Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

MUSS spelarbetyg 2010/11 [2:2]

MUSS redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2010/11.

I juryn: Mathias Asplund (MA), Claes Höglund (CH), Mikael Krekula (MK), Jesper Persson (JP), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra.

Manager, målvakter och försvarare betygsattes i måndags.

***

4. OWEN HARGREAVES
[1 match, 0 mål, 0 assist]
Who? [MS]
Inget betyg.

8. ANDERSON
[22 (8) matcher, 4 mål, 2 assist]
Denna gåta. Andersons tid i United kan liknas vid hans kroppsform så även denna säsong. Är han överviktig eller är han vältränad. Är Anderson en riktigt bra fotbollspelare eller är han bara en medelmåtta. Kommer han någonsin blomma ut eller har utvecklingskurvan nått zenit? Ferguson tror säkert på grabben med flätor men det hela blir aningen avancerat när han en match agerar Maradona för att nästa se ut som en bakfull Sunday League-lirare. Med största sannolikhet blir den kommande säsongen avgörande för Ando. Det har skrivits förr men för varje säsong som går blir påstående än mer riktigt. Han räddas nog helt enkelt kvar av Uniteds tunna inre mittfältsuppsättning. [CH]
Betyg: 6

11. RYAN GIGGS
[27 (11) matcher, 4 mål, 13 assist]
Dominerade TOTALT under slutspelet i Champions League – fram till finalen där han var en av de mer osynliga på planen – från innermitt. Startade hälften av ligamatcherna och var inblandad i åtta mål. En helt vanlig säsong för en synnerligen ovanlig spelare. Men får ytterst svårt att behålla en plats nästa säsong om Fergie nu värvar rätt. Kommer det ingen ny innermitt får Giggsy lira 20-25 matcher även sin sista (?) säsong. Blir givetvis ett tacksamt offer för bortafansen efter sina utsvävningar, men är det någon som har rutin att strunta i sånt så är det mannen som nu sannolikt aldrig blir Sir. [MS]
Betyg: 7,5

13. PARK JI-SUNG
[25 (3) matcher, 8 mål, 6 assist]
Park fortsätter att springa mycket och intelligent. Han får allt som oftast chansen i de svåraste matcherna men mot sämre motstånd får han sällan chansen. Parks största styrka ligger i hans defensiva arbete och då han ofta startar i en offensiv position kommer han sällan till sin rätt mot sämre lag. Det blir förstås ett problem då speltid är nödvändigt för att hitta formen. Han får ibland chansen centralt och när vi spelar med tre centrala mittfältare gör han det bra även där. [MÖ]
Betyg: 7

16. MICHAEL CARRICK
[39 (5) matcher, 0 mål, 1 assist]
Engelsmannen hade en högst tudelad säsong. Första halvan speglades av enstaka insatser som minde om hans kapacitet. Under andra halvan levererade Carrick mycket mer av sitt gamla spel. Han stod för många fina insatser och många minns säkert matcherna mot Chelsea i CL, i vilka han dominerade. [JP]
Betyg: 7

17. NANI
[42 (7) matcher, 10 mål, 18 assist]
Efter ett mäktigt utvecklingssprång under förra säsongen bibehöll Nani formkurvan större delen av säsongen. Har utvecklat sin effektivitet imponerande och är en av ligans bästa yttrar med ett härligt skott från båda dojjorna – det enda som fattas är att sluta med töntfilmningarna. Men när Valencia kom tillbaka och ”stal” Nanis högerytterposition dalade han, både prestations- och självförtroendemässigt. Spännande att se hur han tar petningarna. Har en känsla av att han anser sig vara given i laget och ställs inför en ny utmaning i höst. [MS]
Betyg: 8,5

18. PAUL SCHOLES
[23 (10) matcher, 1 mål, 4 assist]
Inledde säsongen strålande med några häpnadsväckande insatser där han både gjorde mål och spelade fram till mål, men det vi njöt mest av var hans precisa passningar som satt på läppen. Han var helt otrolig under första halvan av säsongen där han styrde spelet helt själv från sin mittfältsposition, sen satte skador och avstängningar stopp för hans fina form. Fick väldigt sparsamt med speltid i slutet av säsongen, det kändes som att han blev lite frustrerad över utebliven speltid och tog många onödiga kort också, fler än vanligt. Annonserade sedan ut att han kommer lägga karriären på hyllan, ett ganska väntat men ändock sorgligt för oss fans och alla som är involverade i Manchester United. [MK]
Betyg: 6,5

24. DARREN FLETCHER
[31 (6) matcher, 3 mål, 7 assist]
En mystisk sjukdom avslutade i praktiken Fletchers säsong i början av mars. Innan dess var han självskriven i startelvan och han var ovanligt produktiv med tre mål och sju målpass. Detta till trots gjorde Fletcher en svag säsong, han var inte lika aggressiv som tidigare och han var slarvig i passningsspelet. Uppgiften för Fletcher är nu att hitta tillbaka till den form som har gjort honom given i laget de senaste säsongerna, gör han det är han Uniteds bästa centrala mittfältare. [MÖ]
Betyg: 6

25. ANTONIO VALENCIA
[15 (5) matcher, 3 mål, 4 assist]
Skadade sig olyckligt i matchen mot Glasgow Rangers tidigt på hösten. Rehabiliteringen gick emellertid snabbt och han var tillbaka på planen i matchen mot Arsenal i FA-Cupen den 12 mars 2011. Skadan till trots var Valencia sig lik och fick mycket speltid på våren. Trots förvärvet av Ashley Young lär denne högst kapable spelare få mycket speltid den kommande säsongen. [JP]
Betyg: 6,5

26. GABRIEL OBERTAN
[8 (7) matcher, 1 mål, 1 assist]
Limiterad speltid för Obertan med åtta starter och sju inhopp. Ett högst märkligt köp för cirka £4 miljoner. Fransmannen kommer aldrig att lyckas i United. Efter att han satt med gigantiska hörlurar bredvid Giggs under en bortamatch på våren har han även fått fansen emot sig. [JP]
Betyg: 4

28. DARRON GIBSON
[14 (6) matcher, 2 mål, 4 assist]
20 matcher blev det till sist, men inte alla från start. Till skillnad från förra säsongen så uteblev målen i år. Inte helt, han gjorde två – i Ligacupen och Champions league, men han kändes inte lika het som tidigare. Ibland verkade han också märkbart irriterad. Gibson kan bli kvar en säsong till men jag blir lite förvånad om han inte packar väskan och drar i sommar. [MA]
Betyg: 5,5

33. BEBE
[3 (4) matcher, 2 mål, 0 assist]
Många kommer ihåg hans katastrofmatch mot Crawley i FA-cupen, men faktum är att Bebe hade ett överraskande bra målsnitt sett till speltid. Troligen ingen framtid i United, men han bör åtminstone få chansen. [MK]
Inget betyg.

49. RAVEL MORRISON
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Fick göra debut i a-laget, om än en ytterst kort sådan. Alla kännare är överens om att killen besitter en stor talang, dock har han problem vid sidan av planen som kan hindra honom från att nå sin potential. [MÖ]
Inget betyg.

***

7. MICHAEL OWEN
[4 (13) matcher, 5 mål, 0 assist]
Mysfarbrorn som drar upp veckans galopptips i spelarbussen med Ferguson. I gengäld får han ytterligare ett år av bänknötande. Owen har all rutin i världen. Han har fortfarande näsa för mål och han klagar aldrig. Han är helt enkelt en offensiv version utav O’Shea, bara att konkurrensen är större på Owens platser. Kommer säkert få en fem-sex matcher extra i år. Kommer säkert måla ett par baljor extra på grund av detta. Men framför allt komma han bibehålla den mysform han innehaft denna säsong. Något som inte är att förakta. Det finns trots allt fortfarande människor som kommer ihåg målet mot Argentina och myser ihop med pojken från Liverpool. [CH]
Betyg: 4

9. DIMITAR BERBATOV
[32 (10) matcher, 21 mål, 5 assist]
Inledde säsongen på ett strålande sätt. Spelade bra fotboll samtidigt som han var tungan på vågen i Uniteds målskytte. Hade dock en tendens att göra många mål på en gång istället för mer utspritt, vilket troligen hade gynnat United. Fick kritik för att inte göra så mycket mål på bortaplan och inte i viktiga matcher men det stämmer inte helt då han trots allt avgjorde många matcher. Vi minns framför allt hattricket mot Liverpool samt avgörandet mot Blackpool. [MK]
Betyg: 8

10. WAYNE ROONEY
[36 (4) matcher, 16 mål, 14 assist]
Det är svårt att betygsätta Rooneys säsong. Hans säsongsinledning var under all kritik, han missade många matcher och när han väl spelade gjorde han det inte speciellt bra. Den 31 januari hade han endast gjort ett enda spelmål. Därefter hittade han emellertid formen och slutade på respektabla 16 mål, dessutom noterades han för 14 målpass – en utmärkt siffra (Berbatov och Chicharito gjorde t.ex. åtta målpass tillsammans). Kontraktsstrulet lämnar fortsatt en bitter eftersmak men det går inte att bortse från att United är ett mycket bättre lag när Rooney är i form. Han borde alltjämt ha sina bästa år framför sig och då är han en av världens absolut bästa fotbollsspelare. [MÖ]
Betyg: 7,5

14. JAVIER HERNANDEZ
[27 (18) matcher, 20 mål, 3 assist]
Många var vi som undrade vad Ferguson nu köpt. En mexikan som knappt såg ut att få spela seniorfotboll. Nu skulle han till England där Terry och co. hade vässat dobbarna. VM-slutspelet kom och gick vi hade alla fått oss en ny kelgris. Uppmätt till slutspelets snabbaste spelare samt ett par mål på kontot. Det kanske var något att ha trots allt? Debuten innebar årets första mål för ärtan, även årets absolut konstigaste dito. Men mål var det och många sådana skulle komma från fotbollens Zorro. Han dyker upp och uträttar stordåd. Visar stor ödmjukhet på och utanför planen och allt har han lärt sig från två-tre generationer storspelare i familjen. Att nu förädlandet av denna guldklimp tas vid av allas vår skotte gör att vi förstår vad som komma skall. [CH]
Betyg: 9

27. FEDERICO MACHEDA
[5 (7) matcher, 1 mål, 2 assist]
Det finns väl inte så mycket att säga om Kiko. Ända sedan drömmålet mot Villa har han haft svårt att övertyga, även om han gjort mer intryck när han hoppat in än när han startat matcher. Men lyckas han inte ens göra avtryck i ett bottenlag i Serie A har jag svårt att se att Fergie hyser något hopp om hans framtid i United. Lär dock få en säsong till, antingen i reserverna (tveksamt, dock) än som utlånad, för att visa vad han går för. Sjätteforward i laget i dag är inte så roligt med tanke på att vi ofta bara kör med en gubbe framåt [MS]
Betyg: 5