Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Seger mot Chelsea i tungviktsmötet!

I går eftermiddag tog Manchester United en blytung seger mot Chelsea på Old Trafford. Segersiffrorna skrevs till 2-1, men borde rätteligen ha varit större efter en emfatisk insats. I United utmärkte sig främst Park, Giggs och Valencia med briljanta insatser. Nu krävs en poäng i de två återstående ligamatcherna för att ligatitel nr 19 skall säkras.

Som väntat gjorde Sir Alex en rad förändringar i startelvan och mönstrade ett stark lag. Evra var inte spelklar, vilket gjorde att O´Shea fick vikariera som vänsterback.  På mittfältet fick Valencia, Carrick, Park och Giggs förtroende. I anfallet kamperade det nya radarparet Rooney och Hernandez. På en stark bänk återfanns bland annat Berbatov och Nani.

Efter knappt en minut spelade Giggs fram Park på offensiv planhalva. Sydkoreanen slog, på ett tillslag, en fin djupledsboll mot den alerte Hernandez. Luiz missade offsidefällan, vilken the biggest man on earth försökte forcera, och kunde inte heller hindra Parks boll från att nå den snabbe mexikanen. Hernandez var säker i sitt avslut och begravde bollen Cechs högra hörn. United hade därmed fått den bästa av matchstarter och drömmarnas teater kokade av glädje.

Hemmalaget slog inte av på farten efter målet och producerade fotboll av mästarklass. Rooney sköt ett mycket hårt skott som Cech tippade till vänsterhörna efter sju minuter. Redan vid denna tidpunkt kändes det som om United i vart fall inte skulle förlora. Tre minuter senare samspelade Giggs, Park och Hernandez igen, men den sistnämnde missade tyvärr sitt avslut framför Chelseas mål. Efter 13 minuter drog Valencia med sin fart förbi Cole och spelade in bollen till Rooney. Engelsmannen sköt, strax utanför straffområdet, precis utanför Cechs högra stolpe. Ledningen skulle onekligen ha varit större och faktum är att United spelade ut Chelsea efter noter. Glädjen, beslutsamheten och finessen manifesterades kanske främst av Park som inte förlorade en boll och visade vilken klasspelare han är.

Bortalaget producerade sin första farlighet efter 18 minuter då van der Sar boxade ut ett inlägg från Malouda till Kalou. Anfallarens avslut var emellertid ofarligt och världens bästa målvakt kunde enkelt rädda. Fem minuter senare sköt Park ett hårt skott som Cech räddade till hörna. Denna resulterade sedermera i 2-0. Giggs fick ett kort pass från Park och slog ett inlägg, på vilket Vidic pressade sig emellan Luiz och Ivanovic. Serbens nick gick via planen upp i nättaket.

Ett par minuter senare kunde Kalou ha reducerat efter en skarvnick från the big man, men van der Sar reflexräddade mycket fint. Bortalaget fick under de kommande minuterna ett visst tryck och möjligheter med två dubiösa frisparkar. Vid båda tillfällena kunde Drogba inte överlista van der Sar. Det andra av försöken var klart närmast, men gick en bit utanför den vänstra stolpen.

I den första halvleken skulle Ivanovic ha blivit utvisad efter två mycket fula stämplingar på Rooney. Av någon outgrundlig anledning förmådde domare Webb inte att visa ett andra gula kort och serben kunde därmed anse sig lycklig. Rooney stod även för en onödig tackling mot Luiz och det gula kortet var i det fallet odiskutabelt.

Till den andra halvlekens start hade den evigt dystre och svartklädde Ancelotti tagit beslutet att byta ut den för dagen katastrofale Luiz mot Alex. Även Mikel byttes ut till förmån för Ramires. I United byttes Evans in istället för den skadade O´Shea. Efter 52 minuter gynnades Chelsea än en gång av domaren då United nekades en tydlig straffspark efter att Lampard tagit med handen på Valencias inlägg från höger. Handföringen såg allt annat än naturlig ut.

Chelsea hade under den andra halvlekens första del mycket boll och efter 65 minuter tog Drogba, mycket skickligt, ner ett inlägg från vänster och sköt ett snabbt avslut mot van der Sars vänstra stolpe. Bollen gick precis utanför, men Drogba var dessutom offside. Tre minuter senare kom den inte alltför rättvisa reduceringen genom Lampard. Ett högerinlägg från Ramires nickades ner av Ivanovic och engelsmannen avslutade från nära håll med sin vänsterfot.

United drabbades inte av panik och efter Valencias uppoffrande tackling kunde de ha gjort 3-1 minuten efter reduceringen. Hernandez spelade, från höger, in bollen till Rooney som nästan liggandes sköt bollen mot mål. Mittbacken Alex räddade bortalaget med en fenomenal rensning på mållinjen.

Med nio minuter kvar spelade den briljante Carrick fram Rooney på vänsterkanten. Anfallaren vände in centralt i banan, men fick aldrig till något avslut. Kanske skulle han ha försökt ett avslut med vänstern eller spelat in bollen tidigare. Den evigt arbetandes Park vann emellertid tillbaka bollen och Rooney fick en ny chans till avslut. Hans skott styrdes strax över av Alex. I den 86 minuten nickade Hernandez strax över på den utmärkte Valencias inlägg. Smalling byttes i den 88 minuten in istället för Fabio. I stort var det matchens sista chans och efter fyra minuters tilläggstid var Uniteds seger ett faktum.

Reflektion 1: Sir Ryan Giggs. Mannen är ett unikum, superlativen tar aldrig slut kring denne mytomspunne walesare. Fotbollen blir aldrig vackrare än när Giggs spelar. Han är den störste fotbollsspelare som burit den röda tröjan. Något annat är osanning.

Reflektion 2: En genuin LAGinsats av hemmalaget. Detta är United när de är som bäst. Det lag som så sent som i september 2010 ansågs som mediokert av media, kanske av undertecknad själv, vinner alltid över de som tvivlar. Alltid. Park, eminensen Giggs och Valencia skall särskilt framhållas för vidunderliga insatser.

Reflektion 3: Chelsea kan i och med denna match sluta argumentera för att United alltid får fördelar av domaren. Det vet Ivanovic, Lampard och Ancelotti.

Reflektion 4: Applåderna på O´Learys i Malmö när Sir Bobby Charlton zoomades in i slutet av matchen. Stort.

Reflektion 5: Ligatitel nr 19 är inte ett faktum, en poäng till krävs! Glöm inte det.

En sista reflektion…Torres byttes enligt officiell statistik in efter 61 minuter.

Manchester United: Van Der Sar, Fabio (88), Ferdinand, Vidic, O´Shea (46), Valencia, Carrick, Giggs, Park, Rooney, Hernandez
Avbytare: Nani, Anderson, Smalling (88), Berbatov, Scholes, Kuszczak och Evans (46).

Chelsea: Cech, Cole, Terry, Luiz (45), Ivanovic, Mikel (45), Essien, Lampard, Malouda, Drogba, Kalou (61)
Avbytare: Torres (61), Alex (45), Benayoun, Anelka, Ferreira, Ramires (45) och Turnbull.

Mål: Hernandez 1 min., Vidic 23 min. och Lampard 68 min.
Varningar: United: Rooney och Giggs. Chelsea: Ivanovic, Essien, Ramires och Drogba.

Domare: Howard Webb.