man haft tidigare innan match har försvunnit. Incidenten med Wayne Rooney påverkade hela laget, men lyckligtvis fick den sagan ett bra slut. Och en förstaplats i ligan kan möjligtvis förklaras med de övriga topplagens misslyckade insatser.

Bortsett från svårigheterna har dock United en bra grund att inleda jakten på ligatiteln. I Champions League avancerade man tämligen lätt från gruppen och i nästa omgång får man möta franska Marseille.

Inför matchen mot Liverpool har det snackats en del om Leeds United, laget som shockade United förra året och slog ut storklubben efter mål av Jermaine Beckford (som senare flyttat till Everton). Ferguson medgav att den matchen plågade honom en lång tid efteråt, och att startelvan han startade med kunde ha varit starkare.
”It was a bad result last season against Leeds, especially considering the rivalry between the two clubs. In hindsight I could have picked a stronger team. I won’t be making that mistake this time”

Och han meddelade samtidigt om Uniteds hunger att vinna cupen.
”It’s an important trophy so there is a strong desire to get our hands on it. We haven’t won it since 2004, or been to Wembley in the final since we lost to Chelsea in 2007. So we definitely want to get back there. And we want to win it.”

Michael Owen om matchen:
“We’re delighted we’re at home but we know it’s going to be tough. That said, I’m sure it’s going to be a lot harder for Liverpool. It’s probably fair to say we’d both have been hoping for an easier path to the next round, but that’s the beauty of the FA Cup. Big teams always go out and this year it won’t be any different. We just hope it’s not us.”

Laguppställningen är naturligtvis ett intressant samtalsämne, och skotten har indikerat att han kommer att mönstra ett väldigt starkt lag på söndagen.
Så här sade dock Ferguson om skadeläget:
”I hope to have Edwin van der Sar and Wayne Rooney fit for Sunday. Rooney has been in good form lately and Edwin is obviously valuable for his experience. They both have a chance. Other than that, it’s the same squad as Tuesday. Rio Ferdinand is OK, we just rested him against Stoke”.

Om vi antar att både holländaren och engelsmannen är fit for fight på söndagseftermiddagen, gissar jag mig på följande startelva: Van Der Sar; Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra; Nani, Anderson, Carrick, Giggs; Rooney, Hernandez.
Frågetecken på vem Ferguson tänker spela på ytterpositionerna, samt vilka två han väljer i anfallet. Ryan Giggs gjorde ingen toppinsats mot Stoke senast, men Ferguson kan bli tvungen att spela walesaren mot Liverpool, beroende på vilken formation skotten föredrar.
Trots att Berbatov varit i grym form den senaste tiden, tippar jag på att mexikanen gör Rooney sällskap i anfallet. Wazza behöver matcher för att uppnå formen, medan Chicharito varit dödligt effektiv den senaste tiden. För övrigt är 4-4-2 den formation Sir Alex mestadels använt sig av under säsongen, men är 4-3-3 ett otänkbart alternativ när bristen på kompetenta yttrar är uppenbar? Ferguson föredrar dock att spela med Rooney i en central roll, och något som talar mot den teorin är att kantspelet kan ofta bli väldigt avgörande i matcher som denna, samtidigt som han alltid lyft fram kantspelet som ett av de främsta vapen United har till förfogande.

Hjärnan kan inte tänka logiskt när det spelas en match mot Liverpool, men gästernas bortaform tyder på att det här blir en hemmaseger. Om vi dock tar i beaktan att detta är en cupmatch, kan vad som helst hända. Uniteds försvar är väldigt svårforcerat, vilket jag tror blir den avgörande skillnaden mellan lagen på söndag.

Matchens döms av Howard Webb och spelplats är Theatre of Dreams. Avspark 14.30.