Matchrapport: United – Chelsea 3-1

MANCHESTER UNITED – CHELSEA 3 – 1
MATCHFAKTA | INFÖR MATCH | EFTER MATCH | SPELARBETYG | MATCHENS LIRARE

Årets bästa match i Premier League har precis avslutats. United stod upp starkt hemma på Old Trafford som så många gånger förr och Chelsea visade upp en ny offensiv attityd mycket tack vare Villas-Boas. En match som bjöd på precis vad som helst, allt från kontringar, till målchanser och helt vansinniga missar.

Snacket innan match handlade mestadels om hur lagen skulle lyckas hantera varandra. Kunde United fortsätta med sitt övertygande spel mot Chelsea? Kunde André Villas-Boas rubba Fergusons nya lagbygge?
Svaren fick vi alla redan efter 45 min. United kom till spel utan Vidic och det kändes som att Rio verkligen behövdes idag. Tyvärr lyckades Rio inte ta plats varken i startelvan eller bänken och vi fick se en relativt orutinerad backlinje, ännu en gång. Chelsea startade som väntat och bjöd på ett offensivt mittfält som undertecknad anade redan innan match.

Lagen startade på följande vis:
Manchester United (4-4-2): De Gea; Smalling-Evans-Jones-Evra; Nani-Anderson-Fletcher-Young; Rooney-Chicharito
Chelsea (4-3-3): Cech; Bosingwa-Ivanovic-Terry-Cole; Ramires-Lampard-Meireles; Sturridge-Torres-Mata

Första halvlek
Matchen började i ett galet tempo precis som det brukar när det handlar om toppfotboll i Premier League. Det var Chelsea som tog kommandot de första minuterna och redan i den andra minuten så spelar Lampard ut en passning till Cole som slår in ett långt inlägg som Ramires slår till på en kort volley som De Gea räddar fint med fötterna. Chelsea fortsätter med sina offensiva räder och i den fjärde minuten så slår Chicharito en helt galen bakåtpassning som Sturridge plockar upp och trycker iväg mot De Gea. I den sjunde minuten så ordnar Young frispark för United på vänsterkanten som han sedan själv slår in. Frisparken är perfekt slagen och lika perfekt nickad är bollen av Smalling som i offside nickar in 1-0 till United. Underbar öppning, även om det sker på ett felaktigt domslut, som påminde lite om när Drogba tryckte in en boll på Old trafford för inte så längesen, när han stod en halvmeter offside.

United får ett bättre spel tack vare målet, men trots det slutar inte Chelsea spela sitt eget spel. Efter ungefär en kvart så får Chelsea en hörna som Ivanovic når högst på, nicken är inte så välplacerad och De Gea kan lätt limma bollen. Chelsea fortsätter att skapa en del halvchanser och det är främst Lampard och Sturridge som försöker sig på långskott. Nästan en halvtimma in i matchen så lyckas Chelsea skapa sin bästa möjlighet i matchen. Lampard driver bollen till Torres som löper mot Uniteds vänsterkant och slår in ett lågt och fint inlägg som Ramires avslutar svagt efter att De Gea lyckats vända från höger till vänster skickligt med fötterna och räddat bollen. Peter Schmeichel syntes till på läktaren och bjöd på applåder efter De Geas fina räddning.

Kort därefter så har Evans bollen på egen planhalva när han väljer att slå en 50m lång krossboll till Nani på högerkanten. Nani tackar för passningen och driver in mot mitten och slår till med ett helt makalöst skott som flyger in bakom Cech. 2-0 till United och Ferguson ser smått chockad ut när han blir filmad vid målet. Tempot trappas ner av United och man spelar lite mer försiktigt efter det andra målet. När alla som såg matchen bara väntade på att halvleken skulle bli blåst så bjuder Phil Jones på en inspirerad Usain Bolt-löpning mot Chelseas mål. Löpningen i sig var väldigt lik den han gjorde mot Bolton och även denna gång så resulterade det i ett mål. Terry försökte rensa bollen och den träffade Nanis ben och bollen hamnade precis framför Rooneys fötter som enkelt kunde placera in 3-0. En helt fantastisk första halvlek var nu slut.

Andra halvlek
Chelsea börjar andra halvlek med att byta ut Lampard och ta in Anelka. United valde att inte genomföra några byten efter 45 min, vilket var korrekt. Anelka som kom in fick fart på Chelsea och han visar att han är spelsugen genom att utmana Uniteds backlinje och spela fram sina lagkamrater. Anelka spelar sedan fram till Torres i den 46e minuten och Torres avslutar kyligt in 3-1. Väldigt lyckat byte signerat Villas-Boas. Chelsea trycker på och Mata får iväg ett hyfsat bra skott i den 53 minuten som De Gea petar ut till hörna. Hörnan Chelsea får leder sedan till en kontring av United där Rooney och Nani är inblandade. Nani dribblar med sig bollen och får iväg ett bra skott som träffar ribban precis utanför straffområdet, returen försöker han även ta själv men blir kapad bakifrån och United får straff. Rooney kliver självsäkert fram och alla förväntar sig 4-0. Istället så händer det som hände John Terry i Moskva för några år sedan, Rooney snubblar på sig själv och missar straffen.

Smalling och Anderson plockas ut i den 62a minuten, istället kommer Valencia och Carrick in. Valencia tar plats på högerbacken och ser pigg ut inledningsvis. Chelsea försöker mest i andra halvlek och skapar några halvchanser som De Gea räddar. I den 76e minuten så skapar United ett hyfsat läge när Evra slår in en boll från vänsterkanten som Rooney avslutar på stolpen. Chicharito tar returen och slår den utanför, och blir samtidigt kapad av Cole. Reprisbilderna visar hur allvarlig kapningen var och Chicharito ska nog vara tacksam att han inte fick ett brutet ben vid det läget. Berbatov fick debutera för säsongen när han kom in i den 78e minuten, Chicharito gick ut skadad. I den 82a minuten så hände nog det mest absurda man sett på bra länge. Torres blir frispelad och hamnar i 1v1 läge med De Gea där han fint rundar De Gea och har öppet mål med vänstern. Otroligt nog så missar han hela målet, ett helt horribelt avslut som säkerligen kommer spöka honom på någon video med titeln ”Worst miss in history of football”.

Lite tröst fick Torres dock när United på övertid fick ett väldigt fint läge att trycka in 4-1 när Young frispelade Rooney som löpte själv mot mål och osjälviskt spelade fram till Berbatov som inte fick till avslutet riktigt. Även det var ett väldigt horribelt avslut, men absolut inte i klass med Torres-avslut tidigare.

Matchen slutar till slut med 3-1 och United fortsätter att övertyga. Klart intressant är att detta är Manchester Uniteds bästa ligastart på 26 år(!). Chelsea bjuder på en fin och vågad fotboll trots att man spelar på Old trafford men deras avslut räckte inte till idag.

TOP OF THE LEAGUE!

/AREF AZMI


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS