Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #34

Om ett United som fortsätter att vinna och om ett Liverpool som fortsätter att förlora. Om en dag där United närmade sig ligatiteln utan att spela. Kolumnen är glad.
Senaste United Review.

DEN 3 JANUARI 2011
Transferfönstret har öppnat. Framför allt fokuseras på utlån. Sky Sports berättar att Sampdoria har bekräftat att man kommer att låna Federico Macheda resten av säsongen. Vi får se vad det innebär för italienaren men spontant känns det som att United hade forcerat fram ett lån till en Premier League-klubb om man verkligen trodde på spelaren.

En som redan är utlånad är Nicky Ajose. Bury vill behålla honom resten av säsongen men Ajose har imponerat så pass mycket att ett lån till en större klubb är troligt. Den 19-åriga engelsmannen ska också ha blivit erbjuden ett nytt kontrakt av United (Sky Sports).

Carlisle vill behålla James Chester resten av säsongen, United verkar dock mer intresserade av att sälja försvararen och då är Hull ett troligare alternativ (Times & Star).

En annan som kan vara på väg att lämna är Tomasz Kuszczak som har tröttnat på att sitta på bänken (The Guardian). Dimitar Berbatov däremot har en framtid i United och kommer, enligt M.E.N., att erbjudas ett nytt kontrakt och en rejäl löneförhöjning.

Sam Wallace i The Independent skriver en utmärkt artikel om far och son Ferguson och Sir Alex, positiva och negativa, påverkan på sonens managerkarriär.

DEN 4 JANUARI 2011
Vi vinner mot Stoke med 2-1, efter att Chicharito och Nani gjort varsitt mål och varsin assist [matchrapport/efter match].

James Chester lämnar United för Hull City, på permanent basis (Muss.se). Matt James återvänder dock till United efter att hans säsongslånga lån till Preston avbrutits (Pnefc.net).

DEN 5 JANUARI 2011
Antonio Valencia är tillbaka i träning på Carrington efter att ha varit i Ecuador i några veckor. United hoppas att yttermittfältaren ska vara tillbaka i spel om fem, sex veckor. Tillbaka är också Nicky Ajose. Ja, fast i Bury. Den unga yttern har förlängt sitt lån och kommer att stanna i Bury till den 30 juni.

Lite negativa nyheter levereras på kvällen – både Cleverley och Welbeck blir utbytta skadade.

Men annars är det en sanslöst bra kväll för United. Fjärdeplacerade Spurs åker på däng mot Everton. Chans för femteplacerade Chelsea att gå förbi i kampen om den sista Champions League-platsen. Laget åker till Wolverhampton för att plocka tre säkra poäng. Men icke. Wolves vinner med 1-0 och Carlo Ancelottis dagar måste vara räknade nu. Chelsea är nio poäng bakom United – med en match mer spelad. Laget har endast två segrar på de elva senaste ligamatcherna.

Men Ancelotti behöver knappast gå ensam till Arbetsförmedlingen. Patetiska Liverpool åker till Blackburn och blir förnedrade. Hemmalaget vinner med 3-1 och Gerrard slår en usel straff. Stor underhållning. Liverpools fantastiska supportrar visar sitt fulla stöd – för första gången någonsin misslyckas Liverpool med att fylla sin sektion på Ewood Park. Roy Hodgson – bra jobbat Agent Roy! – kan knappast få fortsätta att leda laget efter ytterligare ett fiasko.

Om det var underhållande på Ewood Park var det inte alls underhållande när Arsenal mötte city. Ja, förutom en sekvens i slutet där både Sagna och Zabaleta lyckas bli utvisade, tre matchers avstängning väntar för båda. Annars var det som sagt en trist tillställning. Miljardlaget city åker till Arsenal med ett bottenlags mentalitet och gnetar sig till ett 0-0-resultat med mycket tur och lite skicklighet. Arsenal huffar och puffar men har inte det som krävs. city ligger tvåa i ligan, två poäng bakom United med två matcher mer spelade. Arsenal är fyra poäng efter United med en match mer spelad. Det ser oförskämt bra ut.

