Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-finalen: FC Barcelona – Manchester United FC

Världens två bästa klubblag ställs mot varann i världens mest prestigefyllda turnering. Mycket större än Barcelona mot Manchester United på Wembley blir det inte, och en tillställning som enligt Sir Alex Ferguson mycket väl kan bli ”årtiondets final”.

Analyserna, taktiksnacket och nyhetsrapporteringen inför lördagens final på Wembley har varit konstant, och när mindre än 24 timmar återstår till kickoff bjuder vi på en heltäckande rapport inför finalmatchen mellan Barcelona och Manchester United. Vi täcker lagens inbördes möten under åren, analyserar startelvor, ger er tränarkommentarer, presenterar lagens vägar till finalen, förutspår givetvis en realistisk matchbild och gissar oss fram till ett slutresultat. Glöm Aftonbladet, Expressen eller övriga mediokra, objektiva och framför allt okunniga tidningars ”vi-försöker-låta-som-experter” rapporter om finalen. Här på SvenskaFans får ni det som alla vill ha. Sann och uppdaterad information om Champions League-finalen 2011 på Wembley.

FC Barcelona
Världens ledande maktinstans i fotbollen, och en värdig representant för ordet underhållande (i all dess betydelse). Bäst i världen i sin kategori med utsökt passningsspel, rörelse och bollinnehav. Inget lag i världen kan behandla bollen så väl som FC Barcelona. Det talar sitt tydliga språk när laget har kompletterat 90.9% av passningarna, medan de snittar ett bollinnehav på omänskliga 73.3%. Otroliga siffror för ett otroligt lag, men inget lag är omöjligt att stoppa, eller?
Det katalanska laget är även offensivt sett det bästa laget i årets upplaga av Champions League. 27 mål på 12 matcher betyder i snitt 2.25 mål per match, medan man samtidigt endast förlorat en gång, mot Arsenal (med 1-2) i åttondelsfinalen på bortaplan. Senast man misslyckades göra mål i en CL-match var i november 2009 mot Rubin Kazan (sedan dess har man gjort mål i 20 matcher i rad). Laget har de enda två spelarna i turneringen som framgångsrikt kompletterat fler än 1000 passningar, nämligen Xavi och Sergio Busquets (1103 och 1035 respektive).

Vägen till finalen
Barca fick en väldigt lätt lottning i gruppspelet, där man ställdes mot FC Köpenhamn, Rubin Kazan och Panathinaikos. Av sex matcher tog man komfortabla fyra vinster och två oavgjorda med målskillnaden 14-3. I åttondelen mötte man en tuff utmaning i Arsenal, som egentligen var väldigt nära att slå ut katalanerna. Efter en hemmaseger för Gunners i den första matchen på Emirates försvarade man sig hyfsat på Camp Nou, och det var inte förrän Robin Var Persie kontroversiellt utvisats som hemmalaget på allvar började skapa målchanser. Och till slut var Barca bättre än med siffrorna 3-1 (avancerade till kvarten med sammanlagt 4-3)
I kvarten fick man emot sig överraskningslaget Shakhar Donetsk, som dock inte hade något att säga när maskinen från Barcelona körde över gästerna i den första matchen med hela 5-1. Laget gick vidare med sammanlagt 6-1 och tog sig an Real Madrid i den överhypade semifinalsduellen mellan de två spanska jättarna. Tyvärr bjöds vi inte på någon fotbollsgodis, förvisso en underhållande filmfestival med röda kort, fusk och kontroversiella domslut av en domare med noll respekt av spelarna. El Fiasco slutade slutligen i en Barcaseger (sammanlagt 3-1), och laget hade nått finalen för sjunde gången i klubbens historia (tredje gången under de senaste sex åren).

Startelva
Trots ett fantastiskt lag har Barcelona i ärlighetens namn inte så många alternativ att välja emellan när finalen skall spelas på Wembley. Å andra sidan känner varje spelare till spelsystemet och taktiken, men att Barca skulle ha en bred trupp är väl lite att ta i. Det senaste gällande startelvan är att Eric Abidal möjligtvis inte än nått matchfitness, vilket skulle betyda att Javier Mascherano flyttas in centralt bredvid Pique som mittbackspar och Puyol som vänsterback. Hur mycket sanning det ligger i detta rykte är oklart, men med tanke på att Abidal återvänt från en svår operation finns risken att han lämnas utanför på lördagskvällen. Dock är han Barcelonas klart bästa val på vänsterkanten, och en spelare som verkligen svetsat ihop laget med sin attityd (efter att ha framgångsrikt genomgått operationen). Har Pep råd att lämna bort honom?
Hur som helst är det säkert att Victor Valdes vaktar målet, medan Dani Alves, Pique är givna i försvarslinjen. Vi antar att Abidal är fit for fight och placerar honom till vänster, medan Puyol således får spela bredvid Pique centralt. På mittfältet hittar vi Busquets, Xavi och Iniesta, med klart fördelade roller. Busquets med en mer defensiv roll, medan duon Iniesta-Xavi står för kreativiteten och den offensiva kraften.
Anfallet består av Messi, Villa och Pedro, en kombination som säkerligen inte behöver en närmare introduktion. Fria roller, oväntade löpningar, finess och målfarlighet. Denna trio har allting.

Uppdaterad 23.34: Enligt senaste rapporterna från Marca har Puyol tränar som vänsterback inför lördagens final, vilket skulle innebära att Mascherano tar plats bredvid Pique centralt.

Trolig startelva: Valdes; Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal (alt. Mascherano); Busquets, Xavi, Iniesta; Messi, Pedro, David Villa

Pep Guardiola om finalen: ”Det är en ära att få möta en klubb som Manchester United i en final. Det är ett fantastiskt lag med en väldigt bra coach och världsspelare på varje position. United kan både pressa högt upp i planen eller backa hemåt och försvara bra. Vi får se hur dem väljer att spela. Man vet aldrig hur det kommer bli men jag hoppas på en bra final. Problemet när det handlar om en final är att det finns så mycket att spela för så lagen vågar inte spela sitt spel fullt ut på grund av rädsla att göra misstag.

Detta ett sämre United än det 2009? Nej, verkligen inte. Se bara på laget, det är kvalitéspelare på varje position och ett väldigt samspelt lag. Det finns inget att klaga på. Chicharito har varit en stor överraskning. Det är en stjärna, han rör sig på ett utmärkt sätt. Vi får se om han spelas tillsammans med Rooney, men vi kommer få se upp med alla. Man bör se vad motståndarna tillåter, men vår plan är alltid att anfalla. Det är ingenting vi kommer ändra på till den här matchen.

Innermittfältarna kommer bli de avgörande spelarna, dem skall stå för det där lilla extra som krävs för att vinna Champions League.”

Lionel Messi är lagets främsta målskytt med 11 fullträffar.

Form
Barcelona har varit överlägsna i den spanska ligan säsongen 2010/11, men har ”bara” två vinster och tre kryss på sina fem senaste matcher, dock vilade man hela laget i den sista matchen mot Malaga.

Manchester United FC
Statistiskt sett är United det mest organiserade laget i årets Champions League. Endast fyra insläppta mål på 12 matcher värnar om ett väldigt kompakt lag, med en utmärkt defensiv. Mycket handlar även om spelet utan boll, där United med stor sannolikhet är bäst i världen. Positionsspelet kommer även att lyftas fram mot Barcelona, och att United framför allt lyckas behålla koncentrationen trots långa tider utan boll är livsviktigt.
United är det enda laget i Champions League utan förlust (nio vinster, tre oavgjorda), medan man jämfört med Barcelonas 27 baljor lyckats göra 18 mål i årets turnering. Passningsframgången i laget når inte riktigt Barcaklass, men 82% hemma och 80.2% borta är väl fullt godkänt för ett lag som inte direkt är spelförande eller/varken baserar sitt spel på bollinnehav.

Vägen till finalen
Valencia, Rangers och Bursaspor bjöd på utmanande motstånd i gruppspelet, men utan större problem tog man sig vidare med fyra vinster och två avgjorda med målskillnaden 7-1 från den första fasen. Noterbart är att Valencia gjorde hela 15 mål i gruppspelet, ett fler än Barcelona, men det var endast Pablo Hernandez som lyckades få mål på United.
Efter gruppspelet ställdes man mot franska Marseille, som visade sig vara en tuff motståndare, och efter en knapp 2-1 seger på Old Trafford i returen säkrade man en plats i åttondelsfinalerna, där man fick möta Chelsea. United tog en väldigt viktig bortaseger på Stambord Bridge, innan man, efter lite nervositet, återigen kunde avgöra på hemmaplan, mycket tack vare en fantastisk Ryan Giggs.
Shalke 04 med Raul väntade aningen oväntat i semifinalen, och trots att tyskarna slått ut Inter i kvarten, kunde laget inte stå emot den röda maskinen. Efter en av de bästa insatserna på bortaplan i Europa av United, avslutade man snyggt hemma med en 4-1 seger, (6-1 sammanlagt). Således var United klart för sin tredje final på fyra år i Champions League. Imponerande.

Startelva
Elva platser, 16 utmärkta alternativ. Hur kommer Sir Alex att ställa upp på lördagen? Edwin Van Der Sar gör sin sista match i United och är given i mål, medan Rio Ferdinand och Nemanja Vidic skapar ett stabilt mittlås. Patrice Evra ställs mot Lionel Messi på vänsterkanten, medan högerbacksplatsen fortfarande är öppen. Tre alternativ, en lösning. Tidigare satte jag en slant på Rafael av de två bröderna, men något inom mig har ändrats och just nu känns faktist Fabio som det mest tänkbara och lämpliga val. Mycket p g a att det spekulerats i att samma elva som utklassade Shalke på bortaplan får chansen i finalen.
Mittfältet består med stor sannolikhet av Valencia, Giggs, Carrick och Park, där samtliga måste prestera på den absolut högsta nivån för att eliminera och utmanövra Barcas dito. Om det över huvud taget är möjligt. I anfallet startar Wayne Rooney i en släpande och mer fri roll bakom Chicharito som måste utmana med sin snabbhet och utmärkta djupledslöpningar.

Trolig startelva: Van Der Sar; Fabio, Ferdinand, Vidic, Evra; Valencia, Carrick, Giggs, Park; Rooney, Chicharito

Sir Alex Ferguson om finalen: ”Den bästa kvaliteten med (nuvarande United) det här laget är dess mognad. Ni kan se på vår statistik i Europa, den är väldigt bra. Vi har hittat ett bra sätt att spela i Europa. Under vissa år har vi misslyckats och inte tagit oss till final, men jämnheten och stabiliteten har varit väldigt bra, och det kommer från att spela i Europa varje säsong. Det har hjälpt oss.

Vi har utvecklats enormt sedan 1999. Sedan dess har vi kontinuerligt varit bra i Europa. Wayne Rooney är mycket mer mogen i sitt spel än han var 2009. Det samma gäller övriga spelare. Erfarenheten dessa två spelare bredvid mig ger oss är väldigt viktig [Vidic och Ferdinand]. Dragningskraften dessa två klubbar med fantastisk historia har är tydlig. Men framgången klubbarna haft det senaste decenniet har också varit enorm.

Det är en intressant final med tanke på vad som kan hända, nämligen vad som helst. Det kan bli mycket mål, mycket spänning, mycket bra fotboll.

Det här kan bli årtiondets bästa final.”

Chicharito är lagets främsta målskytt med fyra fullträffar.

Form
United har tre vinster, en oavgjord och en förlust på sina fem senaste matcher.

Historia (Inbördes möten)
Klubbarna har mött varann sammanlagt tio gånger, sju gånger i europeiska cupen/Champions League och tre gånger i europeiska cup-vinnar cupen. Tio matcher har resulterat i tre vinster, fyra oavgjorda och tre förluster, väldigt jämnt med andra ord. Målskillnaden är i Barcas favör med 17-14. I de fem senaste matcherna har man en vinst, tre oavgjorda och en förlust. I semifinalen 2008 höll man tätt i båda matcherna, medan Barcelona senast 2009 var bättre med 2-0 i finalen på Stadio Olimpico.

Matchbild
Barcelona kommer med stor sannolikhet att vara det spelförande laget, medan United spelar en taktik väl anpassad för just Champions League. Kompakt, positionssäkert och med ett effektivt kontringsspel. Krossbollar till Valencia och ytorna bakom Dani Alves (ett påstående som nästan kan klassas klichéaktigt) måste utnyttjas, och med en väldigt hög kompletteringsprocent på 21.7% [krossbollar]har man goda chanser att lyckas med detta. Egentligen är det bollinnehav versus kontringsspel som gäller i finalen, för inte mycket talar för att United får ha mycket boll på Wembley. En noterbar faktor i finalen är också Wembleys underlag. En ganska långsam gräsmatta och brukar ha tendens att trötta ut lagen, vilket kan märkas mot slutet av matchen. Barcelona har som tidigare nämnt inte haft en stor rotation på spelarna under säsongen, men kan detta synnas på lördagskvällen? United har å andra sidan 11/18 mål mellan den 61:a och 90:e minuten, liksom Barca som har 11/27 mål under den sista halvtimmen. Barca har målmässigt fler mål än United i den andra halvleken (16) medan United procentuellt (67%) varit det effektivare laget i andra halvlek. När United tagit ledningen i årets turnering (nio gånger), så har man vunnit samtliga matcher. Barca har 8/11.

Domare
Viktor Kassai har huvudansvaret på lördagen, och 35 år gammal blir han den yngsta domaren att döma en final i Champions League. Kassai har tidigare tagit hand om tre United-matcher, och United har vunnit samtliga. Senast mot Valencia, där Chicharito gjorde segermålet och United vann med 1-0.

Resultat
Det finns mycket potential i finalen på Wembley, och finalerna sedan turneringens nya format (Champions League) har i snitt genererat 2.5 mål per match. Senast en final slutade 0-0 var säsongen 2002/03 när Milan mötte Juventus på Old Trafford. Mål blir det på lördagskvällen, så trots ett tidigare tips på 2-0 vänder jag mig mer mot ett 2-1 resultat den här gången. Och givetvis 2-1 till United. Nyckeln till seger stavas kompakt försvarsspel och giftiga kontringar.

[Källor: guardian.co.uk, manutd.com, stretfordend.co.uk, Opta, therepublikofmancunia.com, skysports.com]

BELIEVE