Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Chelsea 2-1

United tog ett stort steg närmare Wembley efter en nervös och svettig seger mot Chelsea på Old Trafford. Ryan Giggs blev stor matchhjälte med en fantastisk insats och två avgörande assists. Trots en utvisning på Ramires I andra halvlek kunde Didier Drogba kvittera innan Ji-Sung Park minuten senare gjorde 2-1 och punkterade matchen. Nu står Internazionale eller Shalke 04 i vägen för en femte final i Europas finaste turnering.

Efter en utmärkt bortaseger i det första mötet hade man naturligtvis goda förutsättningar inför returen på Old Trafford. Men 1-0 var ingen trygg ledning, och således fanns det fortfarande mycket att spela för i kvällens match. Drömmarna I Chelsealägret var alla medvetna om, och Abramovich val att köpa in Torres I hopp om att nå framgång I Europa visade sig vara ett rejält felbeslut. United fortsatte sin framfart och dominans, dock utan att nämnvärt imponera.

Många hade förväntat sig Antonio Valencia i en hemmauppställning, men i stället fick Nani chansen, den här gången ute till vänster. Rafael fanns inte heller med, men för övrigt mönstrade Sir Alex en förväntad startelva:

Van Der Sar; Evra, Vidic, Ferdinand, O’Shea; Nani, Giggs, Carrick, Park; Rooney, Chicharito

Chelsea hade en skadefri trupp och presenterade följande uppställning på Old Trafford:

Cech; C.Cole, Terry, Alex, Ivanovic; Ramires, Lampard, Essien; Malouda, Torres, Anelka

FÖRSTA HALVLEK
Gästerna började bäst och hade mycket boll de inledande minuterna. United hade ingen genomskådlig anfallsvilja i början av matchen, och avvaktade medan Chelsea flyttade bollen runt i laget. Genom bollinnehav kommer dock oftast målchanser, och så var fallet även I dag. Anelka hade ett par hyfsade försök, där I bland ett skott som smet tätt förbi den bortre stolpen. Malouda kom överraskande lätt igenom centralt och passade Lampard, men mittfältarens skott räddades tämligen enkelt av Van Der Sar i hemmamålet.

För övrigt avspeglades den inledande kvarten av Ferdinands skadeproblem. Mittbacken haltade oroväckande mycket och när Smalling gick och värma förväntade vi oss ett byte. Men engelsmannen fortsatte trots uppenbara problem, och vi tackar honom för det. Efter inledningen kom United bättre in i spelet, och hotade främst genom Rooney, Chicharito och en aktiv Nani. Ji-Sung Park gjorde ett suveränt jobb på högerkanten, men kom inte särskilt långt i offensiv väg.

United gjorde matchens första mål, när Wayne Rooney ger ett fantastiskt inlägg från högerkanten och Chicharito språngnickar in 1-0 bakom en chanslös Peter Cech. Reprisen visar att mexicanen var i linje med Chelseas spelare som befann sig lägst ner, men linjedomaren såg situationen bättre och vinkade för offside. Ett väldigt diskutabelt domslut.

Hur som helst så kan inte ens domarna stoppa oss två gånger, utan hemmalaget tar ledningen efter en härlig sekvens på högerkanten. Ryan Giggs spelar bollen bak åt O’Shea, lurar själv Anelka och får sedan bollen tillbaka i djuplep av O’Shea, kör in i straffområdet och serverar en framrusande Chicharito vid bortre stolpen som inte gör några misstag utan placerar in 1-0 i måltaket. En lämplig avslutning på första halvek och ett väldigt, väldigt viktigt mål för United. En mental knytnäve i ansiktet på Chelsea.

ANDRA HALVEK
Drogba kommer in i halvtid mot en återigen misslyckad Fernando Torres, som allt mer ser ut som en rejäl £50 miljoners flopp. Accelerationen, det där steget i hans löpning och framför allt näsan för mål är som bortblåst. Ingenting fungerar för spanjoren i dagsläget.

Trots att Chelsea var tvunga att göra två mål i andra halvlek inledde man väldigt lugnt, liksom hemmalaget som inte hade någon panik att göra förändringar i sin matchtaktik. Ganska få målchanser, innan Ramires något klumpigt och dumt fäller Nani bakifrån på Uniteds planhalva och får sitt andra gula för kvällen och blir utvisad. Trots det har Chelsea lite momentum och fortsätter trycka på, och inbytte Drogba väcker hoppet i den 76:e minuten efter en utmärkt nedtagning och avslut som betyder 1-1. Aningen slarvigt i Unitedförsvaret som mer eller mindre misslyckas med sin offsidefälla.

Glädjen är dock kortvarit i bortalägret eftersom Ji-Sung Park, efter en lysande passning av Ryan Giggs, gör 2-1 minuten senare, och släcker hoppet för gästande Chelsea.

Trots en rejäl uppförsbacke fortsätter gästerna att försöka, men kommer inte särskilt nära en kvittering. United har några få halvchanser att definitivt punktera matchen, men oftast koncentrerar man sig på att rulla boll och spela tid i stället för att gå fullt för ett tredje mål. Efter tre tilläggsminuter och en tämligen enkel avslutning på matchen visslar Benquerenca av matchen och United tar ett stort steg mot Wembley och en femte final i Europas finaste turnering.

Bäst i United var Ryan Giggs tillsammans med Wayne Rooney och Ji-Sung Park som arbetade kopiöst över stora ytor, tog ett massivt ansvar både i det defensiva och offensiva spelet. Nani kom inte riktigt upp i normal standard, men gjorde ändå en hyfsad insats och var stundtals farlig på sin vänsterkant. Rio Ferdinand förtjänar också beröm eftersom han fortsatte kämpa trots uppenbara skadeproblem(?).

Och vi skall inte glömma det fantastiska publikstöd United fick i kväll. Believe.

MUFC – WE DO WHAT WE WANT

/NICO SELENIUS

MATCHFAKTA | 13 APRIL 2011 | 20.45 | UEFA CHAMPIONS LEAGUE, KVARTSFINAL 2:2
MANCHESTER UNITED – CHELSEA 2-1 (1-0)
TOTALT: 3-1, UNITED TILL SEMIFINAL.
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 000 | Domare: Olegário Benquerença (Portugal)
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-043JAVIER HERNANDEZ (Giggs)
1-177Drogba
2-178PARK JI-SUNG (Giggs)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra
Park, Carrick, Giggs, Nani (Valencia 75)
Rooney, Hernandez
Avbytare: Kuszczak, Brown, Smalling, Scholes, Gibson, Berbatov
Varningar: O’Shea, Evra
Fulham: Cech – Ivanovic, Terry, Alex (Ferreira 82), Cole – Ramires, Essien, Lampard, Malouda – Anelka (Kalou 61), Torres (Drogba 46)
Avbytare: Turnbull, Zhirkov, Mikel, Benayoun
Varningar: Ramires, Malouda, Terry
Utvisning: Ramiers (70, två varningar)
STATISTIKUNITED-CHELSEA
SKOTT10-18
SKOTT PÅ MÅL6-4
HÖRNOR7-2
FRISPARKAR17-13
OFFSIDE3-0
BOLLINNEHAV55%-45%