Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Olympique de Marseille

Efter att ha spelat 0-0 på bortaplan blir nu United tvungna att besegra Marseille på hemmaplan. Det handlar om en åttondelsfinal i Champions League och båda lagen kommer till spel med varsin övertygande seger i ryggen. Welcome to Old Trafford.

Efter att ha spelat en väldigt jämn första match i Frankrike så är det alltså dags för en avgörande match. Marseille visade klart och tydligt att de taktiskt sett är ett lag som tillhör Champions League samtidigt som United inte riktigt fick igång sitt anfallsspel. Sir Alex Ferguson var på plats i Rennes och såg Marseille bryta ner ligatvåan Rennes med 0-2 efter mål av Loic Remy och Lucho Gonzalez. Även Marseilles tränare, Didier Deshamps var på plats i Old Trafford och såg när United besegrade Arsenal med 2-0 efter mål av Fabio Da Silva och Rooney.

Ferguson om matchen:
”Europeiska matcher är alltid nervigt, men det är skönt att ha den biten med i stora matcher som denna. Vi möter ett väldigt erfaret, starkt Marseille lag som kommer att vilja spela bra. Vi har tittat på två av deras bortamatcher (Monaco, Rennes) och de visade upp kvalitéer som vi förväntar de visa upp imorgon. Marseille kommer att försöka slå oss innan paus, men det finns flera olika sätt av kontringsspel i dagens fotboll. Det är första gången jag står upp mot Didier, så jag har ingen kunskap om hur hans inställning till returen kommer att vara.

Deschamps om matchen:
”Om man tittar på statistiken så förstår du att det är en svår uppgift: Manchester United har inte förlorat hemma på 24 matcher, och de har bara släppt in ett mål i Champions League den här säsongen. Trots att det är tre-fyra år sedan United sist vann den här trofén så är de alltid bland de fyra-fem lagen som är favoriter att vinna den här turneringen varje säsong. På pappret så ska de bara gå vidare, men vi har en god chans även vi – för fotboll spelas inte på ett papper. Vi måste se upp med deras spelare imorgon.

Nani gjorde bra ifrån sig i första mötet, han skapade ett par bra lägen på egen hand. Det jag gillar med honom är att han höjer farten i spelet och är inblandad i alla kontringsspel, men det är även Rooney. Chicharito och Giggs är även två andra spelare som kan skapa stora problem för oss imorgon. Vi kommer förmodligen bara att få tre eller fyra klara lägen under hela matchen imorgon och det gäller att vi är noggranna med hur vi avslutar.

Efter att ha sett matchen mot Arsenal så är jag inte riktigt säker på om Sir Alex kommer starta med samma elva, men vi ska göra vårt bästa med att gå till attack hela tiden samtidigt som vi håller det tajt där bak.

Manchester United
Uttagen trupp: Tomasz Kuszczak, Edwin van der Sar, Brown, Fabio, Evra, O’Shea, Rafael, Vidic, Smalling, Bebe, Carrick, Gibson, Giggs, Nani, Obertan, Scholes, Valencia, Berbatov, Hernandez, Owen, Rooney.

Antonio Valencia gjorde en efterlängtad comeback i lördags mot Arsenal. Otroligt skönt att se våran offensive ytter tillbaks på planen och med tanke på att han vart borta under 6 månader så var det ett riktigt vasst inhopp han bjöd på. Ferguson har pratat lite om ett ”bra dilemma” han står inför matchen på tisdag, och det är om han ska ge Valencia chansen från start. Även Nani finns med i planerna till matchen vilket är otroligt skönt då vi kommer behöva hans fart och delaktighet i kontringarna som Deschamps så tydligt talade om. För övrigt var det kul att se Da Silva-bröderna starta på varsin kant (Hej Aftonbladet) framför Brown och Evra och de stod för en hel del energi och offensiv lust som var en fröjd att se. Kul att det finns fler spelare än bara O’Shea i truppen som kan spela på flera positioner.

Olympique Marseille
Uttagen trupp: Mandanda, Andrade, Fanni, Diawara, Mbia, Heinze, Sabo, Hilton. Taiwo, N’Diaye, Cissé, Lucho, Abriel, Kabore, Cheyrou, Valbuena, A. Ayew, J. Ayev, Gignac, Remy.

André-Pierre Gignac är alltså tillbaka till returmatchen. Vad han kan åstadkomma mot Vidic och Smalling återstår att se alltså men med tanke på hans prislapp (16 miljoner €) så ligger det självklart en del ansvar på hans axlar. Brandao är misstänkt för en våldtäkt och har fått ledigt från Deschamps tills vidare. Inga andra skador att rapportera förutom Azpilicueta och Rodriguez som fortsätter med rehab. Marseille spelade som sagt en tuff bortamatch mot Rennes under helgen, och stod för en fin insats då de vann med 0-2.

Matchbild:
Självklart är det en öppen historia med tanke på att det slutade 0-0 i första mötet, och gör Marseille det första målet så kan United få det tufft. United har å andra sidan haft den här situationen tidigare och vem minns inte returen mot Roma säsongen 06/07? (2-1 förlust på bortaplan, 7-1 seger på hemmaplan). United får se upp med Lucho, Remy och Gignac och det gäller att Vidic & Smalling spelar lika bra som mot Arsenal. Sedan hjälper det ju självklart att vi har världens bästa Van Der Sar i mål. Om United ska gå vidare så gäller det att vi får se en starkare elva än mot Arsenal sist, även om den elvan gjorde det väldigt bra. Vi behöver ett snabbt och erfaret lag där Rooney och Scholes måste vara på bra spelhumör för att det ska gå vägen. Det vore en enorm bonus om både Nani och Valencia kunde starta men jag tackar inte nej till om bara en av dessa herrar kommer till spel.

Startelvan jag hoppas på:
VDS
Rafael-Vidic-Smalling-Evra
Valencia-Scholes-Carrick-Nani
Berbatov-Rooney

Vad: Åttondelsfinal Champions League
Var: Old Trafford, Manchester
När: Tisdag, 20.45
TV: TV10 med sändningsstart kl 20

//Aref Azmi