Matchrapport: Man Utd – Marseille 2-1 (1-0)

Ingen Vidic fanns med i startelvan, inte heller nÃ¥gon skytteligaledare frÃ¥n Bulgarien. Trots det lyckades United ta sig vidare till kvartsfinal i den där jävla champions! Javier “Chicharito” Hernandez stod för Uniteds bÃ¥da mÃ¥l efter tvÃ¥ enkla avslut framför mÃ¥l.

Det såg inte särskilt ljust ut när startelvorna släpptes dock, ingen kapten Vidic fanns med alltså. Visst var det fler än jag som kände en viss oro när man såg att Brown-Smalling skulle bilda mittlås igen?

Matchen började med en tyst minut till minne för alla tsunamins offer i Japan. Sedan var det igång, och det var skönt att se Nani tillbaks från start igen. Ferguson ställde alltså upp med en 4-4-2 men inledningsvis så kändes det mer som en 4-4-1-1 där Rooney sjönk ner en aning precis som i matchen mot Arsenal. En passande roll för Wayne får jag säga, dock så blir det på bekostnad av hans målskörd då han tar ett större defensivt ansvar. Hernandez fick alltså fortsatt förtroende på topp och det tog inte mer än 5 minuter innan han hade hittat nätet. Rooney tog tag i bollen vid mittlinjen och serverade en fin yttersida till Giggs på kanten, Rooney började direkt efteråt storma mot Marseilles mål och fick tillbaks bollen från Giggs när han precis kommit in i straffområdet. Rooney tar emot bollen bra och slår en perfekt boll till Chicharito vid andra stolpen där vår effektive anfallare inte gör några misstag utan trycker in 1-0 till United!

Otroligt skönt med en tidig ledning, men det trots allt 85 minuter kvar att spela. Matchen tar lite fart efter målet och fem minuter senare är det Marseille som får ett riktigt bra läge. Ayew frispelar Gignac med en klack i luften utanför Uniteds straffområde och Gignac blir själv med VDS men avslutar katastrofalt. Tur för United men otur för Gignac & co. United tar ner lite på tempot efter ledningen och spelar lite avvaktande samtidigt som Marseille pressar högt.
NÃ¥gra smÃ¥chanser skapas av Nani och Rooney men inget som resulterar i mÃ¥l som sagt. I den 37:e minuten sÃ¥ stÃ¥r O’Shea för en snygg manöver pÃ¥ offensiv planhalva, tyvärr sÃ¥ sträcker han sig pÃ¥ baksidan av lÃ¥ret vid nästa sekvens. Rafael tas upp av Ferguson och hoppar istället in. Ännu en skada att lägga till pÃ¥ den annars lÃ¥nga skadelista som United redan har.

En första halvlek avslutas kort därefter och det är United som har kontrollen efter 45 minuter. Marseille har stora problem med sitt anfallsspel då Lucho och Gignac inte lyckas komma igång riktigt. Remy gör ett bra jobb på högersidan då han håller Evra i fokus. I United är det Rooney och Smalling som sticker ut mest i mina ögon efter den första halvleken.

Inga byten som görs direkt i andra halvlek från någon av lagen. Marseille öppnar klart piggast då de manar på framåt efter att domaren blåst igång andra. Remy och Ayew är inblandade i det mesta som Marseille skapar framåt men United lyckas hålla igen där bak. En kvart in i andra halvlek så blir det dags för Uniteds andra byte i matchen. Antonio Valencia byter av en något sliten Nani som får sig en välförtjänt vila inför helgens match mot Bolton. Publiken jublar och Valencia visar varför han vart så efterlängtad då han påbörjar sina rusher längs högerkanten. Lite efter Uniteds andra byte så gör Marseille sitt första. Deschamps plockar ut en blek Gignac och sätter in lurige Valbuena. Denne Valbuena påminner något om en ung Giuly, och vore det inte för hans halvskadade knä så hade han startat matchen. Minuten senare så fortsätter Uniteds skadehelvete att växa. Inbytte Rafael lyckas även han skada sig i baksida lår och tvingas bli utbytt mot brorsan, Fabio.

Två skador på två högerbackar alltså. I den 74:e minuten påbörjar United ett anfall, bollen spelas mellan Valencia och Giggs på högersidan och efter att ha väntat in två Marseille-backar så petar Valencia in en djupledsboll till Giggs som enkelt frispelar Chicharito som gör sitt andra mål för dagen. 2-0 till United och nu var det väl ändå klart? Njae, Marseille plockar in J. Ayew istället för Mbia och fokuserar på anfallsspel. I den 82:a minuten så lyckas de få till den reducering som gav matchen lite spänning och nervositet. Efter en hörna så lyckas Brown nicka in den i eget mål efter att Heinze stressat upp honom tillräckligt. Scholes rensar bort nicken men då var bollen redan inne en meter i mål.

Onödigt att släppa in ett mÃ¥l sÃ¥ sent i matchen givetvis men närmare än sÃ¥ kom inte Marseille. United bjöd upp pÃ¥ en “catenaccio” direkt efter mÃ¥let och tillät inte Marseille skapa nÃ¥gra fler chanser. Matchen tar slut och United är klara för kvartsfinal i Champions League.

Sammanfattning:

MÃ¥nga talade om en säker seger innan match men det visade sig bli lite tuffare än sÃ¥. Ferguson valde att ta det försiktigt med Valencia och jag mÃ¥ste säga att det var skönt att bÃ¥de han och Nani fick lite speltid igen. Backlinjen skötte sig bra trots att Vidic saknades och det känns som att Evra tar ett betydligt mer defensivt ansvar med kaptensbindeln än utan. Skadorna pÃ¥ O’Shea och Rafael är självklart otroligt trÃ¥kiga och vi fÃ¥r hoppas att de inte blir borta alltför länge i en sÃ¥ viktig period av säsongen som vi är inne i. Marseille stÃ¥r upp bra och visar prov pÃ¥ en god defensiv förutom vid mÃ¥len.

Remy försökte och vÃ¥gade en hel del pÃ¥ sin kant och gav Evra en del jobb men de lyckades aldrig riktigt fÃ¥ igÃ¥ng Lucho pÃ¥ mitten. Carrick och Scholes gör inte bort sig under matchen utan stÃ¥r bÃ¥da för en godkänd insats. Det blev väl ingen “klassisk” CL-kväll pÃ¥ Old Trafford men vad spelar det för roll när vi tar oss vidare? LÃ¥t oss nu hoppas pÃ¥ en bra lottning sÃ¥ kan vi börja lägga lite mer fokus pÃ¥ ligan och förhoppningsvis fÃ¥ tillbaks Vidic, Rio och Park till helgen.

// Aref Azmi

MATCHFAKTA | 15 Mars 2011 | 20.45 | Champions League
MANCHESTER UNITED – MARSEILLE 2-1 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 73 996 | Domare: Carlos Velasco Carballo