Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Chelsea – Man Utd 2-1 (0-1)

Det som såg så ljust ut slutade med en dyster föreställning. Domare Atkinson som dömt flest straffar i Premier League den här säsongen visade varför han håller så hög klass och bjöd Frank Lampard på ett ypperligt läge. Uniteds dåliga bortaspel är ett faktum.

Matchen som alla väntat på den här säsongen har nu alltså spelats. Mycket snack innan matchen från båda håll. John Terry gick ut och påpekade hur viktigt det var att besegra United och att titelchansen fortfarande levde. Rio Ferdinand kontrade med att Terry var tvungen att säga så för att försvara sitt lag. Ferguson gick ut och sade att titeln står mellan United och Arsenal och Carlo Ancelotti svarade med att vara tyst.

En hel del känslor och titelsnack innan match som sagt, och det trots att Chelsea den här säsongen verkar ha problem med att kvalificera sig till Champions League nästa säsong.

Ferguson valde för ovanlighetens skull att behålla samma startelva som förra matchen. Anmärkningsvärt alltså att skytteligaledaren Berbatov blev bänkad för andra matchen(!) i rad. Inte många lag i Premier League som hade klarat av att bänka sin bästa målskytt till en sådan här toppmatch, den saken är säker. Följande mannar startade:

Nani-Hernandez-Rooney
Carrick-Scholes-Fletcher
Evra-Vidic-Smalling-O’Shea
VDS

Ancelotti startade med:

Malouda-Torres-Anelka
Ramires-Lampard-Essien
Cole-Terry-Luiz-Ivanovic
Cech

Första halvlek
Spelarna verkade riktigt taggade från matchens start och det märktes på det tempot som bjöds redan från början. Det märktes att Ferguson valde att ta det säkra före det osäkra och lät Rooney spela mellan mittfält/anfall, precis bakom Hernandez. Matchen mot Wigan fick han mest hålla till på vänsterkanten, lite skillnad dvs. Fletcher fick hålla sig rätt så mycket på högersidan och det förmodligen för att underlätta O’Sheas arbete mot Malouda. Anelka och Torres verkade skifta lite mellan sina positioner, allt för att underhålla Vidic och Smalling som skötte sitt jobb alldeles utmärkt. Annars var det Chelsea som skapade den första chansen efter fem minuter när Malouda fick ett skottläge precis innanför straffområdet. Skottet hamnade mitt på VDS som stod i rätt läge.

United tog kommandot väldigt tidigt i matchen och firma Scholes-Carrick gjorde det svårt för Essien och Lampard att komma in i matchen. Skönt att se Scholesy starta den här matchen trots att han spelade nästan hela mathen mot Wigan i helgen. United tryckte framåt och det var mest Nani, Evra och Rooney som låg bakom det mesta. Nani hade det inte lätt på vänsterkanten vilket mestadels berodde på Ivanovic dåliga humör och Atkinsons blindhet, men moget av våran portugis att inte falla i serbens fälla. Istället var det den kritiserade spelaren i United, den mest buade spelaren i United och Premier Leagues mest komplette anfallare, Wayne Rooney som gav United ledningen med ett distinkt och välplacerat vristskott i Cechs högra hörn. Ett välförtjänt mål med tanke på Uniteds bollinnehav och fina spel.

En kort stund efter ledningsmålet så var det frispark utanför Uniteds straffområde. Lampard stod redo framför bollen som så många gånger förr och det var även hans frispark som fick Ivanovic att stå för en riktig miss. Eller miss kanske var att ta i, det var faktiskt Edwin Van der Sar som stod för hela tre (!) räddningar från det att frisparken sköts, till det att bollen hamnade framför Ivanovic. En riktigt underhållande halvlek alltså trots att det handlar om ett toppmöte på Stamford Bridge.

Andra halvlek
Halvleken början utan några byten och det märktes att det inte var samma tempo och intensitet de första minuterna. Var det något lag som verkade må bäst av halvtidsvilan så var det Chelsea som kom ut som ett nytt lag. Pressen var väldigt hög och Chelsea valde att flytta upp backlinjen en aning. United verkade ivriga för första gången under matchen och det tog Chelsea vara på i den 54:e minuten då ingen mindre än David ”Sideshow Bob” Luiz höll sig framme i straffområdet och avslutade på ett sätt som Fernando Torres inte gjort sen han lämnade den spanska ligan. För övrigt en väldigt duktig mittback som kommer att bli väldigt nyttig för Chelsea i framtiden.

Matchen börjar nu få lite skepnad igen och Chelsea passade på att plocka ut Anelka och istället ta in Drogba lite efter målet. Drogba som gått ut och pratat om sitt missnöje att sitta på bänken fick nu chansen att visa vad han går för, men inte på sin favoritposition alltså utan mer på vänsterkanten.

Tio minuter efter Chelseas kvitteringsmål är det Rooney igen som löper med bollen ute på vänsterkanten efter en fin passning av Evra. Rooney tar sig in till straffområdet, dock för långt ut på kanten och misslyckas med sitt avslut mot mål. Missnöjet fanns inte bara hos Wayne utan direkt efteråt fick man se hur vår käre Gary Neville även han skrek ut sitt missnöje bland Uniteds bortasupportrar.

I den 70:e minuten väljer Ferguson att plocka ut Scholes och Chicharito. In kommer Giggs och Berbatov och United har nu alltså spelat sina sista ess. I den 75:e minuten så springer Rooney i djupled precis utanför Chelseas straffområde varpå Sideshow Bob tog fram foten fult och fällde Rooney. Domare Atkinson valde att fria och när man såg reprisen så undrar man om det faktiskt inte var minst en frispark. Bara minuten senare så sker det otänkbara. Inbytte Zhirkov kommer in och tar en löpning mot Uniteds mål, enda felet var väl att han hade siktet inställt på Smallings fot än bollen. Atkinson valde att tveka i en sekund innan han blåste ännu en felaktig straff till Unite.. nej just det, Chelseas favör. 2-1 till Chelsea och Ancelotti ser lika bitter och macho ut som alla andra maffiabossar i Italien.

Nästa riktiga chans stod även Chelsea för då Zhirkov fick till en riktig rysk dynamit precis utanför straffområdet. Tur att Kapten Vida höll sig på rätt ställe och täckte bort bollen med hjälp av stolpens hjälp. Matchen lider mot sitt slut och Drogba & co. väljer att smart mjölka bollen ute på vänsterkanten vilket till sist leder till att Vidic tar på sig sitt andra gula kort för dan. Riktig onödigt vilket nu betyder att vi får se ett nytt mittlås till matchen mot Liverpool på söndag.

Sammanfattning
Efter att ha dominerat under första halvlek så var det ett visset United som gick ut på andra. Chelsea tog tag i matchen och Ancelotti bjöd på sina bästa byten för säsongen när han plockade in Drogba och Zhirkov. Riktigt tråkigt att tappa poäng i en sån här match, speciellt mot Chelsea som man alltid vill besegra. Atkinson dödade matchen när han valde att blåsa straff för Zhirkov och Chelsea. Kanske väntar det ett kilo rysk kaviar vid Atkinsons dörr senare när han kommer hem ikväll?

Tråkigt som sagt men bara att bita ihop och ta nya tag på Söndag. Nu vinner väl Chelsea ligan om man ska tro på Terrys ord? Intressant att följa helt klart.

/AREF AZMI

MATCHFAKTA | 1 Mars 2011 | 20.45 | Premier League
CHELSEA – MANCHESTER UNITED 2-1 (0-1)
Arena: Stamford Bridge (London) | Publik: 41 825 | Domare: Martin Atkinson
MÅLTIDMÅLSKYTT
0-129ROONEY (Nani)
1-154Luiz
2-179Lampard
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Smalling, Vidic, Evra
Fletcher, Scholes (Giggs 70′), Carrick, Nani
Hernandez (Berbatov 70′), Rooney
Avbytare: Kuszczak, Rafael, Fabio, Brown, Gibson
Varningar: Vidic, Giggs
Utvisning: Vidic
Chelsea: Cech – Ivanovic, Luiz (Bosingwa 81′), Terry, Cole – Ramires, Essien, Lampard – Anelka (Drogba 61′), Torres, Malouda (Zhirkov 71′)
Avbytare: Turnbull, Ferreira, McEachran, Kalou, Drogba
Varningar: Ramires, Luiz, Essien
STATISTIK (Soccernet)CHELSEA-UNITED
SKOTT20-9
SKOTT PÅ MÅL7-2
HÖRNOR10-2
FRISPARKAR10-14
BOLLINNEHAV45%-55%