Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför ”The title decider”: Manchester United FC – Chelsea FC

Det nalkas titelmatch i den 35e omgången av Premier League. Chelsea kommer på besök till Old Trafford. Inget lag har lyckats besegra Manchester United på Old Trafford den här säsongen, kommer United kunna bibehålla – sitt fina hemmafacit, eller lyckas Chelsea knappa in på ligaledarna? På Söndag avgörs det!

Vem hade kunnat tro att det skulle bli såhär spännande för bara några omgångar sedan? Med tre matcher kvar för säsongen så står vi där i en knapp ligaledning med 3p före Chelsea. Det finns inte ord som kan beskriva hur stor och viktig den här matchen är för båda klubbarna. United förlorade ligan förra året med endast 1p (!) bakom Chelsea efter det omdiskuterade offsidemålet som Drogba gjort på Old Trafford. Till matchen på söndag har man alltså en riktigt bra chans att ta hem ligan till fansen igen, men framför allt att gå om Liverpool som Englands mesta mästare. Likaså för Chelsea betyder den här matchen mer än något annat.

Efter att ha åkt ut ur FA-cupen samt Champions League, så har nu Ancelotti & co. en chans att ”rädda” sin säsong med en tung ligatitel. Sir Alex Ferguson har under tiden lyckats ta sitt United till ännu en CL-final. Onsdagens returmatch mot Schalke var ännu ett styrkebesked från vår gode demontränare när han valde att lufta i stort sett hela truppen, trots det så slutade matchen med ett väldigt imponerande resultat. United kommer till matchen utvilade och med stort stöd från hemmapubliken, Chelsea kommer till spel utvilade dem med, men också med en stor vilja att försöka rädda sin egen säsong.

Fem senaste matcherna lagen emellan på OT har slutat på följande vis:

UEFA Champions League (Kvartsfinal) 10/11 Manchester United-Chelsea 2-1
Premier League 09/10 Manchester United-Chelsea 1-2
Premier League 08/09 Manchester United-Chelsea 3-0
Premier League 07/08 Manchester United-Chelsea 2-0
Premier League 06/07 Manchester United-Chelsea 1-1

Manchester United

Uttagen trupp: Van der Sar, Kuszczak, Lindegaard, Rafael, O’Shea, Ferdinand, Vidic, Smalling, Evans, Brown, Evra, Valencia, Scholes, Anderson, Carrick, Fletcher,
Gibson, Park, Giggs, Nani, Obertan, Rooney, Berbatov, Owen och Hernandez.

Sir Alex valde alltså att vila 8-9 spelare i matchen mot Schalke, allt för att försäkra sig om att ha ett piggt och fräscht lag ute på plan på söndag. Helt andra förutsättningar om man jämför med förra årets avslutning på ligan när United åkte ut ur CL mot Bayern och ställdes mot Chelsea direkt efteråt. En viktig detalj som Sir Alex har gått ut med i media och poängterat att han kommer att ha i åtanke. Förlusten mot Arsenal var lite onödig men samtidigt kändes det som att Uniteds enda plan på Emirates var att spela kontringar, något som Arsenal skickligt läste och raderade snabbt från plan. Till denna matchen är det självklart andra förutsättningar. Spelet som United visat upp på hemma samt bortaplan är verkligen A och O. Låt oss hoppas att Fergie och grabbarna går ut med en offensiv och tuff inställning på söndag och tar kontroll redan från första minuten. Vilken uppställning det blir känns som väldigt svår att gissa, men Sir Alex har sagt att han har möjligheten att göra kanske 2-3 förändringar från laget som spelade i segermatchen mot Chelsea i Champions League, även om han var nöjd med de spelarna som startade den gången.

Chelsea

Uttagen trupp: Cech, Turnbull, Ferreira, Terry, Luiz, Alex, Ivanovic, Zhirkov, Cole, Bertrand, Mikel, Essien, Ramires, Lampard, Benayoun, Kalou, Malouda, Anelka, Torres och Drogba.

Carlo Ancelotti och hans blåa lag började säsongen alldeles strålande, men efter en del poängtapp mitt under säsongen så såg det ett tag ut att vara kört för London-laget. Nu med tre omgångar kvar är läget helt annorlunda och vi kommer att få se ett hungrigt och taggat Chelsea när laget går ut på Old Traffords fina gräsmatta. Faktum är att Chelsea på sina 10 senaste matcher tagit 26 av 30 möjliga poäng (!) mäkta imponerande givetvis. Ancelotti har under dagarna gått ut och sagt en del intressanta saker i media. Han har bland annat lyft fram den viktiga faktorn att det faktiskt fortfarande är helt möjligt att ta hem ligan. Det som dock överraskade mig mest var att han valde att hylla Rooney såhär innan en avgörande ligamatch. Ancelotti fick frågan vem han hellre hade velat ha i sitt lag, Messi eller Rooney, och han svarade alltså att han hellre hade velat se Rooney i Chelsea istället för Messi. Han avslutade den frågan med att poängtera att Messi var världens bästa spelare och att han mer och mer ”påminner” om Maradona men att Rooney samtidigt gör ett helt annat jobb för sitt lag, vilket leder till att övriga spelare blir bättre med honom på plan.

Båda lagen kommer till spel utan större skador och det är skönt att en match med en sådan viktig utgångspunkt som denna, kan ha med alla stora spelare till sammandrabbningen. Låt oss hoppas att denna match blir något att minnas över en lång tid framöver, och låt det minnet visa sig bli en röd och vacker saga med endast ett enda slut, ligatiteln tillbaks där den hör hemma, på Old Trafford.

Möjliga startelvor

Manchester United (4-4-1-1): VDS; O’Shea-Rio-Vidic-Evra; Valencia-Carrick-Giggs-Park; Rooney-Chicharito

Chelsea (4-3-3): Cech; Ivanovic-Sideshow Bob-Terry-Cole; Mikel-Essien-Lampard; Kalou-Drogba-Malouda

Vad: Omgång 35 i Premier League
Var: Old Trafford, Manchester
När: Söndag, 17.00
TV: Viasat fotboll (HD) samt Viasat Premier League HD
Tips: 3-1 (Chicharito, Rooney, Giggs och Essien)

// Aref Azmi, Svenska Fans