DEN 6 JANUARI 2011
The Telegraph tror att United kan tappa ett gäng spelare i sommar och den här gången känns inte spekulationerna alls långsökta.

Tom Cleverley blir borta ungefär en månad p.g.a. skada och då känns det mycket långsökt att han ska ansluta till United i januari. Även Danny Welbeck blir borta ungefär en månad.

Anders Lindegaard är nu officiellt en Unitedspelare och kommer att spela i tröja nummer 34 (Manutd.com).

DEN 7 JANUARI 2011
På plats live eller framför teven? är min krönika från US 3.

Roy Keane får sparken av Ipswich.

Med Lindegaard spelklar har United ett överflöd av målvakter (Manutd.com). En tillfällig lösning är att Ben Amos lånas ut till Oldham resten av säsongen (M.E.N.).

Sir Alex Ferguson förklarar varför han hämtade hem de utlånade spelarna från Preston (Manutd.com). skitsnacksdetektorn reagerar. Samtidigt förklarar han var han inte ville låna David Beckham (Red News).

United är nära ett samarbete med Twente (Sky Sports).

FIFA briljerar som vanligt. Efter det vansinniga beslutet att ge VM 2022 till Qatar tvingas man nu flytta på turneringen från sommar till vinter (ja, fast tvärtom i Qatar).

Manchester city betalar jättemånga kronor – men kanske inte lika många som Qatar betalade för att få VM – för att värva ännu en anfallare. Edin Dzeko ljuger förstås redan första gången han uttalar sig som cityspelare.

DEN 8 JANUARI 2011
Roy Hodgson, eller Hodgeson som de bildade twittrarna från Liverpool kallar honom, får sparken. Ny manager blir Kenny Dalglish, eller Daglish som de bildade twittrarna från Liverpool kallar honom. Dalglish ska förstås äras för att han en gång för alla förstörde Liverpool men han är visst inte nöjd och vill nu lyckas med att ta Liverpool till andradivisionen.

Federico Macheda är helt klar för Sampdoria och den spontana känslan är att han inte kommer att återvända.

FA-cupens tredje omgång spelas. Ja, några matcher i alla fall. Och vi får förstås några skrällar. Sunderland förlorar mot Notts County. West Brom och Blackpool blir utslagna medan Stoke tvingas till omspel. Omspel tvingas också Arsenal till, detta efter en sen straffkvittering hemma mot Leeds. Dagens största skräll är dock att League Two-laget Stevenage spöar Newcastle.

Dagens stora historia är dock att någon äntligen säger sanningen om El Hadji Diouf. Neil Warnock är inte den här kolumnens favorit men han ska ha kredit för sitt uttalande där han av respekt för kloakråttorna vägrar att kalla Diouf för en kloakråtta (Daily Mail).

DEN 9 JANUARI 2011
United sparkar Liverpool och den nya managern Dalglish ut ur FA-cupen [matchrapport/efter match]. Giggs gör matchens enda mål på en feldömd straff. Sen avgör Gerrard matchen när han försöker avsluta Michael Carricks karriär med en våldsam idiottackling. Rött kort på Gerrard och med bara tio spelare är Liverpool chanslösa. Dalglish var inte nöjd med domaren efter matchen. Argast var dock den pinsamma Ryan Babel som publicerade en photoshoppad bild på domare Howard Webb iförd Unitedtröja på sin Twitter tillsammans med lite korkade uttalanden om domaren. Babel kommer nu att undersökas av FA som inte brukar uppskatta när en domare kallas partisk (The Guardian). Nu skulle ju i och för sig en avstängning på Babel snarast gynna Liverpool så det kanske hellre skulle vara på sin plats att tvinga Dalglish att spela holländaren…

När vi ändå är inne på Liverpools nya manager så är det av hans uttalanden efter matchen uppenbart att han inte längre är med i matchen och att han inte har den kontakt med fotbollen som krävs av en manager på högsta nivå. Att Liverpool väljer Dalglish är ett tydligt tecken på att man är en bakåtsträvande klubb. Han valdes på gamla meriter och populistiska grunder och jag kan inte se annat än att Dalglish ska misslyckas.

Ett annat lag med ny manager är Ipswich. Den första matchen under ny tränare var ingen angenäm historia då laget åkte till Stamford Bridge och förlorade med 7-0 mot ett Chelsea som ännu inte har bytt tränare. Andrum för Ancelotti kanske?

Boring, boring city, sjöng citys korkade supportrar i något slags försök till ironi sedan laget vänt 0-1 till 2-1 borta mot mäktiga Leicester. När matchen var slut stod det 2-2 på resultattavlan och omspel väntar. Det tycker jag är kul.

Southampton borta blev Uniteds motstånd i FA-cupens fjärde omgång (Muss.se).

DEN 10 JANUARI 2011
Daniel Taylor i The Guardian skriver en utmärkt artikel om att Sir Alex Ferguson är på väg att bli klar med sin största utmaning…


My greatest challenge is not what’s happening at the moment. My greatest challenge was knocking Liverpool right off their fucking perch. And you can print that.

Sir Alex Ferguson

David Beckham är klar för Tottenham. Sort of. Han ska endast träna med laget, inte spela matcher (Tottenhamhotspur.com).

FA anklagar Ryan Babel för olämpligt uppträdande för hans Twitterkommentarer om Howard Webb (Thefa.com). Lionel Messi får FIFA Ballon d’Or. Vilket förstås är rätt löjligt och Wesley Sneijder, som inte ens var nominerad, måste känna sig rånad.

Park Ji-Sung spelar hela matchen när Sydkorea inleder asiatiska mästerskapen med att besegra Bahrain med 2-1.

Uniteds juniorer går vidare till omgång fyra i FA Youth Cup genom att besegra Pompey med 3-2. Paul Pogba gav United ledningen med ett mäktigt långskott. Efter ett självmål och mål av Will Keane gick United upp till en säker och rättvis 3-0-ledning. Men, United är United även på juniorsidan och bjuder in Pompey i matchen. Två sena mål ger en onödigt nervös avslutning innan domaren blåser av matchen.

DEN 11 JANUARI 2011
Michel Platini bedyrar att lag som inte sköter sig när de nya ekonomiska reglerna införas kommer att straffas hårt. Manchester city gråter (M.E.N.). En tavla av Ben Foster gör att West Ham står med ena benet i ligacupfinalen.

En kovändning – Jamie Ravenshear skrev den svenska texten i US 4.

DEN 12 JANUARI 2011
Liverpool gör 1-0 i Blackpool efter tre minuter men lyckas ändå förlora. Blackpool kompletterar därmed en ligadubbel mot Liverpool. Nya managern Kenny Dalglish tycker dock att Liverpools insats var positiv. Liverpool är tre poäng bakom Blackpool med en match mer spelad. Liverpool är endast fyra poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Ett nästan ordinarie Arsenal förlorar med 1-0 i ligacupen mot Ipswich men kommer naturligtvis att vända på steken i semifinalreturen.

Nu ska David Beckham kanske spela för Tottenham trots allt. Oavsett kommer han dock inte att spela mot United (M.E.N.). Wes Brown kan ha gjort sitt i United, han är för närvarande långt ner i Fergies rangordning och en rad Premier League-klubbar uppges vara intresserade (M.E.N.). En som nu definitivt har lämnat United är Magnus Eikrem. Ny klubb är, vilket har varit känt ett bra tag, Molde där Eikrem kommer att tränas av Ole Gunnar Solskjaer. Värt att notera är att United har en återköpsklausul (United.nu).

Sir Alex Ferguson har igen pratat med den amerikanska radiokanalen Sirius XM. The Guardian sammanfattar samtalet. Bl.a. diskuteras att engelsk fotboll har sett 1023 managers få sparken under Fergies tid i United, och Ferguson menar att utländska ägare har lättare för att sparka tränare. Sir Alex son, Darren, är igen Peterboroughs manager, drygt ett år efter att han tvingades lämna klubben. Märkligt. Frågan är hur länge det dröjer innan han lånar en spelare eller två av pappa (Theposh.com).