Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester city – Manchester United 2-3 (2-0)

MANCHESTER UNITED – MANCHESTER cITY 3 – 2
MATCHFAKTA | INFÖR MATCH | EFTER MATCH | SPELARBETYG | MATCHENS LIRARE

Efter att ha stått upp och spelat bra i första halvlek så slutade den på värsta möjliga sätt för United. 2-0 i baken var ett väldigt orättvist resultat efter 45 min på Wembley. Många glömde visst att det var 45 min kvar att spela och i den andra halvlek kom ett ungt United-lag ut och körde över city på ett makabert sätt. Manchester United är nämligen klubben som spelar tills domaren blåser av matchen!

Årets första Manchester-derby har nu spelats klart och det som i förhand såg ut att bli en tight och målsnål drabbning, visade sig bli en av de bättre fotbollsmatcherna som spelats på Wembley under 2011.

Mycket snack i media som vanligt om hur pass seriös den här matchen var för klubbarna. Mancini gick ut och påpekade att United fortfarande är bäst i stan, ett litet försök att få bort pressen från sitt lag, medan Ferguson såg matchen som en chans att ge fler spelare mer speltid och en liten chans att visa upp sig.

Lagen startade på följande vis:

Manchester United (4-4-2) De Gea; Smalling-Rio-Vidic-Evra; Nani-Anderson-Carrick-Young; Rooney-Welbeck

Manchester city (4-3-3) Hart; Richards-Lescott-Kompany-Kolarov; De Jong-Milner-Y. Toure; Balotelli-Dzeko-D. Silva

Första halvlek
Matchen börjar i ett bra tempo och det är United som tar kommandot redan från avspark. Redan efter tre minuter så får vi matchen riktiga chans. United får en hörna där bollen når till Rooney en bit från Harts vänstra stolpe, han nickar starkt fram bollen mer centralt där Welbeck försöker sig på en ”Rooney vs city”-spark men misslyckas. Nani petar fram bollen till Smalling som drar till med en alltför lös bredsida som hamnar i Harts händer till slut. Bra start i vilket fall!

Tempot avtar en aning men det är fortfarande United som har boll och försöker gå framåt. I den 15:e minuten så hamnar Dzeko och Anderson i en liten duell precis i mitten. United försöker sig på en kontring där Anderson lägger ut passningen till Young och Dzeko kommer in helt fel i tacklingen direkt efter att Anderson passat iväg bollen. Anderson reagerar med att gå fram mot Dzeko och city-spelaren svarar med en kraftig knuff. Gult kort till båda spelarna.

United fortsätter att mata på men lyckas aldrig skapa någon vass målchans. Ashley Young och Evra hittar varandra fint på vänsterkanten under matchens gång och i den 22:a minuten så tvingas Richards tackla ner Young för att stoppa hans framfart mot mål. Väldigt bra frisparksläge som Rooney tog och sköt aningen för hårt utanför Harts ribba, men skruven var det inget fel på.

Efter 25 spelade minuter så tappar matchen lite tempo igen och city försöker anfalla lite mer. Tre minuter senare får city sin första chans när Milner innanför straffområdet avslutar alldeles för brett. Lite senare är det Balotelli som står i centrum när han försöker sig på en roulette-fint men klantigt nog faller på Nanis fot och tar sig genast för knät när han faller. Reprisen visar att det inte fanns någon kontakt på Balotellis knä och Phil Dowd visar god kyla genom att låta spelet gå och inte ge någon frispark till city. Evra spelar dock sportsligt ut bollen och Balotelli kan hämta andan igen.

Matchens tredje varning kom i den 33:e minuten när Yaya Toure började tjafsa med domare Dowd. Billig varning möjligtvis med tanke på vad som hände sekunderna senare, då De Jong stod för en av sina specialtacklingar och gick in med båda fötterna mot Nani som fick frispark i ett farligt läge. Nani tog frisparken själv och ordnade fram en hörna som inte ledde till något speciellt.

Halvleken leder mot sitt slut och city får sig en tveksam frispark vid högerkanten då den assisterande tycker att Evra vart alldeles för tuff i sin närkamp. Frisparken leder sedan till att Lescott kan nicka in 1-0 till city efter att Rio slarvat vid markeringen. De Gea agerade aningen tveksamt och lade sig ner lite för tidigt, men den unge spanjoren förväntade sig att Rio skulle nicka bort bollen. Hyfsat orättvist med tanke på vad United skapat tidigare under matchen.

I den 39:e minuten får Evra sin första varning i matchen när James Milner klantigt springer in i honom. Återigen är det den assisterande som tycker att Evra gör fel trots att man på reprisen ser hur Milner ler när domaren blåser för frispark. United testar att byta kant på Nani & Young för att få till en kvittering men det blev inte så lyckosamt som man hade hoppats på. Istället är det Edin Dzeko som precis innan halvtid testar sig på ett skott från ungefär 28m, hårt lågt pressat skott som De Gea skulle ha räddat, men som istället går in bakom honom och 2-0 till city. En orättvis första halvlek tar slut och United som spelar bra lyckas helt enkelt inte ta vara på sina chanser lika bra som city.

Andra halvlek
De sista 45 minuterna börjar med ett trippelbyte. In kommer Jones, Evans och Cleverley och ut går Rio, Vidic och Carrick. Tre väldigt intressanta byten som skulle visa sig ha en betydande roll under matchens andra halvlek. United öppnar strålande och går till anfall med i stort sett varje spelare på plan. Extra kul att se att Smalling trivas så bra på högerkanten och bjuda upp på en stor offensiv vilja blandat med snabbhet och bra positionsspel. I den 52:a minuten får United frispark i ett fint läge. Young kliver fram och slår en perfekt slagen frispark mot straffområdet där Lescott helt tappar markering och Smalling enkelt kan trycka in 2-1 bakom Hart. Att United har Young i laget kommer att bli ett riktigt anfallsvapen vid fasta situationer, något som vi saknat sen Ronaldo lämnade.

United fortsätter att pressa och det är främst de inhoppade killarna som ligger bakom mycket av försöken. Cleverley är alltid spelbar och spelar enkelt medan Evans försöker sig på offensiva rusher á la Lució. I den 57:e minuten så lyckas United trycka in kvitteringen. Rooney startar kontringen och Cleverley följer med bredvid där han för över bollen till Welbeck som snyggt klackar den tillbaks till Rooney på ett tillslag, och Rooney i sin tur passar den till Nani som sedan snabbt väggar den till Cleverley som sedan serverar Nani ensam mot Hart. Nani gör inga misstag utan placerar in den kyligt med en snygg chip. Väldigt fint fotbollsmål, nu stod det 2-2 och United var nu bara ett mål ifrån seger.

Ferguson visar prov på god fingertoppskänsla med sina byten och killarna som kommer in tackar för sig och presterar helt fantastiskt. Uniteds press ökar och city blir mer och mer frustrerade. Kolarov drar på sig ett gult kort för onödigt prat i den 59:e minuten, och det känns som ett tydligt tecken på att city redan förlorat matchen i det här läget.

Cleverley fortsätter att spela enkelt och smart och är väldigt aktiv i Uniteds spel i mitten tillsammans med Anderson som också står för en bra match. Några halvchanser skapas i ungefär en kvart-tjugo minuter och det är enbart det röda laget från Manchester som visar att de vill vinna matchen. Först i den 82:a minuten får city lite fart på sitt spel igen efter att ha bytt in bland annat Adam Johnson, och i den 87:e minuten så får De Gea stå för en fin räddning på citys hörna som nickades hårt mot mål. Berbatov kommer in minuten senare och Welbeck kliver ut.

Domaren visar fyra tilläggsminuter och alla förväntar sig en straffläggning. I den 92:a minuten så jagar city ett avgörande mål i Uniteds straffområde, Rooney vinner bollen och skjuter upp den högt till mitten av plan, där Kompany och Clichy bedömer bollbanan helt fel och Nani som smart springer framåt petar sig förbi bollen från Kompany, rundar Hart och sedan rullar enkelt in 2-3 som avgör matchen helt och hållet. En makalös vändning och en makalös match tar här sitt slut, och det känns som att säsongen har mer att bjuda på.

Sammanfattning
Snacka om match va!? Helt otroligt vilken vändning United lyckas med och vilken prestation de yngre killarna står för. Smalling är en gigant matchen igenom på sin högerkant. Cleverley gör det riktigt, riktigt bra när han kommer in och visar att han är en potentiell ersättare till Scholes. Evans och Jones gör inga misstag under sina 45 minuter som de får och Ashley Young är ett ständigt hot under hela matchen.

Nani växte ju mer matchen pågick och visar prov på en otrolig kyla vid båda målen. De Gea har det lite tufft idag men han är 20 år gammal och har mycket kvar att lära men trots det har han redan vunnit Europa League, U21 EM och idag Community Shield, något säger mig att det inte är de sista titlarna han har vunnit. En viktig och bra seger att ta med sig in till säsongen och bortamatchen mot WBA den 14 Augusti. Nu blickar vi framåt efter en underbar avslutning på veckan. Staden Manchester fortsätter att lysa rött.

av: AREF AZMI