Matchrapport: Man Utd – Marseille 2-1 (1-0)

Ingen Vidic fanns med i startelvan, inte heller någon skytteligaledare från Bulgarien. Trots det lyckades United ta sig vidare till kvartsfinal i den där jävla champions! Javier ”Chicharito” Hernandez stod för Uniteds båda mål efter två enkla avslut framför mål.

Det såg inte särskilt ljust ut när startelvorna släpptes dock, ingen kapten Vidic fanns med alltså. Visst var det fler än jag som kände en viss oro när man såg att Brown-Smalling skulle bilda mittlås igen?

Första halvlek

Matchen började med en tyst minut till minne för alla tsunamins offer i Japan. Sedan var det igång, och det var skönt att se Nani tillbaks från start igen. Ferguson ställde alltså upp med en 4-4-2 men inledningsvis så kändes det mer som en 4-4-1-1 där Rooney sjönk ner en aning precis som i matchen mot Arsenal. En passande roll för Wayne får jag säga, dock så blir det på bekostnad av hans målskörd då han tar ett större defensivt ansvar. Hernandez fick alltså fortsatt förtroende på topp och det tog inte mer än 5 minuter innan han hade hittat nätet. Rooney tog tag i bollen vid mittlinjen och serverade en fin yttersida till Giggs på kanten, Rooney började direkt efteråt storma mot Marseilles mål och fick tillbaks bollen från Giggs när han precis kommit in i straffområdet. Rooney tar emot bollen bra och slår en perfekt boll till Chicharito vid andra stolpen där vår effektive anfallare inte gör några misstag utan trycker in 1-0 till United!

Otroligt skönt med en tidig ledning, men det trots allt 85 minuter kvar att spela. Matchen tar lite fart efter målet och fem minuter senare är det Marseille som får ett riktigt bra läge. Ayew frispelar Gignac med en klack i luften utanför Uniteds straffområde och Gignac blir själv med VDS men avslutar katastrofalt. Tur för United men otur för Gignac & co. United tar ner lite på tempot efter ledningen och spelar lite avvaktande samtidigt som Marseille pressar högt.
Några småchanser skapas av Nani och Rooney men inget som resulterar i mål som sagt. I den 37:e minuten så står O’Shea för en snygg manöver på offensiv planhalva, tyvärr så sträcker han sig på baksidan av låret vid nästa sekvens. Rafael tas upp av Ferguson och hoppar istället in. Ännu en skada att lägga till på den annars långa skadelista som United redan har.

En första halvlek avslutas kort därefter och det är United som har kontrollen efter 45 minuter. Marseille har stora problem med sitt anfallsspel då Lucho och Gignac inte lyckas komma igång riktigt. Remy gör ett bra jobb på högersidan då han håller Evra i fokus. I United är det Rooney och Smalling som sticker ut mest i mina ögon efter den första halvleken.

Andra halvlek

Inga byten som görs direkt i andra halvlek från någon av lagen. Marseille öppnar klart piggast då de manar på framåt efter att domaren blåst igång andra. Remy och Ayew är inblandade i det mesta som Marseille skapar framåt men United lyckas hålla igen där bak. En kvart in i andra halvlek så blir det dags för Uniteds andra byte i matchen. Antonio Valencia byter av en något sliten Nani som får sig en välförtjänt vila inför helgens match mot Bolton. Publiken jublar och Valencia visar varför han vart så efterlängtad då han påbörjar sina rusher längs högerkanten. Lite efter Uniteds andra byte så gör Marseille sitt första. Deschamps plockar ut en blek Gignac och sätter in lurige Valbuena. Denne Valbuena påminner något om en ung Giuly, och vore det inte för hans halvskadade knä så hade han startat matchen. Minuten senare så fortsätter Uniteds skadehelvete att växa. Inbytte Rafael lyckas även han skada sig i baksida lår och tvingas bli utbytt mot brorsan, Fabio.

Två skador på två högerbackar alltså. I den 74:e minuten påbörjar United ett anfall, bollen spelas mellan Valencia och Giggs på högersidan och efter att ha väntat in två Marseille-backar så petar Valencia in en djupledsboll till Giggs som enkelt frispelar Chicharito som gör sitt andra mål för dagen. 2-0 till United och nu var det väl ändå klart? Njae, Marseille plockar in J. Ayew istället för Mbia och fokuserar på anfallsspel. I den 82:a minuten så lyckas de få till den reducering som gav matchen lite spänning och nervositet. Efter en hörna så lyckas Brown nicka in den i eget mål efter att Heinze stressat upp honom tillräckligt. Scholes rensar bort nicken men då var bollen redan inne en meter i mål.

Onödigt att släppa in ett mål så sent i matchen givetvis men närmare än så kom inte Marseille. United bjöd upp på en ”catenaccio” direkt efter målet och tillät inte Marseille skapa några fler chanser. Matchen tar slut och United är klara för kvartsfinal i Champions League.

Sammanfattning:

Många talade om en säker seger innan match men det visade sig bli lite tuffare än så. Ferguson valde att ta det försiktigt med Valencia och jag måste säga att det var skönt att både han och Nani fick lite speltid igen. Backlinjen skötte sig bra trots att Vidic saknades och det känns som att Evra tar ett betydligt mer defensivt ansvar med kaptensbindeln än utan. Skadorna på O’Shea och Rafael är självklart otroligt tråkiga och vi får hoppas att de inte blir borta alltför länge i en så viktig period av säsongen som vi är inne i. Marseille står upp bra och visar prov på en god defensiv förutom vid målen.

Remy försökte och vågade en hel del på sin kant och gav Evra en del jobb men de lyckades aldrig riktigt få igång Lucho på mitten. Carrick och Scholes gör inte bort sig under matchen utan står båda för en godkänd insats. Det blev väl ingen ”klassisk” CL-kväll på Old Trafford men vad spelar det för roll när vi tar oss vidare? Låt oss nu hoppas på en bra lottning så kan vi börja lägga lite mer fokus på ligan och förhoppningsvis få tillbaks Vidic, Rio och Park till helgen.

// Aref Azmi

MATCHFAKTA | 15 Mars 2011 | 20.45 | Champions League
MANCHESTER UNITED – MARSEILLE 2-1 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 73 996 | Domare: Carlos Velasco Carballo
MÅL TID MÅLSKYTT
1-0 5 HERNANDEZ (Rooney)
2-0 75 HERNANDEZ (Giggs)
2-1 83 Brown (självmål)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea (Rafael 36′, Fabio 69′), Smalling, Brown, Evra
Nani (Valencia 61′), Scholes, Carrick, Giggs
Rooney, Hernandez
Avbytare: Kuszczak, Gibson, Obertan, Berbatov
Varningar: Hernandez
Marseille: Mandanda – Fanni, Diawara, Heinze, Taiwo – M’Bia (Ayew 80′), Cheyrou – Remy, Lucho, Andre Ayew – Gignac (Valbuen 69′)
Avbytare: Andrade, Hilton, Cissé, Kabore, Abriel
Varningar: Remy, Valbuena
STATISTIK (Soccernet) UNITED-MARSEILLE
SKOTT 9-11
SKOTT PÅ MÅL 7-3
HÖRNOR 6-6
FRISPARKAR 12-15
BOLLINNEHAV 54%-46%

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS