Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

He Scores Goals Galore

Idag tackar vi Paul Scholes. Det engelska passningsgeniet valde som bekant att avsluta sin framgångsrika karriär efter Uniteds ligaguld i våras. United möter idag Eric Cantonas New York Cosmos i Paul Scholes Testimonial inför ett fullsatt Old Trafford. För United kanske matchen kommer att fungera som en träningsmatch inför säsongen men för alla andra handlar det om att hylla Paul Scholes.

Min svåraste motståndare? Manchesters Scholes. Han är den kompletta mittfältaren. Scholes är utan tvekan den bästa mittfältaren av sin generation.

Zinedine Zidane

I onsdags hyllades Edwin van der Sar i Amsterdam i en regelrätt uppvisningsmatch. Det är svårt att se Scholes testimonial utvecklas på samma sätt. Det är inte Paul Scholes stil. Någon gång under kvällen kommer Scholes förmodligen att greppa en mikrofon och tala till publiken – det hör ju till. Den biten kommer att kännas konstig – inte heller det är Paul Scholes stil. Men Scholes kan tala, de få gånger han har gjort större intervjuer har han framfört många intressanta åsikter.

Alla de unga killarna älskar klubben och vill stanna här. När du kommer från området betyder det så mycket mer. Vi vet vad Manchester United betyder för så många människor och vi vill alla stanna här så länge vi kan. Jag har varit här i nio år, sedan jag lämnade skolan som 16-åring. Jag är 25 nu och börjar bli gammal men jag tror inte att jag kommer att få en testimonial än på länge. Jag vill dock stanna här tills jag slutar spela och jag tror att det är samma för alla unga killar som kommer fram.

Du blir rädd att de en dag ska rycka bort din hand men vi är med visshet på samma nivå som någon annan klubb. Dessa dagar är det inte många spelare som stannar i en klubb. De är alla ute efter att tjäna en massa pengar, ett år här och sedan någon annanstans. Men vi vill stanna tillsammans och vara en del av ett framgångsrikt United i många år. Jag, Becks, Nicky, Ryan och Neville-bröderna – vi känner alla likadant.

Ingen vill vara en del av ett lag som hamnar i en svacka, det är inom oss. Managern pratar alltid om hunger och vi känner oss lika hungriga som någonsin. Vi vet vad andra tycker om United och vi vill att de ska hata oss mer. Ju mer de gör det desto mer betyder det att vi vinner saker. Alla unga killar vill vinna så många medaljer och titlar som möjligt – en trippel till skulle sitta fint!

Paul Scholes, augusti 2000

Paul Scholes kommer efter karriären att ingå i Uniteds ledarstab. För oss som framför allt har sett hans blyga sida kan det tyckas vara märkligt. Han är inte den självklara ledaren, som tränare tvingas man stå i centrum. Om han kan uttrycka sitt fotbollskunnande har Uniteds ungdomar emellertid en fantastisk referens att luta sig mot. Det hör dock framtiden till och vad som än händer där kommer vår bild av fotbollsspelaren Paul Scholes inte att ändras.

Han har ett medvetande om vad som händer runt honom i närheten av straffområdet som är bättre än de flesta spelares. Som grabb hade han alltid förmågan att dyka upp i straffområdet vid precis rätt ögonblick men han visar sig vara lika effektiv utanför straffområdet för han använder sin erfarenhet på rätt sätt. Det spelar ingen roll vem jag funderar på att värva till mitt mittfält – Paul Scholes kommer att inkluderas, precis som han skulle i alla lag i världen.

Sir Alex Ferguson

Men en ledare har Scholes varit. Bara inte på det där uppenbara skrika och stå i centrum-sättet. Under många år, tydligast under perioden 2002-2008, var det han som dikterade Uniteds spel, han bestämde tempot och vilka anfallsvägar som skulle prioriteras. Man styr inte Manchester Uniteds spel om man inte är en ledare och Scholes är ett tydligt bevis på att det finns olika typer av ledare.

Paul Scholes hade varit ett av mina första val för att sätta samman ett fantastiskt lag. Det visar hur högt jag alltid har värderat honom. Han hade varit en av de första spelare jag köpt om jag hade fått chansen.

Marcello Lippi

Scholes mest uppenbara tillgång var givetvis hans passningsspel. Match efter match, säsong efter säsong, var han en av de spelare som hade bäst passningsstatistik – både vad gäller antal passningar och vad gäller andel passningar till rätt adress. Det i sig är imponerande men med tanke att Scholes slog så pass många offensiva passningar blir det ännu mer imponerande. Annars tenderar det att vara defensiva spelare som slår många korta sidledspass som dominerar statistiken.

Av alla i Manchester United skulle jag välja Scholes. Han är sin generations bästa mittfältare. Jag skulle ha älskat att spela bredvid honom.

Pep Guardiola

Han slog givetvis sin del korta passningar också men det är de underbara krosspassningarna vi minns. En passning på 50 meter med centimeterprecision? En smal sak för Paul Scholes.

Jag kan inte förstås att Scholes aldrig har vunnit priset som årets spelare. Han skulle ha vunnit det för länge sen. Kanske är det för att han inte söker rampljuset som vissa andra stjärnor.

Thierry Henry

När han ville kunde han spela på ett tillslag. Med en utmärkt teknik och en överlägsen fotbollshjärna hamnade han aldrig i tidsnöd. Passningsgenier trivs inte i den tempostarka engelska fotbollen men för Scholes var England och Manchester United det enda alternativet. Han övervägde aldrig att lämna United.

Jag stannade här för att det är den bästa klubben. Jag är från Manchester så varför skulle jag vilja flytta? Så länge managern har velat ha mig så har jag velat stanna. Hur kan man bli uttråkad av att vinna titlar? Uttråkad av att vinna matcher varje vecka, eller de flesta veckorna? Vem kan bli uttråkad av det?

Paul Scholes

Han var den tystlåtna spelaren som stannade hela karriären i en klubb och aldrig jagade de stora rubrikerna. Han var inte intresserad av personlig ära – det enda som räknades var att United vann. Kanske var det därför han aldrig riktigt fick det erkännande han förtjänade. Underskattad är kanske inte rätt ord men något åt det hållet. Listan över Scholes största beundrare domineras av andra fantastiska mittfältsspelare, det är talande. Han var, som klyschan säger, en spelarnas spelare. Om jag fick vara en fotbollsspelare skulle jag vilja vara Paul Scholes.

Inget kändisbullshit, inget självförhärligande. En otroligt begåvad spelare som förblev en okonstlad människa.

Roy Keane

Den här hyllningen domineras av citat av och om Paul Scholes. Hans karriär i Uniteds a-lag blev till slut 17 säsonger lång så fotbollsvärlden har haft gott om tid att hylla honom. Han går till historien som en självklar legend, inte bara i United utan också i fotbollsvärlden i stort.

De senaste 15 eller 20 åren har den bästa mittfältaren jag har sett – den mest kompletta – varit Scholes. Jag har pratat med Xabi Alonso om det många gånger. Scholes är en spektakulär spelare som har allting. Han kan slå den avgörande passningen, han kan göra mål, han är stark, han blir aldrig av med bollen och han ger aldrig bort den. Hade han varit spansk kanske han hade varit högre värderad.

Xavi

En annan klyscha säger att spelare som han inte görs längre. I Scholes fall är det definitivt sant. Han spelade fotboll och nöjde sig med det. Och han spelade fotboll för att det var roligt. När egoismen dominerade i landslaget valde han att koncentrera sig endast på United. Det var vi tacksamma för.

Träna på morgonen, hämta ungarna från skolan, leka med dem, dricka te, lägga dem och sen titta lite på teve.

Paul Scholes beskriver en perfekt dag

När vi summerar Scholes karriär ser vi att han stannade på 676 matcher och 150 mål. Fantastiska siffror. Endast tre spelare har gjort fler matcher för United och han har bara åtta spelare framför sig på listan över gjorda mål (Wayne Rooney kommer att passera Scholes på den listan i inledningen av den här säsongen men det saknar relevans). Han vann tio ligaguld och har därmed bara Ryan Giggs framför sig.

Jag har ingen tvekan i att sätta ett namn som personifierar allt jag tycker är bäst med fotboll. Det är Paul Scholes. Spelare som Denis Law och George Best, som jag trivdes så mycket med som lagkamrater, och nu, slutligen, spelare som jag har tittat nära på i Alex Fergusons era. Och på så många sätt är Scholes min favorit. Jag älskar hans påhittighet och övertygelse att han kommer att hitta ett sätt att vinna, att slå den vinnande passningen eller producera den avgörande volleyn.

Sir Bobby Charlton

Om det var passningarna som definierade honom som spelare är det ändå målen vi framför allt kommer att minnas. Scholes gjorde många mål, han gjorde snygga mål och han gjorde viktiga mål. Jag skulle kunna mångdubbla längden på den här texten bara genom att tala om målen. Jag nöjer mig med sex favoriter.

Ligan är den viktigaste titeln. Ditt smör och bröd.

Paul Scholes

I mars 2000 sköt han ett spektakulärt volleymål direkt på hörna mot Bradford (Youtube). Någon vecka senare nätade han med ett stenhårt och välplacerat långskott mot Middlesbrough (Youtube). Mot Aston Villa i december 2006 gjorde han igen mål efter hörna med ett underbart volleyskott – den här gången ännu snyggare än mot Bradford (Youtube). Överraskningen (?) på listan är det ultimata lagmålet, United mötte Panathinaikos i december 2000 och i slutet av matchen höll man bollen inom laget med passning efter passning – till slut får Scholes bollen och förstör lagspelet med att delikat lyfta bollen över målvakten (Youtube).

Vart jag än går så säger tränarna att Scholes är den spelare de beundrar. Men om de tror att de ska få honom så slösar de sin tid! Paul är kort och gott en Manchestergrabb. Han älskar klubben och de finns ingen chans att han ska lämna. Om han någonsin bestämde sig för att lämna skulle det bli rusning, men han kommer inte att lämna, han är här för livet.

Sir Alex Ferguson

Två mål står dock ut lite mer än de andra. Allt är inte estetik. I april 2010 hade klockan tickat till 92:40 när bollen når Scholes huvud, ett ögonblick senare ligger den i Manchester citys mål – för tredje gången under säsongen avgör United Manchesterderbyt på övertid (Dailymotion). I mitt tycke gjorde dock Scholes sitt allra bästa mål mot Barcelona i april 2008 – med ett mäktigt långskott sköt han United till Moskva (Youtube).

Jag skulle inte byta Paul Scholes mot någon annan. Han är kort och gott den mest kompletta fotbollsspelare jag någonsin har spelat med. Han är den bästa.

Gary Neville

Paul Scholes. Legend. Geni.

När det är över vill jag bara kunna titta i spegeln och säga: ’ja, du var en hyfsad spelare’

Paul Scholes, som tonåring

Paul Scholes Testimonial: Manchester United – New York Cosmos spelas ikväll 20.30. Matchen visas tyvärr inte på svensk teve så vi som inte har förmånen att befinna oss på Old Trafford får nöja oss med en stream. Betalande kunder kan se matchen på MUTV Online, annars torde det vara en smal sak att leta reda på en fulstream.

He scores goals galore, he scores goals,
He scores goals galore, he scores goals,
He scores goals galore, he scores goals,
Paul Scholes, he scores goals,

He scores goals my lord, he scores goals,
He scores goals my lord, he scores goals,
He scores goals my lord, he scores goals,
Paul Scholes, he scores goals.

Manchester Uniteds supportrar